Kalebaskalk vormt risico bij zwangerschap

12

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen om geen pimba (kalebaskalk) te gebruiken. Daarin zitten namelijk erg veel gevaarlijke stoffen zoals metalen of dioxines. Dit kan schadelijk zijn voor baby’s. De baby kan te vroeg geboren worden, te weinig wegen of de ontwikkeling van het kind kan achterblijven.

Pimba is een natuurproduct en wordt in vaste vorm en als poeder verkocht. Sommige zwangere vrouwen gebruiken pimba om misselijkheid te voorkomen. Het product is bekend onder vele namen; andere namen zijn: mabele, kalebaskalk, white clay, calabash chalk, la craie, argile, nzu, calabar, steen, ebumba, mabele, shilie en úblo.

Zwangere vrouwen die misselijkheid willen voorkomen kunnen beter meteen iets eten of drinken als ze wakker worden. Ook helpt het om regelmatig te eten en genoeg te drinken. Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd in plaats van drie keer een vol bord.

In de webshop op www.voedingscentrum.nl is gratis een folder te downloaden met tips en meer informatie over pimba.

12 REACTIES

 1. En hoe komen deze stoffen ineens in het kalebaskalk?
  Gevaarlijke stoffen zoals zware metalen of dioxines kunnen niet zomaar vanzelf erin kruipen, tenzij er gevaarlijke stoffen zomaar overal gedumpt worden.
  Er is gewoon geen controle op dit soort dingen. En men wil het volgens mij ook niet weten.
  Het kan ook zijn dat Suriname te groot is om goed te besturen…


  Maak melding

 2. Yvox, even googelen en je weet alles. Kalebaskalk werd al in 2004 door de Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland op de verboden lijst geplaatst wegens het natuurlijk hoge gehalte van lood. Omdat pimba (er zijn onnoemelijk veel meer namen voor) vaak gemengd wordt met b.v. modder e.d. en dan gebakken wordt, kan de concentratie gevaarlijke vormen aannemen. Vooral in West-Afrika wordt door zwangere vrouwen pimba gebruikt om misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Hier in Suriname wordt bij mijn weten pimba alleen gebruikt bij culturele uitingen zoals b.v. winti pre’s e.d. Maar pin me daar niet op vast. Misschien wordt het ook wel genuttigd, dat weet ik niet. Maar het is een natuurlijk proces, dat wel.


  Maak melding

 3. Ik dacht dat pimba, volgens Surinaams gebruik alleen maar voor “andere zaken” gebruikt werd, en dan alleen uitwendig. Dat het ook wordt genuttigd door zwangere vrouwen was mij vreemd. Maar ik ben man, dus nooit zwanger geweest en heb daarom een smoes voor mijn onwetendheid.
  Yvox (1), ik denk niet dat dit komt door schadelijke stoffen die gedumd worden, maar gewoon door de samenstelling.
  Onderstaand stukje tekst is al uit 2004 en van internet geplukt en dient als informatie voor alle Surinaamse winkels in Nederland en in Suriname die dit product (nog) verkopen.
  ————————————————————————————————————“De VWA ziet toe op de naleving van de wettelijke regels voor levensmiddelen en consumentproducten. Als de VWA overschrijdingen constateert, krijgen verhandelaars of winkeliers een waarschuwing, een boete of een proces verbaal. In het ergste geval kan de VWA ervoor zorgen dat partijen producten worden vernietigd. Bij de lopende inspecties van de VWA bij multiculturele verkooppunten, zowel verhandelaars en als winkels, letten de controleurs ook op de aanwezigheid van kalebaskalk.”
  ———————————————————————————————————–
  Het houdt dus in dat alle verkooppunten in Nederland het product niet meer mogen verkopen.
  Dat houdt ook in dat Suriname miscchien achterloopt en snel maatregelen moet treffen om dit onder de aandacht van de bevolking te brengen, en waar nodig het product uit de handel te halen.
  Dus Surinaamse, Antilliaanse, Afrikaanse en alle andere vrouwen uit de exotische landen die dit spul gebruiken, niet meer doen als je een gezond kind ter weredl wil brengen!!!!
  Zie ook onderstaande informatie uit 2003, voor de eventuele gevolgen.
  ————————————————————————————————————
  Keuringsdienst van Waren
  Nieuws

  Consumptie kalebaskalk sterk ontraden

  Datum: 9-4-2003

  Zwangere vrouwen wordt sterk ontraden kalebaskalk te consumeren tegen ochtend-misselijkheid. Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren is namelijk gebleken dat dit product grote hoeveelheden lood kan bevatten.

  Kalebaskalk is een kalksoort die – soms vermengd met klei, modder of as – te koop wordt aangeboden. Het is in verschillende vormen verkrijgbaar, variërend van poeder tot vaste vorm in bijvoorbeeld een blok. Kalebaskalk is ook aangetroffen onder de namen: la craie, argile, pimba, nzu, calabar steen, ebumba, mabele en ulo. Het product wordt genuttigd door zwangere vrouwen van Afrikaanse/Surinaamse afkomst, voornamelijk als middel tegen ochtend-misselijkheid.
  Uit onderzoek is gebleken dat dit product gemiddeld 30 mg/kg lood kan bevatten. Consumptie van deze kalk kan leiden tot te hoge lood-spiegels in het bloed van de zwangere vrouw. Hierdoor ontstaat een risico op vroeggeboorte, lager geboortegewicht en achterstand in de mentale ontwikkeling van het kind. Dit laatste geldt ook voor kinderen van vrouwen die reeds bevallen zijn en borstvoeding geven in de periode dat zij kalebaskalk consumeren.

  Doordat dit product veelal niet via officiële wegen geïmporteerd wordt, heeft de Keuringsdienst van Waren op dit moment nog geen goed zicht op de handelskanalen. Daar waar het wordt aangetroffen laat de Keuringsdienst van Waren het product uit de handel halen en wordt de Europese Unie geïnformeerd.

  Het Voedingscentrum gaat zwangere vrouwen over dit product informeren.


  Maak melding

 4. Ik zie dat blakabakra (2) ook had gegoogeld en al een soortgelijke reactie als van mij had geplaatst. Hoe meer info hoe beter. Feit is dat dit een slechte gewoonte in onze cultuur is geweest of nog is. Wie weet wat voor schade er al die tijd al is aangericht.

  Nu weet ik waarom altijd de alarmpjes op schiphol loeien en op tilt slaan als Surinamers voorbij komen. Het komt echt niet door wapens. We hebben gewoon de verdachte combinatie van metaal en lood in ons lichaam. Maar in dit geval zijn we onschuldig.


  Maak melding

 5. yvox
  Jaja goeie vraag jij bent bijzonder slim mag ook een keer gezegd worden.

  Jaja de vraag is voor mij ook !!!!!!!!!hoe komt al die troep erin……..gevaarlijke stoffen zoals metalen of dioxines.
  Is het zelf door de natuur ontstaan dan is Su bijzonder rijk.(dus wij slapen weer)

  En waarom weet de min. van NH het niet…zit hij ook te slapen of zit men het land smerig te maken met afval uit het buitenland.

  Su..moet dan nu onderzoeken waar die troep vandaan komt.

  Anders zijn wij waardeloos en komt men ons een hoop rotzooi vertellen….zelfs groenten en fruit moet wij straks weg smijten en produkten importeren.


  Maak melding

 6. Beste mensen. De kalebaskalk die in het nieuwsbericht bedoeld wordt komt uit diverse (tropische)landen. Daarom heeft het ook verschillende namen en wordt het niet alleen door Surinamers gebruikt. Feit is dat het nieuwsbericht dit in algemene zin benadert. Dus betreft het alle kalebaskalk, ongeacht herkomst. Daarom betwijfel ik of we meteen de link naar vervuilde grond in Su moeten leggen. Dit schijnt gewoon een natuurlijk proces te zijn. Als iemand andere info heeft? Graag delen, dan weet ik het ook.


  Maak melding

 7. AHE, er staat er ook bij dat er het zware metaal lood bevat! Voor zover ik weet is lood geen metaal die zomaar op het aardoppervlak voorkomt maar diep in de aardkorst zit.

  En waarom werden de mensen 80 jaar geleden niet ziek van kalebaskalk en nu ineens wel?

  Door milieuvervuiling krijgt men verstrooiing. Dit betekent dat giftige dampen meegaan met de lucht en neerdalen over het land. Giftige stoffen worden ook met het water (rivieren) meegevoerd er overal verstrooid. Door de regen krijg je ook verstrooiing van giftige stoffen die zomaar ergens liggen over het land etc.

  Laten we onszelf niet voor de gek houden a.u.b.


  Maak melding

 8. Oke yvox, het is inderdaad het geval dat giftige dampen door verstrooing weer op het aardoppervlak komen. De voorbeelden waarin je aangeeft hoe bv lood wordt verspreid kloppen ook.

  Maar zoals jij ook aangeeft komt lood wel van nature voor in het milieu.
  Maar het meeste lood dat in het milieu gevonden wordt, is echter afkomstig van menselijke activiteiten.
  Dat komt omdat we lood ook nodig hebben voor allerlei doeleinden, dus zullen we die uit de grond moeten halen. En daar begint het gedonder.
  Dat komt omdat de mens slim genoeg is om van alles te ontginnen maar nog steeds niet in staat blijkt te zijn hoe om te gaan met het afval dat overblijft.

  Wel nog een kleine kanttekening;
  Jij schrijft:”En waarom werden de mensen 80 jaar geleden niet ziek van kalebaskalk en nu ineens wel?”

  Houd er wel rekening mee dat juist vroeger men nog niet op de hoogte was van de gevaren van lood. Pas in de jaren 1980-1990 heeft men dit ingezien en vanaf die periode zijn ook de EU regels aangescherpt bijvoorbeeld m.b.t lood in verf en branstof.

  Hiermee wil ik zeggen dat het best mogelijk is dat er al mensen ziek werden. Maar als je geen goede diagnose kunt stellen omdat de oorzaak door onwetendheid over het hoofd wordt gezien, dan houd het op. Dan krijgt het beestje maar gewoon een naampje, kanker. Snap je wat ik bedoel, dit gebeurt nog steeds hoor. Ik denk dat we over 40-50 jaar (of zelfs eerder) weer nieuwe gevaren zullen ontdekken die we tegenwoordig normaal vinden en over het hoofd zien. Denk maar aan de geavanceerde maatschappij waarin we leven. Dat is een doorlopend proces, net als asbest dat vroeger normaal was, maar nu helemaal uit den boze is. Bij mensen die vroeger ziek werden en doodgingen omdat ze veel met asbest werkten werd gewoon kanker geconstateerd.

  Ik wil niet afdwalen maar er valt zo veel informatie uit te wisselen over dit onderwerp.
  In ieder geval is de herkomst van lood in kalebaskalk duidelijk geworden.
  En je hebt gelijk, laten we elkaar niet voor de gek houden; het blijft een feit dat de planeet verziekt wordt.
  En bedankt voor de info uitwisseling.


  Maak melding

 9. AHE, daarom moeten gevaarlijke afvalstoffen altijd geïsoleerd worden, anders komen ze op allerlei manieren toch in het milieu terecht, met alle gevolgen van dien.

  In het Surinaamse binnenland heb je kraters zo groot als voetbalvelden die overvol zitten met gevaarlijke afvalstoffen uit de goud en bauxiet industrie. En deze kraters zijn niet eens afgedekt. Ik heb al een keer gezegd, destructie van Suriname komt van binnenuit.

  Tachtig jaar geleden was men ook niet zo bezig met het ontginnen van allerlei grondstoffen. Tachtig jaar geleden had je ook niet zoveel misvormde kinderen in Suriname als nu. Tachtig jaar geleden kon je van de bodem eten en van de rivieren drinken zonder ziek te worden…

  Ontginnen van grondstoffen mag, maar wel op een verantwoordelijke manier, en niet zoals het nu gebeurd.
  Elk beschaafd land had de vergunningen allang ingetrokken en sancties opgelegd, i.v.m. bedreiging van de volkgezondheid.

  Ps, zelfs asbest, is een ‘natuurproduct’. Dit, komt ook diep onder de aardkorst vandaan. Die gevaarlijke stoffen zitten niet voor niets zo diep onder de aardkorst.
  Het is heus niet zo dat men gewoon in de tuin, of in de vrije natuur zomaar lood of asbest kan tegenkomen. Wat men tegen komt, is altijd afval uit de industrie!
  De reden waarom asbest zo gevaarlijk is, is het feit dat het niet verteert als je het inademt.
  Het blijft voor altijd in de longen zitten. Daar, zit dus het gevaar!

  Verder komen er ook radioactieve stoffen vrij bij het ontginnen van grondstoffen.
  Suriname is niet meer het schone veilige paradijs wat het geweest is.

  Ook bedankt voor de info uitwisseling.


  Maak melding

 10. Wat zou er gebeuren als ik met een klein metaaldetectortje eens langs die stalletjes bij de Centrale Markt ga lopen waar pimba wordt verkocht? Het is daar in ruime mate voorradig. Als blijkt dat dat ding afgaat, wat gaat het Voedingscentrum dan doen. Met dit “advies” lopen ze zo wie zo al jaren achter. Zouden ze het gaat verbieden, of geven ze weer een “waarschuwing”.


  Maak melding

 11. Dit is gewoonweg schandalig!!!. Er moet iets gebeuren want de fooi die voor bv goud ontvangen wordt is het niet waard. Ai boy, zelfs Suriname wordt meegetrokken in de vervuiling, wie had dat 10 jaar geleden gedacht.

  De algehele gestelheid van een volk wordt bepaald door de omgeving waarin het zich ontwikkelt.

  Regering doe iets!
  Zie je de toekomst van de DNA al voor je?
  Allemaal misvormde mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.