Suriname roept nietigheid in HPSG overeenkomst

19
Denen bouwen grote waterstofcentrale in Suriname
De Deense HPSG-directeur Benny Falk en –ingenieur Jesper Nielsen in Suriname

Suriname heeft de nietigheid van de overeenkomst met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) ingeroepen. Dat meldt de Surinaamse regering donderdagavond.

In maart 2021 is tussen Suriname en het Deense HPSG een overeenkomst getekend waarbij HPSG zich verplichtte om een waterstofcentrale te financieren en te bouwen. Na realisatie hiervan zou Suriname van deze centrale 100 MW energie afnemen.

Echter is gebleken dat door HPSG een onjuiste voorstelling van zaken was gegeven. Daarnaast is het Deense bedrijf elementaire verplichtingen uit de overeenkomst niet nagekomen en kan deze ook niet nakomen.

Op grond hiervan heeft Suriname de nietigheid van de overeenkomst ingeroepen. De verdere afwikkeling zal door de advocaat van Suriname ter hand worden genomen.

Lees ook: Deense onderzoekers kritisch over bedrijf dat waterstofcentrale gaat bouwen.

19 REACTIES

 1. Dit noemt men daadkracht , eventjes alles uitzoeken , en het is duidelijk dat die denen verkeerd bezig waren , en had Suriname weer klauwen geld gekost , en geld is er niet , dus nietigheid in de overeenkomst.
  als de ndp nog aan de macht zou zijn nou die waren er met twee benen in getrapt , en dan moest er weer ergens geld geleend worden , want geld van het volk stelen kon niet meer , die waren al kaal geplukt
  gemodereerd

 2. Als je als ouders ziet dat je kinderen weinig of geen eten hebben ga je proberen op elk aanbod in te gaan. Onder zulke omstandigheden kunnen mensen met slechte bedoelingen er misbruik van maken. Het is daarom verstandiger alle aanbiedingen eerst goed te onderzoeken en de achtergronden van de aanbieders onder een vergrootglas te plaatsen. Hopelijk is dit een les voor de toekomst. Het valt mij op dat er binnen deze coalitie slechts 1 partij is die continue bezig is alternatieven te zoeken, terwijl de andere partijen achterover leunen en zelf niet op zoek gaan middelen om Suriname uit de misère te helpen.
  gemodereerd

 3. Beste Famiri, volgens bronnen op het internet zijn de bazen achter dit bedrijf Turken met een Deense petje.

  Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 4. Wat heeft deze grap, die niets heeft opgeleverd, Suriname gekost?
  Enkele miljoenen?
  Dit lijkt op die grap van Bouterse met zijn spoorlijn van ergens naar nergens. Die spoorlijn is niet gekomen, maar heeft Suriname miljoenen armer gemaakt. Geld wat er niet is.
  Heren regeerders toch. Bezint eer ge begint.
  gemodereerd

 5. @ Wat,
  Ik wil je wel even in herrinering brengen dat de NDP dit op de agenda heeft gezet .
  Ben zelf een fel tegenstander van deze partij maar eerlijk is eerlijk Parmessar heeft hier flink op gehamerd.
  Gelukkig zijn we voor veel narigheid behoed.
  Deze regering ging iet te snel uit van de goede bedoelingen v/d Denen, laten we het zien als beginners fout, hopelijk zijn ze nu wat allerter.
  gemodereerd

 6. Wat zouden ze anders moeten doen?? De hele wereld hft kunnen meegenieten van stelletje amateurs die Su denken te leiden.
  Wat een blunder. Dut bedrijf wilde zaken doen metcregeting maar hebben zelf geen geld. Dat minister van financiën en bibis nog niet opdonderen.
  gemodereerd

 7. Daar heb je die ongeschoolde wat weer.. vorige keer vond je dar het bouta weer was die voor deze deal had gezorgd toch? Zie zn vorige reacties en nu zogenaamd heeft hij t ingezien toen ik zei om het artikel eens goed te gaan lezen over die hpsg mensen! Mensen met bouta syndromen kunnen niet helder denken.. Wat een clown is het toch die geen verstand lijkt te hebben
  gemodereerd

 8. WAT snapt vaker zaken niet. Of leest slecht. Danwatch en Ekstra Bladet hebben naar buiten gebracht dat er wat loos was. Parmessar heeft het aangekaart in de DNA. Dus niks daadkracht van deze regering.
  gemodereerd

 9. Parmisser heeft helemaal niets op de agenda geplaatst, behalve opruiende politiek.

  De afspraak was duidelijk, voldoe je niet, no deal. De Denen hadden tot 31-12-21 de tijd om zich te bewijzen. Je kunt niet bij voorbaat potentiële investeerders afwijzen, want je staat als land op alle zwarte lijsten die je maar kunt bedenken.
  Dit is tot in detail uitgelegd, je moet wel de juiste krant lezen. Waarom denk je dat de ministers rustig bleven, het is geen pokerspel.
  Nog da91, palu of ndp hebben hier invloed opgehad.

  Geef credit en het vertrouwen aan degene die het verdiend!
  gemodereerd

 10. Dankzij de druk vanuit de oppositie is de overeenkomst nietig verklaard. Er ligt nog een dossier met een aanklacht bij het OM tegen de drie minsters (Ramdin, Achaibersing en Abiamofo) die hierbij betrokken waren. Schande van deze regering met hun prudent beleid. Dit valt onder de noemer van een grote blunder net als New Surfin.
  gemodereerd

 11. In Suriname beseffen ze nog steeds niet dat een Europeaan nooit iets voor niets doet.
  gemodereerd

 12. Ach ja.. voor sommigen is het een bittere pil.om te vernemen dat er door het zogenaamde dreamteam dat nu de dienst uitmaakt in Suriname, er blunder op blunder word gemaakt. De oppositie heeft de noodklok geluid, anders was dit gegeven in de doofpot beland. Toegeven dat men is beetgenomen, is niet iets wat het dreamteam doet. Ook de deal met het IMF loopt uit tot een fiasco. De broekriemen zullen nog strakker worden aangetrokken dit jaar. Wat mij betreft mogen ze nu wel ophoepelen. En hun friends and family meenemen.
  gemodereerd

 13. Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt.
  Liever die fouten die gecorrigeerd kunnen worden zonder dat er teveel schade aan het herstel is.
  Met 4 tot 5 miljard nagelaten schuld kan je dat natuurlijk niet roepen over die brokkenpiloten die het eerder tien jaar voor het zeggen hadden.
  gemodereerd

 14. Zowel in zake New Surfin als in zake HPSG is het duidelijk dat alles transparant is geweest en dat er hoe dan ook gecommuniceerd is.
  Iedereen heeft mee kunnen kijken en iedereen heeft de gelegenheid gehad kritiek te kunnen uiten.

  De regering Santokhi heeft niet zoals de vorige regering alle kritiek weggewuivd, maar heeft de kritieken gezien als aanvulling en kiest voor tevredenheid bij de meerderheid.
  De regering Santokhi betrekt het hele land, de totale gemeenschap bij haar besluitvorming !

  Samen werken wij aan een beter Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 15. Para Express 11 februari 2022 Bij 18:32

  Zo kun je alles goedpraten. Het zijn journalisten geweest die dit hebben ontdekt. De regering heeft derhalve gefaald. Maar blijf maar geloven hoor. Het gaat wel echt pijn doen als blijkt dat deze zeepbel uit elkaar gaat barsten.
  – De koers is niet gedaald.
  – Er is geen diaspora kapitaal.
  – De crisis is niet binnen 200 dagen onder controle gebracht.
  – Er heerst enorme spanning tussen de VHP en de Abop.
  – Er zijn geen “gestolen” gelden terug gehaald.
  – Er is een wereldrecord nepotisme gebroken.
  – Journalisten worden bedreigd.
  – Criminaliteit is hoger dan ooit.
  – Regelmatig lekt uit dat regeringsmensen zich niet aan de Covidmaatregelen houden.
  – Tot twee keer toe zijn er schimmige constructies ontmaskerd.

  Blijf vooral geloven. We spreken elkaar bij de eerstvolgende verkiezingen.
  gemodereerd

 16. hans oh wordt ook nietig verklaart , konsensi zal het vonnis uitspreken en debby zal het bekrachtigen , en wie is de winnaar , ja covid die pakt ongeschoolden , en covid houdt van niet gevaccineerde , dus nietigheid gaat zegevieren h.oh
  gemodereerd

 17. @ Hadron
  11 februari 2022 Bij 23:21

  Maak nu ook een lijstje, het zal eerder een waslijst worden, van de valse beloften en de foute projecten en de declaratie fraude en de banken roof etc. etc. etc. van de periode 2010 – 2020. Vergeet de stemfraude, auto fraude en diefstal van correction fluid in mei 2020 niet.
  En vergeet ook de 100 min 20 is 80 constructie niet.
  Tralala.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 18. Weer een blunder van deze regering (clubje slim Suriname). Alles, wat eerst gebracht wordt als een gedegen project, wordt weer een “grote” teleurstelling. Deze regering gedraagt zich soms als een “vette prooi” voor buitenlandse oplichters.

  WAT, dit is geen daadkracht, dit is achteraf bakzeil halen. Domme mensen of mensen met “kwade” bedoelingen doen vooraf geen huiswerk/voorwerk, wanneer zij een deal gaan sluiten. Zo zie je maar weer!!!!!

  Goed verwoord Hadron, Para van Slim Suriname heeft een “hard” hoofd in zulke mislukte zaken, soms denk ik dat hij zich eerder Coronie express ipv para express moet noemen. Hij kan de draai in zijn kop niet maken hahaha.

  Misschien wordt de deal met het IMF (makkelijkste weg) nog teruggedraaid, mijn goedkeuring hebben ze al bij deze.
  gemodereerd

 19. Ter info!
  Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

  De regering krijgt regelmatig op haar donder van deze krant en vaak genoeg is een item circa 2 mnd eerder uitgezocht en gepubliceerd dan bekend bij het grote publiek.

  Quote
  Naar aanleiding van alle ophef in de media rondom het onderzoek van Danwatch en Ekstra Bladet, heeft de Surinaamse regering begin december 2021 bekendgemaakt, dat ten aanzien van de huidige stand van zaken in de HPSG-kwestie, “op dit moment alleen de Master Agreement van toepassing is. Op deze Master Agreement is het Surinaams recht van toepassing, terwijl geschillen worden behandeld door een arbitraal tribunaal met als standplaats Suriname. Het is niet zo dat de regering zomaar ongeclausuleerd dergelijke overeenkomsten aangaat. Er zijn verschillende waarborgen ingebouwd. Eén daarvan is dat de Hybrid Power System Group (HPSG), de financiering van het project uiterlijk eind 2021 rond heeft. Is dat niet het geval, dan heeft Suriname het recht tot beëindiging van de overeenkomsten over te gegaan”, aldus de Surinaamse regering in een persbericht.  Keerpunt is nu wel benieuwd, wat de status is van de HPSG deal, gezien we nu al in januari 2022 zijn. Wij verwachten een update en ook een uitgebreide uiteenzetting met betrekking tot alles wat zich inmiddels heeft afgespeeld in de afgelopen periode.
  Unquote (bron: de West).

  Vervolgens onderneemt de regering actie!
  Dat is mijn bevinding, en néé ik heb geen aandelen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.