maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSVJ: "Vrije meningsuiting en persvrijheid opnieuw onder druk"

SVJ: “Vrije meningsuiting en persvrijheid opnieuw onder druk”

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft in een persbericht haar ernstige bezorgdheid geuit over acties die ondernomen zijn door president Ch. Santokhi rond het boek ‘Corruptie op het hoogste niveau’ van auteur en ondernemer, Gerard van den Bergh. Naast de sommatie aan boekhandel Vaco om de verkoop te staken, heeft dagblad de Ware Tijd ook een deurwaardersexploot gekregen om de foto van de cover te verwijderen.

Deze bezorgdheid betreft in deze niet de inhoud van het gepubliceerde en ook niet de in het boek besproken personen, maar de vrijheid van meningsuiting van persoon, alsook de persvrijheid. Deze twee behoren tot de bijzondere grondrechten van de burger en zijn dan ook verankerd in de grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Verdrag Inzake de Burger en Politieke Rechten.

De SVJ wil in dit verband erop wijzen dat deze wettelijke voorzieningen er juist zijn, om de samenleving in het beleven van zowel haar rechten als haar plichten, te stimuleren en te ordenen. Zo wordt in alle genoemde bepalingen geregeld dat, waar eenieder het recht heeft om vrijelijk zonder inmenging van wie dan ook zijn of haar mening te uiten, dat recht beperkt wordt in geval er sprake is van laster, belediging of het schaden van de goede naam en eer van een ander.

Echter, en daar gaat het de SVJ om, wordt in deze bepalingen met klem benadrukt dat het beoordelen en rechtspreken over deze beperking slechts is toebedeeld aan de onafhankelijke rechter, ofwel de rechterlijke macht als een van de grondwettelijke staatsmachten in de democratie. Met name de functie van president, als bewaker van de constitutionele rechten en plichten van de samenleving, dient hieraan gehoorzaam te zijn.

Met nadruk veroordeelt de SVJ dan ook dat de president, gebruik makend van zijn machtspositie als politieke overheid, zich de bevoegdheid heeft aangemeten, de verdere publicatie van het boek te verbieden bij de boekhandel, als ook het trachten te censureren van een mediahuis, om de nieuwswaardigheid van het voorval aan de samenleving bekend te maken.

De SVJ benadrukt hier dat zoals de definitie luidt, censuur, (het gebruiken van de macht van de Staat, een andere controlerende macht, een bepaalde groepering, of van bepaalde individuen, om informatie achter te houden of de expressie aan banden te leggen), nimmer zal accepteren en toestaan. Indien de president zich in zijn eer voelt aangetast, moet ook die functie zich wenden tot de onafhankelijke rechter.

De bezorgdheid van de SVJ, is des te meer nu gebleken is dat naar aanleiding van de sommatie van de president, de boekhandel zonder dat, over het voorval een gerechtelijke beoordeling en uitspraak is gedaan, gevolg heeft gegeven aan de sommatie en het uitgebrachte boek van de schappen heeft gehaald.

De willekeurige sommatie van de president aan de Ware Tijd, terwijl ook andere media het nieuwswaardige onderwerp met de samenleving hebben gedeeld en daarbij de door het staatshoofd gewraakte foto hebben gebruikt, is des te zorgelijker en bedenkelijk.

De journalistenvereniging is anderzijds bijzonder content mee dat de Ware Tijd zich bewust is van haar rol en positie in de maatschappij en kordaat geweigerd heeft gehoor te geven aan de sommatie van de president. Het is aan te bevelen dat de in Suriname gevestigde mediahuizen gezamenlijk dit standpunt uitdragen, mede als ondersteuning naar het medium.

De SVJ wil tot slot de samenleving, maar vooral het maatschappelijke middenveld en de staatsmachten oproepen er alles aan te doen, om met inachtneming van de wettelijke bepalingen, ervoor te zorgen dat er geen verdere ontwrichting komt van de maatschappelijke verhoudingen, orde en rust, die broodnodig zijn voor de algehele harmonie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

56 REACTIES
  1. Ik heb begrepen dat Koning Keizer Admiraal Santokhi gezegd heeft dat men zelfs niet over het boek mag praten, anders maakt men zich schuldig aan een strafbaar artikel.

    Zou deze Santhoki mij kunnen vertellen wat het strafbare artikel is?

    Santhoki is gewoon een Despoot die in 2025 weggestemd moet worden.


    Maak melding
  2. Dit zegt meer iets over de kwaliteit van de SVJ dan dat iets zegt over de TEGENreactie van de persoon / personen op de cover.
    De SVJ wil dat er van alles onbegrensd gezegd en gedrukt moet kunnen worden zonder dat er een tegenreactie mag komen. Want een tegenreactie is volgens de SVJ een inbreuk op de vrijheid.

    Een tegenreactie hoort toch ook tot vrijheid van meningsuiting.

    De SVJ heeft de ideologie van een dictator !

    Dwt is duidelijk op zijn pik getrapt.

    Dit gaat trouwens een stapje verder dan alleen het uiten van een mening of persvrijheid. Zeker in een politiek zeer gevoelig land als Suriname ! En al zeker in de huidige toestand waar het volk niet leest en alleen uitgaat van de headlines of de cover.

    Wat is een mening, wat is een belediging, beschuldiging, het uitlokken van burgerlijk ongehoorzaamheid, etc ?
    Waar liggen de grenzen ?

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  3. Wat zal ik blij zijn als deze omhoog gevallen figuur geen president meer is van Suriname.

    Alle racistische spanningen zullen in een keer als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

    Ik hoop dat de econoom Winston Ramautarsing zich kandidaat stelt voor de volgende president van Suriname.

    Winston Ramautarsing is vele malen intelligenter dan Santhoki in every ways.


    Maak melding
  4. Doek jezelf op svj.
    Jullie zijn een schande voor de professionele doodgeschoten journalisten. Yuk, yuk, yuk!

    Vrijheid v meningsuiting interpreteren jullie naar eigen inzicht.
    Journalisten die voornamelijk riooljournalistiek bedrijven die moeten je beoordelen.

    Wie zit in het bestuur v svj, tsja dwt-rioolkrant. Die zijn vanaf dag één met een hetze bezig.
    Of denken jullie misschien dat die levensgrote ‘herdenkingspagina’ ons is ontgaan.
    Jullie mening snijd geen hout, vraag snijderman.

    Foto’s jatten is AVG, foto’s jatten v staatshoofden is dubbelop, schande voor suri.

    Op dit moment mag de AD bepaalde geluidsfragmenten ook niet publiceren. Zat voorbeelden wereldwijd.

    Pure onkunde!


    Maak melding
  5. “Met nadruk veroordeelt de SVJ dan ook dat de president, gebruik makend van zijn machtspositie als politieke overheid, zich de bevoegdheid heeft aangemeten,……”
    ================================

    Onder welke steen komen deze mensen zo plotseling vandaan gekropen. Toen de veroordeelde voortvluchtige massamoordenaar het geschiedenisboek verbood waren ze nergens te bekennen. Zolang je geen bewijs hebt en de huidige President niet veroordeeld is moet je hem het voordeel van de twijfel geven. Maar de onkundige pers gaat eerder achter de bevindingen staan van een politicoloog dan dat ze zelf met een gedegen stelling komen. Ze zijn totaal niet berekend op hun functie in de maatschappij.
    Per slot van rekening probeert de President ook alleen maar het instituut van de President en de staat Suriname in bescherming te nemen. Geen enkele andere abani doet een poging daartoe, hun krabben mentaliteit verhinderd dat.
    Nogmaals de man is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Kijk maar naar die veroordeelde voortvluchtige massamoordenaar en drugsdealer…..
    Ke pôti een deel van het volk staat liever achter een massamoordenaar…..


    Maak melding
  6. Het is een grove schande dat een binnenlandse krant hun eigen staatshoofd laat vallen en de kant kiest van een Nederlander die nauwe banden heeft in het drugscircuit.

    Fiod do your job and follow his money.


    Maak melding
  7. Die racistische spanningen van je, zitten in je eigen kop.
    Doe normaal dan is er niets aan de hand!
    Je gaat nog erg flippen als de ndp terugkomt. Dus doe rustig.


    Maak melding
  8. Thank you Para Express.
    Ik had al een paar dingen in mijn hoofd en toen kwam ik bij de post van Para Express.
    Ik weet niet of het door gegaan is maar vorig jaar zouden een paar Nederlandse journalisten naar Suriname gaan om de Surinaamse Journalisten op te leiden.
    De Surinaamse Journalisten zouden moeten weten waar Baas, boefdraad en bordo zijn.
    Waar warren ze toen de lijfwacht van de koning te keer zijn gegaan tegen een journalist en zijn telefoon van hem hadden gejat. Waar waren ze toen een activist met een truck mensen inreed zogenaamd werd hij gegijzeld. Zij moeten beginnen met de waarheid boven tafel te brengen.
    Is het niet hun taak het Surinaamse volk te informeren wat zich precies afspeelt??
    Laten zij nu beide partijen spreken en zo het volk op de hoogte houden of zijn ze werkelijk altijd al mond dood gemaakt want ik hoor ze nooit.
    Ik ben geen fan van Chan maar toen Chan als pres begon stelden ze wel vragen en ik dacht dat ze uit een 10 jarige slaap waren ontwaakt. Proberen ze misschien nu weer hun slag te slaan voor Chan er niet meer is.
    Ik zie heel veel mensen proberen nu hun slag te slaan om op 2025 pres te worden.


    Maak melding
  9. Vele dictaturen beginnen met het verbieden van boeken, daarna worden journalisten geïntimideerd, waarna de intelligentia verder onder druk wordt gezet. Advocaten die deze vechters van het vrije woord verdedigen worden vervolgens gedemoniseerd en de als absurditeit van de censuur zijn toppunt bereikt, zijn de mannen en vrouwen van de vakbondbond aan de beurt, want dat gezeur over CAO en arbeidsvoorwaarden moet maar eens afgelopen zijn! Ze zouden de staat kunnen ondermijnen en eventueel een coup d’etat kunnen beramen, die hardhandig neergemaaid moet worden! En voordat men het beseft, zijn we terug bij af en wordt er jaren later weer een ex-president (lees: dictator) berecht! Welterusten!


    Maak melding
  10. Indien de SVJ, dWt, of wie dan ook het niet eens is met Santokhi dan heeft hij of zij ook de vrijheid om naar de rechter te gaan !

    Dus wat is het punt van de SVJ e.a. ?

    Blijkbaar weet de SVJ dat de media en van den Bergh fout zijn en zoeken zij nu aandacht bij het volk.

    En inderdaad waar waren zij toen Bouta de geschiedenis vervalste ?
    Waar waren de zgn. kritische vragen toen Bouta met zijn tralala verhaal kwam ?

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  11. Vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd. Als iedere malloot een boek mag uitbrengen vol met leugens en beschuldigingen dan riekt dat naar smaad en laster. Terecht dat men hier tegen optreedt.


    Maak melding
  12. “dat een president ‘zuiver’ volgens de wet handelt en niet als een despoot in de dop.”
    “Als moordenaar Bouterse dit had gedaan dan zat men nu anders te piepen. Als je sec over deze zaken wil praten moet je objectief durven zijn”
    ===================================

    Bouterse heeft het gedaan, zie kwestie geschiedenisboek, garnaal.
    Wat een super domme opmerking alweer, wist je maar waar je het over hebt…..helaas, dat krijg je als je een blinde adoratie hebt voor de één en de ander haat omdat hij niet op “ons” lijkt….

    “Btw, hier ziet men weer het tegenovergestelde wat Bronto beweerde. Iemand, wel gestudeerd, hoogopgeleid en toch in staat om het verkeerde (misbruik maken van zijn macht) te doen. Misschien een kwestie van gebrek aan “zelfontplooiing”.”
    ================================

    Wie is nu dom bezig…..


    Maak melding
  13. Het gaat niet om de inhoud van het boek maar het portret recht. Het mag niet zonder toestemming van de betreffende op de cover of op een bladzijde geplaatst worden zonder zijn of haar toestemming.


    Maak melding
  14. @ Para Express 31 januari 2024 Bij 18:40
    “Indien de SVJ, dWt, of wie dan ook het niet eens is met Santokhi dan heeft hij of zij ook de vrijheid om naar de rechter te gaan !…” “…En inderdaad waar waren zij toen Bouta de geschiedenis vervalste ?
    Waar waren de zgn. kritische vragen toen Bouta met zijn tralala verhaal kwam ?”

    Ten eerste hoeft de SVJ niet naar de rechter te stappen, want Santokhi heeft de kwestie m.b.t. het boek aanhangig gemaakt en een advocaat benaderd om het boek te verbieden en eventueel uit de handel te halen. De SVJ is een orgaan, die de ‘vrijheid van drukpers’ verdedigd, zoals vastgelegd in artikel 7 van de Nederlandse Grondwet!

    Ten tweede, heeft de Nederlandse regering heeft haar afschuw uitgesproken. toen Desi Bouterse geschiedenisboeken censureerde die getrekking hadden op zijn rol in de ‘Decembermoorden’ (als u de actualiteiten nauwlettend gevolgd had, dan had u dat geweten). De ‘vrijheid van meningsuiting’is een voortvloeisel van de ‘vrijheid van drukpers’ en is in Nederland van een dusdanig groot goed, dat het best wel een beetje mag ‘schuren!’

    Op vele fora, dus ook bij waterkant.net worden er dingen geschreven, die veel verder gaan dan op menig forum in Nederland toegestaan zijn! In Suriname (ook in Nederland trouwens) is men vaak van mening, dat degene die het hardst brult, het gelijk aan zijn kant heeft, maar de realiteit wijst vaak uit dat het uiteindelijk degene zijn, die over het algemeen het best geïnfomeerd zijn, vandaar de uitdrukking: ‘Kennis is macht!’

    Het is nu aan de president om middels zijn ‘dikbetaalde’ advocaten, op basis van de juiste argumenten, het gelijk aan zijn zijde te krijgen. Ik wens hem heel veel succes!


    Maak melding
  15. Slap ge…. van SJV. Wat zijn ze toch zo blij dat er weer een item is waarover ze kunnen ouwehoeren. Over twee weken zijn ze uitgepraat op zoek naar een andere sensatie.
    Advies : begin alvast het niveau van jullie journalisten op te krikken naar een aanvaardbare.
    Als het gaat om nieuwsvergaring kun je in Su liever het internet raadplegen. De locale nieuwsbladen zitten elke dag weer vol met onzinnige berichten van op sensatie beluste journalisten. Negatieve berichten schijnen goed te verkopen, dus……
    Onderzoeksjournalistiek komt nimmer voor in Su. Men gaat te werk met dagelijkse hot items.


    Maak melding
  16. @Broeia. Spijker op de kop. In ons land bestaat er niet zoiets als onderzoeksjournalistiek. De leden van de SVJ zijn daar te lui voor. Easy money met sensatie journalistiek, want dat verkoopt en Surinamers zijn dol op sensatie, kijk maar naar de titel van het artikel: SVJ: “Vrije meningsuiting en persvrijheid opnieuw onder druk”. Niks is onder druk maar ja, sensatie. Niks in het artikel dat verwijst naar de inhoud of de strekking van het boek, geen enkel verhaal over de aanleiding en het verloop , de totstandkoming van het boek, helemaal niks. Alleen maar bla bla bla persvrijheid, bla, bla, bla.


    Maak melding
  17. Weg met de Despoot Chan Santokhi. Winston Ramautarsing For President.

    De Nationale DEPLORABELE PARTIJ met aan het hoofd de veroordeelde drugscrimineel tevens meervoudige Moordenaar mag nooit meer aan de macht komen.

    Laat dat duidelijk zijn!!!Niet wanneer je tegenstander van Chan bent, dan ben je per definitie aanhanger van de Moordenaars partij.


    Maak melding
  18. “Every man can educate himself. It’s shameful to put one’s mind into the hands of those whom you wouldn’t entrust with your money. Dare to think for yourself.”

    VOLTAIRE


    Maak melding
  19. Koos, maar via de gang (procesgang) naar de rechter, anders ontstaat er chaos. Eigen rechter spelen is onkan, is fataal voor onze samenleving.

    Para express, je moet de zaak niet omkeren, niet de Ware Tijd moet naar de rechter stappen omdat een malloot met een waardeloze deurwaardersexploot loopt te zwaaien in naam van de president.
    Dwt hoeft niks. Leer toch een keertje nadenken. Jonge jonge, boe.

    Sabaku, met deze reactie geeft je aan dat je de ballen verstand hebt van het omgaan met recht, dus stop met je domme reacties. Ga leren lezen dan kunnen we misschien verder praten.

    Klaas, klopt, dat mag niet zonder toestemming, maar gebeurt het toch dan rest de enige weg om je gram te halen de weg naar de rechter en vooral niet zwaaien met een waardeloze deurwaardersexploot, dit zet geen zoden aan de dijk.je moet naar de rechter.

    Mi Dati, het klopt wat je zegt als je het vergelijkt met de van pers in Nederland. Hoeveel onderzoeksjournalisten heb je in Nederland, het betaalt niet goed, dus weinig, de rest bestaat uit lapzwansen net als bij ons.
    Btw, waarom kom je de SVJ niet helpen. Ben je zelf journalist of klets je gewoon uit je nek.


    Maak melding
  20. ha ha 😂🤣 die pony , heeft jou vrouwtje dit voorgeschoteld , het zal jou niet gesmaakt hebben , jij bent een racist eerste klasse , maar de svj zal niet naar jou luisteren omdat ze net zo dom zijn als jou , de svj zijn trekpoppetjes van jou vriend de voortvluchtige moordenaar ddb , tijdens regering bouterse werden de svj trekpoppetjes een touw om hun nek geslagen , en als ze iets verkeerds van bouterse zeggen of schrijven dan werd het touw aangetrokken , horp methode, , dus [ pony-debby-robje g ] vraag je vrouwtje of ze gal kan koken en serveren met ongebluste kalk , dat zal jou smaken


    Maak melding
  21. @ Toussaint 31 januari 2024 Bij 19:36

    Bedankt voor je reactie maar ik begrijp de strekking er niet van.

    Door eerst de persoon / personen formeel aan te spreken is naar mijn weten de juiste eerste stap gezet.
    Ten tweede indien Santokhi een dwangsom afdwingt zonder uitspraak van de rechter dan kan daar tegen bezwaar worden gemaakt en desnoods de gang naar de rechter worden ingezet.

    Indien een issue niet onderling kan worden opgelost dan worden formaliteiten en procedures zeer belangrijk.

    Santokhi probeert het dus netjes op te lossen door de tegenpartij de ruimte te geven om verantwoording te nemen voor zijn eigen stommiteit.

    Krakti !


    Maak melding
  22. @ Toussaint 31 januari 2024 Bij 19:36

    ” …
    Ten tweede, heeft de Nederlandse regering heeft haar afschuw uitgesproken. toen Desi Bouterse geschiedenisboeken censureerde die getrekking hadden op zijn rol in de ‘Decembermoorden’ (als u de actualiteiten nauwlettend gevolgd had, dan had u dat geweten).
    …”

    De SVJ is naar mijn weten nog steeds een Surinaamse vereniging.
    Jouw opmerking slaat duidelijk nergens op.

    Krakti !


    Maak melding
  23. @ Para Express 1 februari 2024 Bij 06:36
    “Bedankt voor je reactie maar ik begrijp de strekking er niet van…”
    “…Santokhi probeert het dus netjes op te lossen door de tegenpartij de ruimte te geven om verantwoording te nemen voor zijn eigen stommiteit.”

    Wat de strekking is, wordt duidelijk verwoordt in het artikel en nog eens benadrukt door de reactie van ‘Pony”, die aan u gericht is. U zegt nu: “Door eerst de persoon/personen formeel aan te spreken is naar mijn weten de juiste eerste stap gezet.”

    Een ieder is vrij iemand ergens op aan te spreken.

    Ten tweede zegt u: “…indien Santokhi een dwangsom afdwingt zonder uitspraak van de rechter dan kan daar tegen bezwaar worden gemaakt en desnoods de gang naar de rechter worden ingezet…”

    En dat is wat ‘Pony’ aangeeft met ‘de zaak omdraaien’. Men mag dan president zijn, maar dat wil niet zeggen dan men dwangsommen kan afdwingen, zonder tussenkomst van de rechter. In een rechtzaak is er een ‘eiser’ (Santokhi) en een ‘verweerder’ (Van den Bergh en/of De Ware Tijd).
    Santokhi had naar een (onafhankelijke) rechter moeten stappen om een dwangsom te ‘eisen’, waar de tegenpartij zich vervolgens tegen kan ‘verweren’. Op basis van de aangevoerde argumenten en bewijslast, bepaald uiteindelijk de rechter of de ‘eiser’ (Santokhi) gelijk heeft en kan hij/zij, eventueel een dwangsom opleggen. indien de ‘verweerder’ zich niet conformeerd aan het uitgesproken vonnis. In Amerika staat er een ex-president voor de rechter, met het grote verschil dat hij de ‘verweerder’ is. En dat is ook de kracht van een democratische rechtstaat; “no one is above the law!.”

    De heer Santokhi kan dus niet ge(mis)bruik maken van zijn (machts-)positie als president van Suriname om zonder tussenkomst van de rechter het een of ander op te leggen of af te dwingen, want dat is het soort machtspolitiek, die voornamelijk toegepast wordt door dictatoriale regimes.

    Boeken worden geschreven en uitgegeven en kranten brengen het nieuws op basis van: ‘,,…de vrijheid van meningsuiting van persoon, alsook de persvrijheid. Deze twee behoren tot de bijzondere grondrechten van de burger en zijn dan ook verankerd in de grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Verdrag Inzake de Burger en Politieke Rechten.” en “Zo wordt in alle genoemde bepalingen geregeld dat, waar eenieder het recht heeft om vrijelijk zonder inmenging van wie dan ook zijn of haar mening te uiten, dat recht beperkt wordt in geval er sprake is van laster, belediging of het schaden van de goede naam en eer van een ander.” (Red.)

    Het is aan de rechter, middels een rechtzaak, te bepalen of er onrechtmatigheden zijn die overeenkomen met ‘laster, belediging of het schaden van de goede naam en eer van een ander’, in dit geval de president van Suriname. Mijns inziens gaat deze zaak niet alleen maar over het overtreden van het ‘portretrecht’, maar is de SVJ ook van mening: ,,…dat de president, gebruik makend van zijn machtspositie als politieke overheid, zich de bevoegdheid heeft aangemeten, de verdere publicatie van het boek te verbieden bij de boekhandel, alsook het trachten te censureren van een mediahuis, om de nieuwswaardigheid van het voorval aan de samenleving bekend te maken.” (Red.)

    Wat mij betreft is president Santokhi de enige die een ‘stommiteit’ begaan heeft, door dit groter te maken dan nodig is en daarmee het boek – ongewild – aanzienlijk ‘gepromoot’ heeft. Vooralsnog ben ik de mening toegedaan dat, “waar rook is – meestal – ook vuur is’ en vrees dat dit nog wel eens een heel lelijk ‘staartje’ zou kunnen krijgen.

    Tan bun


    Maak melding
  24. Kijk ze hier praten vr een narcist. Kirpa= rover mkt misbruik en verrijkt zichzelf over rug van arme Sur, Sewdien= leugenaar en dief, hoeveel visvergunninngen hft hij?? Meer dan 50 zonder 1 boot.
    Jullie pres, hij kan gillen en schreeuwen maar meer kan hij niet. Ze lopen over hem als deurmat. SVJ hft het niet over de inhoud 95% is waarheid) maar ht feit dt de kaft niet besproken mag worden. Ze moeten gewoon elke dag 20 paginas van ht boek plaatsen dan wordt hun krant super verkocht.
    Die Esmeralde is een VHP rat.glad harige. Meer niet


    Maak melding
  25. @ Para Express 1 februari 2024 Bij 08:03
    @ Toussaint 31 januari 2024 Bij 19:36
    De SVJ is naar mijn weten nog steeds een Surinaamse vereniging.
    Jouw opmerking slaat duidelijk nergens op.

    Beste Para Express,
    In mijn enthousiasme ben ik ook maar een nietig wezen, dat men ‘mens’ noemt.
    Dus ook ik maak fouten en bedankt voor het melden.

    Tan bun


    Maak melding
  26. Nope @debby!

    Ik ben een Surinen!
    Suriname is vernoemd naar de Surinen!
    Dus…. pas maar op, binnenkort zullen wij het land opeisen en vooral die paarse ratten wegjagen.


    Maak melding
  27. @ Para Express 1 februari 2024 Bij 08:47
    @ Toussaint 1 februari 2024 Bij 08:24
    “Naar de rechter stappen is een vervolg stap, niet de eerste stap.”

    Hij had zich – op z’n Hollands gezegd – ‘een hoop gezeik’ mee kunnen besparen, door meteen naar de rechter stappen. Nu moet hij – helaas voor hem – achter de feiten aan lopen.


    Maak melding
  28. Para Express, je hebt helemaal gelijk!

    Was de pres naar de rechter gestapt, dan zouden ze vd daken schreeuwen dat hij het rechtssysteem misbruikt voor eigen gewin. Nu lost hij op eigen conto op. Dat is ook niet goed.
    Wanneer wel!

    Discussiëren heeft geen zin!


    Maak melding
  29. @Esmerald 1 februari 2024 Bij 09:26
    Para Express, je hebt helemaal gelijk!
    Was de pres naar de rechter gestapt, dan zouden ze vd daken schreeuwen dat hij het rechtssysteem misbruikt voor eigen gewin. Nu lost hij op eigen conto op. Dat is ook niet goed.
    Wanneer wel! Discussiëren heeft geen zin!

    In het algemeen kan men – ongeacht de maatschappelijke positie – geen ‘misbruik’ maken van het rechtssysteem. maar ‘gebruik’ maken ervan, tenzij men smeergelden toepast om de rechtsgang te beïnvloeden. De president (of ex-president) staat – in een naar behoren functionerende rechtstaat – nergens ter wereld boven de wet. Godzijdank!

    Overigens had ik voor mij gevoel een ‘zinnige’ gedachtenwisseling met Para Express. Men kan het een discussie noemen en zelfs daar is niets mis mee, want verschillende meningen – kunnen – leiden tot nieuwe inzichten. Daar is ook de uitspraak van de grote filosoof, Socrates op gebaseerd: “Ik ben de wijste man die er is, want ik weet één ding en dat is dat ik niets weet.”

    Dus blijf met elkaar in gesprek, want ‘waar niemend met niemand praat, vallen er alleen maar doden in plaats van woorden!’


    Maak melding
  30. Debby 1 februari 2024 Bij 08:33
    Ze moeten gewoon elke dag 20 paginas van ht boek plaatsen dan wordt hun krant super verkocht.
    Die Esmeralde is een VHP rat.glad harige. Meer niet
    ===============================

    Die zit weer de boel om te draaien.
    De allereerste keer dat er werd verwezen naar ratten waren dat de vieze vuile paarse rioolratten
    En nu wil deze elke dag 20 pagina’s laten plaatsen in de krant, totaal geen rekening houdend met de impact die dit zal hebben op het land.
    Hoeveel meer bewijs moet men hebben dat dit soort totaal geen goede bedoelingen heeft met het land en uitgeroeid moet worden.


    Maak melding
  31. hoeveel stommiteit kan er hier worden neergekwakt vraag ik me wel eens af.
    ik lees hier dat een of andere drol denkt dat ibij edere uitspraak van een rechter een rechtszaak plaatsvindt waarbij de partijen in de rechtszaal zitten.
    nee dumbass. De meeste uitspraken vindem juist NIET dus NIET plaats met de partijen in de rechtszaal
    Ma hoe dan?
    Wel la me je het duidelijk maken
    de rechters krijgen de casus, bestuderen deze en doen hun “uitspraak” op papier
    Snap je het nu dumbass
    Zo nu stil zijn en mars terug in je hok op het erf


    Maak melding
  32. Pony 31 januari 2024 Bij 23:19
    “Sabaku, met deze reactie geeft je aan dat je de ballen verstand hebt van het omgaan met recht, dus stop met je domme reacties. Ga leren lezen dan kunnen we misschien verder praten.”
    “Hoeveel onderzoeksjournalisten heb je in Nederland, het betaalt niet goed, dus weinig, de rest bestaat uit lapzwansen net als bij ons.”
    =====================================

    Als je denkt de wijsheid in pacht te hebben! Blijkbaar ben jij de enige hier op WTK die verstand heeft over het recht en snapt als enige ook wat jezelf schrijft. Je lijkt wel de pseudo-econoom wel, die is ook al op alle gebieden afgestudeerd en probeert ook iedereen de maat te nemen, of moet ik zeggen “met iedereen een loopje te nemen”?

    Waar baseer je het op dat er ook nog eens weinig onderzoeksjournalisten in Nederland rondlopen en dat ze niet goed verdienen?, hahaha over leren lezen gesproken.
    Het zou je sieren je betweterige opmerkingen hier achterwege te laten. je bent verblind en blijft in je eigen waan een hoop ongenuanceerde onzin hier verkondigen helaas.

    Overigens je laatste sneer naar Mi Dati, “Btw, waarom kom je de SVJ niet helpen. Ben je zelf journalist of klets je gewoon uit je nek.” geeft weer heel duidelijk aan de narcist die bent……of ga je weer in je eigen straatje lallen dat ik niet kan lezen?


    Maak melding
  33. @ Toussaint 1 februari 2024 Bij 09:02

    Ik denk eerder dat van den Bergh en media nu met dat “gezeik” zit en niet de cover boys. Zij reageren en eisen herstel.

    Verder komt nu naar voren dat van den Bergh zelf de regels bewust overtrad. Dus wie is er corrupt !

    Hopelijk wordt het gehele verloop van deze issue in het openbaar gebracht en komt er geen open einde net als bij de voortvluchtigen.

    Krakti !


    Maak melding
  34. @Sabaku 1 februari 2024 Bij 10:14
    Pony 31 januari 2024 Bij 23:19
    “…Waar baseer je het op dat er ook nog eens weinig onderzoeksjournalisten in Nederland rondlopen en dat ze niet goed verdienen?,…”

    Beste Sabaku,
    Jullie hebben allebei een beetje gelijk. Er lopen inderdaad, zo goed als geen onderzoeksjournalisten in Nederland op straat en dat heeft vooral te maken dat ze hun leven niet zeker zijn. Peter R. de Vries was daar een van en die is een paar jaar geleden met meerdere kogels door het hoofd van het leven beroofd. Meerdere verdachten zijn onlangs tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. De meeste (misdaad-)onderzoeksjournalisten worden intensief beveiligd, want ze worden continu bedreigd. Dat schijnt vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld te zijn, triest genoeg. Onderzoeksjournalist zijn is één van de zwaarste, meest zenuwslopende vorm van journalistiek. Zij – en anderen – verdienen daarom heel veel respect, daar zij vaak met gevaar voor eigen leven, de ogen en oren van de wereld zijn.

    Tan bun


    Maak melding
  35. Vele mensen kunnen niet tegen Kritiek voorla op dit Forum. WHO THE CAP FIT….!!! En toch is het ZEKER…CHAN na hain 2025.
    Mensen weet op wie u stemt……WAT…Haaaaaaaaaaaaaaaa


    Maak melding
  36. @ Para Express 1 februari 2024 Bij 11:18
    @ Toussaint 1 februari 2024 Bij 09:02
    “Ik denk eerder dat van den Bergh en media nu met dat “gezeik” zit en niet de cover boys. Zij reageren en eisen herstel. Verder komt nu naar voren dat van den Bergh zelf de regels bewust overtrad. Dus wie is er corrupt !…”

    ,,…Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.”

    Om maar in clichés te vervallen: “Het mes snijd aan twee kanten” en “Er zijn meerdere wegen, die naar Rome leiden!” Ik denk dat geen van de betrokkenen gebaat zijn bij al dit ‘gezeik.’ Het beste zou zijn, een schkking, waarmee iedereen tevreden is en ‘oude jongens, krentenbrood!”


    Maak melding
  37. Sabaku, effe doordenken bij het lezen van mijn post’s. Pony speelt geen sabiso, het is enkel zijn mening gebaseerd op……………..Trouwens ik betwijfel of jij weet wat het werk van een onderzoeksjournalist inhoudt.
    De opmerking van Mi Dati betrof onderzoeksjournalisten betreffende de corruptie in Sranan, in Nederland zijn er weinig. Je moet als journalist weten wat corruptie is om er over te kunnen schrijven, anders krijg je een deurwaardersexploot aan je broek, hahaha.
    Je hebt meer van die populaire misdaadjournalisten dan………

    Als jij vindt dat Pony ongelijk heeft, dan verwacht men van jou dat je met feiten komt opdraven en niet met nietszeggende opmerkingen. Ga op onderzoek uit, laat de lezers zien, met feiten, dat zPony ongelijk heeft. Met aannames alleen ontkracht je niks, je maakt jezelf ontiegelijk belachelijk, net als vriend Para Express.
    Trouwens, het heeft ergens gestaan bij een gedane onderzoek naar onderzoeksjournalisten.

    Ps, Mi Dati heb ik niet beledigd. Sorry als het zo is overgekomen.

    Btw, Toussaint, wijlen Peter R de Vries, was wat men noemt een misdaadjournalist, geen onderzoeksjournalist. Ja, beide doen onderzoek naar, maar toch….
    Onderzoeksjournalisten zijn meer de types van follow the money (sector economie), in de wetenschap enzo.


    Maak melding
  38. @ Pony 1 februari 2024 Bij 13:05
    “Btw, Toussaint, wijlen Peter R de Vries, was wat men noemt een misdaadjournalist, geen onderzoeksjournalist. Ja, beide doen onderzoek naar, maar toch….
    Onderzoeksjournalisten zijn meer de types van follow the money (sector economie), in de wetenschap enzo.”

    Pony,
    Onderzoeks- of researchjournalistiek is een gespecialiseerde tak van de journalistiek die zich bezighoudt met diepgravend en vaak langdurig speurwerk naar nieuwsfeiten. Het journalistieke zoekwerk is gericht naar onthullingen en achtergronden die iets te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld misdaad, corruptie, wanbeleid, wetsovertreding of andere zaken die zonder al die extra inzet aan publieke waarneming onttrokken zouden blijven. Bron: Wiki

    Dus voor dat je iedereen de maat wilt nemen, is het ook in jou geval ‘geloofwaardiger’ als je zelf ook je ‘huiswerk’ doet. Onderzoeksjournalist is de verzamelnaam voor diverse soorten journalistiek, waarbij grondig onderzoek gedaan wordt, waarvan (misdaad-)onderzoeksjournalist de gevaarlijkste vorm is.

    Tan bun


    Maak melding
  39. Pony 1 februari 2024 Bij 13:05
    Sabaku, effe doordenken bij het lezen van mijn post’s. Pony speelt geen sabiso,
    =================================================

    Integendeel, je hele betoog is doordrenkt van “sabiso”.
    Jou eigen woorden: “Onderzoeksjournalisten zijn meer de types van follow the money (sector economie), in de wetenschap enzo.”
    Ik snap wel dat je ergens de klok heb hoeren luiden, maar de klepel?, die heb je helaas nog steeds niet gevonden. Ga lekker goolgen” op Free Press Unlimited of VVOJ die inmiddels uit een ruim bestand kan putten van voldoende onderzoeksjournalisten” die een behoorlijke boterham verdienen en niet de hele dag zoals jij een hoop onzin hier lopen op te schrijven. Met ander woorden, doe je huiswerk alvorens je ongenuanceerde onzin zit te verkondigen.
    Naar mij wijzen met opmerkingen als “nietszeggende opmerkingen, aannames, mezelf ontiegelijk belachelijk maken” is een kwestie van perceptie. En je weet uit het verleden dat dit laatste niet echt jou sterkste punt is helaas.

    “Btw, Toussaint, wijlen Peter R de Vries, was wat men noemt een misdaadjournalist, geen onderzoeksjournalist. Ja, beide doen onderzoek naar, maar toch….”
    Ook weer zo’n BS stelling, wat is het nu, wel of niet????hahaha….Of was Per toch alle drie Journalist, Misdaadjournalist, Onderzoeksjournalist en ook nog eens mede aandeelhouder van De Vries & Kasem advocaten.

    Toussaint 1 februari 2024 Bij 11:27
    Beste Sabaku,
    Jullie hebben allebei een beetje gelijk.
    ========================

    Dus Toussaint meneer/ mevrouw de betweterige, ik snap niet zo goed wat je bedoelt met “allebei een beetje gelijk”. Wellicht moet jij ook gaan googlen’ op Free Press Unlimited en VVOJ en/of hun verdienmodel opvragen alvorens je elke keer weer een ander de maat wil nemen.


    Maak melding
  40. Sabaku 1 februari 2024 Bij 14:08
    Toussaint 1 februari 2024 Bij 11:27
    Beste Sabaku,
    Jullie hebben allebei een beetje gelijk.
    ========================
    “Dus Toussaint meneer/ mevrouw de betweterige, ik snap niet zo goed wat je bedoelt met “allebei een beetje gelijk”. Wellicht moet jij ook gaan googlen’ op Free Press Unlimited en VVOJ en/of hun verdienmodel opvragen alvorens je elke keer weer een ander de maat wil nemen.”

    Sorry meneer/mevrouw Sabaku,
    Het was niet mijn bedoeling om uw tenen te trappen, maar dacht eerder de ‘bewolkte luchten te doen opklaren’, aangezien er nogal een grimmig sfeertje ontstond. Ik ken enkele onderzoekjournalisten, dus hoef ik het niet echt op te zoeken, maar heb het toch gedaan via Wiki (om het meer ‘body’ te geven).

