woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit NederlandTweede Kamer neemt belangrijke besluiten over Suriname

Tweede Kamer neemt belangrijke besluiten over Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Na jaren van onduidelijkheid vraagt de Tweede Kamer nu aan de Nederlandse regering om de archieven te openen inzake de Nederlandse betrokkenheid bij Suriname in de jaren 80 van de vorige eeuw. Raoul Boucke, kandidaat Tweede Kamer voor D66, en zelf van Surinaamse komaf, is opgelucht.

Boucke: “Suriname kan eindelijk voort in het afsluiten van een geschiedenis. Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt over de rol van Nederland in een periode die voor Suriname heel donker was. Duidelijkheid over wat er precies gebeurd is in die periode is belangrijk voor Suriname om deze geschiedenis achter zich te laten en verder te kunnen.”Deze motie werd volledig ondersteund door zijn partij D66.

De Tweede Kamer vraagt in een andere motie de regering een gebaar van het kabinet in de richting van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. De regering moet daarmee erkennen dat de overheid De Kom fout heeft behandeld. Raoul Boucke, kandidaat nummer 10 namens D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart as. vindt het belangrijk dat de Tweede Kamer deze motie heeft aangenomen.

Anton De Kom streed tegen kolonialisme en racisme en deed in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk in Nederland. Hij werd begin jaren dertig door de Nederlandse koloniale machthebbers als staatsgevaarlijk gezien en hij kwam zonder enige vorm van proces in de gevangenis terecht. Later kwam hij in het concentratiekamp Neuengamme terecht waar hij overleed.

Vorige week gaf Minister Stef Blok al aan met de nabestaanden in gesprek te willen gaan en met een gebaar te zullen komen. Hij wil echter geen excuses aanbieden voor het foutief handelen van de toenmalige overheid. Boucke vind goed dat Minister Blok nadenkt over een gepast gebaar maar het tonen van spijt en het aanbieden van excuses horen daar wat hem betreft zeker bij.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Ik zou het een mooi gebaar vinden als Nederland het huis van Anton de Kom zou gaan restaureren, en ook helpt om het huis van Elisabeth Samson te restaureren.
  Het zou mooi zijn om deze gebouwen te beschermen, en te bewaren voor de toekomst, en een onderdeel te maken van het vertellen van de geschiedenis van Suriname.

  Er zouden wat mij betreft wel wat meer musea mogen zijn in Suriname over de kunst, cultuur en geschiedenis van Suriname.


  Maak melding
 2. De betrekking tussen Nederland en Suriname wordt hersteld, nu Bouterse niet meer aan de macht is. Het is saillant te noemen dat de Surinaamse regering geen enkele poging onderneemt en als het ware, mede dringende Surinaamse belangen, overlaat aan de goodwill van de Tweede Kamer in Nederland. Pronk is ook een initiator en zo heb je meerdere ,feitelijk iedereen behalve de Surinaamse regering. Deze regering is erg bang om de meester ergernis te bezorgen en wederom wordt bevestigd dat het een absolute hielenlikker is. Het komt erop neer; als Nederland ons maar financieel uit de slop haalt, zijn wij bereid alles te vergeten. Dit wordt dus genoemd ‘samenwerking en onderhandeling op basis van gelijkwaardigheid.’

  Het is daarom goed dat Nederland wederom het initiatief neemt. Er is weliswaar geen weg terug. De regering Chan is niet verankerd. Er kan een tijd komen dat andere regeerders het overnemen. Dat zal Nederland ditmaal moeten accepteren ongeacht wie die mogen zijn.
  Sodeju, de slijmerigheid in dit artikel druipt er vanaf


  Maak melding
 3. @Hansje
  Het zou zoveel beter zijn als de Surinaamse regering het belang gaat inzien van zijn onschatbare cultureel erfgoed ennhet zou cultuveren.Ook gebouwen die herinneren aan de koloniale tijd.In Indonesië heb je gigantisch veel gebouwen,pleinen etc etc uit de koloniale tijd die gewoon goed onderhouden worden en waar men trots op is.En veel pleinen en straten hebben gewoon nog Hollandse namen.


  Maak melding
 4. Als ik dit verhaal zo leest heeft Nederland dus meegewerkt aan het deporteren van slachtoffers in concentratiekampen, waarna heel velen vergast werden in gaskamer niet alleen joden dus ook enkele Surinamers dit had ik dus nooit geweten.

  Dit duistere geschiedenis van de Nederlandse overheid moet zeker boven water komen. Want je hoort alleen maar dat ze tegen de Duitsers waren maar in werkelijkheid hebben ze de oosterburen volledig ondersteund.


  gemodereerd
 5. Kolonel Hans Valk (NATO) kan dan in Suriname worden ingezet om het nationaal Leger te helpen opzetten na de onafhankelijkheid, maar dat hij zijn boekje te buiten is gegaan om onder sergeanten militairen te gaan opzetten voor een coup is een zeer kwalijke zaak. Deze man was top militair, kolonel (NAVO), ook andere meer intelligente militairen dan sergeanten in Suriname had hij benadert voor een coup te plegen, maar deze hebben het geweigerd.

  Waarom konden de 16 coupplegers onder bevel van sergeant ddb dit ook niet doen toen Kolonel Valk ze dit vroeg? Zie hoe slim deze groep van 16 coupplegers waren. Met een klein beetje verstand konden deze coupplegers inzien dat ze die uitdaging om de republiek Suriname niet naar welvaart en welzijn met hun intelligentie en capaciteiten konden brengen. Zie dat ze niet verder konden kijken en beredeneren, dat als de coup gepleegd was, wat dat zou betekenen? Suriname zou militairen aan het bewind hebben zonder enige kennis van bestuurszaken, economie, onderwijs en wetenschappen, mijnbouwzaken, sociaal, cultureel, landbouw, enz, enz,. Ze zagen niet hoe de wereld naar een land zou kijken waar militairen de touwtjes in handen hadden, mensen monddood maakten, Militairen op straat mensen bang maakten met wapens hun wil oplegden, mensen die gewend waren in een democratische land hun stem te horen en als zaken niet klopten konden protesteren, staken, en een regering tot aftreden te dwingen, mensen die gewend waren aan pers vrijheid, grondrechten , vrije meningsuiting, zich organiseren, vakbonden, enz.

  Zie wat de intelligentie vd sergeant ddb Suriname heeft gebracht.


  Maak melding
 6. @Schipper, inderdaad wanneer worden de Nederlandse soldaten die op grove schaal oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan en Mali hebben gepleegd voor het Int. Strafhof gesleept ? Ik zie geen verschil tussen degenen die door de media als terrorist neergezet wordt en deze soldaten / terroriten uit Nederland.
  Om maar te zwijgen over de laffe houding van Dutchbat in Srebrenica. Aan de andere kant heeft Nigeria wel een groot succes behaald doordat het Gerechtshof twee Nigeriaanse boeren in de strijd tegen SHELL een schadevergoeding toegekend heeft. Nu hoop ik dat honderdduizenden benadeelde boeren zich tot de SHELL gaan richten. Pluk deze club uit.


  Maak melding
 7. Ik vind het niet zo bijzonder dit nieuws om zo een drukte over te maken.

  Laat Nederland onder de loep nemen hoe de onafhankelijkheid van Suriname tot stand is gekomen op 25 november 1975. Nederland wist precies dat het leger niet nodig was voor Suriname en had Suriname voor gewaarschuwd. Nederland wist waar het zwakste schakel was ( (vandaar als ondersteuning Kolonel Hans Valk vd NAVO en zie ondanks vinger aan de pols gaat het mis. Wat is de rol die Nederland hierin heeft?) ofschoon er nog meer waren. Daarmee zou het probleem van 25 februari 1980 never nooit gebeurd zijn en ook 8 december 1982 niet, Moiwana enz, alles kapot, enz.

  Nederland heeft Suriname gemaakt, kent het hele grondgebied, alle etniciteiten, zelf namen van het koningshuis bij gebergten en toppen, enz.

  Nederland heeft Johan Ferrier, Henk Aron, Eddy Bruma, enz zwaar overschat. Zie waar Suriname voor staat en Nederland komt met dit slappe aftreksel, waar enkelen in een hoerastemming van zijn.

  Het bewind van ddb sinds 25 feb 1980 is net zo erg als tijdens de Bataafse republiek. Zelfverrijking en de Surinamers mogen te pot op. Heb je het gedrag van de viswijf gezien bij de krijgsraad/rechtbank. Zie wat deze madamme allemaal roept en plaatst u dat onder de loep als het gaat om de Surinamers die dood zijn gegaan onder het bewind van ddb en de gangsters.


  Maak melding
 8. Wat een voorzichtigheid hier op dit forum. Bang om de dinegen te zeggen hoe ze waren en zijn? Bang de narcostaat, moordenaars, uitbuiters en onderdrukkers van onze voorouders en duidelijke spiegel voor te houden? Hoezo het is goed dat? HET HOORT ZO EN HAD ALLANG GEMOETEN EN NOG VEEL MEER!! Maar ja, als je slappe knietjes en een onderkruipsel bent als deze regering durf je je bek niet te openen en dat merk je hier ook bij hun aanhangers! En denk niet dat we ooit de waarheid zullen zien, lezen, weten! Ze zullen onder het mom van “staatsbelang” en “onschuldigen” te beschermen, de zwarte stift grif gebruiken. Na so dem tang!!


  Maak melding
 9. de surinamer zit nog vast in de tijd van de slavernij
  dus info over dit gebeuren maakt totaal niet uit.

  kijk wat ze met hun land gedaan hebben sinds 1980
  en altijd maar een ander de schuld geven
  wie hebben er gekozen voor bouta??? wel de surinamers zelf.
  dus rot eens een keer op met dat eeuwige nederland gezeik of de eeuwige slechte witman.

  enige wat een surinamer kan is constant achterom kijken
  vooruit kijken en iets opbouwen kan die dan weer niet


  Maak melding
 10. @Hedwig,
  “Om maar te zwijgen over de laffe houding van Dutchbat in Srebrenica.”

  ‘I was the piano-player’; ‘please don’t shoot the piano-player’.


  gemodereerd
 11. Wij leven in 2021, de 3de millennium, Nederland is Suriname helemaal niets verschuldigd.
  Alles wat Suriname nu van Nederland krijgt is meegenomen, baksis, fu soso.
  Niet meer, niet minder.


  Maak melding
 12. Wanneer je zo graag het zelf voor het zeggen hebt in je land (terecht!) , en je hebt na 45 jaar nog steeds het land niet verder opgebouwd.
  Sterker nog , ipv van opbouwen is het afgebroken en nooit meer onderhouden nadat de Nederlanders weg zijn gegaan!
  Dan moet je niet steeds een ander de schuld geven maar naar jezelf kijken wat jou aandeel is geweest de afgelopen decennia.
  In 1975 zag het land er keurig netjes uit en nu schieten de tranen in je ogen als je in Paramaribo loopt.
  Zo zonde!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES