‘Nieuwe relatie Suriname o.b.v. gelijkwaardigheid’

4

Deze week sprak de Tweede Kamer over een nieuwe relatie met Suriname. CDA-kamerlid Kathleen Ferrier zei dat wat haar fractie betreft de relatie met Suriname geen ontwikkelingsrelatie zou moeten zijn, maar een relatie van gelijkwaardige partners, die een heel bijzonder band met elkaar hebben. “Nu, meer dan dertig jaar na de onafhankelijkheid, hebben de laatste zogenaamde ‘verdragsgelden’ een bestemming gekregen en is de tijd rijp voor een nieuwe relatie”, zo zei de CDA’ster. Volgens Ferrier gaat het goed met Suriname.

Het kan absoluut nog veel beter voor een land met zoveel mogelijkheden, maar er is een aantal zeer positieve tendensen. Zo zijn er steeds meer mensen met een afgemaakte opleiding teruggegaan naar Suriname. We zien een toenemende bedrijvigheid en steeds meer particulier initiatief. Dat is positief en het was goed te horen, toen de president van Suriname onlangs ons land bezocht, dat de Surinaamse regering dit ook zal stimuleren.

Ferrier vroeg de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hoe zij de nieuwe relatie met Suriname vorm willen gaan geven. Zij wees beide ministers op de mogelijkheden van het samen deelnemen aan ‘Twinning initiatieven’ waarbij volledig gelijkwaardig wordt opgetrokken in gezamenlijke projecten, zoals bij hogeschool-opleidingen. “Heel belangrijk omdat dat een ontbrekende schakel is in het Surinaamse onderwijssysteem”, zo zei Ferrier. Zij benadrukte tevens het belang van ondersteuning voor de hervorming van de financiële sector, in het bijzonder het belastingsysteem. De minister zei positief te staan tegenover steun op dat gebied. De CDA’ster was blij met de toezegging van de minister dat de initiatieven zich niet tot het stedelijk gebied van Suriname zullen beperken maar ook het binnenland zullen bereiken.

Tot slot plaatste het CDA-kamerlid nog een kritische kanttekening bij de toescheidingsovereenkomst. Volgens Ferrier moet de nationaliteit doorslaggevend zijn bij het bepalen van rechten van individuen. “Dat betekent klip en klaar dat Nederlanders van Surinaamse afkomst geen stemrecht in Suriname zouden moeten krijgen. Bij onafhankelijkheid hoort een eigen nationaliteit en niet-bezitters van die nationaliteit kunnen niet dezelfde rechten claimen als diegene die deze nationaliteit wel bezitten”, zo besloot Ferrier.


4 REACTIES

 1. Van: Redi [mailto:aam@wxs.nl]
  Verzonden: zaterdag 20 december 2008 2:18
  Aan: Kathleen Ferrier
  Onderwerp: Commentaar op persbericht Ferrier

  Vader Johan Ferrier heeft het volk van Suriname tot 2 keren toe verraden.

  1954 – was hij gehaaid om het zelfbestuur te accepteren.
  1975 – de onafhankelijkheid

  Het heeft hem nooit geïnteresseerd dat Nederland bezig is geweest om haar sociale
  voorzieningen in te richten en daarom de Koninkrijksdelen heeft willen afstoten.

  Vandaag de dag zitten onze ouderen in Suriname met een AOV van 275 SRD, waar ze
  eigenlijk recht op rond de € 500 zouden moeten hebben (dit is gelijk aan de remigratie uitkering). Reken het verschil maar voor 42.000 AOV-ers per jaar uit.

  Vader Ferrier zit zelf in Nederland met alle luxe sociale voorzieningen, terwijl hij DIE rechten van de Surinaamse ouderen ontnomen heeft.

  Hoe kan dochter Ferrier wel een Nederlandse Nationaliteit bezitten, terwijl de Surinamers in Suriname niet. Het is niet vreemd te noemen dat dochter naar Nederland gevlucht is, nadat vader na de onafhankelijk Suriname naar de afgrond heeft geholpen.

  Nu is dochter Kathleen Ferrier aan de beurt.

  Een citaat uit haar laatste persbericht :

  Tot slot plaatste het CDA-kamerlid nog een kritische kanttekening bij de
  toescheidingsovereenkomst. Volgens Ferrier moet de nationaliteit doorslaggevend zijn bij het bepalen van rechten van individuen. “Dat betekent klip en klaar dat Nederlanders van Surinaamse afkomst geen stemrecht in Suriname zouden moeten krijgen. Bij onafhankelijkheid hoort een eigen nationaliteit en niet-bezitters van die nationaliteit kunnen niet dezelfde rechten claimen als diegene die deze nationaliteit wel bezitten”, zo besloot Ferrier. – – – einde persbericht – – – Voor de rest in haar persbericht is niets terug te vinden wat zij of de CDA zelf voor Suriname en de Surinamers gedaan heeft of zou willen doen.

  In de handleiding van de TO (Toescheidingsovereenkomst) is aangegeven dat belanghebbenden het recht hebben om te allen tijde met het gezin in Suriname onvoorwaardelijk te worden toegelaten, alsmede het recht om gedurende het verblijf in Suriname in alle opzichten te worden behandeld als “Surinaams staatsburger”.

  Ook in vonnissen en arresten in Suriname (maar ook in Nederland) is het bevestigd.
  Dochter Ferrier pretendeert boven alle wetten en gerechtelijke uitspraken te staan.

  Lees ook Juridische commissie OKB buigt zich over Toescheidingsovereenkomst
  Zelfs een commissie gevormd in Suriname geeft aan dat er geen speld tussen te krijgen is.
  Wat de commissie aangeeft is in chronologische volgorde:
  – De TO is een verdrag
  – Een verdrag staat boven een nationale wetgeving (Grondwet)
  – De kieswet is ondergeschikt aan de grondwet.
  Ook in gerechtelijke stukken is bevestigd dat de grondwet ondergeschikt is aan een internationale verdrag.


  Maak melding

 2. Ferrier zei:
  “Bij onafhankelijkheid hoort een eigen nationaliteit en niet-bezitters van die nationaliteit kunnen niet dezelfde rechten claimen als diegene die deze nationaliteit wel bezitten”, zo besloot Ferrier.”

  Dit moet haar persoonlijke mening zijn !
  In der tijd zijn tussen de staten (Nederland en Suriname) andere verdragsafspraken gemaakt en vastgelegd in de Toescheidings-overeenkomst. Dus Ferrier wijst eigenhandig art. 5 van dit verdrag af !


  Maak melding

 3. Tante Sidonia kent de hele TO niet, evenals de dinosaurus onder politici Venetiaan…….

  Grundjari-mannen weten zelf niet wat hun ex-wijlen partijgenoten hebben getekend om de zo gehaaide graaicultuur onder hun ledematen te nuttigen. Suri’s zijn nog armer dan toen deze TO werd getekend.

  Dezelfde brontosaurussen hebben nimmer de moeite genomen om te overdenken welke voor- en nadelen aan de toekenning van en erkenning van de TO inhouden. Schande van zoveel teloor gegane vernuft.

  Lege breinen in de DNA spreidt zich tentoon. Allemaal waardeloze mensen, die DNA=leden.

  Vrolijke kerst en vr. groet,………..


  Maak melding

 4. Kathleen Ferrier moet niet te veel ÖUWEHOEREN” want haar vader Johan Ferrier was ook betrokken voor de onafhankelijkheid en is de eerste “president” van suriname.
  Als de overeenkomst zo slecht was voor de surinamers waarom heeft hij in het begin van de onafhanlijkheid naar voren gebracht??????
  Immers de “FERRIER’s”hebben ook hun profijt gehad in Suriname!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.