    Mijn zoekmachine is ‘duckduckgo’ trouwens, aangezien ik niks met google (de informatieverzamelzoekmachine) opzoek. Ik doe ook niet aan, facebook (meta), X of enig andersoortig (a)sociale media. Waterkant vindt meer dan genoeg en soms ook een tikje veel. Het ging mij ook niet om het verdienmodel van onderzoekjounalisten, maar om hun aanwezigheid in de openbare ruimte. Ik heb een beetje een idee van hun verdiensten en weet dat het ze ruimschoots toekomt, gezien de bagger waar ze soms in moeten krioelen om ons de feiten te presenteren. Jounalisten van o.a., Al Jazeera vind ik daar een goed voorbeeld van. Ik probeer zo veel mogelijk niemand ‘de maat te nemen’, maar doe mijn best op inhoudelijk ergens op te reageren. Aan uw nogal venijnige reactie, maak ik op dat u nogal geagiteerd ben en zal u daarom niet meer ‘lastigvallen’, met wat in uw ogen ‘betweterigheid’ is.

    Tan bun


    Maak melding
  41. Toussaint en Sabaku, ‘nou doen jullie jezelf tekort’, ik neem niemand de maat, maar als jullie het zo willen opvatten, soit.
    Trouwens het was Peter zelf die zich liever misdaadjournalist liet noemen en zichzelf ook zo zag. Als jullie of wie dan ook mij kan duidelijk maken dat wiki, de bron (encyclopedie) is die 100% betrouwbaarheid verspreidt dan heb je mijn aandacht.
    We kunnen kletsen tot een van ons het heen en weer krijgt, in mijn opvatting refereer je niet naar een encyclopedie als referentie (bron), maar naar de primaire bron waarop de encyclopedie zich baseert.
    Wie de definitie van onderzoeksjournalist weet, steek zijn vinger op, het zal in elk geval niet de mijne zijn.
    Ik zelf maak onderscheidt tussen onderzoeksjournalistiek naar werkterrein. Bijvoorbeeld: Onderzoeksjournalistiek in de wetenschap staat op een ander niveau dan een onderzoekje naar corruptie van een ambtenaartje. Snap je mijn mening nu. Als je geen respect voor mijn mening kan opbrengen moet je het zelf weten, maar probeer niet jouw mening (aannames met perceptie) op te dringen.

    Btw , ik gebruik wiki soms ook als startpunt (voor iets wat ik wil weten), maar ik lees wel de bronnen zelf. Klakkeloos iets aannemen is niet mijn ding. En natuurlijk kan het voorkomen dat ik het mis heb, ik ben ook maar een mens. Nogmaals ik neem niemand de maat, ik mis de nodige arrogantie daarvoor. Ik geef gewoon mijn mening, probeer jullie dat ook eens.


    Maak melding
  42. @ Pony 1 februari 2024 Bij 15:21
    ,,..Ik geef gewoon mijn mening, probeer jullie dat ook eens…”

    Bij deze..

    PS.
    Wel een hoop ‘komma-neukerij’, voor iemand die alleen zijn mening geeft…


    Maak melding
  43. Toussaint 1 februari 2024 Bij 15:47
    @ Pony 1 februari 2024 Bij 15:21
    ,,..Ik geef gewoon mijn mening, probeer jullie dat ook eens…”

    Bij deze..

    PS.
    Wel een hoop ‘komma-neukerij’, voor iemand die alleen zijn mening geeft..@@

    Tous, je doet jezelf weer te kort. Zie, weer een komma, nee drie zelfs.


    Maak melding
  44. @ Galbal.
    Ik weet niet tegen wie je het hebt. Niet tegen mij want ik heb niets gepost. Wie moet terug in zijn of haar hok?

    wat je opmerking betreft.
    Dit is deels waar, in sommige gevallen MOET er een rechtszaak plaatsvinden en worden partijen gehoord, bijvoorbeel bij moord
    In veel gevallen vind er inderdaad geen rechtszaak plaats met hoor en wederhoor van de partijen.
    Dat is ook hier het geval. Dus de president heeft op geen enkele wijze de wet overtreden dan wel de wet gebogen in zijn voordeel.
    Ik moest eerg lachen om een dwaas hier die anderen de maat wil nemen en er zelf GRUWELIJK naast zat
    hihihihh je weet toch je weet toch hiihihih🐴🐴🐴🐴🐴


    Maak melding
  45. Mensen kennen het verschil niet meer tussen vrijheid van meningsuiting en belediging dan wel aanzetten tot xxxx
    Dat zie je op veel plaatsen. Hoe is het in Su zover gekomen, want andere landen interesseren me weinig
    Saar kan maar 1 antwoord op komen; ndp. Alles mocht maar, je deed maar men had het te druk met niets doen, met big shot spelen, met buitenvrouwen enz. Dit heet anarchie
    Deze mensen snappen niet dat ze een voorbeeld functie hebben. interesseert ze geen moer als ze geld hebben. en als als het dan over is als het volk zegt DONDEROP dan zie je ze schrikken. Een is zo verschrikkelijk geschrokken dat hij gevlucht is. Onschuldig natuurlijk
    Maar we kennen er nog 1. “ik zal buigen voor het vonnis” A ka, het vonnis was niet wat hij had verwacht, omkopen zat er nie meer in. Wat doet hij dan als rechtgeaarde ndpér. U raadt het al
    natuurlijk VLUCHTEN.
    Vanzelfsprekend onschuldig, al zeggen de rechters iedere keer zo schuldig als maar kan
    je weet toch hihihihih🐴🐴🐴🐴🐴


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES