Vrouw wiens kindje wordt uitgemaakt voor ‘Zwarte Piet’ krijgt veel bijval op Facebook

39
Vrouw wiens kindje wordt uitgemaakt voor 'Zwarte Piet' krijgt veel bijval op Facebook

AMSTERDAM, 4 dec – Een Nederlandse vrouw, wiens donker kindje door blanke kindjes voor ‘Zwarte Piet’ wordt uitgemaakt, krijgt veel bijval op Facebook. De vrouw plaatste gisteren onderstaand filmpje en verhaal op haar Facebook pagina waarin ze vertelde dat ze verdrietig was, omdat haar 2-jarig zoontje door blanke kindjes werd uitgemaakt voor Zwarte Piet. Ze roept daarbij op om Zwarte Piet te laten verdwijnen en dit feest voor alle kinderen leuk te maken.

“Misschien lijkt jou dit onschuldig, het breekt mijn hart. Mijn kind is namelijk geen karikatuur. Hij is geen clown. Hij is geen boeman. Hij is geen knecht. Hij is niet zwart als roet. Hij is gewone jongen met donkere krullen en een lach die je hart laat smelten. Al wordt door veel volwassenen geredeneerd dat “zwarte piet” toch echt heel anders is dan iemand van niet-blanke afkomst, de gelijkenissen met bepaalde ethniciteiten is zelfs de kids niet ontgaan. En dat blijkt” aldus de vrouw.

In de meer dan 4.000 reacties op het bericht geven veel donkere personen aan dat dit hun ook is overkomen en vrijwel dagelijkse kost is. Het associëren van donkere/’zwarte’ mensen met de karikatuur ‘Zwarte Piet’ is een van de meest voorkomende reden waarom mensen tegen Zwarte Piet zijn, is op te maken uit de reacties.


39 REACTIES

 1. Het zal niet de eerste tegenslag zijn die dit kind in haar leven te maken zal krijgen. Zwart, wit, geel, rood, kort, lang, dik, dun, autotoon, allochtoon, man, vrouw, geschoolden, ongeschoolden, werkenden, werklozen, stedelingen, sterk, zwak, matig, de besten, de minderen, dorpelingen, uitgelachen worden om je accent uit een dorp of het buitenland, spraakgebrek, ouderen, jongeren, politicus, hoer, pooier, hoereloper, invalide, brildragers, schele, roodharigen, zwarte kouzen kerken, boerkadragers, rijk, arm, enz krijgen allemaal zaken in hun leven die met wat dit kind te maken heeft.

  Volgens de grondwet in Nederland of mensenrechten mag niemand worden gediscrimineerd op wat voor wijze of reden dan ook, maar de realiteit is wel keihard en het wel gebeurt. Vaak verbloemt, dat het een grap is, stel je niet aan, je bent een watje, enz.

  Daarom moeten mensen, kinderen, vrouwen, enz weten dat het in de Nederlandse Mij/EU, de wereld is en niet zal verdwijnen en zullen mensen, ouders hun kinderen ervoor weerbaar moeten maken. Voor jezelf opkomen, assertiviteit, hoe ermee om te gaan, enz. De sterksten zullen het overleven. Wie zwak is en medelijden wil hebben, zal het niet overleven in de wereld.

  Voorbeeld zie oa Trump. Rijk, president van een van de sterkste landen in de wereld en toch worden er allerlei grapjes over hem gemaakt. Voorbeelden zat dat iedereen ermee te maken krijgt.

  De moeder of mensen die allemaal dit soort negatieve opmerkingen van anderen krijgen, kunnen verdrietig van woorden of soms kan het heel slecht aflopen, mensen zullen er toch weerbaarder voor gemaakt moeten worden.

  Over iedereen wordt er wat gezegd dat niet leuk is, koning, keizers, bedelaar, enz. Het was er, is er en zal blijven. Ook rechtzaken zullen weinig zoden aan de dijk leggen.

  Weerbaar maken en goed letten op de doelen in je leven heel goed in de gaten houden en ermee bezig zijn. Hoe ga je ermee om als het je overkomt. Er is geen mens in de wereld die nooit voor iets is uitgemaakt ot te horen heeft gekregen die hem/haar niet verdrietig heeft gemaakt, ja toch?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. @Jan,
  Je hebt evenveel empathisch vermogen als die oude koelkast van me op zolder.
  Wat in Godsnaam heeft dit te maken met zielig zijn? Is de moeder het onderwerp of is het kind het onderwerp? De moeder heeft het op Facebook geplaatst en dat is haar goed recht net zoals jij nu de gelegenheid gebruikt om je sores te uiten. Ze verkiest zelf of ze het plaatst en in het verlengde de ouders aanspreekt. Dat weet jij toch niet?


  Maak melding

 3. nau nau nau.. als mijn kind op mijn met zo iets zou komen.. zou ik die zeggen.. mars go karing witte piet.. ik weet echt niet waarom men zich druk maak om zulke &*&%*# opmerkingen.. laat maar gaan YOH.. What Doesnt Kill You Makes You Stronger.


  Maak melding

 4. het is wel iets van deze tijd, als er iets gebeurt wat je niet aanstaat dit van afstand te gaan filmen i.p.v. op die gastjes wat iets anders is dan peuters , zoals op FB gepresenteerd werd, af te stappen en te corrigeren eventueel naar hun ouders te gaan, de inhoud van mijn reactie kwam ongeveer op het zelfde neer als de reactie van Passant hier, de weerbaarheid tegenover negatieve opmerkingen op iemans uiterlijk of je nu zwat bent of te dik of kromme benen hebt.
  Ik vind het nogal makkelijk scoren, een klein kindje zo in beeld brengen en werken op het gemoed van vooral vrouwen afgaande het aantal vrouwelijke reactie en toen ik de opmerking maakte dat het wel in scene gezet leek afgaande het ontbreken van reacties van de anderen in het filmpje werd mijn Posting verwijderd net als de moderators hier ook wel eens doen wanneer je een (te) gevoelige snaar raakt. Ze hebben blijkbaar wel gevoelige tenen


  Maak melding

 5. Ik woon al 52 jaar in NL, onze kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en hebben ook sinterklaas
  gevierd, tot heden moet ik bekennen ! Mijn kinderen zijn zwart, iets donkerder dan zwarte
  schoen smeer moet ik zeggen ; maar nooit last gehad. Maar door bepaalde figuren zoals
  S. Simons is deze gezeik begonnen, ze had ook een blanke vriend gehad en nu is zwart
  voor haar een complex geworden !!

  sari tori


  Maak melding

 6. @J Zwartmans ,

  ik heb twee twee dochters die donker zijn en we hebben eigenlijk nooit
  problemen gehad dan alleen wat gefluit van jongens. Ze hebben nu allebei
  een blank vriendje want hun derde been is niet zo allemachtig groot zeggen ze
  dan giechelend( is ook een vorm van discriminatie haha) Deze twee snotapen moeten
  worden aangesproken op hun gedrag en ook hun ouders. Ze moeten begrijpen
  dat dit niet acceptabel is.


  Maak melding

 7. Weerbaarheid is hier geen sprake van. Weerbaarheid komt met de jaren. Het is een jong kind van denk ik nauwelijks een jaar of twee. Wat voor soort weerbaarheid verwacht men van een kind van twee? Binnen de opvoeding naarmate men groter wordt komt ook de weerbaarheid. Dat spreekt voor zich. Het is een vorm van pesten wat hier geschiedde en we weten dat het niet mag. De oplossing is dus niet gelegen in de weerbaarheid. Want dat houdt in dat degene die er een genoegen in schept te pesten ,ermee door zal gaan. Het ligt eerder voor de hand dat degene die pest het door moet krijgen dat hij/zij fout bezig is. Bij kinderen moet je bij de ouders/verzorgers wezen. Als die de nodige steken laten vallen wat hier gebeurd is, heb je een Wild West situatie gecreëerd als ouder. De zaken moeten niet omgedraaid worden door te stellen dat weerbaarheid de oplossing is. De issue is dat men normen en waarden moet gaan bijbrengen in alle facetten van het leven.

  Zo een ogenschijnlijk klein iets kan uitlopen tot een ongecontroleerde situatie omdat mensen verhaal gaan halen en dan kan het uitlopen. Dus laten we de weerbaarheid even verzetten in dit geval. Normen en waarden bijbrengen en empathisch vermogen zijn onontbeerlijk. Het is niet omdat men zelf bepaalde dingen niet aan den lijve heeft ondervonden, dat men er lacherig over gaat doen of het wegwimpelen. Dat is te min.Het zou erop neerkomen dat men niet op de lange termijn kan denken.


  Maak melding

 8. Herkenbare en niet verwonderlijke gedachtengang van Pakiratigri eerst met het of de ander veranderen en dan jij zelf pas, nooit geleerd verbeter de wereld en begin bij jezelf,
  Geef moed om te veranderen wat je veranderen wilt en kunt
  kracht om te aanvaarden wat je niet kunt veranderen
  en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken

  of gewoon vechten tegen de bierkaai


  Maak melding

 9. Zij zoekt aandacht en het verhaal klopt niet. Als zij met haar donker man op straat liep en dat geen probleem. Had goed moeten na denken toen ze in bed lag.


  Maak melding

 10. Die mevrouw lult gewoon in de ruimte, of moet ik blindelings geloven wat ze allemaal heeft uitgekraaid. Of heeft Waterkant net het verkeerde filmpje geplaatst. We moeten leren om geen aandacht te geven aan dit soort van kinderachtige gebrabbeld anders komt er nooit een einde aan het gekletst over zwarte piet of witte pier zonder manier.
  Gaat niet over de karikatuur maar over de naam. Denk je dat een blanke Nederlander haar kind Sjenie of Sjorie gaat noemen.

  Als men weet hoeveel zwarte pieten in Suriname en in Nederland rondlopen dan krijg je een stijve nek van.
  Het moment dat men iets achter gaat zoeken dan heb je een probleem. Nederlanders is een volk dat goed kan pesten, omdat zij zwak gesteld zijn. En moeten het van hun bekje hebben.


  Maak melding

 11. Mokro jij mag mij wel racist nemen op basis van wat jij van me weet en de mate waarin jij me denkt te kennen, zegt genoeg over jou, er zijn er trouwens wel meer die er zo over denken, dus wees maar niet te trots op je vermeende mensenkennis


  Maak melding

 12. Het gelul over zwarte Piet moet nu ophouden. Zwarte Piet vindt het zelfs leuk om kinderen die stout zijn in de zak te doen. What about ddb en al die ma pima oerdomme stoute criminele misdadige ndper’ s? Er zijn geen zakken genoeg om al dat paars dwaas debiel, idioot oerdom paars gespuis te verbergen. Ndp na wang mpp club der dwazen.


  Maak melding

 13. Wat vervelend, die mevrouw had wel tijd om het te filmen ,waarom is ze niet naar dat jongetje gestap t en hem gevraagd naar zijn ouders. Ze moest natuurlijk weer alles in de media brengen. Ik snap deze mensen niet. Ze nemen dat virus ook met zich mee. Migado, ga toch iets beters doen, vier gewoon sinterklaas.


  Maak melding

 14. verschrikkelijk voor die kinderen
  denk nu niet dat dit het einde is er zullen nog veel meer van dit soort dingen komen
  die kinderen die nu naar sint gaan kijken zijn nu doodsbang voor zwarte mensen
  het zaad dat nu wordt geplant zal zijn bittere vruchten over een tijdje werpen
  Denk bedankt, de aandacht is nu op zwarte mensen gericht, goed vuil spel van jullie
  let op mijn woorden het gaat steeds erger worden en dan mij vragen om jullie te steunen
  deze zelfde schit hadden we ook in 1975 toen bepaalde mensen zo nodig onafhankelijk wilden worden want ze konden het beter want nederlanders discrimineren
  het gevolg is een failliet suriname met nog meer rassen verdeeldheid
  moslims die negers opsteken, n
  het woord discriminatie wordt nu spottend gebruikt, stelletje mongolen
  als ik ooit wordt gediscrimineerd zal mijn woede niet gericht zijn naar een nederlander maar naar jullie stelletje klootzakken die dit veroorzaken en aan aan mijn kinderen toekomst komen
  ga toch in afrika revolutie voeren en ga niet naar suriname


  Maak melding

 15. @Kolibri,

  Een ieder bepaalt voor zichzelf of hij/zij het Sinterklaasfeest wel/of niet viert.
  Laat mensen in hun waarde.

  Dit bericht had ik gisteren al gelezen. Een kind van 2 met zwarte Piet aanspreken, niet door een volwassene maar door een kind van tussen 8 en 10 jaar, kan echt niet door de beugel.
  Het oudere kind weet dondersgoed dat het niet kan en mag.
  Als moeder had ik dit zelf nooit op FB geplaatst, maar zou ik met de ouders in gesprek gaan.
  Maar stel dat de ouders zelf pro-zwarte pieten zijn, welke reactie kun je dan verwachten van deze ouders? Het kan meevallen of tegenvallen.
  Tegenwoordig plaatst men alles gelijk op social media. Soms kan het wel, soms ook niet. De gevolgen van het plaatsen op social media kunnen positief of negatief uitvallen.
  In elk geval zal het oudere kind gewezen moeten worden op wat hij fout heeft gedaan. Wie zal het doen?
  Men moet niet altijd zeggen dat het schort aan de opvoeding. Kinderen kunnen van huis uit goed zijn opgevoed, maar buiten de deur in gezelschap van leeftijdsgenoten, kunnen ze dingen doen/zeggen die niet past bij de opvoeding die ze krijgen.
  Een kind van 2 heeft geen weet van wat hem is overkomen, laatstaan dat het al weerbaar is.
  Er zijn zelfs volwassenen die niet weerbaar zijn.
  Discriminatie/racisme is van alle tijden, het is een utopie dat het ooit zal ophouden, maar dat wil niet zeggen dat het geaccepteerd dient te worden.
  Maar er zijn mensen die vinden dat je er maar niets van mag zeggen. Anderen vinden dat omdat zij het niet hebben meegemaakt, dat het daarom wel zal meevallen.


  Maak melding

 16. @haco,

  Worden er mensen beledigd of voelen mensen zich gekwetst wanneer Srefidenti of Keti Koti in Nederland wordt gevierd? Neen.
  Worden er tijdens 2 feesten/herdenkingen van ‘witten’ een karikatuur gemaakt? Neen.
  Het Srefidenti feest is het gevolg van het koloniseren van Suriname door Nederland en Keti Koti is weer het gevolg van de afschaffing van de wrede slavernij door ‘witte’ Nederlandse plantagehouders.
  Dus het is niet gek dat vooral nazaten van de slaven die in Nederland wonen deze feesten ook hier vieren. Wat je zaait zul je ooit oogsten.

  Zwarte Piet daarentegen is wel een karikatuur van de Afro-mens.
  Bovendien wil niemand dat het Sinterklaasfeest wordt afgeschaft, men wil alleen dat zwarte
  Piet wordt aangepast aan de tijd waarin we leven.


  Maak melding

 17. in 1974/1975 hadden we dezelfde groep die zat te blerre over discriminatie en onafhankelijkheid
  kijk ze nu, ze zijn naar nederland gerent omdat ze zelf niet geloofden in een vrij suriname
  en kijk en diezelfde shit die nu nederland wil breken
  over een tijdje zullen die kinderen die nu naar de intocht van de sint waren gaan kijken, bang zijn voor zwarte mensen,
  gaan ze dan lopen roepen nederlanders discrimineren, gek he, die mensen zijn bang voor jullie
  en gebruiken jullie de naam surinamer niet meer, begrepen!
  elke dag komen jullie weer met een andere shit en elke dag ergeren surinamers zich aan jullie
  nogmaals kom niet aan mijn toekomst want mijn woede zal niet gericht zijn naar de nederlander maar naar jullie
  ga naar afrika of turkeye, ga daar rotzooi trappen
  De veroorzaker betaald de rekening en dat zijn jullie en die achterlijk denk
  er komt geen tweede keer, jullie hebben suriname al naar de afgrond gebracht met jullie haat naar alle andere rassen
  jammer dat onschuldige de rekening moeten betalen dat door jullie veroorzaakt is
  dus stelleje anarchisten, mijn steun zullen jullie nooit krijgen vertel dat maar aan die denk bazen van je


  Maak melding

 18. @ Standard LCF :
  “Wiens brood men eet, diens taal men spreekt”.. Inderdaad te zielig voor woorden.

  Misschien is racisme het verkeerde woord maar er zit toch iets diepgewortelds in dit land. Ik ben op het platteland in Nederland opgegroeid. Veel vernederende dingen meegemaakt. Vooral op het voetbalveld. Dat soort verhalen komen helaas nooit in de media. Gelukkig hebben we tegenwoordig Facebook.


  Maak melding

 19. Gelukkig zijn er verschillende meningen, anders viel er niets te discussiëren.
  Ik kies de zijde van deze mevrouw. De inpact op zaken, waaronder voor zwarte piet te worden uitgemaakt, kan je je pas goed inleven wanneer je het zelf meemaakt. Dit raakt het kleine mannetje heus wel.
  Ik werd ook voor zwarte piet uitgemaakt toen ik 9 was. Vond ik niet leuk. (En dan ben ik nog wel zo’n knappe koelieboi)
  De vrouw met wie ik ooit getrouwd was, zei dat ze in Groningen, poepchinees werd genoemd.
  Vier kinderen, alleen zij leek op haar vader, een chinees, de andere drie op moeder, een Surinaamse met bloed uit alle bevolkingsgroepen.
  Dat die vrouw een filmpje maakte wordt door een enkeling hier afgekeurd.
  Ze had naar die jongen moeten zijn gestapt enz.
  ik vind het juist heel slim, nu heeft ze een bewijs, wanneer ze de ouders hierop aanspreekt. Als zij dit doet.
  Facebook vind ik maar niets en het plaatsen van het filmpje had ook niet gehoeven
  Overigens denk ik dat ze gewoon haar zoontje, (de geweldigste van de hele wereld natuurlijk) aan het filmen was en dit meenam. Maar dat is speculeren


  Maak melding

 20. Wat e.en onzin over dit incident, hebben ze op waterkant geen beter nieuws
  dan het opstoken van culturen tegen elkaar
  Ik ben geboren in Groningen (Nederland) en toen ik voor het eerst in
  Amsterdam kwam werd mij gezegd je bent een boertje, niet geboren maar uit de klei getrokken.
  Ik ben er een stevige kerel door geworden.
  Iedereen krijgt weleens scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd.
  Dat het het kind zwarte piet word genoemd wat zou dat
  Ik ben blank ze noemen mij bleekscheet, daar heb ik geen pijn in mijn buik van hoor.
  Discriminatie is wat de een wel mag en de ander niet
  Een keer uitgescholden worden daar word je sterk van en geen mietje


  Maak melding

 21. @ Jan kiss my black ass!! Jullie Hollanders houden van stereotyperingen, racisme andere rassen onderdrukken en vertellen dat zij minderwaardig zijn. Dit terwijl dat niet zo is. Mensen willen verandering en willen normaal behandeld worden, dit is een kind, waarom reageer je zo?. Niet omdat je een oude witte man bent moet je zo reageren. Als dit een wit kind was en de perputrators waren donkere kindjes had je anders gereageerd! Stop hiermee. zwarte piet= klaar!!!


  Maak melding

 22. En Jim nog even hier, de reactie van alle hollandse mensen op een SURINAAMS forum doet mij denken eraan dat Hollanders eenmaal racistisch zijn, dit altijd zullen blijven en het een ziekte van ze is waarvan zij nooit vanaf zullen komen. Maar ja wat verwacht je van de nakomelingen van slavenhouders, met hun zwarte piet om deze onderdrukking te vieren. Wij Surinamers (zeker creolen) zouden ons los moeten wikken van deze “mensen” Zwarte piet = een middel van onderdrukking van laffe mensen die zich vervolgens achter kinderen verschuilen.


  Maak melding

 23. Dit is nou het gevolg van de Kick-out zwarte Piet acties.
  Ik heb nooit onderscheid gevoeld tussen de verschillende huidskleuren tot nu.
  Nu kijk ik naar ieder donker gekleurd persoon heel anders en zie ik er een Zwarte Piet in mede door Sylvana Simons. Jammer, deze nieuwe discriminatie


  Maak melding

 24. Dr No dat verdwiint wel weer als Sinterklaas weeer vertrokken is naar Spanje als je een beetje flexibel bent in je bovenkamer en weer de werkelijkheid van alle dag ervaart, behoorlijk wat mensen hier missen dat vermogen en blijven in het verleden hangen en niet in staat het verleden op een goede manier te verwerken en dan ook nog een verleden waar ze part nog deel aan hebben gehad en nog vpl zitten met plaatsvervangende rancune en/of haat


  Maak melding

 25. Blijkbaar ook hier weer teveel mensen die een ander de mond willen snoeren. Jullie kletsen maar lekker verder over je mening dat er niks aan de hand is in dit land. Ik heb een witte vel, mijn lieve vrouw is donker, mijn kinderen van allerlei kleuren en heb genoeg meegemaakt om sylvana enorm te waarderen om wat ze ter discussie stelt. Dus slaap zacht en doe maar lekker weerbaar.


  Maak melding

 26. Zo worden de kinderen opgevoed.
  En er zal ook nooit een eindag aan komen
  Wat overblijft is je eigen donkere kind met een grote wafel op ta voeden zodat hij zich kan verweren.
  Er wordt ook veel geprovoceerd. Hollandsen moeder loopt met kind van een jaar of 8 opgemaakt als zwarte piet. Gezicht helemaal zwart en rode lippen.
  Kun je er iets aan doen.????

  Tjee


  Maak melding

 27. @ Anarchisten,

  We zullen ook geen pakketten meer sturen naar Suriname.
  We zullen ook geen geld meer sturen naar Suriname.
  En we zullen ook geen enkele Euro meer uitgeven in Suriname.
  Verder zullen we ook geen fruit en groenten meer uit Suriname kopen.
  De lijst wordt steeds langer. Zeg het maar. Waar en wanneer stopt jouw ongefundeerde haat? Eikel.


  Maak melding

 28. Haat
  Discriminiatie
  Negativiteit

  Dat is wat ik lees hier…
  Hindustaan tegen blakkamang
  Jampanesi tegen blakkamang

  Ik hoor/lees niets anders deze drie woorden hier op waterkant schelden elkaar uitmaken voor vuil….en het ergste is dat het volwassen mensen zijn!!!!

  Ik kan helaas niets anders doen dan blok gelijk te geven …hij durfde tenminste te zeggen waar het op slaat!

  Wat is dr met jullie dat alles negatief belicht word!

  Begrypen jullie wel dat dot tijdverlies is klagen en klagen klagen over alles!!!

  Waarom geen nette discussie waarbij dr naar oplossingen word gezocht…dit is wat bouterse wilt elkaar de keel dichtknijpen terwijl het land van eigenaren word geswitcht!!!
  Maar dat heeft men gewoon niet door..omdat men bezig is te roddelen de hele dag …stelletje viswijven!

  Waarom de chinezen ons land overmenen?

  Omdat jullie fucking slappelingen zijn…roddelen corruptie niet meewerken armoede , discriminatie maakt het erger terwijl surinamers elkaar bevechten gaat de chinees rustig door met zich zelf verrijken.

  Zelfs ik heb geen respect meer voor mn mede surinamers,die de hele dag bedelen om een parbo te kopen.

  Ga zo door landgenoten ….alles word jullie afgepakt!!!!

  Stelletje idioten …in gedachte zijn jullie nog steeds zielige slaven die een meester zoeken(speetoog)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.