Nederlandse voorstelling in première in Paramaribo

0

Op zondag 26 oktober gaat in Paramaribo de Nederlands/Surinaamse productie Wilde Wespen & Verboden Vruchten in première. Deze multimediavoorstelling over de zeventiende-eeuwse natuurvorster Maria Sybilla Merian is een coproductie van de Nederlandse Stichting Lantaarndragers en de Surinaamse productiestichting OnStage van Helen Kamperveen. Karen Eve Johnson is verantwoordelijk voor het idee, de tekst en de regie. De Nederlandse vertaling van het stuk is gemaakt door Matin van Veldhuizen. Nettie Blanken en Helen Kamperveen spelen Merian en haar slavin.
Wilden Wespen & Verboden Vruchten is tot 2 november in Suriname te zien, in de Jeugd Theater School, het nieuwe theater van Kamperveen in het voormalig Patronaatsgebouw. Voor september 2009 staat een tournee in Nederland gepland.

Wilden Wespen & Verboden Vruchten is gebaseerd op het boek De Veranderingen der Surinaamse insecten van de Duits/Nederlandse kunstenares en wetenschapster Maria Sibylla Merian en op het leven van deze bijzondere vrouw die in 17de eeuw planten en dieren bestudeerde die ze zo exact mogelijk na tekende. De wonderlijke illustraties die zij toen maakte ­ recent nog tentoongesteld in het Rembrandthuis in Amsterdam – vormen de basis voor de scenografie van het stuk.

Twee vrouwen reizen door Suriname
Het verhaal gaat over de bijzondere relatie tussen een Europese kunstenares en een slavin die haar bijstond tijdens haar veldonderzoek in de binnenlanden van Suriname. In het stuk wordt het ingrijpende verhaal van deze twee vrouwen ondersteund door middel van video’s en illustraties. Tijdens het spel worden nog steeds beladen thema’s zoals slavernij, de ondergeschikte positie van vrouwen in de maatschappij en de leefomstandigheden in het koloniale Suriname aan de kaak gesteld. Hier bij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de prachtige kunstwerken van Maria Sibylla Merian. Deze tekeningen zijn door videokunstenaar Mayura Subhedar tot animaties verwerkt die de toeschouwers in de loop van de voorstelling zullen omringen, zodat het publiek steeds meer het idee krijgt onderdeel te zijn van het verhaal.

De voorstelling wordt gespeeld door Nettie Blanken, bekend van het Klokhuis en diverse rollen in speelfilms, televisieseries en theatervoorstellingen en de Surinaamse actrice Helen Kamperveen, onder meer bekend van de voorstelling De Koningin van Paramaribo (Cosmic Theater) en de film De kleine blonde dood. Het verhaal en de regie zijn in handen van Karen Eve Johnson die geïnspireerd door haar tekeningen dit verhaal van deze vrouw die haar tijd zo ver voor uit was tot leven laat komen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.