‘Chinese winkeliers in Suriname meeste doelwit van rovers’

40
‘Chinese winkeliers in Suriname meeste doelwit van rovers’
Archieffoto: ‘Chinese winkelier in Suriname doelwit van rovers’

PARAMARIBO, 16 jun – Chinese winkeliers in Suriname zijn het meest doelwit van rovers. Dit zegt voorzitter Gretl Wolfram van de Vereniging van Winkeliers en Ondernemers tegen dagblad De Ware Tijd (dWT). Alle ondernemers, maar met name Chinese winkeliers worden door de vereniging geadviseerd hoe zij zich het best kunnen beschermen tegen criminelen.

Wolfram reageert in de krant op recente gewelddadige roofovervallen op winkeliers. Daaronder het geval waarbij de Chinese winkelier Howard Hung Tung op 31 mei in zijn winkel aan de Frederikshoopweg is beschoten en enkele dagen daarna is overleden.

De voorzitter zegt tegen dWT dat de vereniging zich bijzonder zorgen maakt over de stijgende criminaliteit die steeds ruwere vormen aanneemt. Haar bestuur praat regelmatig met de leden over deze ontwikkeling en geeft leden trainingen en informatie.


40 REACTIES

 1. Het lijkt mij een goede zaak dat de winkeliers camera’s in hun winkels plaatsen en hun panden voorzien van een alarmknop die rechtstreeks met de zwaar bewapende macht van de politie in verbinding staat.De chinezen verdienen hun brood, ze stelen niet van de zwarten. Moeten de chinezen zich nu ook gaan bewapenen???Overal ter wereld hoor je dat zwarten niet te vertrouwen zijn. Ook al ben jij eerlijk, wij worden over een kam geschoren.Criminaliteit moet hard bestreden worden.In plaats dat deze criminelen gaan werken.De overheid moet deze gasten op de begraafplaatsen laten werken, midden in de nacht onder zware bewaking. Dit is voor hun de juiste werkplek,desnoods met een zware kogel om hun enkel.


  Maak melding

 2. Natuurlijk is het makkelijker voor de nazaten van tot slaven gemaakte om hardwerkende Chinezen te overvallen dan om zelf de handen uit de mouwen te steken nu de herstelbetalingen vanuit Nederland op zich laten wachten….


  Maak melding

 3. Chinese winkeliers in Suriname zijn het meest doelwit van rovers. Maar het volk in Suriname is het meeste doelwit van Ddb en roversbende. Alles heeft een oorzaak en een gevolg. Hoe zou het zijn als er waarachtige eerlijke oprechte leiders en politici waren, zoals in Singapore, ongeacht geloof of ras, die het juiste voorbeeld geven als dienaars van het volk dat op ze hebben gestemd. Er zouden geen roofovervallen meer zijn, geen diefijzer, geen armoede geen kommer en kwel. De wetten worden gehandhaafd, voor wie dan ook. Maar nee, nada, neks, nothing neks waarachtig, eerlijk en oprecht, neks van al dat goede. Ndper’ s willen niets daarvan weten, daarom stemden ze ondanks waarschuwingen wederom oerdom debiel dwaas als ze van aard zijn op……….de allergrootste misdadige criminele politieke partij. De wortels van het steeds erger wordende moreel en geestelijk verval zijn ddb en duivelse trawanten en alle ndper’ s zijn het paars misdadige zaad dat voor heeft gezorgd dat het gehele land is verworden een misdadig land, met misdadigers aan de macht. De waarheid is keihard, maar hard, vooral voor hen die de leugen en onrecht omarmen, in stand houden en doen uitbreiden als een epidemie. Waarlijk dubbel vervloekt is een volk dat moordenaars, drugscriminelen en bankrovers vereert. De toekomst ziet er zeer paars duister uit en altijd als men deze waarheid de ma pima vervloekte ndper’ s voor ogen houdt, is hun antwoordt neks no fout, je destabiliseer, ie staatsvijandig, alsof ddb en roverbende het land Suriname zijn. Ndper’ s oe mpp.


  Maak melding

 4. Het wordt tijd dat de chinezen zich goed bewapen. A no kan toch, we werken dag en nacht en dan komen rovers je beroven, mishandelen of doden. No mang a teng doro dat we ons gaan bewapen, met of zonder wapenvergunning. Ai go trong leki het wilde Westen, jij of ik. Ha lokhoe noh, a blakkamang altijd na foefoeroe mi, a tjieri mi famiri, ha no go wagtie skowtoe moro, mi, vrouw, pikien go leri shootoe ooktoe. Ha na wang ma pima volk, deng ndper’s.


  Maak melding

 5. De schurken in Suriname zijn kruimeldief. Om misschien nog geen tweehonderd Surinaamse dollar moest de schurken de winkelier vermoorden. Hoelang zal het volk dit nog aannemen? er gaan dingen gebeuren in dit land. Het wordt met den dag (ondragelijks) erger en erger met de criminelen. Dit land is niet ver meer van een burgeroorlog. Nu al begint men te praten over burgers ongehoorzaamheid.


  Maak melding

 6. Gelukkig komt mijn voorspelling uit. Dus mensen nu de volgende stap. Hindoestanen slijpen Jullie je houwers en smeer de geweerloop door, anders gaan jullie ook door deze domme imbecielen het loodje moeten leggen.


  Maak melding

 7. Heel eerlijk….sinds dat die blakka dagoe aan de macht is zet hij andere blakka dagoes op hoge posities en t land is naar de blakka ka gegaan. En die blakka zogenaamde first lady…of is t first dagoe van die bauta…die doet alsof ze de werld koningin is. Dit zit bij sommige volken in het dna…sa oe sdong en loekoe…frede foe dede? Soet deng ma pima dagoe in deng go….meng deng poepe nanga deng mofo…kawole saka saka regering. Thek 30% foe a kassie….gie 70 % na bevolking. No…theng tek alla 100%. Thekking go in a dede kiesiie fie moersgont. En soet deng kawole pima blakka dagoe foe boesie sa kon roof. Kande na famirie foe pima bauta…binnenkort an mang e dement. Mie yere an no mang nai a vrouw fing…deng body guard ai naing nono….


  Maak melding

 8. Criminaliteit in Amerika daalde na zo een 20 jaren na legalisatie van abortus. Maak abortus gratis en jullie probleem lost zich op in 20 jaren, in de tussentijd afknallen.


  Maak melding

 9. Het lijkt mij beter dat de Chinezen teruggaan naar China; hetgeen betekent dat als die rovers bruine bonen met zoutvlees willen eten, dat nooit meer gaat lukken, omdat er geen enkele Chinese winkel meer open is.


  Maak melding

 10. ik reageer ook om comentaar te geven of kritiek maar ik pas er voor om olie op het vuur te gooien
  jamer de velen zich hieraan zondigen en dat zulke mensen niet beter dan de gene die ze bekritieseren
  comentaar of kritiek moet volgens my een positieve daar aan het onderwerp meegeven,en niet alles voor vies en vuil uitmaken en afzagen. Daar heeft niemandt wat aan.terwyl wy allen beseffen dat de gemeenschap onder zware spanning elke dag weer probeert teoverleven,en jullie via dit media elkaar lopen te beledigen en proberen daarby de gemeenschap te ontwrichten met alle gevolgen van dien denken jullie even na.
  sommigen mensen hebben niks meer te verliezen denk daar maar eens overna


  Maak melding

 11. “sommigen mensen hebben niks meer te verliezen denk daar maar eens overna”

  Oh ja? Wat je te verliezen hebt is dat je door je bad karma niet gelukkig zult zijn in je volgende leven(s). Heb je dan niet iets verloren?


  Maak melding

 12. R F Brown, waarom niet man en paard noemen, het is toch algemeen bekend uit welke bevolkingsgroep de meeste overvallers komen en daar mag toch onderhand wel eens flink tegen opgetreden worden, en al de politie/overheid in gebreke blijft is het dan niet logisch dat het heft of houwer of ander wapen in eigen hand genomen wordt, laat jij je beroven en mishandelen?


  Maak melding

 13. Gretl wolfram reageert op een incident om daarna een heleboel rotzooi te verkondigen,howard was een goede man,dat hij zo aan zijn einde is gekomen is diep treurig,want velen gaf hij te vreten,en a beng borgu velen,maar er zaten ook een heleboel onfrisse figuren de hele dag in zijn zaak,not mine business ,gretl ga in de buurt informatie inwinnen voor dat j schijterij produceert,net als j oom Luti tingi bal uit tingi broki,een mond vol poeperij


  Maak melding

 14. Redimusus en makaken,laat de politie hun werk doen,niets is op wat ze lijk,denk men dat iemand zomaar uit een auto stapt en begint te schieten op een ander,na soso boeritjie en makaken kunnen tot dergelijke conclusies komen,van een iemand weet ik dat zeker,Luti tingi bal uit tingi broki ,a beng borgu sani regelmatig bij howard


  Maak melding

 15. Pas op voor FaceBook, een dame werd heel erg verlieft op een mooie rijke blanke man. Later plunderde die zogenaamde blanke al haar geld. Het is een surinaamse creool die een blanke man foto heeft gestolen.
  Is het niet de tijd om die chinezen te beschermen? Als die chinezen weg gaan en dan gaan jullie stront eten.
  Ik ben bang dat China gaat helpen en dan moeten ze met geweld naar Afrika. Ik zou maar op passen als die Chinezen er zijn.


  Maak melding

 16. Soso rotzooi leg j uit,als de chinezen weg zijn,zullen de mensen beter van worden,alleen maar rotzooi wordt geïmporteerd,omdat de Surinamers gemakzuchtig zijn gemaakt door de oude politiek accepteren zij de rotzooi wat de chinezen voorschotelen,ze kunnen vandaag dan morgen hoepelen als het aan mij lag,wij hebben altijd gron njang gegeten,wild en vis,enigste wat mijn opa en oma kochten was zout,suiker en olie,en ze hebben beiden de leeftijd van negentig jaren bereikt,mi na pepre watra, gron njang ,gebakken cassave mi e njang,wat Chinese rotzooi


  Maak melding

 17. Gretl wolfram reageert op een incident om daarna een heleboel rotzooi te verkondigen,howard was een goede man,dat hij zo aan zijn einde is gekomen is diep treurig,want velen gaf hij te vreten,en a beng borgu velen,maar er zaten ook een heleboel onfrisse figuren de hele dag in zijn zaak,not mine business ,gretl ga in de buurt informatie inwinnen voor dat j schijterij produceert,net als ik Dagoebali,een mond vol poeperij

  Dagoebal 16 juni 2018 at 22:41
  Redimusus en makaken,laat de politie hun werk doen,niets is op wat ze lijk,denk men dat iemand zomaar uit een auto stapt en begint te schieten op een ander,na soso boeritjie en makaken kunnen tot dergelijke conclusies komen,van een iemand weet ik dat zeker,ik zelfe ,a beng borgu sani regelmatig bij howard

  Dagoebal heeft een IQ van onder de 60 en dat zijn het gros der oerdomme ndp zombies. Wahahahahaha


  Maak melding

 18. Zonder hulp van buiten (China, India, Europa enz.) en keiharde maatregelen zal het helaas nooit ophouden. Apen denken onafhankelijk te kunnen zijn maar intussen zijn zo afhankelijk .. Op eigen benen staan zal nooit lukken.


  Maak melding

 19. Slachtoffer vandaar dat govind met een gecharterd vliegtuig met meer dan 100 zakenlieden nr Su afreist,trek j conclusie boeritjie als er niets te halen viel,win win vr een ieder boeritjie


  Maak melding

 20. Had niets anders verwacht van Luti tingi bal uit tingi broki met zijn IQ rotzooi wat plaatsgebonden en een momentopname is,de meeste gasten met een hoge IQ zitten thuis uit hun neus te vreten en zijn vroeg tijdige schoolverlaters,die niet eens weten wat ze met hun zelf aanmoeten,kom met wat nieuws,Korsakov idioot


  Maak melding

 21. Luti tingi bal uit tingi broki;vandaag nog stond een verhaal in de telegraaf over een top psycholoog met een hoge IQ op heterdaad werd betrapt in Nepal tijdens het verkrachten van een minderjarige,naar het schijnt was dit al jaren aan de gang,in zijn woonplaats is er paniek uitgebroken,want deze mijnheer werkte in een centrum vr minderjarige en buiten het centrum had hij ook andere patiënten onder behandeling,het kan gebeuren met j hoge IQ


  Maak melding

 22. Donald vuile racist ik weet datje op weet da hindoestanen en Javanen de grootse drugs dealers de aller grootse zyn Hindoe en die zwarte hebben ge medelijden met racisten


  Maak melding

 23. Het land met de meeste verkrachters rara waar is dat;elk minuut wordt een vrouw of kind verkracht volgens de hoge commissaris van de VN,er is geen voor de hand liggende oplossing want de wetsdienaren doen er ook gretig aan mee,het is een DNA probleem,de mensen van dat land hebben geen vertrouwen meer in de politie,en zijn massaal bezig mensen die op verkrachters lijken te lynchen,ik ben bang dat de helft van de mannelijke bevolking zullen worden gelyncht omdat het met de paplepel wordt mee gekregen van huis


  Maak melding

 24. Pas op met generaliseren want het grootste deel van de bevolking is( positief)
  en je leest uitspraken hier waarvan het zeker is dat ze by de wet strafbare uitspraken zyn
  dus denkt u even na voor dat u uw gal uitspugt, u begaat dus ook een strafbaar feit en
  het maakt zo,n dicusie niet intersanter.


  Maak melding

 25. Dagoebal 17 juni 2018 at 01:39
  Had niets anders verwacht van mij zelf met mijn IQ van onder de 60 rotzooi wat plaatsgebonden en een momentopname is,de meeste gasten met een hoge IQ zitten thuis uit hun neus te vreten en zijn geen vroeg tijdige schoolverlaters als mij,ik niet eens weten wat ik met me zelf aanmoeten,kom met wat nieuws,Korsakov paarse idioot die ik ben

  Dagoebal 17 juni 2018 at 02:10
  vandaag nog stond een verhaal in de telegraaf over een top psycholoog met een hoge IQ op heterdaad werd betrapt in Nepal tijdens het verkrachten van een minderjarige,naar het schijnt was dit al jaren aan de gang,in zijn woonplaats is er paniek uitgebroken,want deze mijnheer werkte in een centrum vr minderjarige en buiten het centrum had hij ook andere patiënten onder behandeling,het kan gebeuren met j hoge IQ. Ook me baas hebt een hoog IQ, maa dat hebt volgens mij neks te makk met wijsheid. Want baas ddb is net als ik onwijs en dwaas.


  Maak melding

 26. een mus maak nog geen zomer,waarom zo bewust generaliseren is het sensatie ?schynt hier een ieder een gemiddelde IQ te hebben .het is eenmaal pesimisme men nygt harder te beledigen dan de ander.een teken dat men geen argumenten kan aanwenden en dan gaat men met modder gooien. zo eindigen alle discusie in
  beledigingen en leugens (stemming makery) dat maakt dat in het land der blinden ‘een oog koning is
  als laatste wil u mee geven nobody is pefect .denk daar maar overna

  Love you SRANANG


  Maak melding

 27. dagoebal inderdaad zulke landen zij n er zoals ethiopie sudan en tal van afrikaanse landen hoeveel vrouwen en kinderen worden alleen in nigeria al verkracht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.