dinsdag, mei 21, 2024
HomeColumnsSeksualiteit en Erotiek in Suriname (1)

Seksualiteit en Erotiek in Suriname (1)

-

Does Travel - naar Suriname

Chris PolanenDoor Chris Polanen – In een goed gevulde zaal van het tropentheater te Amsterdam ging 27 oktober het colloquium
Seksualiteit en Erotiek in Suriname van start. De organisatie was in handen van het IBS (Instituut ter bevordering van de surinamistiek). De voorzitter van het IBS Peter Sanches begon zijn inleiding met de constatering dat dit onderwerp ontontgonnen gebied was.
Hij verwees naar liedjes met expliciete seksuele teksten. ‘Toen Lieve Hugo in de zeventiger jaren Punta Woi zong was men geschokt en vele jaren later toen de Exmo Stars over Johannes de Doper zongen was men net zo geschokt. Tegenwoordig zijn veel muzikale teksten zeer expliciet. In dat opzicht sluit Suriname zich aan bij de rest van het Caraibisch gebied, zoals Jamaica met haar dance hall muziek.’
Sanches vertelt dat ondanks seksuele toespelingen die in muziek, dans en kleding volop aanwezig zijn, seks in Suriname nog een groot taboe is, waarover in huiselijke kring niet gesproken wordt. Er wordt wel onderzoek gedaan op het gebied van seksualiteit, maar eigenlijk alleen in medisch-sociaal verband op het gebied van geboorteplanning, tienerzwangerschappen, HIV preventie etc. Sanchez sprak de wens uit dat dit colloquium de aanzet zou zijn voor verder onderzoek.

Op zoek naar de Surinaamse seksualiteit
De eerste spreekster Gloria Wekker, sociaal en cultureel antropologe, ging in haar inleiding op zoek naar de Surinaamse seksualiteit.’Het wordt hoog tijd dat men in Suriname gaat praten over seks, omdat het niet praten over seks grote consequenties heeft.’ Wekker constateerde dat het dagelijks leven in Suriname doordrenkt is van seksuele toespelingen, maar vroeg zich af wat we eigenlijk weten over de seksuele beleving van Surinamers.
In de Afro Surinaamse samenleving is een sterke beeldvorming waarin de man seksuele superkwaliteiten(aanleg en begaafdheid) toebedeeld worden. Vooral de mannen gaan daarin mee, zonder zich er van bewust te zijn dat dit een erfenis is van een koloniaal/racistisch verleden. Tegelijkertijd is er ook veel schaamte en is het beeld van vrouwelijke seksualiteit gebaseerd op religieuze waarden.
Wekker stelt de vraag: waarom zouden we seksualiteit bestuderen? Het lijkt immers een hoogst intieme en persoonlijke kwestie. Ze legt uit dat de organisatie van seksualiteit echter
veel vertelt over de maatschappij op een bepaald moment en de verdeling van de macht.
Dit was in het koloniaal verleden heel duidelijk met de blanke man geheel aan de top en de zwarte vrouw beneden.
In Suriname wordt seks vaak gezien als iets natuurlijks en onvermijdelijks, maar Wekker maakt duidelijk dat seks een sociale constructie is. Ze gelooft dat hoewel elke Surinaamse bevolkingsgroep bepaalde seksuele kenmerken heeft, er ook een gedeelde Surinaamse seksuele moraal is. Ze noemt als voorbeelden hiervan de ‘buitenvrouw’ en de homosociale seksuele cultuur. Dit laatste wil zeggen dat mannen vooral met mannen optrekken en vrouwen met vrouwen. Communicatie over seks vindt dan ook vooral onder elkaar plaats en niet zozeer tussen mannen en vrouwen.
Wekker concludeert dat in de rest van het Caraibisch gebied veel meer studies naar seksualiteit plaatsvindt en dat Suriname hierbij erg achterblijft. Ze doet aanbevelingen voor verder onderzoek.

(wordt vervolgd – Overspel in de orthodoxe Hindoe gemeenschap)

Chris Polanen

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. Is goed voor de Hiv en soa.Waar blijft de waarde van de nette Surinamers.Ik geloof dat Polanen iets beter kan bedenken.Haal de NEN uit polanen wat overblijft moet hij maar goed tegen.Hindoes weten hoe je dat moet doen,en hebben een oude cultuur op dit front.De Aranga ranga en kamsutra,tantrasex.Maar beschaaft niet als dieren.Sorry voor me reactie het is realiteit.


  Maak melding
 2. Hoe weet men dat het zo goed zit bij hindoes?Zij hebben de leer van tantra en de rest, maar zijn net zulke huigelaars en viezerikken als de rest. Een man is zoals hij is…. een jager. Kamasutra betekend liefdeslessen. Maar hindoes ook onderwerpen vrouwen. Verkrachting binnen het huwlijk vind vaak ook plaats in samen hang met alcohol. Leuke liefdes lessen.Sorry voor me reactie dit is realiteit MISTER Dr. No Singh.

  Winston.


  Maak melding
 3. Zeg meneer Winston,Ik geef je geen ongelijk en wil je ook niet tegen spreken.Maar wie zou geen andere vrouwen niet willen balzemen ?Ook die vrouwen lusten dat , maar doen als of ze niet van olie gediend zij.Hun S,8x meer dan mannen.Beiden zijn niet te vertrouwen als het op aankomt.Openkaart is een schonenzaak.Het begrip van de normen is de lat van je eigen rug.Ik denk niet dat ik ongelijk van je krijgt


  Maak melding
 4. Ben het volkomen eens met Winston, want die zgn. dr.No Singh die lult gewoon uit zijn nek, die beweringen slaan totaal nergens op, lariekoek, klinklare onzin, laat ie die prietpraat voor zichzelf houden!!!
  Op zo’n manier doe je andere Suri’s die geen Hindoes zijn, tekort!!


  Maak melding
 5. Mr Singh ik vind het goed dat we praten over sex. Ook ik was aanwezig op het Colloquim en ik was verrast om een aantal zaken te weten te komen.Achterlijke reacties verhinderen dat er goede antwoorden komen op zaken die ons allemaal aangaan. Sex is niet alleen iets tussen twee mensen maar ook bepalend voor de samenleving. Pedofilie, homosexualieteit, lesbische relaties, perversiteiten, alles kennen we in Suriname en iedereen ongeacht ras en religie doen mee.


  Maak melding
 6. die dokter no is een beetje getikt denk ik reden is dat hindoe nog erger vreemdt gaan vandaar zilke hoge zelfmoorden onder de hindoe bevolking.moeder doet het met schoonzoon, zwager met schoonzusje wel moet ik zeggen ze houden het in de familie.dus dr.no singh ik zou maar met een beter argumment op de proppen komen als ik je was ieder gaat vreemdt oma zelf ook.het hangt ervan af met wie hindoe doen het met hun eigen familie leuk he .p.s ik ben er zelf een dus weet vaar ik over praat. RADJEN


  Maak melding
 7. Een colloquium
  over Seksualiteit en Erotiek in Suriname is een zwaktebod. Er was een tijd dat er nog cultuur op het programma stond. Dit is een goedkope move om weer wat aandacht te trekken voor een dood evenement. Er zijn zoveel interessante onderwerpen te bedenken en die oude mannen en vrouwen komen met zoiets op de proppen. Sjorrie hoor, maar Seksualiteit en Erotiek in Suriname = Aids. Daar iets niets cultureels aan.


  Maak melding
 8. hahai mister Dr.No Singh hier over kan ik je niet tegen spreken. Er zijn ook genoeg vrouwen die het spelletje zo willen spelen.
  dus in dit spreek ik je niet tegen. Maar men moet zich niet beter voor doen dan ze zijn. Alla s’ma habbie ding tiengie.


  Maak melding
 9. Over sex gesproken.Praten vullen geen gaten.Sex moetje het doen en niet er een praat programma van maken.
  Thuis wordt er niet over gesproken.De daad alleen telt.Eeuwen geleden deed men al zo…?en nu wli men bespreekbaar maken?


  Maak melding
 10. Om terug te kmen op het artikel, want daar ging het toch om dacht ik,
  denk ik dat Gloria Wekker het wat mij betreft erg goed in de gaten heeft hoe scheef het zit. Je moet je voorstellen dat datgene wat je EIGEN ENERGY is wordt bepaald door de omstandigheden waarin je opgroeit. ( je family en de omgeving en de buurt)

  Dat is wat ze hier verteld!

  En dan ga je je toch wel afvragen hoe sommige mensen dan een voorbeeld willen zijn voor anderen, als ze al niet een hogere vorm van communiceren willen of kunnen voeren hier op het forum.

  een goed geschreven artikel trouwens.
  Lx


  Maak melding
 11. De gene die het zo zwaar opneemt over, hindoes zwart maken, weet niet waar het om gaat. DAME of HEER (pro KOELIE)het gaat er om dat men openheid en duidelijkheid over voorplanting niet onder banken of stoelen schuift. Zo doen krijg je dat kinderen heel vroeg kinderen verwekken. Voorlichting ligt in de eerste plaats in handen van de ouders. Deze taboe moet door broken worden. Men gaat er van uit dat je geen respect heb als je met je ouders over dit soort dingen wil praten. Nonsense, Op een bepaalde leeftijd gaan dingen veranderen en wil je weten wat er in je lijf gebeurt. En puber meisje die op een dag schrikt van haar eerste menstruatie mag weten wat er gaat gebeuren met haar lichaam. Kunnen we de taboe over sex en erotic door breken is de stap naar volwassenheid niet moeilijk. Wat dat betreft zijn we klein gebleven en gehouden.


  Maak melding
 12. Deze mannen zijn gek… zij zitten over Sex te lullen…Als jij verstandig ben,praat jij niet over sex…dan doe jij het, en geef biri.

  Het land is groot genoeg dus eten en drinken volop voor de nakomelingen.
  Dat ding is planten en zaaien.

  Klootzakker’s zit niet in Par’bo te lullen gaan jullie allemaal planten en zaaien.
  Dan krijg jij de kans niet om te verkwanselen,domoren,hebzucht.


  Maak melding
 13. Hallo Pakosie,

  Ben je wel goed naar school geweest?
  Je geef hier wel een domme reactie.
  Ik ben wel gek dat ik hierop reageer.
  Tjonge jonge, Volgens mij ben je vaak dronken en doe je het met alles wat een gat heeft. Hoe kunnen dit soort onzin geaccepteren?


  Maak melding
 14. Hallo Winston, hoe is het met jou eigen opleidingen gesteld ? kijk naar de laatste woord van jou slotzin (geaccepteren?)je geeft pakosie een harde na trap,weekblad waterkant geeft iedereen de gelegenheid om te reageren ongeacht opleiding,rang en stand.
  Over normen en waarden mag men toch zelf beslissen,democratisch of niet?
  winston neem mijn advies ten harte en blijf positief denken,het gaat ons allen aan.
  Een negatief bericht helpen omzetten in een positief bericht is toch de bedoeling?
  Wij moeten problemen helpen oplossen en niet creéren. groet God bless you

  Guru bsi.


  Maak melding
 15. Over sex gesproken, tegen woordig ken je niet alles in de gaten houden meneer Sing.
  Stel ik heb een dochter van 16 jaar en zij gaat naar school……….ik weet niet wat zij op school uit haal als zij bepaalde uren vrij is,,,,,waar of niet mensen,,,,,,Dit is mijn meenig………Wat ik weet, en heb mee gemaakt,wel ik beter niet over praten. Maar zo moet je het zien,,,,,niet alle vijf vinger die je heb is gelijk,JA TOCH ?
  Maak niet uit wat voor ras je ben, maar op school leren jongens en meijes ook veel slechte dingen onderling. Zo gaan zij B.V.B roken, drinken, vreemgaan enz enz, Groetjes Wiedjai


  Maak melding
 16. hallo mensen ik vind van dat wij surinamers meer aan sex moet doe, het is geen scande .het hoort ook in het leven ,wij doen ,t maar surinamers doen net als wij beter zij dan wie dan ook
  kijk maar naar de zeedijk zelf de minister zacht ik daar lopen ,wat ik bedoel is .in suriname heb je geen sex club of een lingelie winkel of iets waar je gaan ontspaning ,het is niet goed voor een populair land als suriname dank u


  Maak melding
 17. Meneer Singh,
  Ik het is niet mijn bedoeling om mensen neer te halen. Het is toch de bedoeling dat men goed na denkt over de gevaren die dit soort dingen met zich mee brengt? Lees de reacties van 6-12-18. Dit zijn reacties waar ook normen en waarde in zit.


  Maak melding
 18. Mijne dames en heren,

  Het onderwerp sex, is een daarmate belangrijk in het leven . dat zonder sex geen mens meer zouden bestaan en zal bestaan!
  Maar wat is sex, sex is datgene wat bij een man en vrouw een energie opgewekt wort en daarbij gevoelens naar buiten komen. Heeft een van deze persoon géén gevoel, dan is er geen sprake van sexuele aardheid. Ik heb het woord tantra opgemerkt, maar hoevelen van jullie weten wat het inhoud en zoja wat is tantra dan? Dat kunnen alleen degen vertellen die daadwerkelijk ermee te maken heeft en dus kan ik w;el zeggen dat tantra helemaal niets te maken heeft met sex!!!Tantra is opwekken van energieeén die in het lichaam van mensen aanwezig is en waardoor je meer en meer gaat profileren in jouw gezondheid, dus beter uitstralen in je persoonlijkheid. Hier kan ik wel doorgaan, daar ik dit wel degelijk weet!

  Groet,
  Surya


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES