Initiatiefnota PvdA toekomst Nederland Suriname

22

De Partij van de Arbeid (PvdA) is bezig een initiatiefnota in elkaar te zetten die gericht is op de toekomstrelatie Nederland-Suriname. Vriendschap, respect, gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn kernwoorden voor de nieuwe nota. Samenwerking tussen regeringen én samenleving is uitgangspunt.

Kamerleden Chantal Gill’ard en Pierre Heijnen zijn nu in gesprek met ‘vrienden van Suriname’ om te horen wat die nieuwe relatie moet inhouden. Op 25 juni jongstleden waren zij in Rotterdam. Jan Pronk was als speciale gast aanwezig om zijn visie op het geheel te geven.

De aanwezigen ondersteunden breed het initiatief en droegen vele punten aan. Kern was samenwerking en hoe de kwaliteiten in beide landen kan bijdragen aan de vooruitgang in beide landen, geld stond niet voorop. Inhoudelijk varieerde de suggesties van inzetten op kredietgaranties voor bedrijven die duurzaam en ecotoerisme willen opzetten, voor Surinaamse studenten in Nederland werken naast de studie mogelijk te maken, het slechten van handelsbarrières tussen Nederland en Suriname tot aan sterke inzet op de ontwikkeling van het binnenland, om enkele voorbeelden te noemen.

22 REACTIES

 1. Minister Bert Koenders (PvdA) heeft op 27 januari 2009, tijdens de stemmingen Suriname moties, de Tweede Kamer misleidt met zijn stelling dat het visumvrij reizen van Surinaamse Nederlanders naar Suriname in het kader van Artikel 5 lid 2 Toescheidingsovereenkomst (TO), in strijd zou zijn met Schengen.

  Wat heeft het visumvrij reizen van Nederlanders naar Suriname met Schengen te maken?

  http://www.surinaamsenederlanders.eu


  Maak melding

 2. Ik hoop dat bij de volgende verkiezingen de P.V.V als grootste partij uit de bus komt en een regering zal formeren en dan is het “EINDE VAN AL DAT GELUL TUSSEN NED. EN SURINAME OM GELD VAN DE HARDWERKENDE BELASTINGBETALER IN EEN BODEMLOZE PUT TE GOOIEN IN SURINAME` Laat de surinamers `HARDER`gaan werken net als de nederlanders hier dan maar hun `DUIMEN`te zitten draaien.


  Maak melding

 3. Niets is goed en intussen gaat Suriname naar de klote met beleidsmakers.

  Als onze beleidsmakers in Nederland zijn doen sommigen heel nederig, dus er is achterstand in de attitude van de Surinaamse beleidsmakers en dat belemmert ook de samenwerking op andere beleidsterreinen. Je blijft dan weg want je sjing,en efoe ding no karie joe ,joe ne go.allemaal vluchtgedrag .

  Politieke integratie op locatie, in dit geval Suriname prima.Welke inhoud geef je daar persoonlijk aan.

  Surinaamse politici en met name de jongeren politiek bewusten ,kunnen ook middels de verschillende wereldpotten regelmatig nu alvast politieke integratie op locatie projecten plannen, in de bondgenotenlanden
  Zodat wij Surinamers niet meer in de collectieve, verdediging en de aanval gaan als witte mensen interesse hebben in je land.

  Als je iemand niet tot halt roept ,lopen ze over je heen.Dat is met wit,zwart,geel.Dus waarom bang voor PVDA, integratie op locatie in suriname.

  De jongeren van de NDP kunnen deze kans aangrijpen om te gaan lobién en alvast te netwerken met die kamerleden/politic die komen op te bouwen.

  De jongeren willen serieus af van de verdeel en heerspolitiek,miskend gedrag,en nog vele handelingen die maken dat er niet motiveren en inspirerend in Suriname maatschappij gevoerd wordt.


  Maak melding

 4. ik geef jou op een briefje als wilders morgen zegt dat hij met bouterse gaat praten of een bezoek breng aan de ndp zijn al de mensen die met alle winden mee waaien en niets van wilders moeten hebben ineens zijn vriend geloof me maar .kijk goed om jou heen dan zie je precies wie je niet moet vertrouwen de man waarvoor jij een moord pleegd hier op dit forum. surinamers zijn niet bewust van hun politieke (macht)hier in dit land daarom is iedereen aan het hengelen naar onze gunsten ik stem voor partij die voorstander is voor volwassen relatie met suriname waar er geen enkele plaats mag en moet zijn voor geen enkele ex dictator alleen voor mensen met democratich inborst .


  Maak melding

 5. Ik hoop ook het zelfde meneer baldew.

  Ik stem gewoon voor de pvv en zie wat er gebeurt ookal moet ik het land verlaten ,dan maar met z’n allen..

  Ik hoop dat er een vertrek premie bij zit met behoudt van mijn ww.aow.pensioen en niet tevergeten zieken fonds verzekering..


  Maak melding

 6. Hopelijk geen toekomst voor de relatie Ned-Suriname. Suriname moet zich meer op Zuid Amerika en het Caribisch gebied gaan richten. Brazilie is een van de BRIC landen en ons buurland Frankrijk niet te vergeten.

  Waar/Wat is Nederland?


  Maak melding

 7. Jazeker er moet harder worden angepakt anders moet Suriname maar weer een kolonie worden zodat vadertje Nederland zijn kindjes weer een hand boven het hoofd kan houden.


  Maak melding

 8. Voor wie het nog niet goed door heeft, nederland probeert Suriname en de Suri’s gewoonweg te paaien. De hollander weet na 300jaren n.l. precies hoe hij de Surinamer kan en moet paaien, ze weten ook waar de afro-Surinamer gevoelig voor is. Wat Nederland wil is voor diegenen die de ontwikkelingen op Aruba en Curacao goed gevolgd hebben, wat heel moeilijk is omdat de NL-media er bewust niets over schrijft, geen geheim. Ze proberen op de 1 of andere manier hun ex-Westindische kolonies weer onder hun hoede te krijgen, maar dan wel op een zeer goed uitgewerkte geraffineerde manier.

  Met Suriname kunnen ze niet veel, ware het niet dat er Surinamers zijn die Suriname het liefst weer in handen van de ex?-kolonisator overdragen en er hun handen niet voor zullen omdraaien! Net zoals ze ook de huidige Antilliaanse regering voor een zak geld, omkoping en chantage van corrupte Antilliaanse politici de eilanden onder het mom van meer autonomie in handen hebben gekregen. Bonaire is administratief geannexeerd! Maar ook daar begint het te borrelen onder de bevolking die te maken krijgt met duizenden arrogante bakra’s die op zeer botte wijze met hen, de autochtone Bonairianen, omgaan.

  De hollanders zoeken lebensraum, behalve dat proberen ze via de Antillen en Aruba en zeker ook Suriname tot het Zuidamerikaanse handelsgebied binnen te dringen. Binnenkort breekt de hel los op de Antillen, de nedl.media zwijgen in alle talen. Vergissen jullie je niet! Het maakt overigens niets uit welke nederlandse pol.partij naar de gunst van de Surinamers dingt, de politieke partijen trekken wat Suriname en de Antillen betreft 1 lijn als het er op aan komt! Ik hoop ook dat de PVV wint en gaat regeren, maar ik vrees dat ook de PVV een grote bek opgezet heeft, ze zullen als het erop aan komt vanwege de belangrijke geo-politieke redenen de Antillen toch maar niet zomaar los laten, ook Wilders niet!!!!

  Tegen de tijd dat ze meeregeren zullen ze wel een smoes bedacht hebben om de Antillen zogenaamd toch maar niet te verkopen, tot teleurstelling van 48% van de Curacaoenaars die absoluut af willen van Nederland en een soeverein land buiten het koninkrijk willen worden. Maar dan breekt de hel los daaro! Kom pas van Aruba en Curacao, en geloof me, het is politiek gezien een rotzooi daar! En natuurlijk bewust veroorzaakt door Nederland die middels verdeeldheid te zaaien onder politici, pol.partijen en de eilanden onderling garen bij spint. Persoonlijk denk ik dat de hollanders een grote vergissing met de Antillen begaan, het zal een onaangename verrassing voor ze worden!! Vandaag liet Rudy Croes weten het gevoel te hebben geen vrienden meer in de Antillen te hebben! Dus denk er goed over na jongens, de hollanders zullen altijd het beste voor zichzelf opeisen. Nederland speelt hoog spel en zal haar neus pijnlijk stoten, mark my words mi brada’s.


  Maak melding

 9. De grote roergangers van deze tijd,
  alle rimpels met zich dragend van de levenszee,
  vrezen geen verzet van de domoren van het verstand:
  ´wie denkt, denkt vroeg of laat wel met ons mee´.
  varma (groetjes)


  Maak melding

 10. Ik hoop van harte dat de uitkomst van de gesprekken positief is! Euro-Suri’s doen het heel erg goed, en velen willen een bijdrage leveren aan hun geboorteland. En inderdaad voor studenten voltijd en deeltijd moet studeren eenvoudiger worden. Geen visumplicht en de business zal floreren! Dit kan zonder afhankelijk te zijn van welke politieke partij dan ook. Misschien ook een idee voor microkredieten? Ook op creatief gebied zijn er veel mogelijkheden: kunst, cultuur, muziek etc.. Wanneer worden wij een(1) volk en gaan nu eens samenwerken, maakt niet uit waar je zit, zonder al die haat en nijd? Moe wordt je ervan….


  Maak melding

 11. @10: Onafhankelijkheid is een heel mooi woord, prachtig, en geweldig. Maar denk je dat die politici van die landen die je hebt genoemd, wel in staat zullen zijn om een land te draaien?


  Maak melding

 12. @ Pinto kom toch mang..geef eeen ieder een kans en oordeel dan later.
  Alles voor een goede en gelijkwaardige band tussen Holland en su de 2 landen waar de meeste surinamers wonen horen en blijven altijd met elkaar verbonden.

  kom OP!! groet,


  Maak melding

 13. @pinto het blijkt toch dat die nodig is,kijk mar er komen minder slikkers en nu moeten zij andere manieren vinden om die troep te smokkelen en dat gaat moeilijker dat hebben we al een paar keer mogen meemaken want de vracht is al een paar keer mee terug gegaan dit is te danken aan die 100%, laten ze dan ook op zanderij zo’n scan plaatsen dan kunnen ze daar die controle doen misschien voelen de mensen zich dan meer op hun gemak en gaan ze makkelijker door die scan want tenslotte is het zo dat als je gewoon meewerkt en door die scan gaat ben je er zo doorheen, het is nu eenmaal zo de goede moeten onder de kwade lijden dat is de pest nu eenmaal


  Maak melding

 14. @10 natuurlijk is alles de schuld van die hollanders altijd en overal, tuurlijk moeten ze geld in een bodemlose antiliaanseput blijven gooien, tuurlijk is hetbelachelijk dat ze verantwoording af moeten leggen over waar het geld naar toe gaat tuurlijk is het alleen maar in het belang van die hollanders als het beter gaat met suriname en niet het belang van het surinaamse volk!

  Remi wordt wakker want je slaapschrijft.


  Maak melding

 15. Nee bakaramang, ik heb het geen moment over geld in de bodemloze Antilliaanse put gooien gehad. Integendeel, ik had het, tenminste áls je het stuk goed gelezen had, over de meest corrupte regering die de Antillen ooit gekend heeft. En Nederland doet zaken met hen, dus nederland is zelf corrumptief bezig. Maar ik neem je jouw onwetendheid over de zaken zoals die zich al een aantal jaren afspelen tussen de meest corrupte Antilliaanse regering ooit (bemand door allemaal drs.ssen en zogenaamde intellectuelen die in nederland gestudeerd hebben)die de Antillen ooit gekend heeft niet kwalijk! Jij bent n.l. niet de enige die niet goed geïnformeerd bent, maar zelfs de Antillianen en de hollanders weten niet wat er zich werkelijk afspeelt.

  Maar zoals gewoonlijk weten de Surinamers altijd weer alles en papegaaien zoals gewoonlijk de hollanders na zonder zelf propere info te zoeken. Vandaar de hollanders ook steeds weer de Surinamers een oor kunnen aannaaien. Vertel eens bakaramang, hoe gaat het met Suriname na 25jaar onafhankelijkheid? Gaat het goed? Ik mag en kan meepraten over de Antillen omdat ik daar gewoond heb, de taal ken en spreek, zoals ik ook de taal van mijn Surinaamse ouders versta en ook spreek. Zolang jij geen papiamento verstaat of leest kún je ook de Antilliaanse media niet volgen behalve dan de nederlandstalige.

  Wist je trouwens dat de partij Pueblo Soberano die voor een soevereine eilandstaat gaat een brief naar de PVV gezonden heeft? Die partij is het wat de Atillen betreft helemaal eens met de PVV, m.n. over Curacao! Die hoeven overigens niet eens geld, maar zo vlug als het maar mogelijk is uit het zogenaamde koinkrijk stappen.

  Dus vol verwachting hopen ze dat de PVV groter wordt en mee gaat regeren, ze hopen ook op jouw stem bakaramang, maar daar hoef ik jouw natuurlijk niet om te vragen want het is algemeen bekend dat Surinamers op de meest racistische partijen stemmen, al zijn ze zelf gitzwart, ook de hindoestanen zijn voor mij gewoon zwart hoor, niet dat het er toe doet hoor.

  Iig, om aan te tonen dat de PVV gewoon een hele grote bek opentrekt als het om de Antillen gaat bewijst de brief van die partij Pueblo Soberano! Ze hebben er n.l. niet op gereageerd! Als ik Wilders was had ik er natuurlijk wél op gereageerd en er zeker bij de telegraaf mee geweest met de woorden; “zien jullie wel, die Antillianen willen zelf ook uit het koninkrijk stappem!!” Maar nee hoor, die grote bek van Brinkman lijkt nu als het ware dichtgeplakt. De waarheid is n.l. dat Nederland om belangrijke geopolitiek redenen de Antillen, en zeker Curacao niet wil loslaten, tenzij een meerderheid van de Antillianen het persé willen!! En ook dat weten de PVV schreeuwlelijkerds, maar niet de slecht geïnformeerde Surinamrs zoals ene bakaramang! Overigens weten de rechtse media zoals de telegraaf wel degelijk van de toenaderingspogingen van de Pueblo Soberano af, ze zijn er bekend mee! Surf maar maar naar pueblosoberano.org, al versta je de taal niet, er zijn op die website genoeg pdf’s in het nederlands, waaronder de brief en een hele uiteenzetting van de P.soberano plannen.

  Zie je bakaramang, dit soort nieuwtjes ken jij niet. Heb je nergens in geen enkel nederlandse krant kunnen vernemen, ook niet in jouw lijfblad de telegraaf. En hoe komt het? Omdat de nl.media niet over dit soort zaken schrijven, de bedoeling is n.l. dat het beeld dat over de Antillianen in holland neergezet wordt moet blijven bestaan.

  Tja bakaramang, Antillianen zijn niet zoals de Surinamers die heel graag samen met de hollanders in 1 koninkrijk willen en tegenwoordig serieus menen dat ze geen allochtonen zijn. Wij zijn juist trots op onze allochtonenstatus, zou je ook moeten zijn.(gelukkig denken niet alle Surinamers zo zielig..) Zielig natuurlijk met zo’n groot schatrijk land als Suriname wel is!.

  Iig, de Antillianen zijn zich bewuist dat hun eilandje of rots zich niet in de Noordzee bevind, maar in de Caraïbische zee. Zij, natuurlijk niet alle Antillianen, weten dat de nederlandse taal er niet toe doet in Zuid Amerika en de Caraïben. Ze zijn ook heus niet zo trots op de nederlandse taal zoals jij waarschijnlijk en met jou vele surinamers het wel zijn. In die contreien heb je n.l. niets aan dat taaltje, snap je het een beetje bakaramang? Daar heerst het Spaans of het Engels, daar hebben de Antillianen iets aan, en als het aan mij lag ook Suriname!


  Maak melding

 16. Nou zeg, ik heb moeite gedaan om bakaramang goed en degelijk van repliek te dienen, en wat zie ik nou? Mijn stuk is gewoon verwijdert, gecensureerd! En dat zonder dat ik ook maar 1 belediging of scheldwoord in verwerkt heb!? Wat mogen de Surinamers niet weten administratie???? Mogen ze datgene wat ik te vermelden had niet weten?? Wel wel. verbazing alom. Dank u wel administratie van de waterkant, dank u wel voor uw censuur cq. het niet kunnen uiten van mijn vrijheid van meningsuiting! Hebt u misschien iets te te verbergen??? Nou, die PDF en de link die ik van u niet mocht verzenden stuur ik toch wel op naar de juiste Surinamers op dit forum. bedankt. Mocht het een voorbarige conclusie van mij zijn, dan zand erover.


  Maak melding

 17. Hier m’n beloofde excuses voor mijn voorbarige, uiterst domme conclusie meneer de moderator. Het had te maken met een foutje in m’n eigen PC.


  Maak melding

 18. @18: In het kort: De Antillianen, of althans, minder dan de helft van de Antillianen, vertegenwoordigd in een politieke partij, willen onafhankelijkheid van Nederland. Precies hoe de “NPS” van de jaren zeventig ook over dacht. Men vond dat het welletjes was geweest dat die witte man in het koude noorden voor hun ging bepalen. Men wilde eigen baas in “hun” huis zijn. Wat men vroeg heeft men gekregen, met staatsgrepen, oorlog, devaluatie, braindrain, uitverkoop van het land en extreme corruptie als toetje. Of nee, ik moet ze zien als “groeipijnen”. Suriname is in de groei, al dertig jaar lang zijn we bezig te groeien, terwijl er onder onze neus, dmv corruptie op top politiek niveau, al onze (waarover jij het had “schatrijk”) bodemschatten onder onze neus voor appelschil en eierendop worden weggedragen door.. juist ja een andere witten man van het noorden, maar dan aan de linkerkant deze keer. Ik dacht dat die negers van de jaren zeventig bedoelden met “baas in eigen huis”, dat ze ook de baas zouden zijn van alle NH van Suriname en daarover zouden waken dat ze het maximale profijt uit zouden halen? Zo te zien is het niet zo geweest. Suriname is gewoon een land die in de uitverkoop is en ik vermoed dat zeker de helft van onze goud al op is. Over nog een dertig jaar zal Suriname zodanig uitgezuigd zijn, dat op deze manier van politiekvoering (lees management), zelfs de rotsen van de Antillen meer waard zullen zijn dan heel Suriname bij elkaar opgeteld. Kijk maar wat er in Guyana is gebeurd, goudbedrijf heeft een giftig chemisch achterland daar achtergelaten. Alle goud is weg.. and it will be continued..

  Geloof mij, deze gasten op de Antillen (Curacao) zullen het niet ver schoppen, mochten ze Curacao zover krijgen dat ze onafhankelijk raken van Nederland. Vooral ook om het feit dat ze veel lijken op de figuren die Suriname in de jaren zeventig tot onafhankelijkheid hebben gedwongen.

  En nog iets: Weet jij waarom veel Surinamers het liefst weer aansluiting zoeken bij Nederland (ik praat over de DOORSNEE SURINAMER). Omdat ze het allemaal doorhebben dat de Surinaamse politici het land als een Bananenbedrijfje besturen, waarbij corruptie en vrientjespolitiek de boventoon voeren, terwijl de doorsnee burger het gelag betaalt. DAAROM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.