Kunstexpositie ‘De kracht van vrouwen’

0

PARAMARIBO, 5 jul – Van 1 tot en met 14 juli presenteert de Surinaamse kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi in een solo-expositie haar nieuwe kunstcollectie en gelijknamig boekwerk De kracht van vrouwen. De kracht van vrouwen kent volgens de kunstenares vele nuances en kan zich op zoveel verschillende manieren manifesteren, maar het is vooral de innerlijke kracht van de vrouw die haar in het werk van deze expositie het meest gedreven heeft.

Ook de kracht van Kit-Ling Tjon Pian Gi zelf komt bij deze expositie goed tot uiting. Als kunstenares manifesteert zij bij deze gelegenheid haar creatieve krachten op verschillende vlakken. De expositie stelt namelijk niet alleen haar schilderkunsten ten toon, maar ook haar talenten als schrijfster en filmmaker worden hier aan het publiek gepresenteerd.

Het conceptuele is in de kunst van Kit-Ling de basis van al haar werkstukken. Vroeger was overwegend de natuur, en de spirituele kracht daarvan het concept achter de artistieke uitingen van de kunstenares. Dat kon ook niet anders, want liefde voor de natuur werd haar van jongs af aan, vooral door haar vader, met de paplepel ingegoten. “De natuur geeft mij de kracht om bepaalde emoties te verwerken en het brengt je als mens tot rust.” Hoewel de nadruk tijdens deze expositie meer ligt op de kracht van de vrouw, blijft de invloed van de natuur altijd een belangrijke rol spelen in het werk van Kit-Ling en is de relatie vrouw – natuur ook eerder tot uitdrukking gekomen in haar werkstukken. De natuur is immers een onuitputtelijke bron van kracht en inspiratie voor Kit-Ling en voor vele andere sterke vrouwen in de gemeenschap. Daarnaast hebben ook een zekere mate van nationalisme, van vaderlandsliefde en oprechte interesse voor de verschillende culturen die in ons land vertegenwoordigd zijn, vanaf de schoolbanken bijzondere aandacht van deze kunstenares.

Grote invloed hebben vooral onze huidige president Ronald Venetiaan, toen als docent verbonden aan de AMS (Algemene Middelbare School), en de dichter Dobru gehad op de vorming van deze waarden.
Geleidelijk aan, mede als gevolg van een interne evaluatie van haar eigen rol als vrouw en als kunstenaar, is de interesse in het onderwerp “de vrouw” gaan groeien. Als kunstenares, en uiteraard als vrouw, wil Kit-Ling door middel van haar werk de aandacht vestigen op de vrouw en haar positie in de maatschappij. Er zijn nog zoveel vrouwen die in onderdrukking leven en zelfs voor de zogenaamde geëmancipeerde vrouw zijn er nog steeds uitdagingen en obstakels aanwezig. Desondanks is de kracht van de vrouw in alle lagen van de maatschappij duidelijk aanwezig en zijn vele sterke vrouwen succesvolle en gedreven multi-taskers. Over dit onderwerp zal er als afsluiting van de expositie een interessante discussie-avond gehouden worden op de laatste avond, 14 juli. Het panel bestaat uit diverse vertegenwoordigers die elk vanuit hun specifieke aandachtsveld of vakgebied de positie van de vrouw daarbinnen zullen toelichten en bediscussiëren.

De schilderijen in de expositie zijn overwegend figuratief met hier en daar wat realistischere werken. De unieke stijl en uitstraling waar Kit-Ling Tjon Pian Gi bekend om staat, is er duidelijk in te herkennen. Op de openingsavond vindt tevens de presentatie plaats van het boek De kracht van vrouwen. In het boek zijn alle kunstwerken van de expositie terug te vinden en maakt het publiek kennis met Kit-Lings steeds groeiende liefde voor de schrijfkunst. Met haar fictieve verhalen die het zelfde thema omvatten als de kunstwerken, presenteert de kunstenares een publicatie waarin beeld en woord bewust in gelijke mate van belang zijn. Tijdens de expositie wordt ook Kit-Lings film UMA vertoond. Deze film werd vorig jaar bij het Backlot Festival voor het eerst vertoond. Ook voor deze vorm van kunst heeft Kit-Ling Tjon Pian Gi een speciale interesse en de film is een passende aanvulling op het geheel van de expositie.

Tenslotte is er aan de expositie ook een prijsvraag verbonden welke beantwoord dient te worden aan de hand van een interactief kunstwerk; namelijk de “heldinnen leesplank”. Vijf portretten van elk een vrouwelijke heldin, moeten dan gekoppeld worden aan vijf plankjes met een voornaam en vijf andere plankjes met daarop een beroep, functie of positie. Deze informatie wordt dan ingevuld op een prijsvraagformulier waarop dan tevens geschreven moet worden vanwege welke verdienste of activiteiten de desbetreffende vrouwen zo bijzonder of bekend zijn. De winnaars worden na afloop van de expositie door een drieledige jury gekozen.

De opening van de expositie De kracht van vrouwen werd op 30 juni jl., in aanwezigheid van President Ronald R. Venetiaan, verricht door first lady mevrouw Liesbeth Venetiaan-Vanenburg. De expositie is voor het publiek geopend van 1 juli tot en met 14 juli van 9:00 tot en met 21:00 uur in het nieuwe VAT-gebouw aan de Kleine Waterstraat 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.