Centrale Bank van Suriname waarschuwt voor piramidespel ‘Wallet’

13
Surinaams geld srd Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft deze week een communiqué uitgebracht waarin zij het publiek waarschuwt voor deelname aan het piramidespel ‘Wallet’. Bij Wallet worden mensen opgeroepen om samen met hun vrienden geld bij een persoon in bewaring te geven, waarna er een veelvoud wordt uitgekeerd. In het voorbeeld hieronder gaat het om een inleg van 400 SRD en een uitkering van maar liefst 22.400 SRD.

De CBvS zegt hierover: “Onder de naam Wallet wordt het spel als aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid met een hoge rente gepresenteerd, waarvan de deelnemer snel en makkelijk veel geld kan verdienen en zelfs snel rijk kan warden. Niets is echter minder waar. Meedoen aan dit soort activiteiten eindigt voor de meeste deelnemers uiteindelijk in een grote teleurstelling, meestal met verlies van het volledig ingelegd bedrag.”

De Centrale Bank heeft in het verleden al vaker gewaarschuwd tegen dit soort activiteiten en benadrukt nu wederom dat het niet mogelijk is om op een eerlijke manier slapend, snel of makkelijk rijk te warden. Dit ‘geluk’ is slechts weggelegd voor de initiatiefnemer van het spel die, wanneer het piramidespel uiteindelijk ineen stort, dan al met onbekende bestemming vertrokken is met het geld.

De activiteiten die door aanbieders van dergelijke piramidespelen ontplooid worden vallen buiten de jurisdictie van de Surinaamse autoriteiten waardoor niet op een adequate wijze hiertegen kan worden opgetreden. Slachtoffers hebben in voorkomende gevallen nauwelijks of geen mogelijkheden om wegens oplichting, of een andere vorm van benadeling, de geleden schade te verhalen.

Piramidespelen hebben in Suriname, maar ook in andere delen van de wereld reeds veel slachtoffers gemaakt. De Centrale Bank acht het daarom van belang de gemeenschap te blijven waarschuwen om niet te trappen in dit soort misleidende aanbiedingen van aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Eerder had de politie ook al gewaarschuwd voor Wallet:

13 REACTIES

 1. Alleen laag opgeleiden zoals @Bongbolo Krabita alias Laat Me, trapt in zulke oplichterij. Alleen maar hebzuchtige mensen en laag opgeleiden laten zich misleiden door zulke praktijken.


  Maak melding

 2. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Centrale Bank van Suriname waarschuwt voor piramidespel ‘Wallet’.

  Maar niet alleen de Centrale Bank van Suriname en de politie moet hiervoor waarschuwen.
  Moet door de regering bij WET worden verboden.

  Een piramidespel is verboden op grond van de Wet op de kansspelen.
  Waarom is dit nimmer bij WET ingevoerd in Suriname?
  Dus nu elke dag in de Surinaamse media hierover de BURGERS waarschuwen.

  En wie zijn de figuren (oplichters) achter ‘Wallet’?
  Zijn ze ook geregistreerd bij KKF?

  Gelukkig kwam ik een oud artikel van (Waterkant.net) tegen d.d. 15 januari 2013
  Amerikaans ‘piramidespel’ landt moeiteloos in Suriname.
  Reactie nr. 1 was van een zekere (Wiep-Ding 15 januari 2013)

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee!! Voorheen was het Roep ramtahalsingh NV “DE OPLICHTER”!!
  Straks zijn jullie de MELKKOE!!
  Bouta en Wijdenbosch heeft heel veel weet van!!!

  Dus BURGERS in Suriname: Jullie zijn nogmaals gewaarschuwd.


  Maak melding

 3. waar komt die 22000 vandaan moet je je eigen afvragen?
  iemand moet die rekening betalen.
  dat mensen nog steeds in dit soort grappen trappen? zegt genoeg over de inhaligheid van de mens


  Maak melding

 4. Allemaal domme mensen die er steeds in trappen? Geld krijg je nooit gratis. Als de zogenaamde investerings verhaaltjes heel veel winst beloven en je voelt gewoon dat het te mooi is om waar te zijn, DAN IS HET GEWOON NIET WAAR.
  Er bestaan géén geldbomen.
  Er bestaan géén geld poepende ezels.
  Er bestaan géén gouden eieren leggende eenden (doksen) of ganzen.

  Dus als schimmige figuren je met een zogenaamde unieke deal benaderen waarbij je snel heel veel geld kunt verdienen.
  Dan moet je, je eerst afvragen waarom moeten ze mij hebben.
  Meestal weet je het antwoord zelf wel.
  Je straalt onnozelheid uit.
  Je straalt onwetendheid uit.
  Je komt goedgelovig over.
  Dat heb je vaak bij religieuze mensen.
  Die worden geleerd hun medemensen te vertrouwen. Voor oplichters zijn dat gemakkelijke prooien.
  Oplichters in de zogenaamde beleggingen zoals Wallet, piramide spellen etc dragen vaak ook duur uitziende pakken.
  Dus jas & das. Je weet wel de Hoefdraad en Misiekaba achtigen.
  Maar trap je er toch in dan is het gewoon jou eigen domme schuld. Vermoedelijk zie je er ook erg dom uit.
  gemodereerd

 5. Sommige mensen zijn hebzuchtig. Als ze een miljoen op de bank hebben willen ze meer. Heb oog op wat je heb en niet op de 2 miljoen die je evt zou kunnen hebben als je belegd.


  Maak melding

 6. Ooit heb ik meegedaan aan een dergelijke systeem in NL en flink wat geld verdient. ik overschreed alle regeltjes en ging gewoon mijn eigen gang, dit tot grote ergernis van de teamleider. Eigenwijs, dat was mijn redding en voordeel. Ik wilde geen slaaf zijn van wie dan ook. Mijn advies: Trap er niet in ! Want voordat je het weet ben je een slaaf van iemand en wordt je gedwongen om zoveel mogelijk leden te werven. Zelf je eigen moeder moet lid worden. Hier wordt alleen de teamleider zitten rijk . Dat wil je toch niet? ik heb geluk gehad en ben net op tijd mee gestopt. Het is niks geworden met dat bedrijf en de andere leden. Ik heb ze allemaal uitgelachen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.