woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOvereenkomst met Denen voor bouwen grote waterstofcentrale in Suriname

Overeenkomst met Denen voor bouwen grote waterstofcentrale in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse regering heeft een overeenkomst met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) getekend voor de bouw van een grote waterstofcentrale te Commewijne. Gesproken wordt van een omvangrijk energiecontract en een aanzienlijke investering van het Deense bedrijf van 1,2 miljard US dollar, om deze energie naar Suriname te brengen. De overeenkomst en investering kost Suriname zelf niets.

HPSG, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van waterstof-energieparken, wil Suriname hiermee brengen naar de wereldwijde innovatie op het gebied van waterstof. Volgens de overeenkomst zal HPSG de 100 megawatt energiecentrale bouwen en exploiteren in partnerschap met de overheid. Het systeem moet in 2023 al operationeel zijn. 

Tijdens een op zaterdag 20 maart 2021 gehouden persconferentie zijn de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken), David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) alsook HPSG-directeur Benny Falk en –ingenieur Jesper Nielsen op deze ontwikkeling ingegaan. Minister Abiamofo sprak van een signifcante stap in de richting van hernieuwbare energie.

Minister Ramdin zegt dat gisteravond drie overeenkomsten zijn getekend met het bedrijf door de drie ministers en Falk. De samenwerking plaatst hij tegen de achtergrond van Foreign Direct Invest Suriname en het is de eerste die hierbinnen tot stand komt. Het gaat om de bouw van een 100 Megawatt centrale. Waterstof is een schone en betaalbare energie, milieuvriendelijk en duurzaam.

Het te bouwen systeem zal Suriname de capaciteit bieden om te voldoen aan energiebehoefte op lange termijn. Dit tegen zeer concurrerende tarieven doordat er gebruik zal worden gemaakt van wind en zon als natuurlijke energiebronnen.

 De 100 MW-energieproductie zal de elektriciteitsvraag van Suriname moeten dekken. Het brengt exra voordelen met zich mee. Het probleem van overtollige elektriciteit wordt opgelost doordat deze wordt omgezet in waterstof. Het komt erop neer dat met de door HPSG gebruikte technologie er geen energie wordt verspild. Als het weer zich niet leent voor de energieproductie, wordt de elektriciteit uit de waterstof gehaald. 

HPSG-directeur Benny Falk spreekt van een pioniersproject op dit gebied in Suriname. Naar verwachting zullen er meer dan 600 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, een reeks exportmogelijkheden tot stand komen en ook miljoenen liters puur drinkwater geproduceerd worden zonder enige impact op het milieu.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

74 REACTIES
  1. Slim zaken doen met het EU continent. Voorruitgang sinds er een nieuwe frisse wind waait in Su. Weg met China en Bouterse die het land nog verder achteruit lieten gaan.


    gemodereerd
  2. De overeenkomst en investering kost Suriname zelf niets. En welk voordeel levert het de Denen op? Ik neem aan dat de Denen niet plotseling allemaal gek zijn geworden.


    Maak melding
  3. Een goede ontwikkeling voor energie opwekking , maar regering 1,2 miljard US Dollars is dit niet te hoog gegrepen , dit bedrag zal zeker terug betaald moeten worden , en dan nog investeren in de olie sector , nou nou mega hoge bedragen , dus eventjes wachten , zorg dat hier de koers omlaag gaat , de prijzen van levensmiddelen , goederen ,en brandstof ook omlaag gaan , en en en dat die gestolen gelden die de ndp regering heeft gedaan terug komen en de vele leningen weer terug leggen bij die boevenpartij de ndp , laten zij hun eigen troep opruimen , en zorgt ervoor dat boefdraad snel wordt opgepakt , en dat die massamoordenaar bouta eens eindelijk achter slot en grendel gaat.


    Maak melding
  4. Overeenkomst getekend met de regering lees ik. Heeft iemand in Suriname behalve deze minister de overeenkomst gezien en gelezen, wat staat in de overeenkomst. Wat is het verdienmodel van Suriname of wat zijn de voorwaarden. De Denen zijn geen gekke Henkie. Dat ze zo snel zijn komen tekenen betekend dat deze minister alles heeft geslikt wat in de overeenkomst staat. Geen onderhandelingsteam, geen DNA die de overeenkomst heeft gezien, niets.

    Zo er over de transparantie van deze regering, iedereen kent het verhaal van die NV.

    Deze leugenaars moeten heel snel het veld ruimen, ze zijn het slechtste wat Suriname en Surinamers ooit is overkomen.


    gemodereerd
  5. @robles,
    Dat was het idee van de fascisten van de ndp en dictator Bouterse. ZESantokhi is duizendmaal slimmer dan die fascist Bouterse. Knoop dat goed in je oren.


    gemodereerd
  6. @ Robles

    Dat was een idee van je voormalige baasje e DDB, en zo had hij meer van dat soort fratsen, als hij gesnoven had.( ”LUCHTKASTELEN”)

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  7. Het wordt weer de zoveelste stap naar welvaart en ontwikkeling van Suriname en dit alleen dankzij deze geweldige president ZE Santokhi die in het belang van het volk handelt. Naar eer en geweten. Vroeg in 2019 aan een Surinamer iets over Denemarken en hij zou de wenkbrauwen op fronzen. Nu weet heel Denemarken en heel Suriname waar dit land ligt. En ja mensen het kost ons niks !


    gemodereerd
  8. Heeft iemand al de website van die Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) kunnen vinden. Een bedrijf die miljarden investeert zou je gewoon moeten googelen.

    Raar bericht, een bedrijf investeert 1 miljard, regering investeert niets, zelfs de grond waar het wordt gebouwd is niet van de staat, het komt op een plantage en de eigenaars zitten in het project. Maar in het bericht staat dat het bedrijf deze met de regering gaat exploiteren, hoe zo samen met de regering als die niets inbrengt?

    Suriname let op uw zaak want de leugenaars van vhp zullen Suriname verkopen waar je erbij staat. Wie zijn de deskundigen die namens Suriname hebben onderhandeld, is er een haalbaarheidsstudie gemaakt.


    gemodereerd
  9. Ndp zijn 10 regeer mandaat gegeven, het enige waarmee de ndp bezig was, overal bij buitenlandse banken geld te lenen en verduisteren, en zíjn sommige koeparies die geloven in de ndp de grootste criminelen partij?
    Wat deze regering santokhi Brunswijk doet heeft ndp in 10 jaar niks gedaan voor Suriname, het land moet vooruit komen, en dat doet vhp en abop goed voor Suriname, alleen om criminaliteit terug te dringen lukt deze regering het helemaal niet, dat is jammer,


    Maak melding
  10. Waterstof is de toekomst.
    Waterstof voertuigen zijn tot nu toe de schoonste.
    In principe is waterstof de schoonste energie.
    Deze regering is goed bezig.
    Zeker ook met het zicht op de toekomst.

    W’o sit ing


    Maak melding
  11. De waterstof gaat geproduceerd worden met behulp van zonne-energie en alhoewel de zon voor niets opgaat, is deze zonne-energie niet gratis, omdat we eerst zonnepanelen en een hele fabriek moeten bouwen om het te benutten. En nog steeds heeft niemand mij verteld waarom.de Denen meedoen met dit project in Suriname. Dit soort projecten zijn, zoals iedereen met gezond verstand wel zal weten, niet filantropisch. De Denen doen dus niet mee omdat ze medelijden met Suriname hebben of omdat ze zoveel van Surinamers houden.


    Maak melding
  12. Niks is gratis. Maar wel opmerkelijk dat Scandinaviërs helemaal in klein tropisch Suriname iets ondernemen.
    Het geweldige Royal Dutch Shell zou dat toch ook kunnen doen, of willen ze dan een groot lap grond daarvoor terug…


    Maak melding
  13. In 1 mooi woord: dit lijkt sterk gewoon op een soort van verborgen kerncentrale.

    Ja kerncentrale!!!!!!!!!!!KERNCENTRALE JA.

    1 lek of uitbarsting en heel commewijne paramaribo wanica is dood.

    Het kan nooit alleen maar positieve kanten hebben


    gemodereerd
  14. Het is een super investering van Denemarken. Hoe gaan ze de investering terug verdienen. Wat je erin stopt wil je terug en het liefst met meer.
    Ik zou het contract toch onder ogen willen zien. Wat staat er werkelijk in. Ik hoop niet dat het een Suralco geval is. Een kinderhand is gauw gevuld.


    Maak melding
  15. Is zo’n ptoject wel noodzakelijk en is er niet een andere alternatief?

    Het geld, kennis en ervaring, infrasructuur, onderhoud, vernieuwing, leiding en beheer is allemaal in handen van Denemarken.

    Surinsmers spelen een ondergeschikte rol, knecht. De Ja Masa is de witte man.

    Deze regering moet uitkijken dat ze met dit opportunistische projecten snel willen scoren en de Surinamers willen laten zien, kijk mij eens, zie wat ik doe in een half jaar

    Je kan beter werken met een plan van aanpak, ( kort, midden, lang) termijn, gelet op waar de kansen van Suriname/rs met kun kennis en ervaring nu zijn en waar de beste mogelijkheden het beste zijn. Dat zal voor zo’n kleine bevolking veel beter werken dan snel en goedkoop te willen scoren en opportunistisch te willen zijn.

    Surinamers kunnen met hun kennis en ervaring beter en meer succes snel hebben aan andere alternatieven ook op midden en lange termijn.

    Eens maar nooit weer zo te werk gaan, deze projecten zullen voor zorgen dat Suriname aan het handje vd witte man gaat blijven lopen.

    Er zijn alternatieven, waar Suriname baas blijft in eigen huis.

    Vertrouwen op eigen kunnen.


    Maak melding
  16. De overeenkomst en investering kost Suriname zelf niets? Het is nu niets en moet nog blijken of het zo is en zal blijven. Het zal een Deeens bedrijf blijven die de energielevering van Suriname gaat runnen en innen. Geen stroomuitval in de toekomst.
    Hoop niet dat het een geval Suralco afobakadam blijkt te zijn.
    Wat staat er in het contract? Wie waren betrokken bij het samenstellen en juridisch aftimmeren van het geheel. ???????????????.
    We zullen dat wel merken in de toekomst.


    Maak melding
  17. Wanneer het inderdaad ons land en volk niets kost dan is het mooi meegenomen. Het scheppen van werkgelegenheid en educatie is zeer belangrijk. Hopelijk bieden de Denen ook scholing wat activate en onderhoud betreft. Want onderhoud is ook een heel groot probleem in.ons land. Het is liever sparen om te feesten dan in een behoorlijke woning wonen. Ik zie nog steeds krotjes die bijna van ellende in elkaar storten
    nog met een npd vlag voor de deur. Bouta woon in zijn kasteel met alle luxe en rijkdommen om zich heen. Van beveiliging tot werksters en tuinman.


    gemodereerd
  18. Gewoon PRACHTIG eerst werkten ze aan water naar Commewijne brengen en nu komt er een waterstof centrale. Ik hoop alleen dat alle autobestuurders verplicht opnieuw moeten afrijden voordat ze een op waterstof aangedreven auto mogen besturen en dan nog moeten ze verplicht een X bedrag in een speciaal fonds stoppen om de evt schade te veerlichten aan de slachtoffers indien zo een voertuig ontploft bij onverantwoordelijk rijgedrag want die voertuigen zijn rijdende bommen. Waterstof is iets prachtigs maar verdient extra respect van de gebruikers.


    Maak melding
  19. Niets in dit leven is gratis.. er schuilt een addertje onder het gras. Europeanen doen niets gratis. Wakker blijven mensen.


    gemodereerd
  20. Het lijkt er wel op dat men kennelijk oprechtheid niet op prijs stelt??.
    Had 2 opmerkingen geplaatst en zie deze niet.
    Het is een super plan van het Deens bedrijf. Suriname is een verbintenis aangegaan met het bedrijf. Er is een contract gesloten. Het contract is bekrachtigd door het ondertekenen ervan. Men weet dat hierdoor de betreffende partijen zich hebben gecommitteerd, deze uit te voeren met alles wat erbij komt kijken.
    Wat staat er allemaal in de clausule.
    In een contract hebben partijen verplichtingen ten opzichte van elkaar.
    De investeerder stelt z,n inbreng altijd veilig en wat stelt Suriname daar tegenover. Het is goed om te weten wat dat allemaal behelst.
    Ik zou graag willen vernemen hoe dit allemaal juridisch is afgetimmerd en wat de gevolgen kunnen zijn van dit alles als het spaak zou lopen.
    Wat zijn de garantie,s die Suriname heeft verbonden aan het contract ten opzichte van de investeerder????
    De minister mag alles aangaan wat hij wilt. Welke organen hebben inzage gehad in de stukken?
    De Suralco is met Suriname toendertijd ook een contract aangegaan, hoop dat Suriname daaruit lering heeft getrokken.
    DE TIJD ZAL HET WEL LEREN.


    Maak melding
  21. Een ieder weet dat zo een deal niet gratis is. Niet voor de denen en ook niet voor de surinamers. Een paar surinamers hebben flink ontvangen om de deal te sluiten. Stortingen op buitenlandse privérekeningen als de deal gesloten mag worden. Desi had ons al verteld hoe dit soort deals worden gesloten met toestemming van politici. Het zal me niet verbazen als binnenkort bepaalde figuren in de huidige politiek naast Desi komen te wonen.


    Maak melding
  22. Als het oude milieu gaat in su is het een puinhoop.
    Goed dat men nu de voortouw nemen en met dit soort projecten beginnen.
    De komende generatie zal er veel baat er van hebben .

    Hoop dat de generatie van nu er iets van zal opsteken voor in de toekomst.


    Maak melding
  23. Same old mistake. Over 50 jaar zal men de Denen moeten uitkopen, zoals Afobaka centrale moest worden uitgekocht. Dat is dus wat zelf niks investeren doet.
    Bovendien, de Denen leren, doen expertise op en gaan hun model verkopen in andere landen, dan wel zonder kinderziektes. Surinamers moeten de prijs betalen in de vorm van een hoge stroomtarief. Het milieu zal er weinig mee opschieten, want waterstof-aangepaste auto’s wordt voor veel Surinamers te duur.
    Maar zeg tegen Surinamers ‘gratis’ en je krijgt veel voor elkaar. De verborgen kosten komen later.


    Maak melding
  24. Zo is het Kaaiman, daarom is het handig inzage te verstrekken van de inhoud van alle mooie overeenkomsten die de regering sluit.
    Het voorkomt toekomstige bestuurders te moeten constateren dat we zijn bedrogen. Wie weet wat de ogen en haken zijn?
    Ik blijf trots alle ????? Positief totdat anders blijkt.
    TIMR IS LONGER THEN A ROPE.


    Maak melding
  25. Ik zie het al voor mij, een H2 fabriek in Suriname, behalve brandstof te produceren wordt de H2 ook gebruikt om atoombommen te maken, kernfusie. Suriname wordt dus ook op de kaart gezet als een risico binnen machtsverhoudingen van Oost en West. Dus als er een probleem zich zich voor zal doen met China, dan is de kans nu groot dat China Suriname zal bombarderen, en al is het geen China dan wel de terroristische organisaties.
    ALLah is groot, zal er eerst worden geroepen.
    BOEM


    Maak melding
  26. Ik hoop extreem dat het een echt plan is. Het schema is heel duidelijk en interessant . Echter ik krijg het gevoel dat dit een garage box onderneming is.
    Een website die moeilijk te vinden is en alleen via een linkedin link. 96 volgers op Linkedin is ook niet echt jubelend en slechts een enkele medewerker op linkedin geeft.

    $ 1,2 miljard voor 100 megawatt kan ook niet echt kloppen. Waar wordt de de Waterstof en Zuurstof afgezet in Suriname.

    Ik vrees dat de wens de vader van de gedachte is,


    gemodereerd
  27. Zo, dat is supersnel gegaan. Veel sneller dan de IMF-besprekingen en t opsporen van Hoefdraad. En waarom zo geheimzinnig? Net als die Surfin NV van ze? Mag t volk niet meebeslissen? Is er wel gevraagd aan de mensen van Commewijne wat ze hiervan vinden of telt hun mening niet?


    gemodereerd
  28. @ Hongkong
    Vind je het ook niet vreemd, dat er op de foto, naast de Surinaamse vlag een vlag staat die niet van Denemarken is? Wie zijn deze duivels?


    gemodereerd
  29. DNA is in slaap gevallen, de minister van buitenlandse zaken heeft het veranderd in De Nationale Assiedes.


    gemodereerd
  30. @Roberto van der G
    Lijkt te mooi om waar te zijn. Websitje kun je vinden via linkedin van deze Club.
    Het systeem klopt wel echter het lijkt mij een garage box onderneming met wat mooie plaatjes.
    96 volgers op linkedin/ 1 medewerker op linkedin en dat is Columbiaanse ZZPer.
    De bedenker Jesper Nielsen is niet te vinden en de CEO Jesper Bak Welle heeft ook een apart niet compleet profiel dat niet direct aansluit.

    Raar verhaal aan het worden.
    $ 1.200.000.000 is extreem veel geld bij deze investering. Hiervoor is geen business model.
    Viren Adhojia moet hier in 15 minuten door heen kunnen prikken.


    gemodereerd
  31. “HPSG-directeur Benny Falk spreekt van een pioniersproject op dit gebied in Suriname. Naar verwachting zullen er meer dan 600 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, een reeks exportmogelijkheden tot stand komen en ook miljoenen liters puur drinkwater geproduceerd worden zonder enige impact op het milieu.”

    Met name het laatste: zonder enige impact op het milieu. Hoe weet je dat nu al? Pas als die fabriek er staat kun je dat nagaan. Sowieso nemen die zonnepanelen ruimte in en ruimte is milieu. Stilte is milieu en die windmolens maken me een herrie en verjagen de vogels. Dus wel degelijk een impact. De verkooppraatjes zijn al begonnen. Ok, maar wees dan eerlijk.


    gemodereerd
  32. @Robert

    Je vind Hybrid Power System Group wel op Linkedin met een korte beschrijving..


    gemodereerd
  33. “om deze energie naar Suriname te brengen”.
    Bedoelt men ‘om de technologie naar Suriname te brengen’? Dat lijkt mij aannemelijker, want de energie wordt toch opgewekt in Suriname?
    Een goede zaak. Wel moeten de exploitatiekosten, de overdracht op den duur en evt. milieuschoonmaakkosten goed worden geregeld. Niet dat er een wurgcontract wordt afgesloten waaruit niemand iets wijs wordt, zoals met Alcoa.
    Overigens, de Denen zijn heel egoïstische mensen die altijd op eigen voordeel uitgaan. Zie maar de Deense voetballers die Nederland heeft gekend.


    gemodereerd
  34. Bericht met bijna 300 reacties op NU.nl. Groot deel gaat over duurzame energie etc.
    Geeft de burger moed. Contrast met reacties hier.
    Lijkt me niet waarschijnlijk dat het NRC niet geverifieerde berichten plaats.

    We gaan het zien. Suc6 regering.


    gemodereerd
  35. in het bericht heeft men het over waterstof gas of vloeibaar daar wordt niet over gesproken.
    vloeibare waterstof samen met vloeibare zuurstof is raket brandstof ontstekings snelheid is zeer interesant


    gemodereerd
  36. HAHAHAHA 1 april man jullie verkopen al de huid van de BEER zelf Europa heeft geen Waterstof energie. Jesper Nielsen en Heer Falk zijn niet te vinden en dan 1000 miljoen en niet eens in Euro?


    gemodereerd
  37. Dit lijkt me meer een sprookje. om een centrale operationeel te hebben in 2023 moet de bouw nu al zijn begonnen. Welk land investeert zomaar zoveel geld in een bana republiek als suriname ? er ziet hier veel meer achter. De regering kan niet eens kleine projecten omstarten laatstaan zo’n mega project. ..


    gemodereerd
  38. Indien het waterstof gebruikt wordt als buffer voor opslag van energie is het geen slim project.

    Dan kan men beter alle Zonne panelen onder de Brokopondo powerline plaatsen en als er veel zonne energie is minder af nemen van Brokopondo zodat het stuwmeer voller wordt en als batterij gaat werken.
    Het zelfde met Windmolens plaats ze dichter bij de afnemers en als wind energie piekt schakel dan Brokopondo af zodat daar water gespaard wordt.

    Brokopondo heeft door een ontwerpfout bijna 100 megawatt niet gebruikte capaciteit over.

    Ofwel Suriname heeft een Batterij van 2.500 km2 die nog niet goed benut wordt.
    Waterstof is prima als er genoeg infrastructuur is om het doelmatig te vermarkten.

    NL heeft ook een powerline met Noorwegen die 2 vervuilende centrales uit spaart door als NL overheeft naar Noorwegen te transporteren en hun waterkracht productie te reduceren. Als NL te kort komt gebruiken ze het extra gespaarde water en transporteren ze dat naar NL

    Dit is veel te complex en te duur voor Suriname.


    gemodereerd
  39. Overeenkomst met Denen voor bouwen grote waterstofcentrale in Suriname.

    De heren zitten gemoedelijk aan tafel bij het ondertekenen van deze overeenkomst.
    Opvallend dat wij de Surinaamse en Caricom vlag op de achtergrond te zien krijgen.
    Dus het is geen overeenkomst tussen de Surinaamse overheid en de Deense overheid.

    Het blijkt een overeenkomst te zijn tussen de Surinaamse regering met een Deense onderneming.

    Ik zie dat er ook veel reacties GEMODEREERD zijn.

    Wij wachten het vervolg m.b.t. het opzetten en de bouw van deze grote waterstofcentrale in het district Commewijne af.
    Maar het is een behoorlijke investering van zo’n Deens bedrijf.
    En Suriname behoeft volgens het artikel niets in te brengen met KAPITAAL.
    Dit roept natuurlijk ook vragen op.

    Er is ook veel te raadplegen over WATERSTOF.
    Google even naar: 11 peperdure misverstanden over wondermiddel waterstof.
    En ook naar: Waterstof: de voor- en nadelen op een rij.


    gemodereerd
  40. Overeenkomst met Denen voor bouwen grote waterstofcentrale in Suriname.
    En het Deens bedrijf HPSG gaat hierin 1,2 miljard US dollar in Suriname investeren.
    En zal ongeveer 600 arbeidsplaatsen opleveren.

    Een land dat veel groter is dan Suriname op het Afrikaans continent is Ghana.
    De Ghanese overheid is ook met hetzelfde Deens bedrijf HPSG in zee gegaan.

    Maar lees zelf het artikel en het bedrag van de investering in Ghana.

    Bron: Door Lúcia Carvalho Andersen. 14-1-2020

    Water schiet te hulp? Deense firma’s oplossing voor energieopwekking raadsel.
    Nieuwe geïntegreerde energieduurzaamheidstechnologie klaar voor Afrika
    Zonne- en windenergie worden veel gebruikt en leveren verbluffende resultaten op.
    Het probleem – tot nu toe – was dat de geproduceerde energie onmiddellijk moet worden verbruikt.

    Opslag is bijna onmogelijk. Batterijen zijn duur en verre van efficiënt. Groene energiesystemen zijn van oudsher afhankelijk van het elektriciteitsnet om overschotten te verkopen of te kopen als de weersomstandigheden niet gunstig zijn.

    Een Deens bedrijf dat eigendom is van en geleid wordt door Jesper Nielsen Family, Hybrid Power System Group (HPSG), brengt daar verandering in.
    Het heeft een systeem ontwikkeld om het overschot te kanaliseren en om te zetten in waterstof.

    Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager die kan worden gebruikt om in de behoeften van de industrie en de publieke sector te voorzien.

    Industriële waterstof is ontstaan ​​door verbranding van fossiele brandstoffen, waardoor het duur en vervuilend is.
    Het hybride stroomsysteem van HPSG combineert zonnepanelen en windmolens om op een milieuvriendelijke manier waterstof te maken.

    De overtollige elektriciteit die wordt opgewekt door zon en wind kan waterstof produceren door middel van elektrolyse, een proces dat waterstof van zuurstof scheidt terwijl er een elektrische stroom door water gaat.

    Zuurstof wordt verkocht aan de industrie, maar de waterstof wordt opgeslagen in tanks en zal op zijn beurt worden gebruikt om elektriciteit op te wekken als er geen wind of zon is.

    Dezelfde waterstof kan ook worden gebruikt om auto’s en voertuigen met waterstofbrandstofcellen van brandstof te voorzien. Deze technologie kan constante off-grid energie produceren tegen een fractie van de kosten voor elektriciteitsleveranciers.

    De hybride voedingssysteemkits zijn een efficiënte oplossing voor afgelegen gebieden, eilanden of gebieden die niet door een elektriciteitsnet worden bediend.

    Nielsen ontwikkelde verschillende eenheden op basis van energetische behoeften, inclusief rampen- en noodscenario’s.
    Deze kant-en-klare noodkit wordt vervoerd in vijf containers en kan binnen 48 uur in afgelegen gebieden worden geïnstalleerd om voldoende elektriciteit te leveren voor basiskookbehoeften.

    Grotere HPSG-units kunnen een hele stad van stroom voorzien, met een constante productie van 25 MW / uur.

    HPSG Ghana ontwikkelt een opwekkingssysteem dat bestaat uit vier hybride stroomgeneratoren van 25 MW op een terrein van 1100 hectare in Ningo Pram Pram in het district Dangme West, met opschaling voor verschillende locaties tot 1000 MW in 2025.
    De producten van de HPSG zullen waterstofgas zijn. , industriële zuurstof en elektriciteit.

    De fabriek zal eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door HPSG Ghana in combinatie met een 25-jarige, door de staat gegarandeerde Power Purchase Agreement (PPA).
    Het project bestaat uit vier hoofdfasen voor installatie en inbedrijfstelling gedurende vier jaar.

    HPSG is op zoek naar financiële partners voor langdurige samenwerking om de investering van € 250 miljoen te halen.

    Eén structuur voor schuldfinanciering heeft een terugbetalingsperiode van 15 jaar (met vijf procent rente en volledige zekerheid voor alle activa plus een volledige verzekering voor bedrijfsonderbreking die leningen en rentebetalingen dekt).

    De verzekeringsdekking wordt rechtstreeks aan investeerder of bank verstrekt door externe verzekeraars zoals Codan Insurance Denmark of Zürich Insurance. DLA Piper verzorgt de projectadministratie.


    gemodereerd
  41. @Fer E

    Interessante research van u.
    Het geeft een beter inzicht.
    Het Ghana project is nog vrij jong. Indien het fysiek in ontwikkeling zou zijn dan was dat wel uitgebreid gedocumenteerd op de website.

    Je geeft de zwakte aan van deze oplossing.
    Om 24 7 de energie levering te garanderen zijn moeten er 3 opwekkingsmethoden geïnstalleerd worden namelijk zonne energie/ wind/en waterstof. Als er geen continue markt is voor Zuurstof en het surplus aan Waterstof valt er een groot deel onder de business-case weg.

    Arme landen zijn regulier aan gewezen de goedkoopste en vervuilende techniek namelijk HFO (zware stok olie) aangedreven generatoren omdat dat qua investeringen maar een fractie kost van duurzamere technieken.
    Suriname heeft een grote energie Buffer namelijk het Brokopondo meer.

    Het zelfde wat Hybrid Power Systems Group aanbied kan met een fractie van de investering als men het zelf ter hand neemt.


    gemodereerd
  42. Dit initiatief lijkt veels te mooi om waar te zijn. Mensen moeten niet te vroeg juichen als men niet alle in-en-outs weet. Met name het financieel gedeelte roept de nodige vraagtekens op. Dit bedrijf is met een soortgelijk project in Ghana bezig. Ghana is druk bezig te industrialiseren en het land heeft veel energie nodig. Het gaat hard met de industrialisatie in Ghana. In Ghana is men thans bezig vier (olie ) raffinaderijen neer te zetten. Honderden fabrieken voor allerlei producten zijn er reeds gebouwd. Deze industriële activiteiten vragen om veel energie. Maar in Ghana zoekt HSPG naar grote investeerders voor haar soortgelijk project in dat land. Boze tongen beweren dat er met het project in Suriname meer aan de hand is.


    gemodereerd
  43. Dit initiatief lijkt veels te mooi om waar te zijn. Mensen moeten niet te vroeg juichen als men niet alle in-en-outs weet. Met name het financieel gedeelte roept de nodige vraagtekens op. Dit bedrijf is met een soortgelijk project in Ghana bezig. Ghana is druk bezig te industrialiseren en het land heeft veel energie nodig. In Ghana is men thans bezig vier (olie ) raffinaderijen neer te zetten. Honderden fabrieken voor allerlei producten zijn er reeds gebouwd. Deze industriële activiteiten vragen om veel energie. Maar in Ghana zoekt HSPG naar grote investeerders voor haar soortgelijk project in dat land. Boze tongen beweren dat er met het project in Suriname meer aan de hand is.


    gemodereerd
  44. Denen hebben baat bij, Suriname heeft water, is goedkoop in arbeidskrachten, en de overproductie van waterstof wordt ge exporteert naan Denemarken. Omdat productie in europa duur is. Wel oppassen hoe zij het stroom willen opwekken. want maken van waterstof kost veel energie, laat ze geen kerncentrale bouwen.! en een ander min punt is. dat die Denen racisten zijn!


    gemodereerd
  45. AAiii mi Gado!! Wat gaat Suriname doen met een H-centrale doen? Gaan we op waterstof rijden en daarvoor ons gehele wagenpark vervangen? Gaan we staatsolie en haar raffinaderij opdoeken, afscheid nemen van fossiele brandstoffen? Is het bekend hoe zij de splitsing gaan doen, hoe veilig het is? Is het bekend wat daarbij de uitstoot zal zijn? Wordt het puur uit H2O gewonnen of gaat men en fusie doen met aardgas dat nog uit de olieputten moet komen, hetgeen dan weer een bulk aan CO2 gaat opleveren? De belangrijkste vraag van mij is: waarom heeft de regering ons hier niet op voorbereid? Mogen wij er niet over nadenken en onze mening geven, zijn ze daar bang voor geweest? In Nederland met haar 17 miljoen inwoners wordt er op zeer kleine schaal aan deze fusie gedaan, maar klein Suriname gaat er direct een miljarden bedrijf laten neerzetten? Waarom in Suriname? Wereldwijd is men nog bezig het groen en veilig produceren en gebruik van H te onderzoeken, maar in Suriname weten we het allemaal al en gaan het gewoon doen! Surinaamse pers, doe voor een keer eens je werk!!!


    gemodereerd
  46. In tijden van mega opkomende maatschappelijke onrust heeft men een zoethoudertje nodig om de frustraties en de woede van de bevolking te kanaliseren. Ik heb mijn twijfels over dit mechalomane project. Met dit nieuws hoopt men de kop van de komende onrust te vermorzelen.


    gemodereerd
  47. Het lijkt een heel interessant project.
    1 miljard € is inderdaad heel veel geld. Maar als ik het goed begrijp zal Suriname fungeren als “hub” voor minimaal buurland Frans Guyana. Plus Suriname krijgt een zonne- en windenergiepark erbij en vele andere nevenvoordelen zijn voor Suriname. Deze powerplant zal dus waarschijnlijk niet van Suriname zijn of worden. De grote winst is voor de organisatie zelf. Suriname krijgt een deel van de winst en andere voordelen waaronder werkgelegenheid en dus ontwikkeling voor eigen volk. Klinkt tot voor zover beter dan de contracten met de communisten zoals China.

    HPSG is inderdaad nog een vrij jonge organisatie en ook niet een van de grootste. Met dit project staan zij samen met Suriname wel internationaal in diverse en vele nieuwsbladen.
    Benny Falk blijkt oprichter te zijn van diverse investeringsmaatschappijen. HPSG is blijkbaar zijn nieuwe uitdaging. Maar veel meer is mij niet echt bekend.

    1 miljard € is heel veel geld. Het is te hopen dat team Santokhi de contracten èn alle kleine lettertjes heel nauwkeurig bestudeert. En ook heel belangrijk dat team Santokhi toezicht houdt en het belang van land, volk en milieu als belangrijkste voorwaarde aanhoudt.

    Het kan dus kloppen dat het Suriname niks gaat kosten, omdat Suriname “slechts” de vestiging en exploitatie zal faciliteren.
    Mocht dit project slagen dan is het zoals Bronto zegt: teamwork makes the dream work !
    En zoals Pakkitow zegt: Suriname eerst !

    Ik wens de regering heel veel succes en wijsheid toe.

    Justitia Pietas Fides.

    Suriname voorwaarts. Krakti !


    gemodereerd
  48. Wat??? Nog geen een negatieve noot van de reguliere stommeriken hier? Jullie zijn dus toch niet zo voorspelbaar als ik dacht, Hmmm, allemaal dronken dan denk ik zo….


    gemodereerd
  49. Ik zal jullie helpen. Uit het artikel:
    -De Surinaamse regering heeft (zonder het parlement te kennen, dus het volk, precies zoals het met SURFIN ging) een overeenkomst met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) getekend voor de bouw van een grote waterstofcentrale te Commewijne. -Gesproken wordt van een omvangrijk energiecontract en een aanzienlijke investering van het Deense bedrijf van 1,2 miljard US dollar, om deze energie naar Suriname te brengen. De overeenkomst en investering kost Suriname zelf niets.(?????? niets in deze wereld is gratis!!!)
    – Volgens de overeenkomst zal HPSG de 100 megawatt energiecentrale bouwen en exploiteren IN PARTNERSCHAP met de overheid, MET WELK GELD?? GELD VAN DILLIP??
    -Minister Ramdin zegt dat gisteravond drie overeenkomsten zijn getekend met het bedrijf door de drie ministers en Falk. (BUITEN DNA DUS HET VOLK OM!!)
    -HPSG-directeur Benny Falk spreekt van een PIONIERSPROJECT (DEM MAN E KOM OEFEN IN SRANAN WANT HIER KAN HET TEGEN EEN SCHEET EN EEN ZUCHT!!) op dit gebied in Suriname. Naar verwachting zullen er meer dan 600 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, een reeks exportmogelijkheden (VOOR HET BEDRIJF EN NIET VOOR SURINAME TENZIJ SURINAME OOK MET MILJARDEN ZICH INKOOPT) tot stand komen en ook miljoenen liters puur drinkwater geproduceerd worden zonder enige impact op het milieu (DUS HET WATER VAN SURINAME IS NIET PUUR GENOEG EN ER LIGGEN VAN DE VORIGE REGERING NIET AL PLANNEN KLAAR OM SWM DAT TE LATEN PRODUCEREN??)
    ZIJ DIE SLAPEN, SLAAP DOOR, ZIJ DIE DE CHAN GOGO TONGEN, TONG DOOR HOOR!


    gemodereerd
  50. @RobG
    Veel gematigder beste RobG
    Voor Suriname zijn er betere / goedkopere oplossingen.

    Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd en er leiden meer wegen naar Rome maar hier horen we net als van Amazone Resources weinig meer van na het tekenen van het contract.

    Tekenen van Contracten en MOU’s lijkt een nationale sport te zijn. Ongeachte Paars of Oranje.


    gemodereerd
  51. Sowieso kan Suriname niet lenen of een financiering aangaan. Suriname heeft de junk status en zit in de schuldsanering- / schuldhulp traject.

    Deze powerplant zal, zoals het lijkt, de onderhandelingspositie van Suriname versterken en voor inkomsten en meer zorgen. Het wordt dus voor IMF en Lazard aantrekkelijker om Suriname te helpen de paarse schulden op te lossen. Zeker omdat het al op zeer korte termijn opperationeel is.

    Waterstof is trouwens de toekomst !
    Het zal olie en gas kunnen vervangen. Zo’ n 15 jaar terug was het al in bespreking maar toen was de discussie het ontploffingsgevaar. De techniek is nu zover dat het niet gevaarlijker is dan olie en gas. Plus waterstof is duurzaam, milieu organisaties vinden waterstof een heel goed alternatief voor fossiele brandstof.
    Er rijden al voertuigen op waterstof. Het gebruik van waterstof voldoet ook aan de moderne en toekomstige milieu eisen. De ontwikkelingen voor het gebruik van waterstof zit in de lift.
    Het lijkt er dus op dat Suriname het voorrecht heeft om koploper te worden in de regio.

    Team Santokhi schijnt een zeer indrukwekkende formatie te zijn met een zeer powerfull netwerk.
    Ik ben benieuwd, het wordt steeds interessanter.

    Justitia Pietas Fides.

    Suriname voorwaarts. Krakti !


    gemodereerd
  52. Eerst zien en dan geloven. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Er is te weinig info vanuit de regering. De Denen zijn geen sinterklaas om te investeren en gratis kadootjes weggeven.


    gemodereerd
  53. Nee, niks is gratis. Hier gaat HPSG winst maken en geeft Suriname een vergoeding voor de hospitality. Suriname biedt de mogelijkheden / materieel / mankracht / faciliteiten en HPSG heeft de knowhow en het kapitaal. Dus er gebeurt niks gratis.

    Maar inderdaad, eerst zien dan geloven.
    Daarom give it a chance.

    Als het eind 2023 operationeel moet zijn zal er dus komend kwartaal gestart moeten worden. Dus laten we even afwachten.

    Suriname voorwaarts.
    W’o set en. Krakti !


    gemodereerd
  54. Wat en wie je een kans moet geven, is de productie voor het Surinaamse volk op te starten. Niet uitgeven is een besparing voor het land, Kippen en doksen eieren lokaal verkrijgen en uitbroeden, betekent een besparing van zeker 10000 tal euro’s per 6 weken. In Commewijne heeft de ongeschoolde bevolking meer aan een mais en tarwe aanplant, zodat de prijs van brood etc omlaag gaat. Het voordeel is, dat het niet tot 2023 zal duren voordat het rendabel is.
    Laten de Denen hun goodwill tonen door eerst aan de bewoners van Commewijne te denken alvorens hun woongebied om te zetten in een war zone.


    gemodereerd
  55. @Para Express: In jou relaas slinger je van de ene voorzichtige aanname naar de andere hoopvolle aanname, niets concreets dat jou bejubeling en bewieroking van de regering enige zin of waarde geeft. Dit is weer zo een slag in de lucht, een showproject dat de zich steeds meer roerende bevolking moet bezig houden, weg van de dagelijkse beslommeringen waar zij door dee regering in zijn gedompeld en nog erger gaat worden. Ik gebruik het woord pinarie niet, maar beslommeringen, want Suriname kent nog geen pinarie, ook al roepen velen jhet, maar het zal het uiteindelijk gevolg zijn van de handelingen van deze regering. Natuurlijk gaan jullie weer roepen dat het de schuld is van de vorige regering, want dat is het scherm dat jullie steeds weer opwerpen om je incompetentie te verhullen. Dit showproject zal Suriname niet helpen maar de Denen. Suriname wordt op hooig tempo verkocht aan het buitenland en dit is daarvan weer een bewijs, nu nog de deal met Shell die zich al heeft gevestigd in Suriname. Maar eerst is India aan de beurt. Teki yu ai luku a film!!


    gemodereerd
  56. Het is niet een kwestie van of het een of het ander. Het is een kwestie van en dit en dat.
    Eigen voedselproductie is de taak en verantwoording van een andere afdeling. Team Sewdien is daarmee belast. Ik verwacht op zeer korte termijn concrete plannen en cijfers. LVV Team Sewdien mag wel wat meer van zich laten horen. Want inderdaad eerste aanplant en eerste oogst kan geen meer jaren plan zijn.

    De komende weken zal er hopelijk meer ontpopt worden.
    Ik ben zeer benieuwd wat de regering Santokhi nog meer in petto heeft.
    Tot nu toe, zeker ook nog dit kwartaal, is het puinruimen, ordenen en gereed maken.
    Maar naar verwachting zal vanaf komend kwartaal herstel projecten op Full Speed gaan draaien. Waarbij duurzaamheid en vooral continuiteit goed geregeld moeten zijn.

    Suriname voorwaarts. W’o set en. Krakti


    gemodereerd
  57. @ Luciën Karwofodi23 maart 2021 At 18:06

    Ik kan jouw verwarring heel goed begrijpen. Met jouw reactie geef je aan dat je moeite hebt met begrijpend lezen en er een eigen fantasie op na houdt.
    Ik doe niet mee met doemscenario’s bedenken of constructieve ideeen bij voorbaat af keuren / ontmoedigen.
    Sowieso kan er op dit moment met de gegeven info geen conclussies getrokken worden evenmin kan er iets over een mogelijk succes gezegd worden.
    Wat wel duidelijk is en daar zijn vele organisaties het over eens is dat waterstof toekomst heeft, omdat het geen uitstoot heeft en fossiele brandstof kan vervangen.
    Wat we zien bij team Santokhi is dat zij geen genoegen nemen met tamara un sa luku. De olie bronnen voor de kust levert pas na jaren iets op. Die tijd heeft Suriname nu niet. Ten tweede is het gebruik van fossiele brandstof over enkele jaren achterhaald.
    Suriname voorbereiden op een op waterstof gebasseerde economie is dus een nieuw Suriname dat zal voldoen aan de moderne milieu eisen.

    Wij zijn nog allemaal in shock van de paarse werkwijze weer bruku pur bruku en de nadelige paarse projecten. Daarom is iedereen nu onzeker / sceptisch en zal er pas gejuicht kunnen worden na realisatie. En dus niet omgekeerd zoals bekend bij de paarse pingo’s.

    Niet storen.
    Slim-Suriname heeft de leiding.
    W’o set en. Krakti !


    gemodereerd
  58. Hpsg zoekt landen die het verdomd moeilijk hebben met hun staatshuishouding. Ze hebben het geprobeerd in afrika hun oplichtingspraktijken voort te zetten, 1 van die denen is ook zijn eigen land opgepakt voor oplichting.

    En die domme surinaamse ministers ,verblind door het grote bedrag en die blanke mannetjes,gaan hierin mee, suriname draagt niets bij in de kosten, deense sinterklaas.

    Wacht maar af hoe su opgelicht zal worden door deze sinterklaasactie.


    gemodereerd
  59. Vanaf de eerste keer dat ik iets las over dit projekt, dat te mooi klinkt om waar te zijn, vond ik het verdacht. Hoe meer ik te weten kom over dit projekt en de onderneming die het gaat uitvoeren, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat het gaat om een nieuwe, gevaarlijke variant van een luchtkasteel, namelijk een waterstofkasteel. Gevaarlijk omdat in tegestelling tot lucht, waterstof heel erg brandbaar is. Suriname moet oppassen dat het zich just laat beetnemen door gladpratende Denen. Als Nigerianen, Indonesiers of Indiërs met precies hetzelfde verhaal zouden komen aanzetten, zouden de meeste Surinamers achterdochtig worden, maar nog steeds geloofd men in Suriname dat Europeanen allemaal eerlijke mensen met goede bedoelingen zijn.


    gemodereerd
  60. @Para Express:
    Sowieso kan er op dit moment met de gegeven info geen conclussies getrokken worden evenmin kan er iets over een mogelijk succes gezegd worden…jou woorden die mijn relaas ondersteunen. Het blijkt weer eens dat jij hier je dagen slijt om linksom of rechtsom de handelingen van deze regering goed te praten en negatieve reacties te pareren. Duidelijk is ook, dat je de klok hebt horen luiden over waterstofproductie, het beheer en toepassing, maar waarschijnlijk gedwongen iets roept dat anderen hier voor waarheid zullen papagaaien. Jou bewering dat het gebruik van fossiele brandstoffen over enkele jaren not done is slaat natuurlijk als een tang op een mager varken, de oliebedrijven die zich voor onze kust hebben gestort zijn volgens jou alwetend brein dus van lotje getikt…ze blijven boren en zoeken naar olie die ze volgens jou over enkele jaren dus niet zullen kunnen gebruiken. Dat is jou kringen dit soort onzin wordt geloofd, is niet de schuld van de rest van de wereld! Trouwens, het volk gaat geen waterstof kunnen eten of drinken, waterstof zal de prijzen in de winkels niet verlagen en ook de koers niet omlaag brengen. Kortom dit is een showproject dat Suriname mogelijk meer schade zal berokkenen dan voordelen opbrengen. De Denen zitten nu aan de kaviaar, want ze hebben die stommelingen een droom kunnen verkopen!


    gemodereerd
  61. Suriname ontgint 16401 barrels olie per dag. En consumeert 13000 barrels olie per dag. Waardoor de netto olieproductie 3401 barrels per dag bedraagt (dat is 1241365 barrels netto per jaar). Een barrrel of oil energy equivalent bedraagt 1700 kWh. Wat neerkomt op een energie equivalentie van 365 x 3401 x 1700 kWh = 2110.3 GWh per jaar. Een zonnepark van 100 MW produceert 100 * 365 * (24/2)* 3600 = 1576800 GJ = 438 GWh per jaar. De energie inhoud van waterstof middels electrolyse verkregen bedraagt 80% van de opgewekte zonneenergie. Wat neerkomt een energieinhoud van 350.4 GWh per jaar. Dat is het energie equivalent van 206119 barrels olie per jaar. Echter, per kilogram is de prijs van waterstof is vijf keer de prijs van olie. En waterstof uit zonneenergie heeft exploitatiekosten die veel lager zijn exploratiekosten van olie. Dus de financiele opbrengsten van de geproduceerde waterstof als exportproduct zijn veel hoger dan die van olie als exportproduct.


    gemodereerd
  62. Het word tijd dat er in suriname meer bedrijven komen met hun ideen te exploteren en gun ze dat ook ,er was sprake van een trein die zou rijden van zanderij naar zorg en hoop wat is er van terecht gekomen, is het omdat iedereen in zijn eigen straat probeerd schoon te vegen.Als er wat gemaakt word in dit land laat het even door een paar technieche mensen bekijken hoe het wel haalbaar gemaakt kan worden.suriname kan gratis electra opwekken met zonnepanelen en wind energie,als het niet waait of de zon schijnt er niet omdat het regend kan je spanning benutten van onze stuwdam,wel eens aan gedacht om dat een keer te laten renoveren dat het weer jaren mee kan…


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES