Deense onderzoekers kritisch over bedrijf dat waterstofcentrale gaat bouwen

12
Denen bouwen grote waterstofcentrale in Suriname
De Deense HPSG-directeur Benny Falk en –ingenieur Jesper Nielsen in Suriname

Het Deense bedrijf HPSG, dat met de Surinaamse overheid een contract van 1,2 miljard dollar heeft getekend voor de bouw van een waterstofcentrale in Suriname, is recent door Deense onderzoekers zeer kritisch bekeken.

Daaruit is naar voren gekomen dat experts op het gebied van fraude en financiële misdaad zeggen dat de hele situatie ‘er erg onbetrouwbaar uitziet’, en dat ze betwijfelen of HPSG een ‘legitieme onderneming’ is. 

De zakenlieden die onlangs in Suriname waren, hebben geen ervaring met groene energie, de bedrijven die ze als partners claimen, hebben er nog nooit van gehoord, en experts noemen de hele onderneming ‘dodgy’ en ‘vreemd’.

HPSG beweert zelf dat het bedrijf wordt geleid ‘door een Deens management met specialisten op alle gebieden van groene energie’. Maar achter de groene façade staat een cast van personages uit de Deense zakenwereld die geen gedocumenteerde ervaring hebben met het bouwen van groene energiecentrales zeggen de onderzoekers.

In interviews met Danwatch en Ekstra Bladet benadrukt de leiding van het bedrijf dat ‘alles volgens het boekje is’. Zo ontkent PSG’s CEO, Benny Falk, dat er iets onbetrouwbaars is aan het project in Suriname, met de structuur van het bedrijf, of de vermeende zakenpartners in het project die nog nooit van HPSG hebben gehoord. 

“Alles wat ik kan zeggen is dat we een overeenkomst hebben en ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat ze zeggen”, zegt Falk, die uitlegt dat de bedrijven geen commentaar kunnen geven op hun partnerschappen met HPSG vanwege het bestaan ​​van geheimhoudingsovereenkomsten.

Het onderzoek naar HPSG is uitgebreid en hier in het engels te lezen alsook hier in het Deens.


12 REACTIES

 1. De Denen kunnen hun nog niet bestaande techniek niet eerst in eigen land testen? Slapende honden moeten wakker worden!!
  gemodereerd

 2. Dit verhaal kan alle kanten op , dat Deense onderzoekteam is een concurrent van het bedrijf dat waterstofcentrale gaat bouwen in Suriname en zo een klap geeft om onze regering niet in zee moeten gaan met dat bedrijf.
  Of ze doen dit in opdracht van een politieke partij hier in Suriname , iedere Surinamer weet dat er politieke partijen zijn die niet samen willen werken met de regering , maar het liefst deze regering met modder zit te besmeuren , en de echte Surinamers weten wel wie die politieke partijen zijn.
  gemodereerd

 3. Hiwat toen kaboula bouta en zijn familie 10 jaren aan de macht waren was je opvallen stil m.f.?
  gemodereerd

 4. Is normaal dat deze regering zaken tekent met bedriegers. Pas bewezen met spookmefiabedrijf. Niets vreemds. Is een vorm van stelen.
  Minister doet dit en krijgt van het Deens bedrijf een bedrag geld en is voor zijn zak goed. Sur gaat schade voelen nadat deze boeven weg zijn.
  gemodereerd

 5. Enige optie is onderzoek en advies van een een neutraal (internationaal) accountantskantoor. Dit kost geld en tegenwoordig is zelfs de big five rommel.
  Een risico dus.
  gemodereerd

 6. Een ieder kan van bovenstaande onderzoek wat vinden en de authenticiteit \ neutraliteit van in twijfel trekken. Maar laten we dit in een breder kader zien.
  Hoe vaak komt het niet voor dat “haaien” hun vizier leggen op landen waar ze met gezwendel de boel kunnen flessen. Ze gaan over lijken.
  Het jammere van dit geval en voor Suriname niet de 1ste keer. “Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan zal het niet waar zijn.”
  Normaal gesproken zal ieder zinnig persoon, als die in zee wil gaan met een bedrijf om een dienst te leveren en welke de persoon zelf niet goed kent, een onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van dit bedrijf en waar mogelijk naar referenties kijken en natrekken.
  Als regering van een land, welke zelf geen ervaring \deskundigheid heeft zou je toch op zijn minst verwachten dat ze een heel uitgebreid “onafhankelijk onderzoek laten don door een deskundig neutraal bedrijf om de het bedrijf waar ze mee willen gaan samenwerken helemaal uit te kleden. Dan hebben we het over de structuur, de ervaring, hun betrouwbaarheid, de belanghebbenden en referenties natrekken. Dit is niet zo standaard, maar ik blijf me verbazen hoe vaak overheden toch slechte overeenkomsten aangaan waarbij later het land (de burger) achterblijft met de schade (lees financieel verlies).
  Ik weet niet hoe goed de regering van Su deze partner heeft onderzocht \ laten onderzoeken en wat het resultaat hiervan is geweest. Als er rook is moet er vuur zijn.
  het is zo vaak fout gegaan in andere landen en ook in Suriname. Leer nu eens een keer van je fouten uit het verleden. Kijk om je heen en zie wat er allemaal aan haaien rondlopen, zich focussen op incompetente overheden en daar, misschien met wat “smeergeld” proberen hun slag te slaan.
  Regering in Su, probeer niet mooi te scoren ten koste van de burgers. Ik denk ook niet dat dit jullie bedoeling is. Maar heer Santoki, als u zo hoog vd toren schreeuwt dat u omringd bent door deskundigen, hoe kan het dan dat deze mensen niets de helft van de info hebben kunnen opsporen zoals bovenstaande Deense onderzoekers. En als je de deskundigheid zelf niet in huis hebt dan zijn er wereldwijd genoeg onderzoeksbureaus\advocatenkantoren die goede reputatie hebben en wel de wegen kennen hoe ze een dipte onderzoek moeten doen.
  Ja dat gaat wel wat geld kosten, maar dan ben je wel beter geïnformeerd over met wie je in zee denkt te gaan. Veder kan dit je versterken in je onderhandelingen met zo een “toekomstige” partner.
  Wees toch wat slimmer en laten jullie je niet leiden door tips en info van vrienden etc. Doe je eigen onderzoek en laat dat je leiden in je beslissing. Uiteindelijk heer president, als de deals fout gaan zal het jou persoon zijn die in het openbaar aan de schandpaal zal worden “…” en de burgers die de rekening weer moeten betalen.
  Laten we elkaar geen zand in de ogen strooien. Suriname is geen eiland op deze wereld en dus ook Surinamers zijn niet vies van geld maken over de ruggen van anderen. Ook al is dit tegen het criminele aan. Smeelappen zijn niet grens gebonden. Net als aasgieren gaan ze overal waar ze denken hun slag te kunnen slaan.
  Ik kan het nog steeds niet begrijpen waarom jullie geen degelijk onderzoek laten doen. Als dit dan wel was gedaan dan ben ik heel erg benieuwd naar het: door wie en wat dan het resultaat was van het onderzoek.
  Hoor graag
  gemodereerd

 7. Die domme WAT heeft het onderzoek niet eens gelezen terwijl wtk de link heeft geplaatst. Het is toch zo goed als duidelijk dat het bedrijf op fraude uit is. Gelukkig heeft Suriname geen verliezen in deze en hoeft zelf niet met geld in te komen.
  gemodereerd

 8. De president heeft nooit gezegd dat hij beschikt over voldoende kader, integendeel is er een schrijnend tekort aan kennis en kunde en vooral integere burgers.

  Dit krijg je als jullie onterecht gefocust zijn op fake nepotisme. Bullshit politiek.
  Er zijn nog steeds 80.000 veelal ongeschoolde en geregelde paarsen die op cruciale plekken zitten. Dit zijn de mensen die vertrouwde documenten op soc media verspreiden, totaal geen kennis bezitten en achterlijke informatie aan de ndp dna-leden doorgeven.
  De president en zijn ministers moeten kunnen vertrouwen op de adviezen van hun ambtenaren. Iedere keer weer blijkt dat er vals wordt gespeeld.

  200.000 stemgerechtigden, waarvan 80.000 (licht of zwaar)crimineel. Bewijs het tegendeel mevrouwtje ‘hetisnietwaar’.

  Enige optie, 2 paspoorten voor buitenlandse suri’s. De achterblijvers kunnen het niet aan!
  gemodereerd

 9. Dit lijkt op een mop. Ik ken veel moppen. Het is lang warrig verhaal lastig te lezen. Ik ken veel aziatische moppen waarbij kaken veel bewegen op en neer. Gieren, lachen, brullen geblazen.
  gemodereerd

 10. Ik verwijs graag naar mijn postings toen dit onderwerp voor het eerst bekend werd

  In Suriname energie opslaan in waterstof, terwijl het Brokopondo meer niet optimaal benut kan worden, is banaal.
  Als men met wind en zon overdag te veel energie op wekt kan men water sparen in Brokopondo zodat dat bij te dalen extra ingezet kan worden.

  Helaas zijn er mensen, ook Adjohdia, die dit soort oplossingen niet willen.
  Er zijn heel veel mogelijkheden.

  Dit plan was en is Absurd en slechts het bewijs hoe wanhopig de huidige regering moest zijn toen zij de echte situatie in beeld kreeg.
  Dit was net als de palmolie op patamakka een oplichters plan.
  gemodereerd

 11. Ik zeg ook dat ramdien alvast moet opstappen en heb niemand zijn of haar mening nodig. Vindt iemand dat je dat niet mag zeggen,moet je mij ook zeggen welke diensten jij hem verleend in het park!

  Ik ben onafhankelijk deze boeven moeten allex opstappen.
  Niet met me eens val me niet lastig.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.