Juiste afslag

9

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Het was ruim een week voor Pasen toen ik bij de Albert Hein pijnlijk werd geconfronteerd met de versierselen van het paasfeest. Alsof de afgelopen tien jaren voor niets waren geweest en dat ik totaal terug naar af was: een alleenstaande vrijgezel zonder gezinswarmte.

Ik had me ingesteld op een melodramatisch paasfeest à la André Hazes: ‘Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren…’ Maar niets van dat. Toen ik niet lang daarna ergens een poster zag hangen van een passieconcert in de Amsterdamse Obrechtkerk, zei ik tegen mezelf: ‘Ik ga stilstaan bij het lijden van Christus.’ Dat was voor het eerst in mijn leven, dat zo’n gedachte in me opkwam! Het was een intiem en vertroostend concert. En eerste paasdag werd ik wakker met een ongelooflijk dankbaar gevoel. Dankbaar om wat Christus voor ons heeft betekend.

Pasen was vroeger voor mij als kind niet meer dan gekleurde eieren rapen. Ik begreep ook nooit zo goed waarom het sadistisch kruisigen van een mens als ‘Goede Vrijdag’ werd bestempeld. ‘Slechte Vrijdag’ leek mij gepaster. En hoewel ik altijd overtuigd christen was, wees ik stellig de opvatting van de hand dat Christus is gestorven “voor onze zonden”. Ik vond dat je daarmee alle verantwoordelijkheid buiten jezelf plaatst. “Hoe kan iemand die al tweeduizend jaar eerder geleefd heeft, dat doen voor zonden die ik nu pleeg?” wierp ik recent nog tegen.

Het is kennelijk soms nodig te dwalen om tot diepere inzichten te komen. Alleen verbaas ik me nu erover dat ik er zolang overdeed binnen een christelijk-culturele bedding. Maar ook voor mij gold kennelijk op dit punt: ‘Omdat zij horende doof zijn en niets begrijpen.’

Velen worden na een traumatische gebeurtenis ineens gelovig. Ik was het altijd al, maar veel te vrijblijvend. Nu geloof ik met zékerheid. Ik kwam tot twee conclusies door mijn excessief drugsgebruik. Dat ik aan de slag moest met een innerlijke opschoning en dat Christus altijd al een belangrijke rol in mijn onderbewustzijn speelde. Toen ik na een paar dagen van onophoudelijk cocaïneroken, ineens een ‘flash’ kreeg en ’s avonds doorgetript in mijn onderbroek door de Combébuurt van Paramaribo liep, waren mijn eerste woorden, nadat ik de deur had opengezwaaid: “Ik ben de verlosser van Suriname!”

Dat was nog eens een gewaarwording. Hoewel ik heel erg bewust ervan was dat ik voor de buitenwacht was doorgedraaid, voelde ik mij toch overtuigd verlicht. “Mensen, u hoeft mij alleen maar aan te raken en ik zal voor u behouden blijven”, riep ik naar de toekijkende massa die, op een enkeling na op het balkon, er natuurlijk geheel niet stond – begreep ik achteraf. Niet verwonderlijk dat niemand mij – ondanks meerdere smeekbedes – aanraakte als teken van geloof in mij als verlosser. Het hoefde maar één persoon te zijn. Maar iedereen bleef met ongeloof en twijfel toekijken.

Tja, dan restte mij niets anders dan ten hemel te rijzen. Op dat moment steeg ik horizontaal omhoog en liet de bruine straatklinkers onder me. Alsof een hand zich mijn hoofd omklemde, zoals bij sinaasappelpersen. Halverwege zag ik dat ik door Christus en onze Vader werd opgewacht in een roodgoudglorend paradijs. “O dank u Heer”, zei ik vervuld. “Dank dat u mij in het eeuwige leven opneemt.”

Ineens realiseerde ik me: “Hé, als ik ten hemel rijs, dan ben ik op aarde gestorven!” Op zich had ik daar geen moeite mee. ‘Maar Heather-Leezza heeft me nodig’, schoot door me heen over mijn jongste dochtertje. En ik voelde dat de Heer wist dat ik graag bij Hem wilde zijn, maar dat ik ook oprecht het feest wilde uitstellen vanwege mijn dochtertje. Op dat moment daalde ik weer neer. Eenmaal op de grond begon ik in een blinde draf door de stad – in slechts mijn onderbroek – op zoek te gaan naar een veilige haven. Via de redactie van de Ware Tijd, belandde ik uiteindelijk op het politiebureau.

Ik heb diepgravend over nagedacht wat er nou precies gebeurd is. Het verhaal werd steeds minder spiritueel en uiteindelijk ben ik tot de slotsom gekomen dat ik tegen een overdosis aanzat. Ik zat al op bijna vier gram cocaïne binnen een etmaal, waarvan de laatste twee zonder tabak of marihuana. Dus puur basen. Plus weinig eten en slaap.

Hoewel we nog in deze levensfase moeten belanden, weet Katharina, mijn therapeute voor ‘traumaverwerking’, dat ik inderdaad een ‘bijna-doodervaring’ heb beleefd. “Het is je ziel, die het had opgegeven met jou”, zei ze. “Maar omdat je geest daadwerkelijk besefte dat er verandering moet komen, heeft je ziel hem nog een laatste kans gegeven.”

De vraag is nu: heb ik werkelijk Christus en onze Vader gezien? Heel lang voor mijn gevoel van wel. Maar hoe verklaarde je dan dat mensen op verschillende wijze hun bijna-dood hebben ervaren? Waarom gaat de één door een lichttunnel? Waarom ziet de andere zijn reeds overleden oma of moeder? Waarom steeg ik omhoog? Hoe verklaarde je het feit, dat ik vanaf dat moment mijn leven heb vereenzelvigd met dat van Christus en in die daarop volgende dagen mijn lijden met het Zijne? Terwijl ik altijd van de hand wees dat Hij voor ‘onze zonden’ is gestorven. Kortom: waarom zien we het hiernamaals zoals wij hem (willen) zien?

Ik ben sinds Pasen eruit. Het levensverhaal van Christus zat al sinds mijn kinderjaren in detail in mijn onderbewustzijn opgeslagen. Tijdens het vechten tegen de dood, werd dat omgezet in al die waanbeelden en waanervaringen. Maar hoe komt het dan dat ik nu met zékerheid geloof? Simpel. Omdat ik diep in mezelf ben gestuit op mijn rotsvaste geloof dat Christus onze verlosser is. Eén ding is zeker: tijdens die bad trip stond ik in mijn hoofd op een tweesplitsing, maar nam door geloof de juiste afslag. En liever eruit door ‘waanbeelden’ van verlossing, dan erin blijven door waanbeelden van verdoemenis. Oftewel in een ‘trip blijven hangen’. Daarom zei Christus: “Zalig zijn zij die niet gezien hebben en toch geloven.”

Iwan Brave – Lees meer ontboezemingen op iwanbrave.blogspot.com


9 REACTIES

 1. Iwan en lezers,
  Ik ben zelf niet Christelijk opgevoed en opgegroeid.Ik heb zelf een aantal bovenatuurlijke dingen meegemaakt en 16 jaar geleden heb ik DE LEVENDE GOD leren kennen.
  Nu kan ik beamen dat DE BIJBEL het onfeilbaar WOORD is van DE LEVENDE GOD (JHWH)
  die in JEZUS CHRISTUS is VERHEERLIJKT (IMMANUEL).
  Inderdaad, soms moeten wij als mens “bijna” in de HEL belanden, om DE GENADE van GOD door JEZUS CHRISTUS te mogen ERKENNEN als HEER, VERLOSSER, KONING DER KONINGEN, maar wat VELEN niet beseffen is DAT GOD (JHWH) onder ons was in JEZUS CHRISTUS.

  We kunnen WEL geloven dat GOD(JHWH) in de tijd van Mozes in de WOLK was, maar we ZIEN niet dat GOD ONDER ONS WAS, en wilde zijn als MENSENZOON.

  Ook ik, mijn broeder kwam tot de grote ontdekking van mijn leven want ik was OOK BLIND maar nu kan ik-GODZIJGEPREZEN-zien.

  Daarom laten wij bidden voor hen die GOD nog niet hebben leren kennen door JEZUS CHRISTUS.

  P.S. Ik wil niemand kwetsen of beledigen.
  Als ik iets verkeerd heb doen overkomen middels dit schrijven dan vraag ik u om dit stukje een paar keer “rustig” te lezen.
  Ik geloof dat GOD tot u wil spreken in uw hart vandaag door ZIJN HEILIGE GEEST, opdat u eeuwig leven krijgt door GELOOF IN JEZUS CHRISTUS. Zoek een BIJBEL en begin BIDDEND en in GELOOF in GOD de BIJBEL te lezen dan zal u de GENADE en BARMHARTIGHEID ervaren, want DE BIJBEL IS DOOR GOD gegeven.

  Tang boeng, en ik wens ieder mens:

  gezondheid, geluk, blijdschap, voorspoed, kracht, liefde, dus al het goede maar vooral: Ga tot JEZUS CHRISTUS en ontvan VERGEVING VAN uw ZONDEN en EEUWIG LEVEN in JEZUS NAAM.


  Maak melding

 2. Amen en Amen! Jezus is het lam Gods dat stierf voor onze zonden…
  Hij is de levende God, de enige die verlossen kan!
  Ik ben blij dat je Hem hebt ervaren in geloof.


  Maak melding

 3. halleluja, en de Here Jezus heeft niet alleen onze zonden aan het kruis gedragen, maar Hij heeft dood en hel overwonnen en is wederom opgestaan uit de dood.
  En omdat Hij is opgestaan en leeft mogen wij die in Hem geloven er zeker van zijn dat wij in Hem ook mogen opstaan uit de dood en samen met Hem in eeuwigheid mogen leven.
  Dit alles door de kracht van de Heilige Geest die in ons woont op het moment dat wij ons bekeren tot Jezus Christus en wij Hem in alles gehoorzaam zijn. een rein en Heilig leven leiden in Jezus naam.

  Gods onmiskenbare zegen.

  Muriël


  Maak melding

 4. Beste Iwan,
  Het antwoord op je vraag waarom Jezus 2000 jaar geleden moest sterven voor de zonden die je nu nog begaat, staat in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
  Lees het evangelie van Johannes hoofdstuk 3 en daarvan vers 16.
  Daar vindt je het antwoord.
  w.g.
  Pedro


  Maak melding

 5. Beste Iwan,

  Als afro Surinamer zou ik eerst willen weten over welke jezus je het hebt. Als je zo ver bent geraakt dan heb je jezus zeker gezien. Hoe was zijn uiterlijk. Als hij zwart was dan heb je geen jezus gezien maar Joshua ( Yahow-Shu-Ah)Ha-Meshiakh (Ha-Me-Shee-Akh)Heb je een witte jezus gezien dan heb het over de zoon van mark anthony en cleoparta genaamd jezus. De naam jezus is afkomstig van de griekse oppergod zeus of jazeus. De jezus die wij van de bijbel kennen heeft nooit de kennis en kracht(spiritueel) gehad als Joshua en ook niet de zoon van GOD. Het is jammer dat velen zwarten anno 2007 nog steeds geen onderzoek verrichten om te weten te komen waar al de onzin die onze voorouders werd opgedrongen vandaan komt. Wij zwarten hangen alle geloven aan behalve die van ons zelf. Doe een onderzoek om te weten waar de inhoud van de king james bijbel vandaan werd gehaald en je zal zien dat elk verhaal in de bijbel, die 2000 jaar oud is, je terug voer naar Egypte ( Kemet) waar de verhalen 49000 reeds hebben plaats gehad. De meeste van de karakters in de bijbel zijn verzonnen of als men het over een persoon heeft gaat het om een groep of als het om een man gaat heeft het in werkelijkheid betrekking op een vrouw. Beschouw dit niet als een aanval maar als een stimulans om te gaan zoeken naar de juiste Goden van jou en niet de witte man met blauwe ogen die onze voorouders vernederd verkracht en uitgemoord hebben.


  Maak melding

 6. Mijn hoop is dat de regeerders,deze mooie bemoedigde woorden ook aannemen,om ons geliefd land Suriname te leiden,Gods woord is zo machtig dat Iwan hem ook is gaan leren kennen,GOD zegd niet uw wil geschiede,Maar mij
  Wil geschiede
  . GODS ZEGEN.

  Akuba.


  Maak melding

 7. Beste Iwan,
  Hoewel ik mij niet voor kan stellen dat iemand van jou kaliber zich zo kwetsbaar opstelt en ik toch nog sceptisch ben heb ik na het gesprek van jou van afgelopen zondag bij fajalobie toch meer compassie met je gekregen. Los van jou hosanna over God!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.