zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandVoedselhulp Zuid-Suriname goed voor een week

Voedselhulp Zuid-Suriname goed voor een week

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 apr – De voedselhulp aan de gemeenschappen in Zuid-Suriname is goed voor hooguit een week. Dit is gebleken bij de leveranties door het ministerie van Regionale Ontwikkeling, RO. Rijst en andere levensmiddelen zijn weliswaar dankbaar aanvaard, maar de bewoners blijven ongerust. Zicht op een duurzame oplossing is niet meteen voorhanden.

Een delegatie die zich heeft georiënteerd heeft de schade aan de aanplant opgenomen. Bekeken zal worden hoe de getroffen Inheemse gemeenschappen te helpen uit de cyclus van vernietiging die hun leefgebied in de greep schijnt te hebben. Hoofdvoedsel cassave is nauwelijks nog te telen vanwege wateroverlast en mierenplagen. “We moeten naar een permanente oplossing”, zegt RO-functionaris Ronny Pansa.

De overheid heeft eenvoudig het geld niet om de gemeenschappen langdurig te voeden. Het transport alleen is al een hele uitdaging, aangezien de gemeenschappen, Kwamalasemutu, Apentina en Tepu, alleen per vliegtuig te bereiken zijn. “Dat is niet vol te houden”, aldus Pansa. Onder meer het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij zal worden geraadpleegd voor expertise.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. Aan die mierenplagen hebben ze zelf te danken. Dieren die van mieren leven zijn daar uitgeroeid. Ze heben niet geleerd hoe je voedsel moet bewaren, ze eten alles daar op. Ze leven daar alleen van vlees en cassave. Waarom planten ze geen waterplanten zoals dagoeblad of Ipomoa aquatica en taro (chinees taja). Blanken zendelingen kunnen alleen mensen tot christen bekeren en daarna lopen ze weg. Je hoort zelf dat de scholen daar 15 jaar gesloten zijn. Mooie zendelingen zijn het. Vraag zelf aan de opperhooft Sepede Padoe van Palumeu. Weg met alle zendelingen, ze pakken culturen van andere volken en denken dat christenen beter zijn.


  Maak melding
 2. Als je als volk ervoor kiest om zover van de bewoonde wereld te gaan leven moet je ook de eventuele consequenties ervan accepteren. De natuur is keihard. Er zal gekeken moeten worden hoe en welke duurzame maatregelen genomen kunnen worden om herhaling van zulke natuurrampen te kunnen weerstaan. Maar de inheemsen moeten ook hun handen uit de mouwen steken om b.v. met behulp van materiaal dijken of iets dergelijks aan te leggen i.p.v. je leven in een hangmat doorbrengen.


  Maak melding
 3. Als overheid moet je altijd bijstand verlenen aan de bevolking van het land wanneer ze in acute nood verkeren . Waar ze ook zitten . Maar deze bevolking zal ook een grote zelfredzaamheid moeten tonen , er alles aan moeten doen om in eigen onderhoud te kunnen voorzien .Verstoring van de natuur kan hele nare gevolgen hebben voor mens , dier en plant. Woon je zoals deze groep in het uiterste zuiden van suriname , moet je weten dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn .Ik weet dat de beste manier om te overleven was zoals de nomaden stammen dat doen . Als de grond uitgeput was trok je gewoon verder en bewrekte je weer nieuwe grond .
  De overheid kan met voedselhulp het probleem slechts tijdelijk oplossen , maar verder is het aan de groep om de schouders onder het probleem te zetten en op te lossen met eventuele professinele hulp uit Paramaribo.
  Kijk vooral uit met constante voedselhulp aan te bieden want daar worden de mensen lui van , en tonen geen eigen initiatief meer en blijven hun handen ophouden . Veel succes !!

  Viva


  Maak melding
 4. Sinds de trek van mensen naar verschillende continenten heeft men getracht om struggles te overwinnen. In barre tijden ging men voedsel verzamelen opdat men een vooraadje had. Men ging vissen, jagen op dieren en met dierenvellen maakte men kledij om zicht te beschermen tegen de kou. Men zocht onderdak tegen regen, hagel, sneeuwbuien enz. En de volgende dag ging men verder men bouwde huizen die ze gauw weer konden afbreken en naar de volgende plek gingen om daar een poosje te vertoeven en dan trok men weer verder. Men was in staat om uitvindingen te doen opdat men de overlevingskansen kon vergroten denk maar bepaalde kruiden tegen ziektes, men maakte visnetten enz.. Op het gegeven moment ging men over tot he verbouwen van gewassen en men ging zich vestigen langs rivieren en zodoende zijn rivierbeschavingen ontstaan zie Mohendjo Daro en Harappa. Een goed geordend systeem met riolering en ventilatiesysteem de hoeken van de straat waren afgerond waardoor men makkelijk een bocht kon maken met hun karren. Men had baduizen, ook voor rituele doeleinden, Men geloofde in een bepaalde godheid, zo begon de cultuur zich te ontwikkelen, het schrift, de taal, muziek, kunst en wetenschap.

  Wat ik hiermee wil aangeven is dat men inventief moet zijn en niet afhankelijk moet zijn op het buitenland en vooral niet de hand ophouden. Wacht niet op bruinebonen met zoutvlees en rijst. sardines, speculaas, mondwater, scheermesjes enz…..

  Ga niet feesten en beesten maar pak een hengel en ga vissen of ga op hogere gebieden planten. Neem een voorbeeld aan andere districten die helemaal geen aandacht van de regering krijgen maar die doorgaan met de productie ondanks overvloedige regenval overstromingen slechte oogst noem maar op.
  Probeer overlevingskansen te vergroten door inventief te zijn.

  Rodriguez


  Maak melding
 5. a tan so

  So be it, ik ben gelukkig niet enigste zwakzinnige, domme, idiote, respectloze die zo erover denkt. gelukkig….

  Er is maar 1 volk die eruit springt in de wereld als het om hongersnood gaat, dat zijn jou intelligente, slimme, respectvolle, hoogbegaafde, werklustige vrienden.


  Maak melding
 6. Wat mooier is is dat Pagaal(3) niets eens weet dat wij(de rest die nu in Su is) ooit(vanaf poeriode na Columbus anno1492)in Su zijn komen wonen/ werken/ contractarbeider/vluchteling/slaven zijn geweest of hebben gehouden(slavenhouders als beesten die mensen houden en behandelden als beesten).
  deze Indianen hebben niemand uitgenodigd om zich in Su te vestigen.
  en ze leefde ook in permanente gebieden(Hertenrits te Wageningen Noord, distr. Nickerie)en Parmurbo(Noord midden Su, Galibi, enz.).
  Dus houd je kop en ga meer lezen/leren.
  Jullie praten vaak Antrolopogie-taal volgens de lezing van de witte man. Die mensen leefden/leven eeuwen gelukkig!!!!!.
  Denk eens daar aan.
  Wat is er aan hun leefwijze veranderd sinds het contact met de zgn nieuwe wijze man?(belazerij, uitbuiting enz., heel wat dus. Het is verder heel normaal dat een land die zich zo wil noemen zich bekommerd om zn bevolking.
  Anders kunnen onze zuider Indianen net zo goed aansluuiting zoeken bij Brazilie, want daar hebben ze misschien zelfs familie wonen(even over de Tomoekhoemak of Grensgebergte en je zit pardoes in Brazilie).let dja Bakahoekoe, 50km verder, maakt voor een indiaan niet uit, hij komt aan en geloofd/vertrouwen in dat wat ie doet.
  Zij hebben dus ook niet gevraagd om een whatsoever landsgrens, waterscheiding of hoe je het noemen wil.
  Dus als de Su overheid het niet aankan(stel dat ze het aankunnen, ik ben positief) kunnen ze die mensen gewoon negeren en zij leven vrolijk verder, met hun problemen en plezier.
  want wie weet gebeurt het elders op dit zelfde moment in Su en geen haan die ernaar kraait.
  Dus wat wil je?????
  Kijk maar naar deze voorstelling: een Indiaan staat s’morgens op, dankt (zijn) God dat hij nog leeft(had aangevallen kunnen worden door wilde dieren, knuffelt zn vrouw en kids en gaat op zoek naar eten, eet wat hij had bewrrd van de vorige nacht, bereid een potje voor deze middag, rust daarna wat uit en geniet van de wonderen van de natuur en het milieu, de kids gaan spelen en moeder doet heel wat. Zo leven sommigen , ik zeg en neem aan heel gelukkig.
  Geen gedoe met belazerij vanuit welke hoek dan ook, geen ongevraagde informatie/manipulatie/ big brothergedoe/ geen koninkrijk-onderdaan gedoe/ belastingen of een Su overheid zonder poen, principes, doel en guts, enz.
  ook nadelen zoals geen gezondheidsvoorzieningen,enz.
  Wie is beter en wie doet het goed?????
  Wie het weet mag het zeggen, ik luister en lees.
  Have fun Guys & Girls.


  Maak melding
 7. Dat is wat ik bedoel, jij kijkt teveel naar T.V. dus jouw bovenkamer is niks en ook niks anders dan RBG(kleur).
  Ga je kop gebruiken in plaats van rotzooi te noemen..of weet jij niks of zie jij niks anders.
  En heb jij je zelfve afgevraagd hoe het komt.
  Nee toch, jij laat anderen je kop gebruiken, er zit in je zelfve alleen gebrul.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES