Suriname eist schriftelijke excuses Nederland

28

PARAMARIBO, 28 okt – Nederland zal zich schriftelijk moeten verontschuldigen voor de slechte bejegening van minister Gregory Rusland op de luchthaven Schiphol. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, heeft weliswaar al excuses aangeboden.

Dat gebeurde tijdens een telefonisch onderhoud met Rusland. Maar dat is onvoldoende. Beide landen hebben afspraken gemaakt over de behandeling van hoogwaardigheidsbekleders op Schiphol. Het fouilleren van Rusland is dan ook ingeslagen als een bom. “Ik was zeer verrast toen ik vernam wat minister Rusland was overkomen”, zegt Kraag-Keteldijk tegenover de Ware Tijd.

Daarom is ook om duidelijkheid gevraagd. “Ik wil niet dat dit een andere minister overkomt”, aldus Kraag-Keteldijk. Rusland is gefouilleerd op grond van een alarmsignaal van een metaaldetector. Hoewel Rusland zich aanvankelijk verzette, gaf hij toe om de vlucht naar Suriname niet te missen. Zijn diplomatieke begeleiders hadden vergeefs protest aangetekend tegen de toegepaste fouilleermethode.

28 REACTIES

 1. Het is goed voor je Rusland. Een citaat van hem: “Als mens vind ik het niet erg, maar ik vind dat dit in mijn functie niet paste”.
  Alle mensen gelijk, dus waarom zouden ze voor hem de regels veranderen. Zo heeft hij ondervonden wat de Surinamers dagelijks meemaken wanneer ze een vlucht boeken richting Suriname. Recht voor één, recht voor allen hahahahaah.


  Maak melding

 2. Duhhh? Das nou een brug te ver juffertje Kraag. De overijverige beveiliger deed gewoon zijn werk. Min. Rusland weet donders goed dat iedereen langs een metaaldetector moet.
  Wat ik niet snap is, dat je nog eenmaal de kans krijgt om langs de dector te lopen nadat je alle “blingbling” van je lichaam hebt verwijderd. Dus iets klopt niet aan het verhaal of de min. heeft een hoop heisa gemaakt waardoor hij extra werd gefouilleerd en een 2e “metalcheck” heeft verziekt.


  Maak melding

 3. ha ha ha wat een stelletje kokosnoten plukkers in suriname.excuus schriftelijk…
  triest hoor. ik denk dat rusland zich schaamt, de beveiliging heeft aan zijn slingertje gezeten. en dat iedereen het gezien heeft. hij heeft geluk gehad dat hij zijn broek niet moest zakken.
  in de US had men handschoen aangetrokken en je laten bukken. dan was het op je tanden bijten meneer rusland.

  ams secur.


  Maak melding

 4. Ik ben zelf Surinamer en vind dat elke Surinamer gecontroleerd moet worden zelfs de minister ik zou er zelf aan willen toevoegen vooral ministers. Ze zijn corrupt, geven geen goed voorbeeld en hebbn geen visie. Luie flikkers zijn het(leet het boek maar van Ramdas) Stop met klagen en bestrijd de drugs waar de Surinaamse economie op gebaseerd is. Dat excuus van nederland is een wassen neus er gaat niets veranderen maar dat snappen jullie toch niet stellletje incapabele nietsnutten


  Maak melding

 5. Ik had ook het eerste bericht en de reacties gelezen.
  Nu ga ik ook een keer reageren hoor, hoewel ik weet dat mijn mening een beetje uit de boot zal vallen, gezien de inhoud van de meeste reacties op deze twee berichten.

  Sorry hoor, maar als Suriname en zijn ministers als volwassen beschouwd willen worden, en een beetje serieus genomen willen worden, zullen deze incidenten niet meer mogen plaatsvinden. Een minister in functie moet op een andere manier behandeld worden. Daar zijn diplomatieke afspraken over en richtlijnen voor.
  En als je de politiek-correcte weg wil bewandelen, lijkt het mij op zijn plaats en meer dan normaal dat er schriftelijke excuses komen.

  In tegenstelling tot wat ik in vele reacties heb gelezen wil ik graag opmerken dat dit niets met de 100% controle te maken heeft. Op het moment dat het alarm in deze gevallen afgaat en de passagier een minister blijkt te zijn, treedt er volgens mij een andere procedure in werking.

  Als Surinamers een beetje waardering voor zichzelf en hun land hebben, staan ze niet toe dat een ander hun ministers op deze manier behandelt.
  Als men op een minister wil zeiken omdat men het niet eens is met het/zijn beleid, tot daar aan toe. Maar neem het buiten de s’landsgrenzen altijd voor hem op, als het maar terecht is.
  En in dit geval is het terecht!
  Elke Surinamer zou nu boos moeten zijn om wat er met de minister is gebeurd.

  De vooruitgang van Suriname zal op deze manier lang op zich laten wachten. Vooruitgang boek je nl niet alleen economisch maar in mentaliteit en eenheid. Pas als dat goed geregeld is, gaat de weg open voor economische groei.

  Het laatste komt misschien als een cliché over, but it’s true.


  Maak melding

 6. Lange tenen!

  We hebben lange tenen als men aan ons diplomaat zijn komt. Probeer die lange tenen ook te hebben wanneer de bevolking klaagt over corruptie en onverschilligheid bij de SME regering. Frits Wester heeft onlangs onze overheid voor corrupte, initiatiefloze machthebbers uitgemaakt, maar daarover doen we alsof we het niet hebben gelezen. Daar zou ik schriftelijke excuses voor vragen als ik weet dat we niet corrupt en initiatiefloos zijn. En niet voor de show en huilebakkerij van een klein kind dat zich aan de regels moet houden.


  Maak melding

 7. Reactie op Haas,

  Inderdaad, alle mensen zijn gelijkwaardig. Ook hoogwaardigheidsbekleders. In dit geval zie je dat men Surinaamse hoogwaardigheidsbekleders, niet gelijkwaardig acht ten opzichte van andere internationale hoogwaardigheidsbekleders. Gelijkwaardigheid? Amehoela ja. Denk je werkelijk dat een Belgische minster zou behandeld zou worden? Neen want er zijn afspraken, zoals Lygia keteldijk al gezegd heeft. En als het “normaal’ zou zijn, zou hirsch Balin er niet over peinzen excuses aan te bieden, telefonisch of anders!!
  Thin twice


  Maak melding

 8. inderdaad recht voor 1 recht voor allen. en ook heeft hij nu zijn eigen braaksel moeten inslikken, eerst vond ie dat die meneer met zn vieze vingers van hem moest afblijven en uiteindelijk hebben die zelfde vieze vingers hem betast of noem het zoals je zelfs wilt.En dat er nog steeds een 100% controle is, daar vragen we zelfs om.. want op iedere vlucht weer heeft men of geslikt of ergens in een gat verstopt…dus eigen schult dikke vette vingers die je dan betasten.


  Maak melding

 9. Appels met peren vergelijken van manja’s met awaras. Alles wordt uit de kast gehaald om frustraties om van alles en nog wat te uiten. Feit blijft dat als je jezelf en je leiders niet respecteert niemand dat zal doen.


  Maak melding

 10. YES nu vene nog, dat is het kiet,laan ze voelen wat wij ook ondervinden,als wij onze harde geld betalen voor een dure ticket van ams,parbo……. dan kan dee ding ai sa opo
  8uurtjes vliegen en wij worden als druks delers (cremenelen) gezien,moet nog meer gebeuren bij al die ministers die langs schiphol naar su, reist.dan pas gaat die 100% controle weg denk ik ……behalve die bolletjes slikken dan ………….
  wordt vervolgd :


  Maak melding

 11. Waarom zouden ministers niet gecontroleerd mogen worden???

  Het is algemeen bekend dat de corruptie zeer hoog is bij deze hoogwaardigheidsbekleders, des te meer reden om juist eerst bij hun te controleren.


  Maak melding

 12. Ahe, je benoemd een zeer belangrijk punt en je hebt in deze gelijk! Ministers dienen volgens de afgesproken protocollen behandeld te worden.
  Maar…. jij en ik zijn afhankelijk van de berichtgeving. Is deze wel juist? Was de Minister vergezeld van zijn ambtenaren? Hebben deze ambtenaren de daarvoor bestemde protocollen toegepast? Was de Minister incognito en betrof het een prive reis? Deze info scheelt een hoop “giswerk”.
  We weten dat mensen die werkzaam zijn op operationeel nivo domweg regeltjes uitvoeren.
  Dit heeft ook te maken met wederzijds respect. Sorry, maar de min. heeft een blunder gemaakt vandaar de behandeling. Als de Minister serieus genomen wilde worden, moest hij ook serieus ingaan op de “benadering” van de beveiliger, gewoon correct diplomatiek gedrag.
  Suri’s zijn in principe niet verantwoordelijk voor het gedrag van hun politici maar ik begrijp je punt.


  Maak melding

 13. Nogmaals..Suriname heeft alle recht tot zelfs het eisen van een schriftelijk excuus.
  Een slordige fout.Hopelijk zullen dit soort incidenten zich niet meer herhalen.
  Maar kom-op mede forumleden..laten we niet al te lang bij dit incident stil staan.


  Maak melding

 14. Suriname heeft toch zelf een metaaldetector. Natuurlijk wist hij over zijn schoenen. Maar ja, bigi doen helpt niet mi boi. Jullie vinden het toch leuk in Suriname om al die dames te betasten, rotzakken. Mijn vrouw en dochter willen zelf niet meer naar Suriname en dat is jullie schuld. Het moest je vrouw of dochter wezen. Kijk eerst naar jullie zelf.


  Maak melding

 15. Goed gedaan beveiliger(s), evengoed kan het ook een ander “iets” zijn met alle vervelende gevolgen. Rusland moet dat als geen ander weten en de nu “stemmingmakerij” makende Buza ook.Foei toch!.


  Maak melding

 16. Zie reactie’s zie reactie’s ik wist nooit dat Suri’s zo dom waren …zie één b.v. Paagal, die moet een ezel zijn…Ik kan er echt niks van maken dan een EZEL..als hij /zij geen verstand heeft….GA ECHT IETS ANDERS DOEN.


  Maak melding

 17. Het geen de minister Rusland overkomen was op Schiphol hebben de Nigerianen voor vele vele jaren geleden ook meegemaakt toen ze op Londen vlieg plaats streng door de douane gecontroleerd werden.Je kreeg dan een tegen reactie dat de Engelse passagieren zeer streng door de Nigeriaans douane controleert werden voor dat ze in Nigeria aan land gingen.Zulke controles konden uren duren.Suriname kan niet alleen blijven protesteren er moet wat concreet gedaan worden.


  Maak melding

 18. Nou,nou we hebben bolletjesslikkers dat is waar, 100% terecht controle, niks aan de hand. Maar onterecht onschuldige mensen aanzien van BS dat is absurd, een grote grond die bij de slurf al staat te wachten, terwijl je ook nog een met een klein kind ben. Je komt net terug van een begrafenis uit Su en ben blij om even te kunnen uitblazen krijg je deze shit gasten over je heen met hun controle, mensonterend gewoon. Was het een kaaskop die uit Suriname komt met dan wordt er geen controle toegepast, men is gewoon kieskeurig. Ga ik twee tot drie keer naar Su dan wordt ik gelijk gezien als BS, terwijl ik er hard voor heb moeten werken en sparen. Nee, op alle manieren probeert NL ons zwart te maken en is 100% controle gelijk een procedure dat wordt toegepast op elke donkere huid met een gouden ketting of op basis van men of mevr. wie betaalt uw ticket, u bent voor de tweede keer naar Su geweest. Gewoon gestoord wordt je van deze klootzakken. Excuses dat brengt moesje naar parijs. Suriname moet gewoon gepaste controles uitvoeren en met gelijke munten de Nederlanders met een blanke huid controleren en dan zal ik zien of die ptata’s hier niet zullen gaan piepen. Weg met deze klote gasten. Wij Suri’s pikken te veel en dan zeg ik ja Bouta heeft gelijk. Het is ook dezelfde NL die een oorlog opzet en jongens opleid voor een coup in Su en later ook nog Brunswijk voor het karretje spant om tegen Bouta te vechten. Snappen de Suri’s niet wie een blanke nou werkelijk is.


  Maak melding

 19. het zou niet corret zijn als een hoge pief niet gescreend mag worden, het zou een mooie boel worden. die worden dan de drugs en wapensmokkelaas. misbruik maken ze van hun ambt. buitendien in je land ben je minister en heb j macht, maar in het buitenland ben je even he zelfde als een ieder de op straat loopt en dus geen uitzondering,dus gewoon screnen en onderzoeken die zaak.

  rola


  Maak melding

 20. Curby, je reactie is duidelijk gebaseerd op frustratie. Ik onderga meerdere keren per jaar 100% controles op diverse vliegvelden, in diverse landen ter wereld. Op Curacao doe ik bij voorbaat mijn schoenen al uit, op Santo Domingo idem dito. Ook daar wordt je gefouilleerd als de poortjespieper afgaat. So what? Wat mij betreft mag Hirsch Ballin schriftelijk zijn excuses aanbieden, maar dan op een velletje toiletpapier…


  Maak melding

 21. Doordat Hirsch Ballin telefonisch en gelijk heeft gereageerd met een escuus maar ook dat de Ambassadeur namens de Ned.regering ook te meer zijn escuses persoonlijk aan Minister Rusland heeft aangeboden zegt genoeg. Feit is dat er niet voorbij gegaan is aan de politieke onschendbaarheid van de minister met spontaniteit en het tonen van respect .

  Lygia zoekt thans spijkers op laag water en maakt zich met haar eis ook stierlijk belachelijk. Ik vraag me af welke daad ze dan verder zou willen stellen als de escuusbrief uitblijft en dan nog als die er toch komt. Genoegdoening ??? Wellicht een plek voor deze brief boven haar bed.

  Als je het aan mij vraagt,is dit slechts een uitlokking van eeen politieke rel, voortkomend vanuit een gevoel jezelf als slachtoffer te zien en te gedragen. En dat maakt je met dit gedrag juist klein.


  Maak melding

 22. Smara,
  Vind ik een goeie van jou. Hoe ze ons op schiphol behanden moeten wij weer met hun doen op JAP.

  Bigi. Vrouwen moeten dat toch bij vrouwen doen, of is dat in Suriname anders ,dat mannen dat bij vrouwen doen?.

  Ik blijf wel voor de 100% controle. Maar op een humane manier.

  Ik rust


  Maak melding

 23. Is een schande,
  de reacties van de zogenaamde suris.
  Als je minister zoiets overkomt reageer je niet op deze manier.
  Nederland moet excuses aanbieden hoe gevraagd is.
  en er moet verder gewerkt worden aan een humane regeling ten aanzien van controle.
  Laat Suriname alle pasagiers in Suriname op JAP gewoon scannen dan heb je helemaal geen scan in nederland nodig.
  Laat Nederland die scan die ze hier hebben staan aan suriname schenken.
  dat is de oplossing.

  stelletje klootzakken die drugs vervoeren verpesten het voor rectgeaarde surinamers.

  ze moeten alle drugskoeriers en drugshandelaren opsluiten.

  stelletje maloten.

  Laat Rusland nu in suriname vragen om een ander beleid toe te passen ten aanzien van de controle op JAP.

  precies als Nederland.

  dan zitten we kiet.

  Papo


  Maak melding

 24. Nr.17 ik mag wel een ezel zijn, maar het voorstel dat een Surinaamse minister internationaal niet gecontroleerd mag/moet worden worden tijdens zijn buitenlandse reizen moet je dan indienen bij de VN of het internationaal gerechtshof. Mischien dat de Surinaamse ministers dan vrij en ongecontroleerd wereldwijd mogen rondreizen.

  Wat stelt een Surinaamse mini ster nou voor op het internationaal toneel, helemaal niets.
  Welke landen staan internationaal hoog aangeschreven als zeer corrupt??? Ga dat maar even natrekken. Ik verzin het niet de feiten spreken voor zich.


  Maak melding

 25. Wie weet wat er precies gebeurd is ,is er een officiele verklaring ?
  Dankjewel Esmerald !! Velen hier hebben de melk horen klotsen maar weten niet waar de tepel hangt !!


  Maak melding

 26. Minister Rusland had op grond van de geldende wettelijke regelgeving niet gefouilleerd mogen worden. De wijze van fouilleren was op zich in orde. In de kruis kan men veel illegale goederen verstoppen.

  Mijn advies is Nederlandse ministers op dezelfde wijze behandelen, tot zij het eindelijk snappen dat het bovenstaande op basis van de geldende wetgeving en verdragen niet kan en/of mocht gebeuren. Peace Angel


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.