donderdag, mei 30, 2024
HomeColumnsHolle taal

Holle taal

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Minister Ivan Fernald van Defensie van Suriname wil niets weten van samenwerking in de maritieme zone met buurland Guyana. En Geert Wilders wil dat de regering actie onderneemt tegen de website Marokko.nl wegens beledigen van gesneuvelde Nederlandse militairen in Uruzgan. Twee interessante gevallen van holle taal die ik beknopt wil bespreken.

Te beginnen met twee kleine staatjes in Latijns-Amerika vol bodemrijkdommen met de één minder dan een miljoen inwoners en de ander minder dan een half miljoen, waarvan 80 procent onder de armoedegrens leeft. Desondanks willen ze niet de (economische) krachten bundelen op basis van dom, eng nationalisme. En beide met een zichzelf verrijkende politieke elite. Ik kan er alleen maar diep van zuchten.
“Guyana moet eerst uit het Tigrigebied!” stelt Fernald. Ik zou zeggen: als Tigri van jou is; óf post je militairen erin óf sleep Guyana voor een internationaal tribunaal. Zoals Guyana heeft gedaan met ons bij het Zeetribunaal. Het heeft weliswaar zeven jaren geduurd, maar die zijn al voorbij en er is klaarheid: ook al is het eindoordeel je niet welgevallig. Hoelang is Tigri nu ‘bezet’? Maar doe in elk geval iets, waardoor je volk meegaat in de welvaart der volkeren!

Beredenerend vanaf de onafhankelijkheid in 1975 heeft het Surinaamse leger pak hem beet enkele honderden ‘tegenstanders’ uitgeschakeld. Wat voor tegenstanders? Inderdaad: eigen mensen, van wie tientallen ongewapende burgers waaronder vrouwen en kinderen. Datzelfde leger jeremieert voortdurend over meer geld en ongemaktoeslagen. Maar toen de Belastingdienst het wilde inzetten om geld te gaan innen bij illegale Braziliaanse goudzoekers die ons maagdelijk binnenland gangrapen… Nou mensen – ik was daar: het leek wel een stel klagende keukenmeiden. Te veel ontberingen. Een leger dat zich verveeld zal zich vroeg of laat (weer) keren tegen de eigen mensen. Mijn devies is dan ook: schaf het af of zet het zinvol in. Maar genoeg hierover.

Geert Wilders. Hoor ik het goed: een podium van vrije-meningsuiting – dus Marokko.nl – willen muilkorven in een democratie? Natuurlijk, toen ik las van die twee jonge gesneuvelde militairen in Uruzgan, ging het ook mij aan het hart. Je hebt altijd van die hufters die zoiets aangrijpen om vredesmissiesoldaten uit te maken voor moordenaars en verkrachters. Er is diepe leed en je trapt nabestaanden nog eens lekker hard na in hun harten. Gewoon onmenselijk, ongevoelig, barbaars. Maar als een ‘allochtoon’ al dan niet negatief in het nieuws komt, nou Wilders dan moet je maar eens de reacties van die autochtone Telegraaf-lezers gaan lezen. Zelfs als het over iets onbeduidend als voetbal gaat – met name over Seedorf. Wel, raciale beledigingen tot op het bot naar complete groepen.

Moeten we daarom de Telegraaf laten muilkorven – wat overigens niet de eerste keer zou zijn? De enige krant die met Nazi-Duitsland heulde is na een verschijningsverbod Neerlands grootste podium van vrijheid van meningsuiting. Wees gewaarschuwd ‘allochtoon’: als je je al niet welkom voelt en je hebt lage weerstand, don’t go and look! Maar ja, ook de lezers van Waterkant kunnen bij tijd en wijle er wat van.
Elk voordeel heb zijn nadeel. Internet waarbij iedereen zonder screening vooraf zijn ei kwijt kan; een democratischer podium van vrije-meningsuiting is niet denkbaar. Nadeel: je kan anoniem alle vieze vuiligheid erop spuien. Ook al meen je niet alles, feit is: het blijft je innerlijke vuiligheid.

Over beledigingen gesproken. Dat gedoe met het Antilliaans bestuur. “Grotendeels een corrupte boevenbende”, volgens PVV’er Brinkman. Waarschijnlijk zal objectief onderzoek hem niet eens ongelijk geven. Net zoals VVD’er Weisglas ooit over Suriname beweerde: “Een roversnest.” Na ruim tien jaar Suriname moet ik hem – laat ik het zo zeggen – geen ongelijk geven. Maar we hebben niet alleen de taal van Nederlanders geërfd maar ook het lokale economisch systeem. Toen heette het netjes: ‘wingewest’. Uiteraard is dat geen vrijbrief voor de huidige wantoestanden.
Maar sinds wanneer – beste heren Wilders en Brinkman – is diplomatieke taal gespierde taal? Bonk maar even op de deur van je buurman en zeg: hé hufter, ken je die vuilniszakken niet op je eigen grafzerk pleuren?’ Ik denk niet dat je buurman zegt: “Eh, maar natuurlijk zeer weledelverstrengelde heer Brinkman, komt u binnen en laten we het even bij een kopje thee bespreken. Maar let wel: maximá…al één koekje hoor!”

Maar je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas vangt. Dat de PVV een partij van koeien is, is wel zo duidelijk. Maar die hazen laten zich niet als een haas vangen of verjagen. Zelfs Beatrix niet. Dit was het weer, lieve dierenvrienden, tot een volgende keer. En nu maar knus naar jullie warme nestjes. Slaap lekker!

Iwan Brave
(Dit is een bewerking van een radiocolumn op Faya FM/Salto)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. Als Nederlandse militair zijnde moet je weigeren om mee te doen aan de spelletjes van de Nederlandse en Amerikaanse politiek, gedragen door de Zionisten!
  Als je gaat en je schiet dan ben je ook een boef en moordenaar!

  In de koloniale tijd kwamen blanke Hollandse soldaten ook naar het wingewest Suriname om te roven, plunderen en te moorden!

  Het is nu niet anders, op het feit na dat iedereen een hoge opleiding heeft en bewust kan kiezen!

  Dus in mijn ogen geen traan om die Hollandse militairen!

  Wij moeten huilen om de 1000en onschuldige slachtoffers die getroffen worden door het moordenaarsgeweld van de Nederlanders en Amerikanen die 1 of 10 klootzakken zoeken!


  Maak melding
 2. De schrijver maakt ook van dit medium gebruik om te polariseren. Het begint zo langzamerhand op een vete te lijken in plaats van journalistieke betrokkenheid. Hij betreurt (terecht) de 14 gesneuvelde Nederlandse militairen maar de 76 Surinaamse militairen die gesneuveld zijn omdat ze het vaderland verdedigden tegen blanke huurlingen en gespuis laten hem koud. Selectieve verontwaardiging heet dat. Omdat de schrijver een relatie heeft met een stamgenoot van de toenmalige rebellenleider meent hij (neem ik aan) te moeten spreken namens deze groep die zwaar getroffen is door de binnenlandse/vuile oorlog.
  Ik kom zelf uit het binnenland van Suriname en heb de vuile oorlog meegemaakt. Wat mensen zoals de schrijver het liefst verzwijgen is dat zijn kameraden van het jungle commando ook misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan. JC heeft weliswaar amnestie gekregen voor hun misdaden maar dat wil niet zeggen dat degenen die getroffen zijn deze mensenrechtenschendingen zijn vergeten. Zoals bijvoorbeeld het platbranden van dorpen, het ontvoeren, vermoorden, levend verbranden, in stukken kappen van mensen door het JC. Mensen uit onze dorpen hadden meer last van het JC dan van de militairen. Nog sterker, dankzij de hulp van de militairen hebben onze mensen hun familie en eigendommen kunnen beschermen. Het bizarre is dat zowel in het leger als in het JC familie van ons zaten.

  Laten we elkaar niet voor de gek houden. Het front wil het leger het liefst afschaffen maar om diverse redenen kan dat niet. Kijk maar wat er in Irak is gebeurd waar de militairen massaal zijn ontslagen. Ze gingen ook massaal in het verzet. De politie van Santo is ook niet in staat om langdurig een guerrilla oorlog in de amazone jungle of zelf in de stad te voeren ondanks de investeringen. Wat is de oplossing van het front, pappen en nathouden. Net zoveel (met name de militaire leiding) geven om niet te morren maar te weinig om effectief te kunnen functioneren. Het is een feit dat op dit moment de militairen niet adequaat zijn toegerust om hun taken te vervullen. Dat weet iedereen in Suriname alleen de schrijver niet.

  Het is inderdaad ook zo dat sommige militairen het als een straf zien om langdurig gestationeerd te worden in bijvoorbeeld Tigri. Maar het gros is wel bereidt te vechten voor Suriname zoals gebleken is in de jaren 80/90. Ze moeten alleen vertrouwen hebben in de leiding. Dat hebben ze nu niet.

  Het beste zou zijn om met Guyana samen te werken. Dat gebeurt niet en dat is een kwalijke zaak. Samen zouden ze inderdaad een vuist kunnen maken tegen uitbuitende grootmachten.

  Over de PVV en Weisglas gesproken. Ik kan ze geen ongelijk geven met hun typering van de overzeese gebieden. Van wie zouden de machthebbers in deze landen het geleerd hebben?
  Met name vanuit Nederland wordt telkens gerefereerd aan de militaire periode en de mensenrechtenschendingen. Heeft Nederland dan zo’n vlekkeloze geschiedenis gehad? Nee, vraag het aan de Atjeeërs om maar 1 geval te noemen. Ik wacht nog steeds op de (Surinaamse) journalist die (net als wijlen Oltmans) van de gebaande paden afwijkt en het aandurft, ja dat is het, om de andere kant van het verhaal diepgaand te onderzoeken. Het toepassen dus van hoor en wederhoor volgens goede journalistieke principes

  Wij Surinamers moeten de weg van de confrontatie verlaten en meer kijken naar wat ons verbindt. Met polariseren kan je geen land opbouwen het leidt alleen tot geweld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES