Politie Suriname waarschuwt voor oplichting via piramide spel

7
Surinaams geld - SRD

De Surinaamse politie heeft zaterdag gewaarschuwd dat onlangs een piramide spel bekend als ‘Wallet’ is opgedoken in Suriname. In grote lijnen is het bij dit spel zo dat mensen aangespoord worden om minimaal Srd. 400,- te beleggen bij een ‘kofferhouder’, waarna men na korte tijd het viervoudige van het belegde geldbedrag uitbetaald krijgt van deze persoon.

De kofferhouder is een persoon in Suriname aan wie men hun geld geeft. De beleggers krijgen het geldbedrag echter pas uitbetaald nadat zij drie tot vier andere personen zover krijgen om ook mee te spelen. De ervaring leert dat op een gegeven moment de spelers het door hun afgegeven geldbedrag noch het veelvoudig afgesproken geldbedrag van de ‘kofferhouder’ ontvangen, die zich dan onbereikbaar maakt.

Het Korps Politie Suriname heeft de burgerij ernstig gewaarschuwd niet mee te doen aan dit soort spelletjes, die verregaande financiële verliezen kunnen opleveren. Het is niet uitgesloten dat een criminele organisatie achter dit spel zit, zegt de politie. Het schijnt dat de criminelen steeds andere benamingen voor het spel verzinnen om slachtoffers te maken. Zo is in het verleden de namen X-trade en Cataleya gebruikt.

Enkele jaren geleden is een grote groep landgenoten slachtoffer geworden van zulke spelletjes. De politie zegt niet te hopen dat deze geschiedenis zich weer op grote schaal zal herhalen in Suriname.

7 REACTIES

 1. de kop is wel leuk
  oplichting via pyramide spel…… hahahahahahaha
  domme sukkels… elk pyramide spel is oplichting.
  het doel van het spel is om mensen in je eigen graf mee te trekken.
  alleen de starters van een pyramide spel verdienen eraan omdat niemand anders dan nog meedoet dus mogelijkheden genoeg.
  het gaat er dus om, om vrienden en kennis en familie geld af te troggelen om mee te doen aan dit zeer domme spel…. dat alleen gespeelt wordt door hele erge domme mensen


  Maak melding

 2. Piramidedrama in Suriname naar climax
  PARAMARIBO (ANP) – De voormalige Surinaamse militaire machthebber en huidige adviseur van staat Dési Bouterse heeft de Surinaamse president Jules Wijdenbosch geadviseerd het beleggingssysteem dat bekend staat als piramidespel, te legaliseren.

  11 juni 1997, 0:00
  Volgens Bouterse zou aan de organisatoren van dergelijke spaarsystemen een bankvergunning moeten worden verleend. Bouterse geeft toe dat hij tot de beleggers bij de omstreden NV Roep behoort. In tegenstelling tot geruchten beweert hij zijn belegd kapitaal niet te hebben teruggekregen. Volgens de bekendmaking van het kabinet wil Bouterse zijn geld niet terug voordat de ‘kleine man’ zijn kapitaal weer in handen heeft.

  Roep Ramtahalsing, directeur van de NV Roep, heeft door contractbreuk met zijn cliënten voor grote beroering in de Surinaamse gemeenschap gezorgd. Hij keert sinds de afgelopen week de maandelijkse rente van 10 procent niet meer uit en probeert nieuwe contracten te sluiten voor terugbetaling van inleggelden. De perioden hierbij variëren van 1 tot 4 jaar.

  Grote menigten gedupeerde beleggers hebben zich in de afgelopen dagen verzameld bij het kantoor van Roep in een van de buitenwijken van Paramaribo. Ze eisen in elk geval hun ingelegd kapitaal op. De belaagde Roep, die zwaar bewaakt wordt door de politie en lijfwachten van een particulier bedrijf, heeft beloofd zijn bezittingen te verkopen om aan de eis te voldoen.

  Ondertussen doet het gerucht de ronde dat Roep met de inleggelden verscheidene panden in Nederland heeft gekocht en zijn dochter onlangs met 20 miljoen Nederlandse gulden naar Amsterdam liet vertrekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.