zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAdvocaat Gonesh over Van den Bergh’s boek: "Berg heeft een muis gebaard!"

Advocaat Gonesh over Van den Bergh’s boek: “Berg heeft een muis gebaard!”

-

Does Travel - naar Suriname

De in Nederland gevestigde advocaat Aroon Gonesh heeft vandaag namens de president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, de auteur en de uitgever van het boek met de titel “Corruptie op het hoogste niveau – Zakendoen in Suriname”, Gerard van Den Bergh, in Nederland aangeschreven en gewezen op de schade die aan zijn cliënt wordt berokkend door genoemde publicatie.

Op de omslag van dat boek wordt Santokhi namelijk op prominente wijze afgebeeld met op de achtergrond een pistool en munitie. Ook op pagina 12 van het boek staat Santokhi afgebeeld onder de kop ‘de hoofdrolspelers’. Hierdoor wordt volgens Gonesh volkomen ten onrechte de indruk gewekt dat het boek gaat over aantoonbare corruptieve gangsterpraktijken met een centrale rol voor de president van Suriname.

Tegenover de redactie van Waterkant.Net geeft de raadsman van de president aan dat het vaste rechtspraak is van het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM), dat een portret een onmisbaar onderdeel is van iemands persoonlijkheid en daarom invloed dient te hebben over de wijze en in de context waarin dat portret wordt gebruikt.

Door de wijze waarop het portret van de heer Santokhi op de omslag en op pagina 12 is gebruikt (met de koppen ‘Corruptie op het hoogste niveau’ en ‘de hoofdrolspelers’), wordt de indruk gewekt dat hij corrupt zou zijn of zou meewerken aan corruptie. Cliënt is als president van Suriname immers van ‘het hoogste niveau’.

Die beschuldiging is zeer kwalijk, evident onjuist en onrechtmatig, aldus de raadsman. Voor die beschuldiging bestaat ook geen enkele grondslag in de feiten welke in genoemde publicatie worden weergegeven. Die suggestie bevreemdt, zegt de raadsman, met name nu mijn cliënt daarvan in het boek zelf niet wordt beschuldigd.

mr.drs. A. Gonesh (foto Waterkant archief)

Sterker nog, in het boek valt juist op te maken dat mijn cliënt corruptie met alle mogelijke middelen tracht te bestrijden. Dit maakt het gebruik van zijn portret in voornoemde context extra kwalijk, zo vervolgt de advocaat. Door zijn portret op deze wijze te gebruiken wordt de heer Santokhi op zeer ernstige en schadelijke wijze in zijn eer en goede naam en goede reputatie aangetast, welke rechten worden beschermd op grond van artikel 8 EVRM.

De misleidende cover van het boek van de heer Gerard van den Bergh, in samenhang met de daadwerkelijke inhoud daarvan leidt tot geen andere conclusie dan : “Berg heeft een muis gebaard”, aldus mr. drs. Aroon Gonesh.

Gonesh legt verder nog uit dat in soortgelijke kwesties in de Nederlandse rechtspraak ook een inbreuk op het portretrecht aangenomen, niet alleen door de schrijver maar ook door een uitgever. Zo is Sanoma bijvoorbeeld (onder meer) veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie en het betalen van schadevergoeding omdat zij bij een artikel een portret van een imam had afgebeeld waardoor ten onrechte de suggestie werd gewekt dat hij betrokken zou zijn bij strafbare feiten.

De rechtbank oordeelde dat de imam op ernstige wijze in zijn eer en goede naam en reputatie was aangetast, juist omdat hij een publiek figuur is en een dergelijke associatie dus een grote invloed heeft op zijn aanzien en positie. Dat is in dit geval niet anders, zo betoogt advocaat Gonesh.

De auteur en uitgever worden onder andere gesommeerd om per direct iedere verhandeling, waaronder iedere promotie, van het boek “Corruptie op het hoogste niveau – Zakendoen in Suriname” in de huidige vorm – dus met het portret van de heer Santokhi op de omslag en op pagina 12 –  te staken en gestaakt zal houden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
  1. We kunnen het boek en een foto v die vbergh, ook ritueel verbranden. Filmpje maken en op tiktok gooien.

    We hebben een speciaal poppetje laten maken, nu de spelden nog.

    AVG, zoek het artikelnr. op.
    Dat was een Marketing truc.

    Geen enkele boekenwinkel verkoopt zijn rommel. Daarom is hij genoodzaakt om het via het web te verkopen.
    Dubbele winst, eerst registreren, dan kan hij je NAW en email ook weer verkopen. Suri’s be like!

    Guyana heeft hem weggejaagd. Nu is hij persona non grata in su.


    Maak melding
  2. Pony 29 januari 2024 Bij 20:46
    Hij vergelijkt een imam met een president, huh, ik zeg verder niks baia.

    Je mist de essentie van zijn pleidooi. Hij, de advocaat, verwijst alleen naar jurisprudentie niks meer en minder.
    Jij Pony jij baart geen muis maar haat.


    Maak melding
  3. Als de Berg echt een muis heeft gebaard, moet Santokhi van den Berg voor het gerecht slepen en zo’n hoge schadevergoeding vragen, dat de muis automatisch verandert in een kipie die gouden eieren legt voor Chan.


    Maak melding
  4. Hij hft een muis gebaard en die muis is in de slurf van de olifant gekropen. Die maakt rare sprongen. Blijkt weer dat de olifant groot en log is.
    Ook die kirpalani moet goed onderzocht worden. De volgende Pres moet hem genadeloos afmaken.
    Dit soort zakenmannen mogen alles want kopen mensen om.


    Maak melding
  5. Ik hou wel van lezen, maar ik ga toch geen boek lezen dat geschreven is door een doksen fokker. Een doksen fokker moet doksen fokken en geen boeken schrijven en het maakt niets uit of dat boek gaat over koning Alexander, koning Brunswijk, moordenaar Bouterse of over president Santokhi.


    Maak melding
  6. debby -pony ,jij bent gewoon een eenvoudige lul , jij kunt niet lezen de advocaat gonesh heeft het haarfijn uitgelegd , maar jij begrijpt het niet , en dan ga je haat zaaien , ken jij de reclame nog van rolo , een jochie gaf de olifant geen snoepje en lachte de olifant uit , jaren later kwam de olifant dat jochie die een kereltje was geworden weer tegen en de olifant sloeg met zijn slurf dat kereltje ko , dus debby-pony kom niet in de buurt van een olifant


    Maak melding
  7. Rowdie, als die kardinaal verstand heeft van de missionary position, heb ik geen bezwaar zijn boek te lezen. Als hij celibatair leeft of een homo.is, heb ik geen belangstelling.


    Maak melding
  8. Die Gérard van den Bergh pakt ze aan op zijn manier. Hij gaat met geld van Kirpalani vandoor en op een slimme manier zet hij Leandro van Lelydorp op het verkeerde been. Ik vermoed dat hij dankzij zijn Hindoestaanse vrouw niet vol op het gas Leandro neersabelt. De beerput van Leandro is maar op een kiertje geopend. Hoe meer men in de beerput gaat roeren des te meer stront en stank naar boven komt drijven.


    Maak melding
  9. Robgetverderie, maak je mond dicht. Er komt meer paarse stront en stank naar boven drijven. Soso een lo ka bral je, net als die paarse heks debieus.
    Btw, waar is jullie veroordeelde gevluchtte massamoordenaar DiDiBri? Pe boefdraad de en Pe a moni de?
    Er zijn nog zoveel paarse lijken in de kast, dat na zoveel jaren er nog geen tijd is om die corruptiezaken te onderzoeken. Dus kraai geen victorie, jo paarse sebrefata. Je gaat de kraaienmars blazen.


    Maak melding
  10. PJUL, je hebt het weer niet begrepen. Een imam is geen president, twee totaal verschillende functies in niet vergelijkbare werkomgeving, bovendien mag ik een mening hebben, ik scheld niemand uit en deel ook geen sneer uit, een advocaat geeft ook maar zijn mening, tot de rechter moet beslissen, maar goed. Trouwens wat heeft mijn opmerking überhaupt te maken met racisme.

    Dèjà vu na Dèjà vu 30 januari 2024 Bij 01:38
    @Pony heeft tot nu toe alleen maar ruis gebaard.
    Brunswijk heeft gelijk met deze lui, ze zijn luizen@@
    Pony heeft geen muis maar ruis gebaard, en wel ruis in de theorie van de advocaat en anderen hier op WKT, hahaha.


    Maak melding
  11. (Red.) (!) “Die suggestie bevreemdt, zegt de raadsman, met name nu mijn cliënt daarvan in het boek zelf niet wordt beschuldigd…”

    Dit heeft Gerard van Den Bergh reeds eerder benadrukt en ik vind dit gedoe ‘een storm in een glas water!’ Wat de president met deze strategie bereikt heeft, is dat er nauwelijks meer gesproken wordt over ‘Corruptie op het hoogste niveau’, maar wordt er vooral ‘Gemiereneukt op het hoogste niveau!’

    (De in Nederland gevestigde advocaat) Aroon Gonesh heeft zich uiteraard ‘likkebarend’ op deze zaak verheugd, daar zijn ‘presidentiële gage’, niet mis-te-verstaan zal zijn! De vraag is nu wat de raadsman, in naam van president wenst te bewerkstelligen; een ruime schadevergoeding? Uiteindelijk is de president hier ook een mede-schuldig aan dit gedoe, door na zijn aantreding, de schijn van partijdigheid te wekken door famile en vrienden te bevoorrechten.

    Wat de heer Van Den Bergh het beste zou kunnen doen, is spijt te betuigen voor het misverstand, het boek van een andere omslag voorzien en ‘klaar is Kees (Gerard)! En maar hopen dat het tere zieltje van de president niet blijvend gekrenkt is! Zo, en nu weer aan het werk!


    Maak melding
  12. (Red.) “Advocaat Gonesh over Van den Bergh’s boek: “Berg heeft een muis gebaard!”

    Een betere reclame had de auteur en de uitgever van het boek, “Corruptie op het hoogste niveau – Zakendoen in Suriname”, Gerard van Den Bergh, zich niet kunnen wensen!


    Maak melding
  13. Die van den Bergh zal zich in Ned ook al hebben laten informeren door juristen mag je vanuit gaan. Dus als als een Surinaamse advocaat komt met zn verhaal mag je altijd nog genoeg twijfelen als hij genoeg kennis draagt. WAT kust al zijn voeten, maar dan wel met mondkap 😜


    Maak melding
  14. De president had moeten leren van de fouten gemaakt door Bronto Somohardjo, die het lied Mi Lobi Sranan van Amatstam ook heeft willen verbieden. Door het boek van Van den Bergh te willen verbieden en te censureren heeft president Santokhi de aandacht voor en de verkoop van het boek alleen maar enorm GEBRONTOSEERD..Zelfs India, El Jazeera en de BBC hebben vanwege de overdreven reactie van de president aandacht besteed aan dit stomme boek.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES