Namen Surinamers alsnog op monument

1

Op het KNSM-monument in Amsterdam voor zeelieden van de koopvaardij, die in de oorlog het leven lieten, komen nieuwe namen. Het Parool schrijft vandaag dat het monument wordt aangevuld met ‘vergeten’ namen, omdat de slachtoffers van Surinaamse afkomst waren.

Die koloniale opstelling van de KNSM (Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij) wordt hersteld, dankzij Wim Wessels, oud KNSM’er die bezig is met de oorlogshistorie van de stoombootmaatschappij. Wessels kwam in actie na proteststemmen van Surinamers, die vinden dat de namen van hun familieleden ook een plek verdienen op het monument. Ze waren immers net als de Nederlanders omgekomen in de oorlogsjaren aan boord van een van de KNSM-schepen.

Over de ‘vergeten’ namen van de omgekomen Surinamers zegt Wessels in Het Parool: “Dat stamt uit de koloniale tijd van de KNSM. In Suriname en de eilanden van het Caraïbisch gebied werden goedkope matrozen aan boord genomen. Als zo’n schip werd getorpedeerd door de Duitsers dan gingen ook zij naar de kelder. Alleen werden hun namen niet op het monument vermeld. Vanwege de protesten ben ik dat gaan onderzoeken. Dit jaar zijn er weer een paar toegevoegd”.


1 REACTIE

  1. Vereniging Ons Suriname wordt uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking. | ROET IN HET ETEN

    […] van de KNSM. Tegen de Surinaamse krant De Waterkant zei Wessels zei dat deze schoffering “bij de koloniale tijd van de KNSM” […]


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.