Kamervragen over prijsafspraken KLM en Martinair

30

Het SP-kamerlid Arda Gerkens heeft aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat kamervragen gesteld over de vliegroute Amsterdam-Paramaribo. Nu Martinair als enige nieuwe maatschappij op de route van start gaat – naast KLM en SLM – vreest het kamerlid prijsafspraken tussen de Nederlandse carriers schrijft Luchtvaartnieuws.NL.

Martinair, dat voor vijftig procent eigendom is van KLM, opent op 29 oktober haar nieuwe lijndienst naar Suriname. Gerkens stelt de vragen naar aanleiding van het besluit van TUI om met zijn eigen maatschappij ArkeFly toch niet op deze route te gaan vliegen. Ze wil van de minister onder meer weten wat ze vindt van het feit dat Martinair als enige nieuwe luchtvaartmaatschappij op deze route van start gaat en of prijsafspraken met KLM zijn uit te sluiten.

“Dat had ze net zo goed aan ons zelf kunnen vragen”, zegt Martinair-woordvoerder Erik van Doeselaar tegenover Luchtvaartnieuws.nl. Hij ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van prijsafspraken tussen KLM en Martinair. “Doordat KLM vijftig procent in handen heeft en Maersk de overige vijftig procent zijn we in principe volledig onafhankelijk. KLM is zelfs onze grootste concurrent.”


30 REACTIES

 1. Goede morgen.
  Hier schuilt een addertje onder het gras, daar ben ik van overtuig.
  Dus heren en dames politici watch your step.
  Odi Odi Fu Bawe SoSo LoBi/Koni.


  Maak melding

 2. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er geen prijsafspraken zijn gemaakt tussen KLM en Martinair. Hoe kan het anders dat een reis naar New York of Forta Leza vele malen goedkoper zijn?
  Wat ik echter niet begrijp is het volgende: het vliegveld is van Suriname en volgens mij kent Suriname de landingsrechten toe? Hoe kan het zo zijn dat er alleen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen op Suriname vliegen? Of worden belangrijke zaken nog steeds door Nederland beslist en is Suriname nog steeds een kolonie van Nederland?? Wordt het niet eens tijd dat eventuele oude verdragen worden open gebroken? Zeker als dit ten nadele van de economie werkt? Of ligt dit aan de instelling van de politieke leiders in Suriname die alleen hun zakken vullen ten koste van de economie en de burgers?? Krijgt Balkende gelijk en gaan we terug naar de VOC / koloniale tijd??
  Een land als Noord Korea (totaal geisoleerd) probeert joint ventures aan te gaan om hun economie een impuls te geven. De Surinaamse politiek geeft “alles weg” om een procentje van de opbrengst te mogen krijgen?? Ik vraag me af wat de Surinaamse overheid drijft?


  Maak melding

 3. wie denk doeselaar nauw voor de gek te houden hoe kan je nog elkaars concurent zijn wanneer je elk voor vijftig procent verantwoordelijkheid draagt. dan hoort klm toch zeker bij betrokken te zijn bij elke beslissing die genomen wordt, of teminste erover ingelicht te worden??
  wat hier wordt beweert is ongeloofwaardig en misleidend


  Maak melding

 4. Suriname heeft niks te willen, al verhoogt Nederland de prijzen met 200% ze kunnen dr toch niks aan doen ook al zoude ze het willen.
  Wij zijn juist de stomme in het hele verhaal, wij zijn zo dom om het toch te betalen, de vliegtuigen zitten toch helemaal vol.

  Die nederlanders zijn sinds vroeger het beste in het bestelen van buitenlanders!!!
  De dag dat de tarieven verlaagd worden is de dag dat een buitenlander premier wordt van Nederland, NOOIT DUS!


  Maak melding

 5. zijn we dan eindelijk van slm verlost?
  slm wil een joint venture met martin air, klm of tui/arke, fawaka prijsafspraken?

  bron de ware tijd
  SLM lijdt US$ 18 miljoen verlies
  AC vreest faillissement

  door Lloyd Djendje

  18/10/2006

  Paramaribo – Suriname Airways heeft de afgelopen twee jaren 18 miljoen US dollar verlies geleden. Gevreesd wordt dat de luchtvaartmaatschappij aan de rand van een faillissement staat. Reden voor A Combinatie (AC)-leider Ronnie Brunswijk, tevens voorzitter van de vaste commissie van TCT in het parlement, om te vragen naar een onderzoek over het reilen en zeilen binnen de SLM.

  “Wij willen straks geen failliet bedrijf overnemen. Want dan kan men wellicht denken dat het een beleid van AC is”, zegt Brunswijk. Zijn broer, Leo Brunswijk, bekleedt sinds kort de functie van president-commissaris van de SLM. De financiële ruggengraat van het bedrijf is enorm verzwakt en is er geen zicht op winst. Het tegoed van 3 miljoen euro, die de SLM bij de KLM had, is al opgenomen en uitbesteed.
  Op de laatste algemene vergadering van aandeelhouders heeft Brunswijk vragen gesteld over de besteding van middelen en minister Alice Amafo van TCT hiervan op de hoogte gesteld. Alle belanghebbenden steken de koppen nu bij elkaar om over de toekomst van de SLM te beslissen. Samenwerkingsverbanden zijn de beste optie binnen de branche. Er wordt gesproken met Martin Air, KLM, een niet bij naam genoemde Amerikaanse maatschappij en de Nederlandse maatschappij Arke Fly. Een samenwerking met Insull Air voor de regionale operatie is al bijna beklonken. Daarnaast is de mogelijkheid voor een joint venture op de Mid-Atlantische route niet uitgesloten. De vrees voor faillissement is door de SLM-leiding eerder al ongegrond genoemd. Dat de maatschappij nu in een zwakke positie verkeert, is geen nieuwigheid. Er zijn in de branche namelijk ups en downs. En de SLM is blijven bestaan. Er is veel geld geïnvesteerd in het verder behoud van de lijndiensten na de minder prettige situaties voor SLM de afgelopen periode. Zowel in Nederland als Suriname.-.


  Maak melding

 6. Dames en heren, we hebben met z´n allen (of niet)geprotesteerd tegen de hoge prijzen van de vliegtickets naar Suriname.
  Er is beloofd dmv het inzetten van extra vliegmaatschappijen op de lijn Adam-Parbo,waardoor de prijzen evt. verlaagd zouden worden.
  Dit is geenzins gebeurt omdat de prijzen van Martin Air bijna gelijk zijn aan die van de SLM en KLM.

  Persoonlijk vind ik dat de regering van Suriname ook een handje meehelpt.
  Kunnen ze niet zien hoe wij vanuit Nederland bij wijze van spreken moeten sufferen om een vliegticket naar Su te betalen?
  Men merkt wel op dat het toerisme in Suriname in opmars is, maar als er nog meer mensen MET hun gezinnen voor een redelijke prijs naar Su kunnen vliegen,dat er nog meer mensen naar Su zullen gaan.
  A djeers tak Vene nanga en man no abi famiri na in Holland.
  Vene yu nanga den man no man sji tak a san no kan so!?
  Bijna un mus prit un bere opo fu kan go na oso te december noso juli doro.

  Want we tan kree nomo fu den prijs ma un ap wan president nanga regering ete!
  Maar ja, dit wijsmaken aan de heren zal niet veel uitmaken, want volgensmij verdienen ze zelf een extra cent aan, want ik kan me niet voorstellen dat een president landgenoten vanuit Nederland oproept massaal op vakantie te gaan naar Su, maar dat hij niet eens kan zien dat het haast onmogelijk wordt gemaakt om 1-2-3 naar Su te gaan.

  Sranan kondre
  Mi moi kondre mi lobi yu
  ma den prijs fu den ticket no wan mek mi sji yu


  Maak melding

 7. Ai bajaaaaa,weer de vergelijking dat andere landen goedkoper zijn,let op New York is een wereldstad,de concurrentie is groot,er vliegen verschillende vliegmaatschappijen vanuit Ned.daar naar toe,dus dat kan en mag niet vergeleken met de prijs naar Sur.
  Ik geloof er geen snars van ,dat er prijsafsprakwn zijn gemaakt,de Surineds hebben weer wat gevonden om te zeiken,STELLETJE HUILEBALKEN.


  Maak melding

 8. Beste mensen,
  Laat ons niet voor de zoveelste keer zand in de ogen worden gestrooid.Martinair doet net zo vrolijk mee met het prijssysteem op seizoenbasis, dus wie na midden december (voor oudjaar) naar SME wenst, zal net als bij de KLM of SLM harde euro’s moeten dokken,en dan in Januari weer iets goedkoper, maar het zal elkaar nauwelijks ontlopen.

  Gezien de huidge problemen bijde SLM (US $ 18 miljoen verlies afgelopen 2 jaar) zullen zij de laatste zijn om nog goedkoper te kunnen vliegen met de brandstof slurpende 747-300 en veelovertollig personeel.

  De realiteit toont verder aan dat aantal passagiers tussen A’dam en SME toch nogte beperkt is om anderen te lokken om op regelmatige basis er naartoe te vliegen.

  De SLM kan dat op dit moment sowieso niet hebben (Meer concurrentie).

  KLM en SLM zijn lijndiensten en Martinair eencharterlijn.Die kunnen op dag X zeggen dat zij ermee stoppen.

  Aan de SLM ter overweging om misschien met 767-’s te vliegen of een lease overeenkomst
  voor een toestel. Een eigen toestel opna houden hoeft in de case van de SLM niet bepaald het handigst te zijn.

  Laat enkele echte (goede) economen/bedrijfskundigen zich over dit issue buigen zodat met verstand en niet op gevoel een besluit wordt genomen.

  Laat sentimetele (nationale) gevoelens effe rusten of “trots op eigen nationale carrier”.


  Maak melding

 9. Als passagiers hebben jullie een groot deel in eigen hand. klagen maar toch elke keer in die klm /martinair of slm machine springen.

  even 2weken of 1maand deze maatschappijen links laten liggen, wedden dat er iets positiefs gebeurt????


  Maak melding

 10. Kartel vorming was wel te verwachten ook al zal het niet te bewijzen zijn, maar achterkamers zal heus wel afspraken gemaakt zijn. Ik snap niet waarom een goedkope maatschappij eventueel van een ander goedkoop land, waarvan klm of (slm) geen aandelen heeft naar Suriname mag vliegen. Dit zou pas zoden aan de dijk gaan zetten, dit vliegtuig zou ook een tussenstop kunnen maken op de antillen of amerka om eventueel zijn vliegtuig vol te krijgen, als dat de reden is waarom dit route niet aantrekt bij andere maatschappijen.


  Maak melding

 11. Het is zeer goed dat Martinair gaat meevliegen op de route Paramaribo-Amsterdam Waarom? Omdat het voor nieuwkomers in iedere markt alleen maar zin heeft om met een concurrerende prijs komen. Martinair vliegt op tal van bestemmingen die ook door de KLM worden bediend en met een aanmerkelijk lagere prijsstelling. Al jarenlang wachten we op het openbreken van het monopolie, laten we nu alsjeblieft niet gaan zeuren. Bekijk het eens positief en neemt u van mij aan dat er betere tijden aanbreken!


  Maak melding

 12. Beste Observer,

  Op zich vind ik je stuk heel rationeel, alleen ben ik er stellig van overtuigd dat SLM de situatie aan zichzelf (lees mismanagement) en misschien de Surinaamse politiek te danken heeft.
  Als nadenkertje: de lonen liggen stukken lager in Sur maar de tickets zijn net zo duur. Als ik een vergelijk trek met de kosten van KLM en Martinair die grotendeels met Nederlandse loonkosten werken en er ook nog eens een flinke winstmarge hebben, dan zou ik zeggen dat het voor de SLM een eitje moet zijn om winstgevend te zijn. Ps: de jaarverslagen van KLM kunnen door een ieder worden opgevraagd.
  Als rationele bedrijfseconoom denk ik dat deze route wel degelijk winstgevend is. KLM en Martinair verlenen de passagiers geen gunst door op Sur te vliegen, maar maken (zakelijk gezien terecht) gebruik van de marktwerking (vraag en aanbod) en misschien misbruik van hun monopolie positie. Het is (in de economie) algemeen bekend dat monopolie leidt tot buitensporige hogere prijzen. Het is een beetje hun cashcow zoals dat heet.
  In Nederland zijn monopolie posities voor bedrijven verboden bij de wet. Sommige overnames worden door de mededingingsraad verboden.
  Gelet op de globaliserings denk ik dat er wel degelijk andere luchtvaartmaatschappijen zijn die op Suriname zouden willen vliegen (Singapore/Malaysia/Cathay/enzovoorts). De vraag is alleen waarom het niet gebeurt??

  Mvgr,

  Johnny Pritipalsingh


  Maak melding

 13. open sky betekent niet een paar Nederlandse carrier toe te laten om op Suriname te vliegen. Er moeten meer carriers vliegen op Suriname om echt met elkaar te kunnen concurreren.

  Zit er dik in dat de de twee Nederlandse carriers prijsafspraken maken. Doorgestoken kaart want ze hebben beide de zelfde aandeelhouders.

  `OE AI MOES OPO NOW`


  Maak melding

 14. Posting van 18 oktober 1:13, gedaan door de nep radja: als je niet gelooft dat er prijsafspraken zijn gemaakt dooe de KLM en Martin air, dan ben je ziende blind en horende doof! En ik ben ervanm overtuigd dat jij beter weet, maar andere belangen wil dienen.

  Zelfs de cargo afdeling van SLM geeft toe dat de KLM en de SLm vanuit Suriname dezelfde tarieven hanteren. En Martin air, 50% dochter van de KLm, zou dit niet doen, althans dit geloof je niet. Je bent te doorzichtig!


  Maak melding

 15. Jongens weer onnodig scheldpartij richting Nederland. Het verdrag zegt dat er 3 maatschappijen door NL en 3 maatschappijen door SME mag worden aangewezen.
  Als jullie dat allemaal vinden, kunnen jullie SME vragen anderen aan te wijzen. SME mag rustig any carrier aanwijzen. Sterker nog, een EU carrier kan de derde plek van NL opeisen via een NL operatie. Ga naar die Club in Eindhoven (die zitten nu in AMS geloof ik) en vraag hun AOc te gebruiken en begin vluchten op SME.
  Je moet wel een Maatschappij vinden die min. 2 toestellen in overschot heeft.


  Maak melding

 16. Is Arda gerkens nu pas wakker,de zaak martinair”loopt reeds bijna een jaar , over een week gaan ze vliegen en ze gaat nu naar minister Peijs over prijs afspraken KLM/Martinair” gim wang brik ,die hollanders heben hun weer gepakt die dure tickets gaan gewoon door neem dat van mij aan.

  coronman


  Maak melding

 17. Wordt het niet tijd om het verdrag open te breken. Zonder enig vorm van Nationalisme te willen suggereren. Waarom moet Nederland 3 maatschappijen aanwijzen?? Bepaalt Nederland ook welke luchtvaartmaatschappijen er op andere internationale luchthaven vliegen? Ik heb een keer een tussenlanding met de KLM gemaakt op het vliegveld in Jeddah in Saudi Arabie. De Nederlanders hadden daar niks te vertellen. Gaat er bij sommige mensen nu misschien een lampje branden waarom het Westen zogenaamd tegen de islam is?? Niet om het geloof, maar omdat deze mensen zich niet laten onderdrukken. Het spijt me maar Suriname heeft wel degelijk een vinger in de pap om de prijzen te kunnen verlagen, alleen bewegen ze deze vinger niet. Waarom niet? Dat mag een ieder voor zich invullen…


  Maak melding

 18. gisteren fietste ik langs een bekende reisburo in utrecht en ik kijk naar de advertenties in de etalage en ik word direkt aangetrokken door een advertentie voor een retour naar orlando/miami in de vs :rechtstreeks en voor maar e258. zijn wij nou zo rijk dat we de veels te dure tickets naar suriname met gemak betalen?of zijn wij zo dom dat we het accepteren?prijs afspraken of wat dan ook of niet :klm,slm,martinair speel open kaart en laat het publiek een calculatie zien van de ticketprijs en dan is de discussie definitief voorbij of……….


  Maak melding

 19. Dat ding is simpel.
  Martin Air begint nu ook te vliegen op Curacao. Prijs stunten (lees maar het grote bord bij Schiphol) en waarom? Die lastige Arkefly moet ook daar de mist in geholpen worden. Dus Martin Air inzetten. Hebben ze indertijd ook gedaan met Air Holland – drugskwestie etc etc en daarna Exel. Arkefly kunnen ze niet zo makkelijk de mist in helpen omdat TUI anders bij Martin Air en KLM nog meer tickets gaat annuleren.
  Paramaribo zelfde verhaal. Martin Air ingezet voor mogelijke concurenten. Dus zodra een andere ook in de markt komt dan gaat Martin Air stunten.
  Arkefly heeft nu geen zin erin. Die hebben het al knap lastig op de Antillen en gaan eerst daar de strijd aan.
  Onze SLM heeft jammer genoeg geen moderne plannen en gedraagt zich alsof ze even groot zijn als de KLM.
  Dat is jammer. Ze hebben hoe dan ook een betrouwbaar imago en dat is al heeeel belangrijk in de luchtvaart.
  Alleen nu moeten ze een paar goede marketeers en ondernemers in zetten en geen omhoog gewerkte politici zonder enig kennis van internationale markt.
  Voorbeelden van SLM stunten zijn bekend. Verkeerde routekeuze, geen lef om markten open te breken. Nederland markt kan je toch veroveren?
  Niet alleen met prijs maar ook met te gekke combi aanbiedingen.
  SLM you enemy is KLM and Marin Air. Kijk goed wat op de Antillen is gebeurd en nog gaat gebeuren.
  Zie de gekheid rondom InselAir via ex topper van de KLM bij DCE hoe zij InselAir en de SLM de mist in hebben geholpen vorige maand.
  Zie de gekheid die ze nu gaan doen met Akefly. Kijk wat ze al gedaan hebben met Air Holland en Excel. Kijk wat ze gaan doen met de SLM.


  Maak melding

 20. Een goed voorbeeld van creatief denken alleen die regering moet wel mee kunnen denken…..

  Een eenvoudig rekenvoorbeeld laat het voordeel zien van het gratis-ticket-instrument.

  Wetlease prijs voor een 300-passagiers vliegtuig is ongeveer 5000 dollar per uur. Een vlucht Amsterdam- Curaçao kost dus ongeveer 50.000 dollar of te wel per passagiersstoel 165 dollar. Stel de passagier betaalt 65 dollar en het fonds 100 dollar per route, of 200 dollar voor een retour. De toerist blijft een week en betaalt voor zijn hotel 180 dollar, in plaats van de 80 dollar die hij nu betaalt, dus extra op het eiland uitgegeven door de toerist 600 dollar. Netto blijft er dus over voor de lokale economie 600 dollar. Indien de economie dus 200 dollar uitgeeft kan het 600 dollar verdienen.

  Het lijkt “too good to be true”, echter het is precies op deze wijze dat de toeristenindustrie in Turkije binnen 15 jaar gegroeid is van minder dan 1 miljoen (1990) tot 17,5 miljoen (2004) bezoekers, met een jaaropbrengst van 12 miljard dollar. Jamaica deed iets dergelijks door Air Jamaica’s verlies van 136 miljoen dollar te subsidiëren met 85 miljoen dollar, die ze geheel uit toeristenbelasting van de dure hotelkamers terugverdienden.

  De vraag is nu, kan de lokale politiek en economie van Suriname een dergelijk zeer stimulerend systeem opzetten en de enorme groeivruchten ervan plukken? Het hoofd toerisme te Curacao, Walle beweert dat politici en toeristische bedrijfsleven op Curaçao slechts uit idioten, geleid door duistere politieke motieven.

  Ehhh volgens mij is dit dat ding..


  Maak melding

 21. Is Suriname wel uberhaupt toeristisch?
  Moet ik naar die bosnegerinnen gaan kijken in het binnenland die naakt lopen?
  Geef me maar Rio de janeiro of Isla margarita en miami.


  Maak melding

 22. Ai ik ga verder met mijn verhaal:ik lijk wel James Brown,met part 1,part 2,part 3 etc.

  Gesteld: S = Surinam Airways
  M = Martinair
  A = Air France
  #A = Arkefly
  K = Klm

  Reizen naar Suriname kost dus een SMAK geld
  Terwijl het had moeten zijn :
  Reizen naar Suriname
  Voordelig en een een goede #SMAAK#.

  Terwijl ik dit schrijf moet ik aan een lied denken van The Rolling Stones : I can*t get no satisfaction
  Ik besluit een nummer van de onlangs overleden Freddy Fender te draaien : Wasted days and wasted nights
  Gevolgd door een nummer van Solomon “Biga” Burke : I have a dream
  En mijn dochter Marina komt net binnen dus sluit ik dit klaaglied met een instrumentaal van Earl Klugh : Wishful thinking

  A tang so!!! Sweet dreams / Sweat dreams.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.