‘Technologische innovatie kan economische groei in Suriname genereren’

30
'Technologische innovatie kan economische groei genereren'

“Het Surinaamse bedrijfsleven is nu aan zet om economische groei te genereren”, aldus drs. Gerard Lau, dr. Marijn van Schaijk, prof. dr. Anthony Karam en drs. Roy Somaroo. “Door succesvol crisismanagement is de Surinaamse economie aan het stabiliseren”, aldus deze toonaangevende Surinaamse economen.

Als uitvloeisel van het recente werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland werd op initiatief van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) door vicevoorzitter Wilfred Baldew, in samenwerking met de Surinaamse ambassade in Nederland (ambassadeur Rajendre Khargi) op 21 september 2021 een bijeenkomst gehouden over de “economische grondslagen van de Surinaamse economie”. Hierbij werd een gedetailleerde analyse, met cijfermatige onderbouwing, over de stand van zaken gegeven.

Professor Karam sprak van “opvallende prestaties, die in een zeer korte tijd zijn gerealiseerd. De koers is gestabiliseerd, de inflatie is beteugeld en het interne huishoudboekje is in balans gebracht”.

“Hoewel de huidige stabilisatie van de Surinaamse economie op eigen kracht is verricht, is samenwerking met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) belangrijk om een duurzame diversificatie van de economie te kunnen bewerkstelligen. Door diversificatie ontwikkelt Suriname meerdere soorten van financiële inkomsten en is daardoor minder kwetsbaar bij toekomstige economische tegenslagen. Voor het ontwikkelen van deze nieuwe stroom van inkomsten zijn echter investeringen nodig. Samenwerken met het IMF straalt vertrouwen uit en dat is belangrijk om deze investeringen aan te trekken”, aldus drs. Somaroo en dr. Van Schaijk.

Professor Karam opperde dat “de noodzakelijk diversificatie van de economie de komende 4-5 jaren ook kan worden gefinancierd met inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen zoals goud, hout, en later, olie & gas”. “Ook uit de huidige informele sector kunnen inkomsten gegenereerd worden. Hier werken 92.000 mensen, die 12,6 miljard SRD genereren. Hierover wordt momenteel geen belasting betaald”, aldus Gerard Lau.

Dr. Van Schaijk benadrukte de noodzaak tot “het ontwikkelen van de import-vervangende industrie. Suriname kan o.a. eigen landbouw producten produceren, waardoor de import wordt afgeremd en op vreemde valuta bespaard. Dit draagt bij aan stabilisatie van wisselkoers”.

Vanuit de zaal werd door oud-ambassadeur van Suriname in New York mw. dr. Irma LoembanTobing-Klein aangegeven dat “een integrale inventarisatie van noodzakelijke mensen en middelen (een zogenaamde need-assessment), over alle ministeries, een goed hulpmiddel is om een betrouwbaar inzicht te krijgen over het totale pakket aan menskracht en middelen, die noodzakelijk zijn om een transformatie van de Surinaamse economie mogelijk te maken. De Verenigde Naties stelde destijds financiële middelen hiervoor beschikbaar”. Professor Karam respondeerde “dat dit idee in het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) van de huidige regering zal worden opgenomen als onderdeel van de sustainable development goals”.

Vicevoorzitter Baldew memoreerde aan “de unieke kans om via joint ventures en joint investments tussen Surinaamse- en Nederlandse bedrijven de verdere integratie in de regio, voor wat betreft energie, telecommunicatie, personen en goederenvervoer, mogelijk te maken. Ook kan hoogwaardige Nederlandse kennis en technologie worden toegepast om innovatieve Surinaamse producten te ontwikkelen voor de export. Gedacht wordt aan de landbouw, veeteelt, goud-, hout-, gas en olie-industrie. Ook exclusieve vormen van dienstverlening kunnen worden ontwikkeld voor de toerisme-, IT-, weg & waterbouw en medische industrie.

Jannes van der Velde, landen-manager van de DECP, een organisatie van de Nederlandse ondernemersvereniging VNO-NCW en de Nederlandse tegenhanger van de Surinaamse VSB, benadrukte dat “het huidige tripartite overleg tussen werkgevers, werknemers en de Surinaamse regering ook essentieel is om de economie succesvol te diversificeren. Loonmatiging is op korte termijn belangrijk, terwijl de productie wordt opgevoerd.

Ambassadeur Khargi sloot de bijeenkomst af met de belofte dat zijn “wijdverbreid sociaal-, maatschappelijk en economisch netwerk in Nederland intensief zal worden ingezet om, namens de regering Santokhi, de samenwerking tussen het Surinaams en Nederlands bedrijfsleven om te zetten in een florerende handelsrelatie”.


30 REACTIES

 1. Zouden ze het begrijpen?

  “Door succesvol crisismanagement is de Surinaamse economie aan het stabiliseren”.

  “opvallende prestaties, die in een zeer korte tijd zijn gerealiseerd.
  De koers is gestabiliseerd, de inflatie is beteugeld en het interne huishoudboekje is in balans gebracht”.

  “uit de huidige informele sector kunnen inkomsten gegenereerd worden. Hier werken 92.000 mensen, die 12,6 miljard SRD genereren. Hierover wordt momenteel geen belasting betaald”, aldus Gerard Lau.”

  Wat heeft de regering het afgelopen jr gedaan, dit dus. Anyone graag vertalen in simpele woorden voor het volk.

  Geeft de burger moed, gisteren zag ik het niet meer zitten vanwege al die drama, pfff

  Topprestatie!


  Maak melding

 2. Boi, teveel tekst voor die tranga ede’s hier op het forum. Die snappen er helemaal niets meer van en gaan iedereen voor van alles uitmaken, let maar op.

  Toch maar voor die heethoofden,
  Als uitvloeisel van het recente werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland de rode draad van het verhaal…

  – Door succesvol crisismanagement is de Surinaamse economie aan het stabiliseren
  – Opvallende prestaties, die in een zeer korte tijd zijn gerealiseerd.
  – De koers is gestabiliseerd, de inflatie is beteugeld.
  – Het interne huishoudboekje is in balans gebracht.
  – Samenwerking met het Internationale Monetaire Fonds is belangrijk om een duurzame
  diversificatie van de economie te kunnen bewerkstelligen.

  Laten wij hopen dat er rust komt voor de Surinaamse samenleving en de zaken niet weer verdraaid zullen worden door onze nep-economen.


  Maak melding

 3. Dus dat @Sabaku,

  Het is nu wachten op de klaagzang;
  Ma stabiliteit kun je niet ete of
  Het volk heeft honger

  Kijk hoeveel zwart geld 12.6 miljard, geen belastingafdracht, plus subsidie van wieg tot graf. Tsjongejongejonge…

  Ik Ga ook Terug 😛


  Maak melding

 4. Allemaal mooie plannen maar 1 groot probleem. Surinamers moeten dus gaan werken. Of worden er arbeiders uit het buitenland geïmporteerd voor de Surinamers.


  Maak melding

 5. Een kinder hand is gauw gevuld… wat een jubbel stemming om niks.
  De economen weten ook dat de 3 factoren een beperkte hoidbaarheid heeft; het zijn nl de uitkomsten vh hetzelfde variabele: als je jou geld devalueerd (koers omhoog) kun je ook minder kopen; de vraag neemt af, en de prijs stabiliseerd of daald (geen/minder inflatie). Ten tweede, de ditecte effect vd koersanpassing is verhoogde inkomsten voor de overheid icm belastingverhogingen en velaging uitgaven door afschaven vd subsidies. Directe gevolg, huishoudboekje is in bakans. Ten derde, dat is precies wat instellingen als IMF bevorderd; de koge koerswissel leidt automatisch tot goedkopere (lokale) arbeid en grondstoffen voor buitenlandse investeerders. Zeg maar, betere winstresultaten voor buitenlandse investeerders.

  Is dat allemaal goed en zo ja, voor wie? Denk na, zeker niet voor de gemiddelde surinamers….het is trouwens nog ff afwachten of die miljarden echt binnenkomen.

  De economen vergeten dat deugdelijk bestuur, transparantie en lange termijn vooruitzichten even cruciaal zijn; het family & friends beleid en eerste tekenen van corruptie (zaaigrond aankoop), verspilling van resources (nodeloos reizen, etc) blijft niet ongemerkt.

  Dan sta je daar; operatie geslaagd, patient overleden….. time will tell; beleid is ieg anti-volk!


  Maak melding

 6. Mooi hoor. Alleen de offers die gebracht moeten worden zijn niet voor de mensen van de regering, het zijn de burgers die nog een aantal jaren op een houtje moeten bijten. Ook het nepotisme en het etnisch beleid praat je hier niet mee goed. Ik kijk uit naar betere tijden voor alle Surinamers en hoop van harte dat er na deze periode van Chan en co, een regering komt van nieuwe frisse gezichten, met kennis, deskundigheid en het hart voor het land en zijn inwoners op de juiste plek.


  Maak melding

 7. Het kan het grootste deel van het volk geen moer schelen uit welke etnische groep de president komt, vooral als hij erin slaagt welvaart en welzijn te brengen voor iedereen, dan mag hij een Eskimo, Hottentot of Marsmannetje zijn. Als hij alleen of vooral voor de mensen gaat werken die op hem lijken, dan mag hij de messias zelf zijn, de mensen die niet aan de bak komen, gaan zijn mars en die van de manntjes die op hem lijken willen breken, al zou dat nadelig zijn voor iedereen in het land.


  Maak melding

 8. Henkes
  23 september 2021 At 20:22

  Leugenaar die je bent. Behalve als het om een Haïtiaan als president gaat dan is deze racist not amused. Je bent ontmaskerd.


  Maak melding

 9. konsensi , bij de vorige regering hadden de burgers geen houtje om op te bijten , dit was al in 2010 van hun afgenomen , en jij zit te klagen , jij hebt die 10 jaar paars wel een zoethoutje gehad he , dus kijk alvast maar naar de pad naar de hel , achtervolg je afgod die gaat je voor , volg de paarse pijltjes


  Maak melding

 10. ==Onder bouterse en boefdraad zouden ze blijven lenen en het land dieper in de put brengen.
  Als deze twee schoften nog aan de macht waren zou Suriname vandaag echt een zusje van Venuzuela zijn.

  Omdat velen hun hersenen niet gebruiken zullen zij het nooit begrijpen, ook omdat bouterse een afgod van ze is. Teveel coke gesnoven.

  Ik wens het goede voor land en volk.


  Maak melding

 11. Lasede, ik zeg niet wie ik als president wil hebben, ik zeg dat het de meeste Surinamers geen moer kan schelen wie er president is ( ze stemmen waarschijnlijk op iemand die op hen lijkt), maar als uiteindelijk een Eskimo, Hottentot , Haitiaan of Marsmannetje de president is, kan het de meeste n geen moer schelen, vooral als die president voor welvaart en welzijn zorgt voor iedereen.. Nederlands moeilijk noh?


  Maak melding

 12. henkes , begrijpt jij zelf wel wat je schrijft , je bent nog steeds teleurgesteld dat je afgod geen pleesident meer is he , ja een plee , je weet dat je daar kunt zeiken toch
  , en Nederlands moeilijk ? voor jou zeker wel want je bent niet verder gekomen dan de paarse kleuterschool en toen moest je je bek houden , dus jij zal ook geen bijdrage zijn voor de economische groei van Suriname , blijf in Nederland daar landverrader


  Maak melding

 13. Ira , jij verwoordt het goed , wij zijn volkomen met je eens
  Ons land kan alleen maar een economische groei maken als het land de vernietigers , bouta en boefdraad achter slot en grendel zetten , en ze zullen daar verrotten als een paarse rat , en ook de rest van de ndp , opruimen die gasten en hun gelden en hun bezittingen in beslag nemen , dan zal de economie hier in Suriname echt gaan groeien


  Maak melding

 14. ik wil weten, waarom er niet een landbouw school wordt opgericht voor de gewone burger alwaar hij/zij zijn dagelijks kost kan verbouwen eventueel verkopen op de in de buurt.. markt

  waarom geen motivatie van kleine scholingen door de gewone burger gemotiveerd. goede voorlichting is net zo belangrijk..


  Maak melding

 15. Dit is echt lachen hoe mensen op hun bek gaan vallen.

  =Beste mensen, ik zou die leugens van deze NDP’ers even gaan lezen. Ze denken dat anderen slapen en hun alleen wakker zijn.

  Leugens, bedrog en willekeur van Surinaamse Politiebond
  Gepubliceerd op: 23-09-2021 – 14:07  Herald 


  Maak melding

 16. Ik las het artikel “we-kunnen-en-verdienen-beter” van Marvin Hokstam en dacht bij mij zelf. Hij spreekt van middelmatigheid maar zelfs dat is een veel te hoge waardering.
  Ook dit artikel over de “economische grondslagen van de Surinaamse economie” bevestigd dat het minder dan middelmatig is. Een beetje strooien met de bekende kreten als diversificatie, etc. is een afgezaagd, inhoudsloos en zinloos verhaal.
  Nergens een detail verhaal over wat de basis dan wel echt is, nergens een visie op hoe de verschillende actoren een rol kunnen en moeten spelen. Nergens wat de rol van de overheid in het geheel is. Zelfs van een eerste jaarsstudent ligt de lat hoger!!
  En dan heb ik het nog geen eens over de reacties die vaak van het laagst mogelijke peil zijn


  Maak melding

 17. De oranjeaanhangers reageren zeer emotioneel. Ze gaan niet in op inhoudelijke argumenten, maar proberen alleen de onkunde van hun partijgenoten in de regering en hun president goed te praten. Wat stelt de bijeenkomst van Karghi op de ambassade nou voor. Iemand op dit forum heeft voorgesteld aan landbouwschool op te richten, dat vind ik een goed idee. Grote investeerders en multinationals zullen in dit stadium niet naar Suriname gaan, om goed geld naar kwaad geld te brengen. Ik vraag me dan ook af welk netwerk de ambassadeur gaat inzetten. Hijzelf heeft nooit een bedrijf gehad, zelfs niet een bacove winkel. Surinamers denken soms te lichtvaardig over zaken. Suriname heeft belang bij het ondersteunen van de MKB-sector, want zij zijn de dragers van de Surinaamse economie. Laat de minister van Economische zaken daarvoor een plan ontwikkelen


  Maak melding

 18. Pieter 24 september 2021 At 09:49
  De oranjeaanhangers reageren zeer emotioneel.
  ===================================

  Pieter je bent zo vol van jezelf.
  Vooropgesteld dat ik geen “oranjeaanhanger” ben, maar mij heel erg kan terug vinden in de positieve ontwikkelingen die deze regering op dit moment brengt voor Suriname.
  Er is als het goed is al in mei 2021 een start gemaakt met een Agrarisch Praktijkcentrum cq. Landbouwschool in Suriname te Saramacca. Dit maakt onderdeel uit van het totaal ontwikkelingsplan van deze regering en zal volledig door Staatsolie gefinancierd worden. Jullie soort zijn verre van emotioneel maar eerder negatief ingesteld zodanig dat jullie maar van alles lopen te roeptoeteren zonder enig kennis van zaken te hebben.
  Je hebt het over “Ze gaan niet in op inhoudelijke argumenten”, verklaar je nader, want ik zie jou ook niet echt iets intellectueel hier verkondigen, integendeel zelfs.


  Maak melding

 19. Poepoejantje: Vast nood in India geweest. Smerigste land, rivier, en stad van de wereld. Over discriminatie en maatschappelijke klassenindeling van 200 jaar geleden. Het zijn net sprinkhanen, kaalvreters. Ze zijn alleen geïnteresseerd in eigen erf en omgeving. De rest mag een vuilnisbelt zijn. Wat deze president betreft heeft hij geen schoon verleden. Denk aan de partij drugs die op zijn erf was gestald opeens “verdwenen” was, zoals onlangs een vergelijkbare zaak op het politiebureau met een geldbedrag. Ook laten de cijfers zien dat het afgelopen jaar meer drugs uit Suriname vertrekt dan onder Bouterse. Helaas hebben sommige mensen teveel tijd en willen over alles toeteren de hele dag.


  Maak melding

 20. @ Ira,
  De krootjesmensen binnen de ndp zijn laag opgeleid dus begrijpen zullen ze het nooit. Binnen de ndp zijn het de rijke Hindoestaanse ondernemers die het beleid van deze fascisten bepalen. De fascistische leider zei het al ik vertrouw mijn eigen soort niet. Geef de fascist eens ongelijk.


  Maak melding

 21. Klaas 24 september 2021 At 03:25
  ===========================

  Klaas ook bij jou spat de nativiteit er vanaf.
  Ik kan helaas niet anders dan aan de hand van je betoog alleen maar concluderen dat ook jij het artikel niet hebt begrepen en alleen maar zit te roeptoeteren. Je bent ergens tijdens het lezen blijven hangen bij het woordje “diversificatie” en moest toen helaas afhaken. Als je dit stukje artikel al niet snapt, hoe wil je dan de details die hieraan verbonden zijn gaan begrijpen.


  Maak melding

 22. Pieter 24 september 2021 At 16:40
  Sabaku, ga eerst goed leren schrijven, voordat jij iets op papier zet. Jij ben ook niet de meest ontwikkelde op dit forum
  ==============================

  Ik had verbaal toch iets meer van je verwacht. Maar blijkbaar zit er niet veel meer in, je kan alleen negatieve reacties plaatsen zonder inhoud. Als dit je reactie is I’ve proved my point. Ten eerste heb jij mijn betoog heel goed begrepen en ten tweede daag ik je uit om mij te verbeteren.


  Maak melding

 23. Een ieder weet dat ik een aanhanger ben van de machinale LVVI.
  Machinale landbouw, veeteelt en visserij en de daaruit voortspruitende Industrie,
  Ook weet een ieder dat om dit te realiseren enorme lappen grond nodig zijn.
  Ook weten wij dat al die oude plantages, die voor dit doel gebruikt zouden kunnen worden zijn gegeven aan politieke vrienden.
  Dus is dit politiek beleid uit het verleden ons knelpunt in het heden geworden. Surinamers hebben geen vooruitziende blik.
  Oplossing: herinvoer die historische wet: alluviaal eigendom en erfelijk bezit, waarin staat dat je binnen een paar jaren de verkregen gronden in cultuur moet brengen. Doe je dit niet dan komt de grond terug in de boezem van de staat. En als dit gebeurt kunne deze gebruikt worden voor de grote machinale landbouwondernemingen.
  Die politieke vrienden doen toch niets anders dan een afwachtende houding innemen en de gronden in de verre toekomst voor woningbouwprojecten met grote winsten te gebruiken. Op deze manier kan je een krom politiek beleid corrigeren.


  Maak melding

 24. Mie teigi kaba president santhoki gaat het land vooruit brengen? Welke blaka mang kan mij eens hierop komen schrijven sang wang nengre doe ji sranang? Yere brada mie na wang ras echte blaka mang?
  Maar laat de Aziaten Suriname regeren?
  Pe mie blaka mang de,soso probleem niet rekening houden? Na 5 jaar ga je zien tak santhoki heeft meer gedaan,dan ndp in 10 jaar als santhoki 10 jaar zal zitten? Kom men tot de beseft dat hij de juiste persoon is voor Suriname? Zins de onafhankelijkheid we pina te now? Moet afgelopen zijn. Ook als meneer santhoki zijn hele familie op goede posten zet,dan heb ik geen probleem mee?
  Als het land economische goed draait? Wat wil je dan nog meer,oe srem tap vhp.
  IRA je hebt gelijk? Ndp zou beginnen te lenen om Suriname nog naar het afgrond te brengen? Santhoki is juiste man op de juiste plaats ok
  Ns mie taking,loekoe Afrika soso probleem. Macht hebbers die zichzelf verrijkt en de bevolking pinaren? Dat willen wij niet in Suriname? Mie breti tak santhoki heeft bewezen dat hij werk om het land vooruit te brengen bouta kwam niet naar het parlement? Soso hangmat e sriebi an na ka nanga oenoe ?
  Me lee noh??


  Maak melding

 25. Loekoe dit bewijst wederom hier op dit site? Tak blaka mang no lob vooruit. Soso klagen negatief afwijzen naar anderen die het wel goed doen?
  Wij hoeven niet ver te zoeken? Loekoe dja tab waterkant fa mie volk de jaloers op anderen die het wel goed doen?
  Omdat mie volk no lob vooruit gang a de ien a gene foe mie volk?


  Maak melding

 26. Alles ziet Er Naar Uit Dat De Puzzel Stukjes Op De Juiste Plaats Aan Het Vallen Zijn.. Maar Je Hebt Een Paar Aasgieren Een Paar Piranha’s Tussen De Parlementariërs Die Het Arme Surinaams Volk Helemaal Geen Zonlicht In De Ogen Gunt..

  Kortom Binnen De Regering Heb Je Een Rovers Bende Die Opgerold Moet Worden. Ze Waren Eerst NDPers Toen Bouterse De Verkiezing In 2020 Verloren Had Zijn Ze Weer Richting VHP Vertrokken.


  Maak melding

 27. QQQ Roman

  Voor Dat Jij Deze Site Aan Doet Moet Jij Net Als Velen Aan Een Drugs En Alcohol Test Onderworpen Worden

  Yo Na Smoko Mang Taki Yu Eh Taki.. Niemand Luistert Naar Jou.. Ga Vissen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.