‘Politie neemt geen aangiften op tegen beheerders van Wallet groepen’

15
US dollars

Mensen die meedoen met een zogenoemde ‘Wallet’ groep en hun geld kwijt raken hieraan, hoeven niet bij de politie aan te kloppen. De politie neemt namelijk geen aangiften tegen beheerders van Wallet groepen op. Dat zegt Humphrey Naarden, hoofdinspecteur en woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), in gesprek met de Surinaamse krant De West.

“We kunnen het niet plaatsen onder een specifiek strafbaar feit, daarom hadden we de mensen gewaarschuwd“, zegt Naarden. Hij geeft aan tegen de krant dat de benadeelden wel aangehoord worden, maar dat er verder niets gedaan kan worden.

Deze week trokken tientallen mensen, die hun geld verloren zijn door deelname aan een Wallet groep, naar het politiebureau. Ze wilden aangifte doen tegen een beheerder van zo een groep, die ook werkzaam zou zijn als penitentiair ambtenaar (pa). De politie kon echter niets voor hen doen.

Wallet is niet specifiek opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft ook nog niet aangegeven als het valt onder een strafbaar feit. Vandaar dat de politie niet kan optreden.

De politie en ook de Centrale Bank van Suriname, hebben in het verleden wel gewaarschuwd voor Wallet en burgers op het hart gedrukt om niet hieraan mee te doen. Ondanks deze waarschuwing en het feit dat dat al heel veel mensen hun geld kwijt zijn geraakt, zijn Wallet groepen nog steeds erg actief vooral via social media.

Wat is Wallet
In grote lijnen is het bij dit spel zo dat mensen aangespoord worden om minimaal Srd. 400,- te beleggen bij een ‘kofferhouder’, waarna men na korte tijd het viervoudige van het belegde geldbedrag uitbetaald krijgt van deze persoon. De kofferhouder is een persoon in Suriname aan wie men hun geld geeft. De beleggers krijgen het geldbedrag echter pas uitbetaald nadat zij drie tot vier andere personen zover krijgen om ook mee te spelen. De ervaring leert dat op een gegeven moment de spelers het door hun afgegeven geldbedrag noch het veelvoudig afgesproken geldbedrag van de ‘kofferhouder’ ontvangen, die zich dan onbereikbaar maakt.


15 REACTIES

 1. De politie bemoeit zich niet met dit soort van oplichterij wat het ook is. Burgers dienen beschermt te worden tegen dit soort van criminele handelingen. Het recht in eigen handen nemen kan ook niet, maar deze meneer speelt in feite met zijn leven. Als iedereen verhaal gaat halen dan is het einde zoek. Suriname is veel te klein je komt elkaar uiteindelijk tegen en Karma is a Bitch you know. Dus aan de oplichter stop met deze praktijk voor het te laat is.


  Maak melding

 2. Het is gewoon oplichting. In geen enkele wet wordt er gesproken over wallet. In geen enkel land zal je dat vinden ook. Dus wat Naarden kraait, klopt niet. Het verhaal valt mijn inziens op een samenweefsel van verdichtsels / leugens, omdat men weet dat er nooit uitbetaald gaat worden.
  De handelingen vallen in de omschrijven van een strafbaar feit. Het woord WALLET HEEFT NIETS MET EEN WETSARTIKEL TE MAKEN.

  HET ZIJN DE HANDELINGEN OF NALATINGEN DIE BEPALEN ONDER WELK ARTIKEL EN WET ZE VALLEN.
  KOMT TIJD KOMT RAAD. DE POLITIR BLUFT DE BENADEELDEN GEWOON AF.


  Maak melding

 3. Je zou ook kunnen praten over verduistering gezien het feit dat men weet dat het geld wordt weggemaakt. Er wordt niets belegd en als dat zo is dan is de zakken van de beheerder en zijn medeverdachten.
  Het is oplichting/ verduistering. Moet men de artikelen maar eens bekijken..


  Maak melding

 4. Laat het om zn werk doen. Wallet staat in geen enkele wetboek. De handelingen wel en dat o omschrijft een WETSARTIKEL. Het is pure oplichting/verduistering.


  Maak melding

 5. Van die 400 kunnen ze beter bij Suribet spelen of naar de casino. Als je geld op is dan a keba. Win je toevallig iets dan heb je geluk.

  Die wallet zie ik als een vrijwillige donatie. Je wordt welliswaar verleidt maar niet gedwongen om mee te doen aan die nonsens.


  Maak melding

 6. Als er sprake is van legale handelingen is de opmerking waarom waarschuwde de cv en politie de mensen? Er is niets aan de hand toch of wel. Men weet dat er geen enkele kofferhouder is. Deze is ineens wanneer men tot uitbetaling over moet gaan ineens spoorloos( onbereikbaar) . Er is hier sprake van een samenwerking tussen personen die mensen oplichten. Het is een bende die de inleg verduisteren. Wat let de overheid om dit soort handelingen dan strafbaar te stellen onder een apv dan wel bijzondere wet.
  Wanneer de benadeelden het recht in eigen hand nemen, weet men wel een artikel waarvoor ze worden aangehouden. Daar komt ook geen Wallet in voor.


  Maak melding

 7. @Hongkong free,
  In de artikelen is er sprake van het bewegen tot, door een samenweefsel van verdichtselen en dat zijn de mooie praatjes van 4 x in het verschiet enz enz. De kofferhouder gaat net het geld vandoor is pure verduistering. Het geld wordt ten eigen bate aangewend, dus???????


  Maak melding

 8. Als het te mooi is om waar te zijn dan zit er bijna zeker een addertje onder het gras. Dus is het niet aan te raden om mee te doen aan zulke verleidings en oplichtingspraktijken.
  Vooral in deze steeds duurder wordende tijd.

  De politie denkt stiekem waarschijnlijk ook kies yu mooi, yu go klets fu gi den sma a moni. Ze zeggen het niet, maar ze zullen het wel denken.


  Maak melding

 9. robje-les , en ratje wendy zijn echt crimineel , echt er is maar een oplossing deze twee oppakken en hun huis in de fik steken met hun erin , dan krijgen ze het benauwd , maar dan is wel iedereen van hun af , opgeruimd staat netjes


  Maak melding

 10. Dit is pure oplichting en dus strafbaar. Er moet door de KPS opgetreden worden als er aangifte tegen de kofferhouder wordt gedaan.
  Maar de kofferhouder is blijkbaar een bevriende van…..


  Maak melding

 11. @Moengo Man,
  Is het ook, maar door ongeschoolheid is men op zoek naar WALLET in het Wetboek van strafrecht. Men kijkt niet naar de omschrijvingen van de artikelen.
  Bijscholing is hen vreemd als ze eenmaal sterren op de schouders hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.