Chinese winkeliers in Suriname zijn overvallen zat en dreigen in actie te gaan

21
Ondernemer beschoten bij overval; schiet terug op overvallers 
Een gewond geraakte Chinese ondernemer wordt met een ambulance naar de Spoedeisende Hulp afgevoerd.

Chinese winkeliers zijn de brute roofovervallen op hun ondernemingen in Suriname zat. Een groep winkeliers is van plan om op eigen houtje in actie te gaan en hun deuren gesloten te houden voor het publiek.

De ondernemer Linwei Xie (25) zegt aan de redactie van Waterkant.Net dat bijkans 200 winkeliers zich hebben verenigd na de brute roofoverval op de 53-jarige winkelierster Chen Yuanlan woensdag 14 december, die in haar winkel werd doodgeschoten.

De ondernemers willen hun deuren twee dagen dichthouden om de Surinaamse overheid te dwingen zorg te dragen voor hun veiligheid.

Het gaat daarbij niet alleen om moorden; er hebben zich gevallen voorgedaan, waarbij winkeliers tot bloedens toe zijn mishandeld en beroofd zijn van al hun persoonlijke spullen. De Chinese slachtoffers moesten zelf de medische- en ambulance kosten voldoen.

Linwei zegt verder dat de groep ook de Chinese ambassadeur heeft geraadpleegd, waar ze hun misnoegen hebben geuit. Wat daaruit is gekomen is nog niet duidelijk.

Geweld tegen Chinese ondernemers is niet iets van nu. In 2018 werd al duidelijk dat Chinese winkeliers in Suriname, het meest doelwit zijn van rovers.


21 REACTIES

 1. Groot gelijk. Sluit de winkels, liefst voor een week. De winkeliers hebben dan geen inkomsten, maar ze hebben wel te eten. Die rovers hebben niets te vreten. Jammer voor hen die er niet betrokken zijn, maar zij kunnen dan hun stem laten horen. Het kan zo echt niet verder. Ambassadeur, doe er wat aan.
  gemodereerd

 2. Gewoon sluiten maar achter dievenijzer verkopen, dat zal de roofmoordenaars op afstand houden. En een wapen vlak bij de hand plaatsen voor zulke rovers.
  gemodereerd

 3. kijk in 2018 is het begonnen , en de ndp toen gaf het voorbeeld hoe je moet roven , en in 2020 zei ddb mensen grijpt de wapens en nu zie je dat ze niet schromen om te moorden , chineze winkeliers jullie moeten jullie bewapenen en personeel in zetten die direct kunnen ingrijpen en die rovers terplekke doodschieten , want amoksie doet niets hoor en jullie ambassadeur ook niet
  gemodereerd

 4. Wat mij betreft, en ik zeg het in het voordeel van iedereen: sluiten en wegwezen. Kunnen wij (leren) zelf onze boontjes te doppen. De verhoudingen staan hartstikke scheef en dan krijg je zulke dingen. Geen band tussen winkeliers (Chinezen) en de consument.
  gemodereerd

 5. Die dorpelingen weten wie hun daders zijn, maar ze doen alsof hun neus bloed. Als je werkeloze neef plots met geld thuis komt, dan klopt er iets niet.

  Sluiten tot 2023, totdat de dorpelingen zelf maatregelen treffen en hun dorpsgenoten aangegeven.
  Misschien lokale gevangenissen/hokken bouwen. De stad raakt overvol.
  gemodereerd

 6. Vreselijk!!!
  Het zijn ook mensen, na libie soema! A no bong priet ding.
  Deze gewetenloze, zielloze wezens gaan al stelen. En als dat niet genoeg is, nemen ze het kostbaarste wat de mensen bezitten, hun leven, ook nog.

  Chan, u moet zich diep schamen. En ook al die mensen die naar de NDP blijven verwijzen.
  Waarom grijp je de macht als je niet weet wat regeren is?
  Een echte leider zou niet eerst zijn familie settelen, terwijl er kinderen zijn die niet te eten hebben. Terwijl er mensen zijn die omgerekend €30,- verdienen.
  Chan je wakka, pier tiefi e tek plaine, nanga FL. Het geld dat verkwist wordt met rondvliegen, had hij honger kunnen stillen.

  Wat ik mij ook afvraag waarom gaan de Chinezen naar de Chineese ambassade?? Zijn ze geen Surinamers?
  Laten alle Surinamers in opstand komen. En laat er goed onderzocht worden, wat er gaande is. Hebben de winkels geen camera? Wat doet de politie???
  gemodereerd

 7. Hunvrey
  Met een wapen op je gericht doe je echt wel wat de rover / moordenaar je opdraagt.

  De winkeliers of het ou Chinezen zijn of Hindoestanen of Javanen of Creolen etc maakt niet uit.
  De overheid moet deze mensen een wapenvergunning afgeven zoals Bordo etc die dit hebben zodat zij zich altijd kunnen verdedigen. Overheid moet wel eisen stellen zoals het nemen van schietlessen etc.

  Niet de winkeliers in eerste aanleg de schuld geven bij zo een overval / beroving.

  Was het niet Santokhi die de wet bescherming privé bezit invoerde? Een niet uitgenodigde mag je neerleggen indien deze zich zonder toestemming je terrein en of woning binnendringt.
  Ik zou de winkeliers dit nogmaals onder de ogen brengen
  gemodereerd

 8. Sluit de winkels en bewapen jezelf maar. Zorg dat er een burgeroorlog komt want dat is de enige wat de ogen van de politiek open zal doen gaan.
  gemodereerd

 9. De handelaren moeten een fonds oprichten, voor elk gedode rover 1000 euro beloning. Ik begrijp niet waarom op de onafhankelijkheids plein nooit gedemonstreerd wordt tegen de zeer hoge aantallen roofovervallen. Door familie en vrienden van deze groep. Ook snap ik niet waarom er nooit excuses komen. Het enigste wat Su kan redden is verdeling van het land in een Afrikaanse en Aziatisch gedeelte. Andere optie is er niet dit zal nooit werken. Ook over 100 jaar niet.
  gemodereerd

 10. Omdat er 1 chinees beroofd is in 2018 is het goed dat ze in 2021 en 2022 de chinezen door beroven en vermoorden??
  Jullie worden met de dag debieler.
  De winkels mogen 1 mnd dicht. We zien wel wie gaat pinaren
  gemodereerd

 11. Ik had eens een beveiliging plan samengesteld en ingediend bij de Dc en toenmalige Commandant van politiepost Latour voor beveiliging Latourweg ;rangoelamweg en eprahaimzegenweg.. Alles was oké totdat wij het plan bij de Chinese winkeliers indienden. Bijna niemand wilde betalen voor hun beveiliging . Preventieve maatregelen werken , maar kost wel wat. En voordat iemand gaat schreeuwen ” het is de overheidstaak ” jouw veiligheid is jou eerste prioriteit wat het ook kost. de Pres rijd niet voor niks met zoveel beveiliging. De chinezen zijn nonchalant met hun klanten , vaak heel amicaal. Niks verkeerd !!! maar ze zijn niet zo goed in het begrijpen van de body language van die boeven.
  gemodereerd

 12. Ik heb echt een traantje gelaten om die Chinese vrouw van Livorno ik rijd elke dag daar langs en zag haar staan soms met kleren gehangen op het gras van haar erf . Jammer hoor !! Zonde voor een beetje geld .
  Maar dan hoor ik aan de andere kant die straffen die zij opgelegd krijgen . Peanuts !!
  gemodereerd

 13. Geef de Chinezen groot gelijk de deuren sluiten voor de kerst dagen kijken waar ze hun eten voor kerst dagen gaan halen . Ze hebben genoeg eten thuis de winkeliers dus waarom zouden ze zorgen gaan maken.. OK geen inkomsten maar wat liever je leven op het spel of geld!!!!Soms hoor je ook Chinezen dit dat hebben ze een vlieg doodgemaakt ……NEE
  gemodereerd

 14. @ pa je lul
  Burgeroorlog hé, lul maar uit je nek. Heeft een oorlog ooit iets goeds voortgebracht?
  Surinamers vechten jullie tegen de vijanden, maar geen burgeroorlog. Dat brengt het allerergste in de mens naar boven. Vrouwen en kinderen worden verkracht. Bruggen opgeblazen, geen eten.
  Denken jullie na hoor.
  Chinezen, blijven jullie niet op een eilandje zitten. Het zijn altijd dezelfde mensen die protesteren. Terwijl jullie ook lijden onder de erbarmelijke omstandigheden in het land.
  Wan bong!
  gemodereerd

 15. Mooi zo.
  Goed punt van die Chinezen.

  Maar die kroeskoppen raak je het hards in hun portemonee.
  Dus speciale prijzen voor al die criminele kroeskoppen.

  Eigenlijk zou je als winkelier gewoon helemaal geen zwarte meer binnen moeten laten.
  Gewoon preventief weigeren, gewoon uit voorzorg.

  Dan gaan zelf dan maar een winkel beginnen, weten ze ook eens wat werken is.
  gemodereerd

 16. Indiërs zullen dit jaar 100 miljard dollar aan geldovermakingen ontvangen, volgens een rapport van de Wereldbank – de eerste keer dat een enkel land dat cijfer bereikt. De stijging werd veroorzaakt door loonstijgingen en sterke arbeidsmarkten in de VS en andere ontwikkelde landen.

  In totaal is de hoeveelheid geld die migranten over de hele wereld naar huis sturen, in 2022 met 5% gestegen. Het geld is een cruciale bron van gezinsinkomen in lage- en middeninkomenslanden, zegt de Wereldbank.

  Overmakingen worden in verband gebracht met verbeterde gezondheids- en sociale indicatoren, bijvoorbeeld een hoger geboortegewicht en hogere schoolinschrijvingen.

  Welk Afrikaans land met trotse afrikanen kan dit ook zeggen? Het armste land met bijna het meeste aantal inwoners houdt niet de handen op bij de voormalige kolonisator GB terwijl de Britten nog steeds zeggen dat zij beide wereldoorlogen zonder India nooit zouden hebben overleefd.
  Kijk dit zijn nu trotse mensen waar de wereld een voorbeeld aan kan nemen.
  gemodereerd

 17. @Arlet.
  Waarom die je zo denigrerend ?
  Ik vraag me af of jij de strekking van mijn posting wel begrijpt. Iemand met een beetje scholing ziet direct dat een burgeroorlog een laatste redmiddel is voor de hardwerkende Aziaten terwijl de Afro nog steeds blijven moorden en plunderen. Het is overal hetzelfde soort dat het doet ook in Nederland toch ?
  gemodereerd

 18. Dat corrupte, criminele narcoland is 1 groot rovershol en dievenbende. Waar de grootste veroordeelde misdadigers worden beloond met het presidentschap en VP-schap. Zware criminelen met het bloed van 15 onschuldige landgenoten aan de gewelddadige klauwen. En het loopt gewoon straffeloos al 40 jaar vrij rond. En het hypocriete, laffe, lamlendige volk loopt stilzwijgend, slaafs achter deze schurken aan. FAILED STATE zonder enig toekomstperspectief.
  gemodereerd

 19. !! Bella!! Neen!!! Zij kunnen hun reet zelfs niet afnemen en jij hebt over je eigen boontjes doppen???

  !Debby!
  Omdat er 1 chinees beroofd is in 2018 is het goed dat ze in 2021 en 2022 de chinezen door beroven en vermoorden??)

  debby, ga wat aan je gezondheid doen!! Volgens velen hier op de site en mij wordt jij dement!! Als de Chinezen en nog een paar soorten hun toko’s sluiten, dan gaan bepaalde groepering op de pik van bouta likken en jij hoort erbij!! Voor jou heb ik alvast een naam van een bepaald soort medicijn!! nl. Glyfosaat!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.