dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisNederlands parlement wil dat archieven over Suriname openbaar worden

Nederlands parlement wil dat archieven over Suriname openbaar worden

-

Does Travel - naar Suriname

De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse archieven over de relatie met Suriname in de jaren tachtig van de vorige eeuw opengaan. Op die manier moet meer duidelijk worden over mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980.

Volgens de nu geldende regels blijven documenten hierover in principe geheim tot 2060. Een van de vaak gebruikte argumenten daarvoor is het belang van de privacy van mensen die erbij betrokken waren.

Maar al jaren doen geruchten de ronde over een mogelijke rol van Nederland bij de staatsgreep onder leiding van Desi Bouterse. Die gaan onder meer over de betrokkenheid van kolonel Hans Valk, destijds hoofd van de Nederlandse missie in Suriname. Die zou Bouterse adviezen hebben gegeven.

Onder leiding van SP-Kamerlid Karabulut benadrukt een grote Kamermeerderheid dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat de antwoorden misschien gevonden kunnen worden in documenten die nu nog geheim zijn. De Kamer vraagt het kabinet nu de documenten toch openbaar te maken, ‘met waarborging van de privacy’.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Ik heb stellig het idee dat NL te verbergen hebben, vandaar dat wij pas in 2060 er achter kunnen komen, wat er precies die tijd heeft afgespeeld ! Tegen die tijd zijn er mensen die er mee te maken hebben reeds overleden !!! Dat hebben die vuile flikkers ook gedaan met Indonesie, ding MPP.( sorry voor mijn vocabulaire. )

  zielig

  Jacko


  gemodereerd
 2. Het wordt wat hihi wij hebben die Bouta steeds maar zitten haten en negatief bekladt wat als de eigen braaksel geslikt moet worden…. Voor mij part mogen ze allemaal opgesloten worden die hele politieke top


  gemodereerd
 3. Nederland heeft misschien wel een rol gespeeld in die coupe van 1980 , want sergeantje bouterse was en is nog steeds een eenling , en we betwijfelen of Nederland iets te maken heeft met de 8 december 1982 moorden , we zullen zien als de geheime documenten worden vrijgegeven , een deel van de Surinamers zal tevreden zijn en een ander deel niet tevreden zijn. En hoe men dan in Nederland erover gaat denken ???


  Maak melding
 4. Het staat als een paal boven water dat Nederland wat te verbergen heeft. Als dat niet het geval was, was dit veelbesproken archief allang openbaar gemaakt en niet in de doofpot gestopt tot 2060. Hans Valk stond onder gezag van het min. van Defensie. De toenmalige minister was door deze Hans op de hoogte gebracht, maar greep niet in. Jan Pronk die destijds min. van Ontwikkelingssamenwerking was, heeft jaren daarna zijn memoires beschreven in het boek ‘van wingewest tot natiestaat’


  Maak melding
 5. Gaat een demissionair kabinet zich over deze gevoelige materie buigen? Valt het te verwachten dat in de archieven voor zover Nederland een inbreng gehad heeft, het letterlijk zwart op wit gedrukt staat? Hoe kan onbetwistbaar worden vastgesteld dat er niet gesleuteld is aan de archieven überhaupt vóór het dossier werd weggestopt om enige betrokkenheid van Nederland (als staat) te verdonkeremanen en uitsluitend de Surinaamse inbreng naar voren komt? De rol van kolonel Valk lijkt duidelijk. Hij was Nederlander. Vaststaat dat Nederland na de coup , de revolutie omarmd heeft. Met geen woord werd gerept over de ongrondwettelijkheid. Pas toen de revolutie een honderdtachtig graden wending aannam ,begon men daar in Den Haag te knorren.

  Het juridische belang weegt zwaar. Schuld bekennen kan gelijk zijn aan compensatie. Om die reden wordt vooralsnog door de Nederlandse regering geen officiële excuses aangeboden. Het slavernijverleden is een voorbeeld. Het dossier dat op slot ligt, is een ander voorbeeld. Laatstelijk hadden we nog het geval van Anton de Kom, waarbij minister Blok weigerde enige verantwoording te nemen over de rol van Nederland, maar wel bereid was om op individuele basis de nabestaanden van de Kom tegemoet te komen. Nederland wil gewoon geen verantwoordelijkheid erkennen betreffend Suriname als natie. Vandaar dat men zich altijd zal distantiëren van het verleden met als gevolg, allerlei wetten en regels inlassen of de zaak gewoon negeren en traineren.

  De betrekking tussen Nederland en Suriname wordt hersteld, nu Bouterse niet meer aan de macht is. Het is saillant te noemen dat de Surinaamse regering geen enkele poging onderneemt en als het ware, mede dringende Surinaamse belangen, overlaat aan de goodwill van de Tweede Kamer in Nederland. Pronk is ook een initiator en zo heb je meerdere ,feitelijk iedereen behalve de Surinaamse regering. Deze regering is erg bang om de meester ergernis te bezorgen en wederom wordt bevestigd dat het een absolute hielenlikker is. Het komt erop neer; als Nederland ons maar financieel uit de slop haalt, zijn wij bereid alles te vergeten. Dit wordt dus genoemd ‘samenwerking en onderhandeling op basis van gelijkwaardigheid.’


  gemodereerd
 6. Een 2de herstel betaling van 5 miljard euro eisen van Nederland als blijkt dat Nederland geholpen heeft on de coup uit te voeren.Nederland is bekend om zijn verdeel en heerst politiek en uitbuiting van slaven en contract arbeiders.Zie hoe Nederland rijk is geworden door uitbuiting van deze mensen.


  gemodereerd
 7. Nederland heeft zeker een vieze rol gespeeld. Kijk maar naar de uitzending van het programma Andere Tijden, aflevering Bouterse, het Haagse hoofdpijn dossier. Het is een compliment naar Bouterse toe om te beweren dat hij slim genoeg was om alles zelf te bedenken en heeft uitgevoerd.


  Maak melding
 8. Het zou zomaaar kunnen dat VALKJE persoonlijk als een waanzinnig demonisch beest heeft
  lopen schieten op weerloze smekende mensen om hun leven in het Ford op 8 december.
  Daarna is valkje richting moi wana getrokken waar hij een bloedbad heeft aangericht.
  Hij was ook vast en zeker verantwoordlijk voor het doodschieten van gewonde Hawker moge je ziel eeuwig branden in de HEL.
  Vervloekt schepsel.


  Maak melding
 9. Jaja Nederland ruikt geld
  Ze willen ons zeker helpen met onze gaswinning
  en olieboringen
  Krijgen we zeker Nigeriaanse toestanden vervuiling
  Shell Nederland
  Raar dat ze nu wel met onze boevenstaat in zee willen


  gemodereerd
 10. ik weet haast zeker dat die hollanders een vies spel hebben gespeeld .
  holland is rijk geworden van suriname en indonesie,het zijn ratten en dat blijven ze .slavendrijvers nu zijn het moderne slaven drijvers.
  hollanders vinden zich zelf zo goed zonder roven zouden ze nog steeds bloembollen eten.
  bouta heeft ook hollandse bloed het verbaast me niks.


  gemodereerd
 11. nederland deskundige , jij bedoelt zeker onkundige i.p.v. deskundige , jij hebt niet veel geleerd op de paarse school , maar ja dat mocht niet want ze wilden jullie dom houden , dat is hen wel gelukt.


  Maak melding
 12. hé paki-rat igri , jij paarse rat kan weer dom lullen , jij denkt het te weten maar jij oelewapper krijgt gewoon voor geschoteld van faya pepre wat je moet schrijven in de reacties , domme gans.


  Maak melding
 13. els bij jij een date van robg , jij gelooft ook alleen maar in sprookjes , zou kunnen dat die Nederlandse valk best iets gedaan hebben , maar wacht af wat het geheime document nou echt zal vrijgeven.


  Maak melding
 14. Nederland heeft niet(s) (direct) te maken met wat erop 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Als de staatsgreep afkomstig van het draaiboek van Kolonel Valk (NAVO) en aan ddb en 16 soldaten was gegeven, was 8 december 1982, enz niet plaats gevonden. Nederland haalde direct Kolonel Hans Valk weg uit Suriname na de 8 december 1982 moorden.

  Let op! Toen de staatsgreep op 25 februari 1980 had plaats gevonden, gaf Nederland/Den Haag tot 8 december 1982 nog gelden vd verdragsmiddelen aan ddb en stopte ook op 8 december 1982 deze verdragsmiddelen.

  Nederland was op de hoogte dat er een staatsgreep gepleegd zou worden op 25 februari 1980 in Suriname. De Ambassadeur van Nederland vertrok een dag voor de staatsgreep naar Frans-Guyana om de dag erna weer in Suriname te rug te keren.


  Maak melding
 15. Triest dat Nederland die op de hoogte was vd staatgreep die gepleegd zou worden op 25 februari 1980 dit niet aan president Henk Aron had door gegeven.

  Hierdoor was de kans groot dat de staatsgreep niet zou plaats vinden en ddb en de overige 15 soldaten vroegtijdig zouden worden opgepakt e/o geneutraliseerd.

  Zie dan dat Kolonel Hans Valk (NAVO) dan voor schut zou worden gezet en zijn draaiboek niet uitgevoerd zou kunnen worden.

  Kolonel Hans Valk (NAVO) was daar juist om Kolonel Elstak, het ministerie van Leger te ondersteunen om het Surinaams leger op te zetten. Kolonel Hans Valk (NAVO) en Kolonel Elstak lagen elkaar niet. Kolonel Valk (NAVO) was een echte top militair die Kolonel Elstak maar een playboy vond.

  Zie dat kolonel Hans Valk (NAVO) koos om sergeanten zijn draaiboek te geven om de staatsgreep op 25 februari 1980 te plegen en voor hem een groot gezichtsverlies zou worden als dit niet zou zijn geslaagd. Zie dat Nederland door de Nederlandse Ambassadeur in Suriname op de hoogte was en het ook niet kon hebben dat deze top militair daar zou mislukken in zijn werk. Nederland/Den Haag zat door de rol van Kolonel Valk in een dilemma en kon hem alleen maar terug roepen en eervol ontslag geven en zo haar gezicht te willen redden.

  Omdat kolonel Hans Valk (NAVO) daarin Suriname was en het nationaal leger, minister van leger te ondersteunen om het Surinaams leger op te zetten, maar koos om de sergeanten te ondersteunen, had Nederland in Suriname een staatsgreep gepleegd. Nederland zat met Kolonel Hans Valk (NAVO) lelijk in haar maag hiermee opgescheept. Dit is een vd reden dat de zaken voor 60 jaar bewaard moesten worden.

  Nu deze zaken in de openbaarheid gaan komen heeft Nederland wel wat uit te leggen aan de republiek Suriname. Suriname moet daarom hier het maximale uit halen om de geleden schade die deze staatsgreep heeft veroorzaakt te kunnen neutraliseren. Nederland mag haar borst flink nat maken.

  ddb en kanhai moeten niet denken dat ze hiermee voordeel gaan halen voor de 8 december 1982 zaak, want de 8 december 1982 zaak is niets anders dan machtsbehoud van ddb en gangsters op de republiek Suriname. Hij had geroken om de baas te zijn zonder kennis en ervaring om Suriname naar grote hoogte te brengen, maar genoot van de status de sterkste man Suriname te zijn. Iedereen moest wijken, zelf aan het koortje van zijn zwembroek opgehangen.


  Maak melding
 16. Passant 4 februari 2021 At 11:42
  Triest dat Nederland die op de hoogte was vd staatgreep die gepleegd zou worden op 25 februari 1980 dit niet aan president Henk Aron had door gegeven.
  ==============================================

  Passant, de Nederlandse regering had al in 1975 bedenkingen over een eigen leger voor Suriname. Ze hadden bij monde van de minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk meerdere keren voor gewaarschuwd. Had Suriname toen geluisterd had Suriname altijd een beroep kunnen doen op de blauwe baretten van Nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES