maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPom: van Suriname naar koude grond

Pom: van Suriname naar koude grond

-

Does Travel - naar Suriname

Op 16 juni aanstaande organiseert Smaak in samenwerking met Imagine IC in Amsterdam Zuidoost de wedstrijd: Pom: van Suriname naar koude grond. Iedereen die Pom kan maken wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd, dat kan zijn volgens traditioneel recept maar ook Pom volgens eigen recept is welkom.

Aanleiding is de tentoonstelling ‘Pom op het menu‘. Pom is een Surinaamse ovenschotel. Van de traditionele bereidingswijze tot vernieuwende gerechten met deze Zuid-Amerikaanse knol zijn tijdens de tentoonstelling in woord, geluid en beeld te zien. Speciaal voor de tentoonstelling bedachten een aantal bekende chef-koks, kunstenaars en een food-designer nieuwe recepten met het basisingrediënt de pomtajer.

Pom is veelzijdig, iedereen heeft de geheel eigen wijze om het te bereiden. Traditioneel bereidt of vernieuwend: wie in Nederland maakt de lekkerste Pom? Na de wedstrijd ‘Pom: van Suriname naar de koude grond’ zal dit duidelijk zijn.

Op 16 juni zal een vakkundige en publieksjury de Pom van de uitgekozen deelnemers proeven. De vakkundige jury beoordeelt de Pom op smaak, bereidingstechniek maar ook de onderbouwing speelt een belangrijke rol bij de keus van een winnaar. De vooraf ingezonden recepten zijn beoordeeld op creativiteit en onderbouwing. Het gerecht is voor minimaal vier en maximaal tien personen, bevat in ieder geval pomtajer en de kosten bedragen niet meer dan € 25,00.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Leuk:::: maar koop geen pomtajer in de winkel. Het zit vol troep (schurken) b.v. 40% aardappel 60% Tajer of groene banaan of zij pakken iets anders om dat ding op gewicht te krijgen…..ga zo maar door, nooit puur te krijgen.

  Daarnaast een vieze vuile smaak die troep uit de Toko’s.


  Maak melding
 2. Ik vind het prima als men gaat proberen om andere gerechten te maken met pomtayer, maar noem deze gerechten dan alsjeblieft geen pom. Naar mijn mening moet het authentieke joods-surinaamse recept in tact worden gehouden. Dus geen mostert (piccalilly) of zelfs chinese vruchten en andere ingrediënten die er echt niet in thuis horen. Als men graag andere recepten wil uitvinden waarbij pomtayer als (basis-)ingrediënt dient, mijn zegen heb je. Gino de Robles


  Maak melding
 3. Beste Borman (no.2),

  Ik maak al jaren mijn pom met de tayer van LUFO. Ik vind die wel lekker. Die tayer van LUFO heeft geen troep.
  En oja, ik zet wel picallilly in mijn pom, maar wel die van Koeleman, die is de beste.


  Maak melding
 4. Nr 4. Pedro echt waar LUFO…aub… ik zal zeker een kijkje nemen…dus nogmaals stuur mij aub niet op pad om troep te halen.

  Ik ga uitzoeken..alvast bedankt Pedro…en tang-boeng.


  Maak melding
 5. Klopt de titel van dit artikel wel?

  Pom is van orgine een Joods gerecht dat bereid werd met aardappelen.
  Door de tijd heen is de aardappel vervangen door de tayer.
  Google maar op: pom


  Maak melding
 6. Er was in Suriname geen aardappel…..want die moest toen pom voor het eerst werd gemaakt nog uit Peru komen…. Men kan zich inschrijven via de website van SMAAK.NL, http://www.smaak.nl of bij Imagine IC. Zie ook de link in het artikel.
  Natascha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES