VIDEO: Hoe kijkt Steven Brunswijk naar Nederlands erfgoed?

4
VIDEO: Hoe kijkt Steven Brunswijk naar Nederlands erfgoed?
De in Suriname geboren komiek en presentator Steven Brunswijk.

MuseumTV is gestart met een nieuwe serie Door de ogen van…. De serie brengt ‘nieuwe Nederlanders’ naar de collecties en tentoonstellingen van Nederlandse musea. Vraag is, hoe kijken verschillende mensen vanuit diverse culturele achtergronden naar Nederlands erfgoed? Voor een van de afleveringen gaat conservator Jop Euwijk (Beeld en Geluid) in gesprek met de in Suriname geboren komiek en presentator Steven Brunswijk.

Voor een grote groep Nederlanders met een migratieachtergrond is het erfgoed van hun nieuwe thuisland nog onbekend terrein. De serie Door de ogen van… wil een bijdrage leveren om de drempel die er tussen musea en deze groeiende doelgroep bestaat te verlagen. In de serie bezoeken rolmodellen uit gemeenschappen met verschillende culturele achtergronden een van de vele Nederlandse musea.

De rolmodellen worden bijvoorbeeld conservator voor één dag en mogen daarbij een toevoeging doen aan de bestaande collectie of tentoonstelling van het museum. Door hun keuze, hun kijk op de collectie en de kennismaking met hun verleden, komt de kijker meer te weten over deze rolmodellen. Kijkers met alle achtergronden kunnen zich hierin herkennen of juist kennis maken met (een andere kijk) op het zogenoemde ‘Nederlandse erfgoed’.

Steven Brunswijk is in Paramaribo geboren en opgegroeid in Nederland. Nog altijd liggen de roots van zijn humor in zijn geboorteland. Met ‘Surinaams sausje’ bestrooit hij zijn humor. Hoe kijkt hij aan tegen satire in Nederland? Gaat het te ver? Of kan het niet ver genoeg gaan?

Benieuwd hoe Brunswijk naar de tentoonstelling kijkt? Bekijk de mini-docu van MuseumTV hieronder: 

MuseumTV is een inclusief platform en wil de drempel naar museumbezoek verlagen. Daarom vindt het platform het van belang dat iedereen zich aangesproken voelt door de video’s van het platform, ongeacht achtergrond of locatie in Nederland.


4 REACTIES

 1. Deze ‘ komediant’ wilde tot voor kort niets van zijn migratie achtergrond weten. Hij voelde zich Nederlander en nam de naam Brabonneger aan. Ik kan mij nog goed herinneren dat hij oproep om alle Surinamers die de viering van Zwarte Piet racistisch vonden om te vertrekken. Hij nam het op voor de Nederlanders die pro Zwarte Piet zijn. Hij wilde niets liever dan als Brabonneger door het leven gaan. Blijkbaar heeft het verstand een gevoelig tik uitgelegd want deze ‘komediant’ gaat nu liever met zijn eigen naam door het leven. Eerst de rol van Judas vervullen en nu goede sier komen maken met zijn Surinaamse achtergrond ? Je bent gewoon iemand met een dubbel moraal. Ik sluit niet uit dat je dit als grap gaat beschouwen.


  Maak melding

 2. Is Suriname nog altijd ook voor de Nederlanders creools. Wanneer komen er andere etnische groepen aan bod. Ook omdat zij het gezicht van Suriname bepalen. Wanneer een Indiaan, javaan, chinees, boeroe ?

  Zoetjes aan zou je denken, dat het ook debielen zijn in Nederland, die maar niet kunnen snappen dat Suriname een multi-etnische samenleving is.

  Voeg zelf aan toe, dat er meer hindostaanse Surinamers in Nederland wonen dan creoolse.


  Maak melding

 3. @Kree na soso kree mi e kree: klopt. Maar Hindoestanen zijn nooit negatief in het nieuws hier in NL. Als ze iets doen dan doen ze het goed.

  Laat ze maar praten over van alles en nog wat. Zij weten ook beter 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.