vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijFamilie blij met 'ruiterlijk gebaar' naar Anton de Kom

Familie blij met ‘ruiterlijk gebaar’ naar Anton de Kom

-

Does Travel - naar Suriname

De kinderen en nabestaanden van Anton de Kom zijn verheugd over de toezegging van een ruiterlijk gebaar naar de Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld. Dat heeft de familie aan Het Parool laten weten, in een reactie op de toezegging van de minister donderdag in de Tweede Kamer.

In de Nederlandse Tweede Kamer was er donderdagmiddag 28 januari 2021 een commissieoverleg over de relatie met Suriname. Daarbij reageerde de minister op een motie van GroenLinks, met daarin een voorstel voor eerherstel voor De Kom.

Vanwege zijn communistische sympathieën werd hij in Nederland gedwarsboomd. Tijdens de oorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet. Hij stierf kort voor de bevrijding in het Duitse concentratiekamp Sandbostel. 

Carl Haarnack is voorzitter van de Anton de Kom Stichting en zal namens de nabestaanden het gesprek aangaan met de minister over de precieze invulling van het gebaar schrijft de krant vanmorgen.

Blok gaf als voorbeeld de oprichting van een studiefonds voor Surinaamse studenten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. een excuse dat honderd jaar telaat komt, terwyl men een algemeen excuse moet doen naar
  alle slaven kinderen,dit wordt na gelaten.
  daarom vindt ik een gemiste kans van het koninkryk der nederlanden


  Maak melding
 2. Anton de Kom, de schrijver van het boek wij slaven van Suriname, heeft veel moeten ontberen tijdens zijn leven, ook zijn vrouw en kinderen zijn het slachtoffer geweest van de vernederingen die deze man heeft moeten ondergaan.
  Doordat zijn boek verboden werd en hij geboycot was geweest, hebben zijn kinderen en familie nooit royalty’s mogen ontvangen van z’n meesterwerk.
  Het lijkt mij dan ook meer dan billijk, dat de Nederlandse overheid de nabestaanden van Anton de Kom ruimschoots vergoed, voor de onthouding van middelen.
  Het verbaast mij dan ook dat men het idee moet opbrengen dat heel Suriname recht heeft op de nalatenschap van Anton de Kom, WAT EEN HEBZUCHT.


  Maak melding
 3. @Kronto
  Je mening is op zijn plaats. Suriname is al jaren een onafhankelijke staat. Men hoort nu op te houden steeds de handen op te houden richting Nederland. Met steeds dit gedrag te vertonen geeft men aan niets zelfs te kunnen en stelt men zich steeds afhankelijk op in plaats van onafhankelijk. Vraag mij stellig af wanneer mentaliteitsverandering gaat plaatsvinden


  gemodereerd
 4. Ben je nou helemaal gek geworden daar aan de overkant van de oceaan! Suriname heeft genoeg gehad alleen is het geld door dictator Bouterse eigen gemaakt. Ja een projectje hier en een projectje daar om de arme Surinamers zoet te houden. Ondertussen ging het plunderen van de Staatskas gewoon door; uien, aardappelen en konofolook werden op grote schaal ingeslagen want stel je toch eens voor dat de aardappelziekte weer eens zou uitbreken! In colakreek moest seniele Bouterse een dam aanleggen en om de 18.000 sociale huizen te beschermen! Neen, willen de Nederlanders Iers voor Suriname doen, dan Aub geen financiële ondersteuning !


  Maak melding
 5. rbrowny met y , jij woont in Nederland , werkt niet , krijg geld van de staat (gemeente) , en besmet Nederland , jij bent ook geen Surinamer , maar jij bent wel boutist , en die stront van bouta wordt natuurlijk in een pakketje mee gestuurd met de slm , want de KLM vliegt niet , en van die stront wordt jij lekker lichthoofdig van he browny .
  ja je baasje bouta snuift en rookt nog steeds , kon je gisteren toen hij bij die zitting van het 8 decemberproces later de pers te woord stond , weer niets van maken , maar jij zal het wel begrepen hebben he browny.


  Maak melding
 6. Amigos, het gebaar van Blok is richting de familie de Kom en niet richting de Republiek Suriname. Het is een NL kwestie, Suriname heef er zijdelings mee te maken.


  Maak melding
 7. @wat
  wat klets je weer met je door racisme besmette keel, ik ben en woon in Suriname,
  Jy zit waarschynlyk samen met hem te snuiven vandaar dat je het weet ,en ik houdt my niet met mensen hun prive bezig,dus als je reageert zorg dat je beter geinformeerd te wordt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES