maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenGeschiedenisOPINIE: 'Hoe schofferend zijn de slavernij excuses van Burgemeester Halsema?'

OPINIE: ‘Hoe schofferend zijn de slavernij excuses van Burgemeester Halsema?’

-

Does Travel & Cadushi Tours

[INGEZONDEN] De Amsterdamse burgemeester, mevrouw drs. Femke Halsema heeft bij haar bezoek aan Suriname in de week van 23 mei tot en met 28 mei 2022, tijdens een radio interview op woensdag 25 mei 2022, bij ABC-Radio Paramaribo, die gelegenheid gebruikt om op een ongepaste, protocolair onethisch en zeer denigrerend overkomende wijze en ongekend schofferend naar de nazaten van de tot slaafgemaakten, excuses te maken voor het aandeel van de Nederlandse stad Amsterdam, in het Trans-Atlantische Slavernijverleden, waarbij de uit het Afrikaans continent gehaalde mensen, die tot slaaf zijn gemaakt in Suriname; geestelijk-, mentaal-, fysiek/lichamelijk zijn uitgebuit en ontmenselijk. Bij dat Trans-Atlantische Slavernijverleden is ook maangamizie (persoons-, afkomst-, identiteits- en geschiedenisvergruizing) ingezet op de tot slaafgemaakte mensen.

Nu “de Kéti Kóti-mun 2022”, op woensdag 1 juni 2022, zowel in Nederland, voor de ambtswoning van de burgemeester van de stad Amsterdam, alsook te Niieuw-Amsterdam voor het districtscommissariaat van het distrikt Commewijne is ingeluid, een activiteit die doorloopt tot en met 1 juli 2022, is het goed dat deze “excuus move” van burgemeester Halsema onder de loep wordt genomen.

Wat burgemeester Femke Halsema heeft gedaan bij ABC-Radio is geen excuses aanbieden, maar een radiopraatje.

Als dan deze persoon die het instituut van de Burgermeester van Amsterdam dat radio praatje als erkend podium aanziet en daarvoor gebruikt, dan is dit een aanfluiting aan haar en dan is er gerede twijfel over hoe serieus zij zichzelf, alsmede het door haar beklede instituut en ook de status en functie van Burgemeester neemt. Ook regelrechte schoffering van de Surinaamse Natie en al haar instituten.
Laten wij ervan uitgaan, dat zij in het radiopraatje, haar eigen of een opgedragen vooraankondiging deed voor de te maken de bedoelde excuses.
In de verste verte doen wij allen er goed aan om nieteens de excuses mee te nemen in de eerdere opsomming, want die zijn dan absoluut niet gemaakt.

Hopelijk is zij daarvoor “niet van de pot afgerukt”

Er kunnen nieteens excuses worden gemaakt aan de Surinaamse President, noch aan de Surinaamse Vice-president, noch aan (iemand anders binnen) het regeerteam want die vertegenwoordigen niet het Volk, maar die vormen de Regering, noch kan er excuses worden gemaakt aan een of welke individuele Surinaamse dNA-lid dan ook, noch aan welk ander Surinaamse Constitutioneel (of Staats)instituut, dan de hoogste Surinaamse Volksvertegenwoordiging het Surinaamse Staat-Constitutioneel genoemd en Grondwettelijk ingesteld de Nationale Assemblee en als deze en iedere Nederlandse burgemeester het goed wil doen, deze excuses maken in de Verenigde Volksvergadering van Surinaamse Constiutionele en Organiek ingestelde Volksvertegenwoordiging.

Geen enkel Surinaams Staatsinstituut BUITEN de Nationale Assemblee, vertegenwoordigd her Surinaamse Volk, van wie de (nazaten van de) meermaals genoemde tot Slaafgemaakten, weer bevolkingsonderdeel van zijn.

Als mevrouw Halsema als de burgemeester van de stad Amsterdam namens de stad Amsterdam excuses aanbiedt voor het aandeel van de stad Amsterdam in het verfoeide Nederlandse en (West-) Europese Trans-Atlantische Slavernijverleden voor wat betreft de vernederingen, pijnen en kwellingen, die de in Suriname geplaatste tot slaafgemaakten hebben ondergaan en wat de nazaten van deze tot slaafgemaakten genetisch tot op heden meedragen, dan mag Suriname de Amsterdamse excuses wel aanvaarden, maar die moeten wel protocol richtig en op de juiste podium, De Surinaamse Volksvertegenwoordiging worden gemaakt.

De excuses van de Burgemeester van de stad Amsterdam laten onverlet, dat het Staathoofd van het Koninkrijk der Nederlanden, in deze de bekleder van het hedendaagse Koninkrijks Instituut, die de Koninklijke Kroon invult, de gerespecteerde Majesteit Koning Willem-Alexander, die namens het voormalige Nederlandse Rijk en nu de huidige zetel en domicilie van het Koninkrijk der Nederlanden, excuses aanbiedt aan het Surinaamse Volk en in het bijzonder aan de Surinaamse nazaten van de tot slaafgemaakten uit de verfoeide Trans-Atlantische Slavernijverleden.

Huidig Nederland is sedert 15 december 1954, opgehouden te bestaan als zelfstandige Staat en is nu onderdeel van de Rechtsorde en de gelijkelijke Staatsvorm, het Koninkrijk der Nederlanden (zie Statuut Instelling Koninkrijk der Nederlanden, Staatsbladen 503 en 596 van 1954) met opvolging van alle daarna volgende wettelijke wijzingen tot en met 2022.

Dennis E. Belfor

Rotterdam

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

17 REACTIES
 1. Woooow just WOW: quote
  “om op een ongepaste, protocolair onethisch en zeer denigrerend overkomende wijze en ongekend schofferend naar de nazaten van de tot slaafgemaakten, excuses te maken”. Unquote
  Femke was op uitnodiging in suri en niet om excuses te maken via de radio.

  Waarschijnlijk is er geen fuck te doen bij de NS, behalve dat er dagelijks vrouwen worden aangerand in de trein. Hopelijk luister je niet tijdens je ritjes naar radio ABC, het zal toch niet!

  1 opinie was voldoende nu ga je te ver. En btw jij bent oranje v kleur. Wie zijn jou voorouders? Grote bek iedere keer maar wel be-de-len om excuses en doekoe.
  gemodereerd

 2. Deze dame zet zich in voor goeie dingen in tegenstelling tot velen.
  Altijd gezeur van Surinamers. Daarom komen jullie niet ver!
  gemodereerd

 3. het is niet goed omdat er op deze manier niet om geld gebedeld kan worden?
  rot toch eens op met je achterlijke geschiedenis fobie en zie wat voor een schijtzooi de huidige surinamers maken van het land?
  na de afschaffing waren er mogelijkheden zat
  enige probleem dat er bleef tot aan de dag van vandaag? is dat het grootste gedeelte van de surinamers gewoon corrupte criminelen zijn.
  kijk naar de jouw benoemde regering? het dna en alle andere beleidsmedewerkers.
  geen kennis, geen verantwoording en totaal geen karakter om ook maar iets te presteren voor het land.
  en dan maar weer afgeven op de blanke nederlander terwijl je eigen tuintje een vuilnisstorthoop is.
  maak je daar eens druk om in plaats van dat eeuwige gezeik over excuses van mensen die toen niet eens leefden, aan mensen die nu ook niet meer leven
  richt je eens op de toekomst en niet op het verleden.
  je weet nu welke fouten je niet moet maken…… en toch doet de hele bevolking het keer op keer door oplichters te kiezen voor hun regering.
  enige glorietijd die suriname gekend heeft is onder bewind geweest van nederland.
  want zelf blijken ze dus totaal niet kundig genoeg te zijn en alleen maar kunnen zeuren over vroeger, met totaal geen inzet voor de toekomst
  de manier waarom het nog steeds niets iis of zal worden met suriname, door die eeuwige vervloekte achterom kijkers
  gemodereerd

 4. Zitten we nog steeds te zeuren over excuses?! … slaverij is nooit goed te spreken maar als het je nu nog pijn doet, moet je hulp zoeken kerel.
  gemodereerd

 5. Als wij een klein beetje eerlijk zijn, moeten wij toegeven dat wij zelf een puinhoop van het land hebben gemaakt. De mensen die in 1975 het hardst riepen dat het land bevrijd moest worden van de koloniale juk kwamen als eersten naar Nederland. Sinds de invoering van zelfbestuur hebben onze broeders steeds aan de knoppen gezeten van het bestuur van het land. Kijk maar om je heen wat ze ervan hebben gebakken. In delen waar de centrale overheid honderden jaren geen greep op heeft is de situatie nog erger. Miljarden aan goud en hout inkomsten verdwijnen in zakken van onze Marron broeders die geen enkele ontwikkeling in hun eigen gebied hebben gebracht. Integendeel het hele binnenland wordt op grote schaal vergiftigd. Met Wie Egie Sani zijn wij geen stap verder gekomen. De Granmans, Kapiteins en Basja’s kijken de andere kant uit als er vliegtuigen met drugs worden gedropt. Het grootste deel van hun tijd liggen ze in hun hangmat of zijn op jacht naar vrouwen. Als ze eenmaal kinderen hebben verwekt kijken ze niet meer naar hun en rekent op de overheid. De beter opgeleide personen trappen niet meer in verhalen van personen die dag in dag uit bezig zijn om anderen de schuld te geven van alles.
  gemodereerd

 6. Slavernij heeft ook voordelen gebracht wat bepaalde mensen niet inzien.
  Kijk maar naar de gevluchte slaven in het oerwoud die zijn nog steeds niet ontwikkeld.
  Ze leven van de criminaliteit en houden de hand op. Jaren lang heeft de regering het binnenland gesteund met infuusbeleid maar er komt nog steeds geen ontwikkeling daar.
  Kijk maar naar de dagelijkse roofovervallen en een keer raden wie de rovers zijn???
  Bepaalde mensen gebruiken de slavernij als kapstok, ze zijn blijven stil staan in hun ontwikkeling. Kijk maar naar andere groepen hoe vooruit ze zijn gegaan, ze blijven niet zeuren over de wandaden van de Hollanders. Als geen stap vooruit zet kom je ook geen meter vooruit. Ophouden met het slavernijsyndroom !!!!!
  gemodereerd

 7. Wat in het verleden is gebeurd valt niet goed te praten. Maar dat gezeur om excuses, alleen om een financiële compensatie hoeft van mij helemaal niet. De nakomelingen van de slaven verspreid over de hele wereld zijn grotendeels goed terechtgekomen. Nederland doet al heel veel met ontwikkelingshulp en humanitaire hulp. Dat is meer dan voldoende. Burgemeester Halsema valt helemaal niets te verwijten.
  gemodereerd

 8. Dhr Belfor neem aub contact op met de GGZ u heeft dringend psychiatrische hulp nodig.U blijft zich maar met het verleden bezighouden.Waarom focust u zich niet op de toekomst? Denk aan het spreekwoord: gedane zaken nemen geen keer.
  gemodereerd

 9. ze hebben het zelf niet meegemaakt, maar willen profiteren van de overledenen omdat het hun zo’n ‘pijn’ doet. 1 van mijn verre voorouders is ook ooit afgeslacht. ga ik ook nu doekoe vragen vanuit mijn hangmat? we zouden het nu ook andersom moeten gaan vragen. bakra’s die nu worden beroofd of misschien worden vermoord door sommige criminele su’s daar. ooit gezien dat een su of regering aldaar bereid was/is om ook doekoe te gaan geven? het is alleen maar halen…halen, en te proberen zoveel mogelijk doekoe eruit te halen wat er in zit. en dat over de ruggen van een ander die het toevallig wel heeft, maar zelf geen rooie rot srd heeft, en dat zelfs over de ruggen van een nazaat die het niet meer kan navertellen. lekker makkelijk toch? gewoon lekker liggen in die hangmat en gewoon rustig afwachten. en sterker nog, een ander probeert het dan wel voor je te regelen, want energie in steken? “hee, ik heb niet voor niks een hangmat? want ik ben ‘slim’; ik laat mensen voor mij werken, dus ik… laat het regelen. trouwens, ik heb het ook veel te druk daarvoor, want ik wil slapen… is ook een bezigheid”. boooiiiii 🤯
  gemodereerd

 10. Excuses voor wat? Voor iets wat ze niet gedaan heeft en totaal niets mee te maken had?
  Vooral zo door blijven gaan en vervolgens bij Nederland bedelen voor hulp. Van mij hoeven de banden totaal niet aangehaald te worden.
  gemodereerd

 11. Beste Famirie
  wtf is deze lullo
  Hoe kan je in dit verdorven land blijven. dit zijn mensen die jouw voorouders hebben mishandel en als slaaf hebben misbruikt.
  Maar deze walgelijke hond heeft een grote smoel en intussen gebruikt hij alles wat hij maar kan krijgen zoals scholing, onderdak enz in het land van deze mensen.
  Boi, ga je diep en diep schamen. Je bent zooooooooooo laag gevallen dat de schijt je hersenen heeft aangetast
  Dat je het oneens bent met de slavenhandel en het optreden van de bakra ok, maar dat je vervolgens in hun land blijft en gebruik maakt van hun dingen dat tekent je .
  en kom niet met je ka dat wat ze hebben van jouw gestolen is, je bent een vieze parasiet

  Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 12. ach fu , jij wilt zeker ddb weer in het zadel , dan worden de banden niet meer aangehaald , maar fu , de banden zijn nu opgepompt en zullen snel leeg lopen , het ventiel van ddb is poreus en kan ook zijn excuus niet meer brengen aan ons volk die hij in 10 jaar tijd leeg gezogen heeft , en in december 1982 toen hij 15 Surinamers vermoorde zal hij jou ddb geen excuus geven , hij trekt zijn apenpakje weer aan om te laten zien dat hij seniel en dement is
  gemodereerd

 13. Wat een achterlijke reacties hebben jullie neergezet.
  Wat een schande voor allen die aan uw opvoeding en weg naar ontwikkeling hebben bijgedragen.
  @Esmerald; @Henk; @doewopwop; @Johnny Bombel; @Denise; @J.van Eersel; @Eigen+mening; @percival; @popie1978 en @fu, schaamt u zich diep, dat u nog steeds niet begrijpend kunt lezen. Sommigen van u schittert in het spelen op de man en kunnen nieteens inhoudelijk ingaan op de inhoud. Enkelen vannu hebben niet eens de naam goed over genomen. Zie maar hoe slecht u leest, daarna verwerkt en dan recapituleeert of breder reageert.
  Ik heb het stuk van de heer Belfor gelezen.
  Zoals ik het begrijp, ligt de essentie nieteens in de gemaakte excuses en heeft zijn relaas/betoog niets met enige betaling te maken.
  Wat ik uit het stuk haal, is: “wanneer iemand iets doet, laat die iemand dat ook GOED en op DE JUISTE WIJZE doen of DOE HET HELEMAAL NIET”.
  De goede bedoeling van de gemaakte excuses, komt in twijfel, uitgaande van het podium vanwaar af het wordt gedaan.
  Als enige nadere reactie dut niet onderschrijft, zal het enkel de pijnlijk achterlijke en grove onderontwikkeling van de respondent weergeven.
  En zelf ook, als de genoemden ervoor kiezen te pesisteren bij hun eerdere reactie of zelf niet meer reageren, stelt dat hun onderontwikkeling en verkwassing van schooltijd, alsook hun vermogen om enige opgedane educatie gunstig aan te wenden.
  Geef toe dat sommige zaken voor u te hoog aangegrepen zijn en neemt u mee” APEN DIE HOOG KLIMMEN WILLEN, DAARVAN ZIET MEN HUN BLOTE BILLEN!
  Go téki bun skóró, fu grabu san Belfor é skrifi / onderricht u zich goed, om te begrijpen wat Belfor schrijft.
  Tekort is aan ontwikkeling geen schande, maar dat als volledig aanwenden, is een belediging aan dezelve en allen die zich hebben ingezet om de achterlijkheid te verkleinen of zelf weg te werken.
  Denk nou eens na daarover!?
  gemodereerd

 14. Wat een achterlijke reacties hebben jullie neergezet.
  Wat een schande voor allen die aan uw opvoeding en weg naar ontwikkeling hebben bijgedragen.
  @Esmerald; @Henk; @doewopwop; @Johnny Bombel; @Denise; @J.van Eersel; @Eigen+mening; @percival; @popie1978 en @fu, schaamt u zich diep, dat u nog steeds niet begrijpend kunt lezen. Sommigen van u schittert in het spelen op de man en kunnen nieteens inhoudelijk ingaan op de inhoud. Enkelen van u hebben niet eens de naam goed over genomen. Zie maar hoe slecht u leest, daarna verwerkt en dan recapituleeert of breder reageert.
  Ik heb het stuk van de heer Belfor gelezen.
  Zoals ik het begrijp, ligt de essentie nieteens in de gemaakte excuses en heeft zijn relaas/betoog niets met enige betaling te maken.
  Wat ik uit het stuk haal, is: “wanneer iemand iets doet, laat die iemand dat ook GOED en op DE JUISTE WIJZE doen of DOE HET HELEMAAL NIET”.
  De goede bedoeling van de gemaakte excuses, komt in twijfel, uitgaande van het podium vanwaar af het wordt gedaan.
  Als enige nadere reactie dit niet onderschrijft, zal het enkel pijnlijk, de achterlijke en grove onderontwikkeling van de respondent weergeven.
  En zelf ook, als de genoemden ervoor kiezen te pesisteren bij hun eerdere reactie of zelf niet meer reageren, stelt dat bloot dat manifest is; hun onderontwikkeling en verkwassing van schooltijd, alsook hun vermogen om enige opgedane educatie gunstig aan te wenden.
  Geef toe dat sommige zaken voor u te hoog aangegrepen zijn en neemt u mee” APEN DIE HOOG KLIMMEN WILLEN, DAARVAN ZIET MEN HUN BLOTE BILLEN!
  Go téki bun skóró, fu grabu san Belfor é skrifi / onderricht u zich goed, om te begrijpen wat Belfor schrijft.
  Tekort aan ontwikkeling is geen schande, maar het wel een belediging als dat als volledig wordt aangewend, en dus aane dezelve en allen die zich hebben ingezet om de achterlijkheid te verkleinen of zelf weg te werken.
  Denk nou eens na daarover!?
  gemodereerd

 15. @ Ab Out;
  Reageert a.u.b. op de inhoud van het stuk van de heer Belfor.
  Als uniet op de inhoud kunt reageren, geldt mijn bovenstaande reactie ook voor jou.
  Leest u die ook goed, om te begrijpen wat erin staat, voordat u weer reageert.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES