woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOPINIE: 'HPSG Deal- Zuivere koffie?'

OPINIE: ‘HPSG Deal- Zuivere koffie?’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Een maand terug, gaf ik een interview via D-TV Express over mijn zorgpunten met betrekking tot de overeenkomst tussen de regering met de Deense Hybrid Power System Group (HPSG). Het stemt mij goed dat ook andere Surinamers haar bezorgdheid deelt. Maar de vraag is, wat zijn de consequenties van deze overeenkomst, die de regering sluit met HPSG.

Het onderzoek van het met veel bombarie aangekondigde waterstof bedrijf HPSG- notabene door Deense journalisten heeft toch wel een ontluisterend beeld geschetst van deze deal. Vaak is het zo als iets “te mooi is om waar te zijn” dat het dan ook zo is! Samen met de magere prestatie van de Surinaamse delegatie bij COP26, is dit natuurlijk een smet op de Surinaamse geloofwaardigheid.

De vraag of de deal ‘zuivere koffie’ is hoeft niet meer beantwoord te worden. De grote vraag is, wat zijn de drijfveren geweest om zo slagvaardig, zo’n complexe (en achteraf, gebakken lucht) deal te sluiten? Door meerdere commentaren was reeds (technisch) aangehaald dat het project op z’n zachts gezegd, twijfelachtig is. Nu blijkt ook, dat financieel nog eens een zweem van frauduleuze drijfveren bij komt kijken, althans de bestuurders van HPSG.

Belangrijker nog, wat leren we (lees de regering) uit dit debacle?

 1. Doe je huiswerk. Elke grote transactie gaat een proces vooraf waarbij meerdere zaken worden gecontroleerd. Pas als al deze op groen staan, dan kan men verder. Het is een lachertje dat zoiets als een “due diligence” (achtergrond onderzoek) niet is uitgevoerd, voor een paar duizend dollar, had men zo’n afgang kunnen voorkomen door de juiste experts naar te laten kijken;
 2. Om twijfels te voorkomen, doe alles transparant inclusief het informeren van De Nationale Assemblee (DNA) conform de wettelijke regelingen. Er kan altijd ook achter gesloten deuren informatie worden gedeeld;
 3. Betrek de stakeholders: 100 MW (⅓ van de behoefte) pomp je niet zomaar op het net. Het heeft consequenties voor de netbeheer en ook de opwekkers, want die moeten met hun generatoren inkomen als ⅓ van de capaciteit wegvalt;
 4. Stel duidelijke criteria voordat welke overeenkomst ook maar getekend wordt. Gebruikelijk is, is om eerst een non-binding MOU te tekenen zodat beide partijen kosteloos uit elkaar gaan, mocht het beoogde niet haalbaar zijn, ook om tijd te winnen;
 5. Regering, omgeeft u met juiste adviseurs. Loyaliteit alleen is niet voldoende. Schroom niet om onafhankelijke partijen daarvoor in te zetten! Hoop maar dat de getekende overeenkomst een ontsnap clausule bevat ten voordele van Suriname. Het geheel levert Suriname zeker schoonheidsprijs in het buitenland, als het om aantrekken van bonafide investeerders gaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Ann Sadi

Lid van De Nationale Assemblee (DNA)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Tip van mij.

  Voordat ik een artikel lees, kijk ik altijd eerst naar de inzender. Das nou bepalend in hoeverre ik mijn energie ergens in wil steken.

  No commend, want al jou stukken zijn gedicteerd. Kom uit je underkoffer schulp schrijver.


  gemodereerd
 2. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! lees ik
  jammer dat de schurken van de ndp dit anders hebben opgevat.
  ze dachten dat ze nu voor twee ons moesten bestelen.
  jammer dat we nooit, maar dan ook nooit op de hoogte werden gehouden
  jammer dat boefdraad zich niet komt melden als hij dit nou doet dan kan hij aan alle kwaadsprekerei een eind maken.
  kijk dan komt men geloofwaardig over, nu is het meer een hoop geschreeuw, net een puf


  gemodereerd
 3. Dit is heel slechte koffie. Er liggen enorme gasvoorraden voor de kust van Suriname. Suriname kan zich beter op deze gasvoorraden richten dan met de HPSG in zee gaan. Dit bedrijf heeft een slechte reputatie. Suriname opgepast! Zelf regeringspartij NPS heeft grote twijfels over dit bedrijf. Ik hoop niet dat er intussen wat tjoekoes zijn ontvangen.


  gemodereerd
 4. De NDP’er en Bouta idool ‘Eigen+meing’, die overigens gewoon in Nederland woont, zegt “Ik hoop niet dat er intussen wat tjoekoes zijn ontvangen”. Hij is natuurlijk gewend dat de NDP boeven van zijn partij die 10 jaar lang aan de macht waren standaard tjoekoes hebben ontvangen van Chinese bosbouw bedrijven tot aan bedrijven die de Bouta snelweg hebben genaakt. Hij weet natuurlijk niet beter vandaar dat het woord ’toekoe’ meteen bij hem komt bovendrijven. Lachwekkend die paarse watjes in NL.


  gemodereerd
 5. Goed stuk van Ann Sadi en heeft zeker steun van de NPS in het parlement.

  Voorzitter Gregory Rusland van de NPS meent dat de regering de overeenkomst met de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) moet heroverwegen en stopzetten. Het zou volgens de coalitiepartner geen goede deal zijn. De regering tekende in maart met HPSG een overeenkomst voor de afname van honderd megawatt stroom per jaar tegen een tarief van elf dollarcent per kilowattuur.

  HPSG heeft het plan een waterstofcentrale op te zetten op plantage Breedervoort in het disctrict Commewijne. Er is voor de afname van de energie een staatsgarantie afgegeven. Eerder heeft de politicus in de assemblee bedenkingen over de overeenkomst geuit en verwacht een reactie van de regering in het parlement. “Maar ook in de coalitietop ga ik dit bespreken. Voor mij is het een ‘no go’-deal”, aldus Rusland.

  Hij heeft er moeite mee dat een staatsgarantie is gegeven voor de afname van de energie. “Dat is in 25 jaar een bedrag van 2,4 miljard US dollar. Daar gaan de mensen gewoon mee shoppen en dat heb jij gefaciliteerd.”


  gemodereerd
 6. Om te begrijpen waar Ann Sadi het over heeft, moet je eerst het artikel van G. Rusland in de Ware Tijd lezen:
  Rusland wil stopzetten HPSG-deal – DWTonline.com.
  Zonder het artikel van Rusland gelezen te hebben, is het niet mogelijk te weten waar Sadi het over heeft.


  gemodereerd
 7. Was hier geen taak weggelegd voor de ambassadeur in Ned. om vooronderzoek te doen naar het wel en wee van dit bedrijf? Of………..misschien……..Wie weet.


  gemodereerd
 8. Grappig want DA91 heeft al veel eerder hard aan de bel getrokken en daarna de NPS. Dus moet zij niet doen alsof zij het zelf allemaal heeft bedacht en onderzocht. Zoals gewoonlijk teert de NDP op de kennis en kundigheid van anderen.
  Dat mag ook blijken uit het feit dat na 10 jaar paars de geëigende procedure dat bij contracten altijd eerst een stel ambtenaar-juristen naar de contracten kijken en groel licht moeten geven voor de contracten. Onder de NDP is dat gebruik natuurlijk verwatert en zijn de kundige juristen weg gewerkt. De NDP wilde dergelijke pottenkijkers niet bij de contracten die ze met vriendjes afsloten en die nu als een molensteen om de nek van lanti hangen.
  Dus laten die NDP-ers ajb niet de vermoorde onschuld gaan spelen want dat past totaal niet bij deze criminelen.


  gemodereerd
 9. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  N.a.v. bovengenoemd artikel, had ik enkele weken geleden ook een uitgebreid artikel hierover gelezen in Dagblad de West.
  En in Dagblad de West was heel veel over het bedrijf en diverse Deense personen geschreven.


  gemodereerd
 10. Broeia , wat heeft Nederland met die Denen te maken als het over hpsg gaat , de Denen zijn toch geen zwarte piet.


  gemodereerd
 11. blijkt duidelijk. conclusie is dat de ministers amateurs zijn.. incompetent. er lopen genoeg kundige en integere jongemannen en vrouwen rond die deze job veel beter hadden uitgevoerd. consequenties trekken heren. of zitten we daar om andere reden dsn sland belang?


  gemodereerd
 12. Deze regering kent (fabriceert) tot nu toe alleen maar “flops”, het lijkt wel NDP02.
  Ze noemen het geen tjoekoes, ze noemen het natuurlijk geen njang patoes, politieke benoemingen zijn geen cadeautjes, straks met de benoemingen van ambassadeurs met hofhouding, dit is dan ook geen presentje, nee mensen, deze regering heeft een andere benaming voor deze verrichtingen, deze daden vallen niet onder hun definitie van corruptie. Het zijn daden in naam voor het volk, deze regering werkt immers voor het volk, dus is er geen sprake van corruptie. Kijk mensen wordt er geroepen, wij bestrijden de corruptie, hoe kunnen wij dan zelf corrupt zijn. De NDP wil ons zwart maken. De NDP, dat zijn de ellendelingen, zij hebben ons land naar de economische verdoemenis geholpen, wij zijn bezig de troep op te ruimen. Dus maken wij ook vuile handen, in naam van jullie, dus neks no fout. Ja ja neks no fout. Gaan jullie maar rustig slapen 😴😴, papa Chan en oom Lonny waken over jullie, ze krijgen soms assistentie van neef Gregory en onkel Somo. Jip en Janneke


  gemodereerd
 13. Als ik behoefte heb aan een nieuwe koelkast, ga ik uitgebreid googelen. Ik neem geen genoegen met de eerste hits die me voorgeschoteld worden. Het hoeft niet per se een specifiek merk te zijn. Ik let o.a. op de prijs, de voorwaarden, garantie, energieverbruik, grootte en geschatte levensduur. Als laatste, ga ik reviews lezen van kopers die me voor geweest zijn. Ik moet gaan uitfilteren welke reviews waarschijnlijk fake zijn en welke echt. Het krioelt van de fabrikanten of leveranciers die mensen inhuren om vooral hun producten aan te bevelen. Daarna moet ik me ervan vergewissen of ik niet op een fake site ben geland en dat dit bedrijf inderdaad authentiek is. Tegen de tijd dat ik de betaling ga verrichten weet ik honderd procent zeker dat alles oké is. Moet je nagaan wat een eenvoudige lummel als ik , allemaal doe om deals tot een goed einde te brengen. Wat mag ik van een regering verwachten? Ik ben benieuwd naar hoe deze zaak precies in elkaar steekt. Het onderzoek van de Deense journalisten is veelzeggend. Bovendien hebben andere partijen hun bedenkingen over hoe zinvol dit project is op langere termijn, gezien de ontwikkelingen op andere terreinen. Dit staat weer los van de wijze waarop er een deal gemaakt wordt met de Denen. Het lijkt erop dat deelnemende partijen in de regering, haast geen zeggenschap of invloed hebben. Anyway, het is de regering die klaarheid moet brengen. Niet de Deense onderzoekers. Spiti kon!


  gemodereerd
 14. @Wat
  Kun je niet lezen? Of kun je niet begrijpen wat er geschreven staat.? Het betreft in deze niet Nederland, maar de Surinaamse ambassadeur in Nederland.


  gemodereerd
 15. Pony pony pony wat wil je nauw zeggen met je propaganda stuk. Dat ndp terug moet komen en dat ze het veel beter zouden doen.
  Ga maar weer verder spelen met je Jip en Janneke. Nu wordt er gewerkt.
  Ga jij maar weer in je paarse hangmat liggen.


  gemodereerd
 16. Forumleden/Reageerders, Odi Odi op deze 25-11-2021 SREFIDENSI dag.

  OPINIE: ‘HPSG Deal- Zuivere koffie?’

  Alsnog een aanvulling en ook een verwijzing naar een uitgebreid artikel over “HPSG” via een bron: (dagbladdewest.com) van 21-11-2021 HEEFT HPSG DE REGERING OPGELICHT?

  Danwatch heeft in samenwerking met Ekstra Bladet een onderzoek gedaan naar het Deense bedrijf HPSG, dat beweert een groene waterstofcentrale te willen bouwen voor 7,7 miljard kronen in Suriname.

  Volgens het onderzoek blijken er wat zaken niet helemaal zuiver te zijn.
  Er is zelfs geconcludeerd, dat achter deze groene zwendel zich cryptische bedrijfsconstructies verschuilen en failliete vastgoedbedrijven.
  Naar verluidt is het moederbedrijf van HPSG gevestigd in een woning te Amsterdam.

  Op het zelfde adres is ook een schoonheidssalon en een bedrijf “dat bedrijven helpt bij hun financiële transacties” gevestigd.
  Keerpunt is naar aanleiding van het artikel m.b.t. het onderzoek van Danwatch en Ekstra Bladet van mening, dat dit allemaal vanaf het begin te mooi leek om waar te zijn en dat de personen die hierachter zitten met spoed onderzocht moeten worden.

  Het artikel is verder volledig te lezen via Bron: (dagbladdewest.com) van 21-11-2021

  STOF TOT NADENKEN.


  gemodereerd
 17. Het is altijd jammer om te lezen hoe we als Surinamers elkaar aanvallen. Die eerst zelf onderzoek en antwoord op basis daarvan. Politiek is er altijd iets aan de hand en politiek moet je elkaar kunnen overtuigen, uitleggen, leren en niet je gelijk willen halen. Zo gaat het land nooit en echt nooit vooruit. Wat willen we precies??? Dat Suriname sociaal en economisch groeit of dat een politieke partij groeit? Het antwoord op deze vraag zal bepalen welke kant het land op gaat en hoe je als individu reageert op wat er wordt gezegd en gedaan. Het land is vandaag 46 jaar geworden. Hoe lang moeten we nog doorgaan voordat we ons volwassenen gaan gedrag gedragen? Ik wens u allen een bezinningsvolle en switie Srefidensi. Soso lobi gi mi Sranan


  gemodereerd
 18. @Esmerald…wat ben je uilskiuiken; denk je nou echt dat Biden, Trump, Poetein, etc..altijd hun stukken zelf schrijven?? Adviseurs noemen ze dat; men maak daarvan gebruik om professioneel te werke te gaan. Simpel, leden ve regering, DNA of zelfs president moeten in korte tijd zoveel onderwerpen behandelen…daar heb je tijd voor om eerst een studie te doen. Dus aangeleverde stukken is eerder regel dan uitzondering; het gaat erom dat de boodschap correct is! En dat is in deze het geval… itt de meesten in de DNA die nooit hun mond opendoen, doet deze DNA lid het uitstekend als contolerende instantie. Keep up the good work!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES