Suriname wil in hoog tempo van xenofobie af

15

PARAMARIBO, 6 jul – Suriname streeft er in hoog tempo naar zijn onvriendelijk imago tegenover vreemdelingen kwijt te raken. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie treft een reeks maatregelen voor een transparanter benadering. Ook moet de afhandeling van procedures vlotter. Vreemdelingen met Surinaamse achtergrond hebben de voorkeur.

Dat moet uit alle vernieuwingen blijken die nu worden doorgevoerd. Zo is afgedaan met de praktijk van het steeds weer een verblijfsvergunning te moeten aanvragen. “Veel mensen weten het nog niet, maar als je eenmaal je vestiging hebt verkregen, hoef je het nooit meer aan te vragen”, zei Santokhi in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Ook de aanvraag is aanmerkelijk verkort.

Een antwoord is al binnen hooguit enkele weken binnen. Ook andere vreemdelingen krijgen een betere behandeling. Het vermoeden dat het behoorlijk fout zat met het vreemdelingenbeleid is niet zo lang terug behoorlijk bevestigd. Er zijn ruim zestigduizend personen geregistreerd bij de de recente campagne voor illegalen. Die is beloofd dat ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen als ze de nodige papieren ophoesten.

15 REACTIES

 1. Suriname streeft er in hoog tempo naar zijn onvriendelijk imago tegenover vreemdelingen kwijt te raken.

  Het versnellen van wettelijke vereisten / verplichtingen is maar een heel klein onderdeel van het onvriendelijk imago. Wil Suriname haar vreemdelingen onvriendelijke imago verbeteren dan dient zij zorg te dragen voor enkele heikele zaken rondom de noodzaak om vreemdelingen op een klantvriendelijke en beschermde wijze te accrediteren. De volgende onderwerpen zijn belangrijk:
  1- Veiligheid
  2- Klantvriendelijkheid in winkels, de politie, de douane en overheidsdiensten, openbaar vervoer, gezondheid.
  3- Hygiëne (openbare toiletten etc)
  4- Betaalbare diensten (restaurants, excursies etc)


  Maak melding

 2. Nu nog de dubbele Nationaliteit toestaan. Ex-Surinamer zullen dan eerder geneigd zijn, meer te gaan investeren in hun geboorteland. Er zullen dan minder hindernissen genomen moeten worden om iets op te starten.


  Maak melding

 3. Dit hadden ze al vorige eeuw moeten doen.
  Kijk maar naar alle onbeschoften die werken op parastatale instellingen.
  Kijk maar naar het CBB burgerlijke stand te paramaribo net als een beest wordt je daar behandeld. En goede morgen of goede middag hebben ze nooit van gehoord.


  Maak melding

 4. flauwekul allemaal,

  Als je op internationale luchthaven Johan Adolf Pengel oftewel Zanderij (vind ik persoonlijk gepaste naam) daar zie je al hoe onbeschoft ze zijn, de pikzwarte mp schoof tijdens paspoortcontrole mijn paspoort opzij en hij gaf het niet in mijn handen dat zegt genoeg over de afrikaanse beschaving.
  Welkom in Suriname dat heeft hij tijdens zijn opleiding te koffiekamp nooit van gehoord.
  En inderdaad wat zei Krasede zei als je goedemiddag/morgen zegt kijkt deze vreemde aardbewoner je aan alsof hij water ziet branden, zijn hagelwitte cocaïne tanden liet hij niet zien.


  Maak melding

 5. OK minister dat is echt schoonship maken.

  Even ,toch nog een vraagje,kan je het Surinaams paspoort en de Nederlandse nationaliteit tegelijk bezitten. dus visa,versa.?

  Du en neus niet schelden, ik ben niet dom, het is een vraag om persoonlijk nog slimmer te worden. 2 paspoorten is toch handig?


  Maak melding

 6. Ja Surinamers hebben een vreselijk slechte reputatie wat betreft xenofobie! het zijn vreselijke racisten die zichzelf gediscirmineerd voelen. Ik heb twee jaar in Suriname gewoond en stond verbaasd over het compleet gebrek aan moraal. Vooral creolen hebben totaal geen opvoeding genoten. Eerst zouden er opvoeddeskundigen aan te pas moeten komen die Surinamers ook leert om geen troep op straat te gooien. Ik begrijp wel dat dit een zeer impulaire standpunt en dat Surinamers totaal niet tegen kritiek kunnen en daarom wordt Suriname ook internationaal gezien als een ‘failed state’.
  Als je wilt weten wat dat betekent moet in het woordenboek onder de F zoeken


  Maak melding

 7. Ik heb (blanke)Nederlandse collegae die een keer naar Suriname op vakantie willen. Eco vakantie, hotelletje je kent dat wel.
  De enige informatie die ik geef is dat ze een mooi land zullen zien. Verder zoeken ze het lekker zelf uit als ze willen gaan. Ik schaam me soms voor het onbeschaafde gedrag van mijn landgenoten. Als je gewend bent regelmatig diverse internationale luchthavens aan te doen merk je het verschil best wel.


  Maak melding

 8. De Duivel is afkerig van moraal
  Wanstaltig, onwelwillend en gehoornd
  Godgelovigen dienen Zich wijs en keurig te gedragen

  Zo heet het. Maar Hij is wel vaak vertoornd
  Waarbij Hij grif van pad zal dwalen
  Omdat ze menselijk dus zondig zijn

  Waar is ’t verstand? De goedheid? Domme vragen!
  wij kijken in de spiegel en weten het haarfijn.
  Maar wij begrijpen dat niet, of zullen het niet.

  Varma (groetjes)


  Maak melding

 9. Djoekoe of Hazard,

  Ik vind je wel heel neerbuigend praten over een deel van de Surinaamse bevolking. Ik heb het anders geleerd van mijn ouders en ben ook als zodanig opgevoed.
  En heb familie bij de meeste groepen in Suriname. Ik vind het een uiting van rasisme als je aangeeft dat je het vliegveld liever zanderij wil noemen. Heeft het te maken dat die meneer uit een bepaalde bevolkingsgroep behoord waar jij een hekel aan hebt?

  IK rust
  Djamoe


  Maak melding

 10. Suriname wil in hoog tempo van xenofobie af….U ziet het Tjander tak taki loopt voor de Suri’s te liegen…..dit doet hij om te bedriegen….Wij(de bevolking) importeren geen buitenlanders tegen betaling….Maar hij en zijn club (FRONT)wel…en nu wil hij dat de arme man zijn ogen dicht moet houden….Hallo stop met frommel ….stop ermee ….anderen als domoor te zien….STOP ERMEE Tjander Tak Taki…alias Segebai zaken man.


  Maak melding

 11. Djamoe: We weten allemaal dat racisme en discriminatie in Suriname gemeengoed zijn, alleen wordt alles met de mantel der liefde bedekt. En aangezien iedere bevolkingsgroep in Su nog zijn eigen politieke partij heeft, zal die ook niet snel veranderen, ben ik bang. Het gaat echter om de houding van de SURINAMER naar de buitenlander toe. En in dat geval moet ik de Duke gelijk geven. Serviceverlening, klantvriendelijkheid, laten we zeggen: de normale omgangsvormen, zijn ver te zoeken in Su. Helaas. Het is zelfs zo dat de Surinamer de buitenlander alleen leuk vindt als hij zijn zakken gevuld heeft, maar daarna moet die buitenlander wel weer zo snel mogelijk oprotten… Overigens heb ik in mijn kennissenkring meer pikzwarte hindoestanen dan creolen, dus dat zegt ook niets.
  Ik rust met je mee.


  Maak melding

 12. @ nummer6
  voor schelden moet je bij de ndp-ers zijn die zijn daar kampioen in.
  hoe wil jij slimmer worden als jij iedere dag de meest stompzinnigen reaktie hier plaats jij wil van twee walletjes eten daarom wil jij twee paspoorten ndp-ers zijn toch revolutionair en nationalisten doe afstand van jou ned paspoortdan ben je klaar mee.@ nummer 12 ik kan mijn vinden in jou reraktie. nummer 5 zijn mensen waar je zo min mogelijk aandacht aan moet besteden dit soort mensen komen hun zelf wel tegen dan gaan ze keihard op hun bek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.