dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameNPS’er Filisi haalt uit naar vp Brunswijk: "In plaats dat i seti...

NPS’er Filisi haalt uit naar vp Brunswijk: “In plaats dat i seti a kondre, ye pley hogri man”

-

Does Travel - naar Suriname

NPS’er Michel Filisi heeft flink uitgehaald naar vicepresident Ronnie Brunswijk. De oud-minister van Regionale Ontwikkeling vraagt zich af of de tweede man van Suriname goed wijs is om vast te blijven houden aan de koestaart, terwijl hij aan de andere kant overal de ‘hogri man’ uithangt.

“Ifi yu abi verstan, dan ye luku wan kaw. En uitgerekend a presi fu a kaw pe i wani hori, na a tere. Ben je goed wijs? Ben je goed wijs? En dan in plaats van dat i seti a kondre, ye pley hogri man. Hogri man ye pley. E kosi links, e bedrijg. Brada, lusu a kawtere!”, zei de oud A-Combinatietopper zondag tijdens de Bigi NPS Konmakandra in Brokopondo.

Volgens Filisi heeft de NPS dek ati (moed) getoond door vorig jaar uit de coalitie te stappen toen duidelijk werd dat het beleid niet in het voordeel was van het Surinaamse volk. “NPS no wan saka en tere srefsrefi. Dat meki unu koti kmopo. Omdat we weten dat het beter kan met Suriname, want Suriname heeft potentie”, aldus Filisi.

De NPS-topper neemt het de vicepresident vooral kwalijk dat ondanks bewoners van het district flinke schade in 2022 hebben geleden als gevolg van slechte organisatie bij het spuien van het stuwmeer, hij toch is blijven vasthouden aan de koestaart.

“A man sab pe a schuld e kmopo, maar toch ye hori a kawtere. We si dat den jongeren fu Nieuw Koffiekamp abi probleem, maar in plaats dat ye kon yepi los a probleem op, ye hori a kawtere. Ye si dati den ministerie fu yu san de ini a regering no e kisi moni fu kan wroko na juiste fasi, toch yu e hori na kawtere. Ye si dati ontwikkeling no e kon na binnenland. Drinkwater no de, cyanide e gebruik, toch yu e hori a kawtere. Of i sabi tak yo dede. I sabi tak yo kisi mankeri. I sabi tak a kaw o trap kon, maar yu ne luku dati. Yu wani merki a kaw. En wiens i merki a kaw telek a kaw kon mangri, yu ne span”, aldus Filisi.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Typisch de NPS, niet de schouders eronder willen zetten om de problemen van het land proberen op te lossen en de stekker eruit trekken, maar wel de vruchten van willen plukken.
    No wan fu unu abi ferstan, ma na kawtere sa tyari a nen.


    Maak melding
  2. Welke ontwikkeling heeft NPS in de afgelopen jaren gebracht in Suriname. NPS was langer aan de macht dan VHP en ABOP. Als NPS goed had gedaan was nooit zo erg geworden met Suriname. Zoals NDP als NPS betekend onder gaan van het land.


    Maak melding
  3. Bhanumati, niet de taal, die je gebruikt is belangrijk, de gedachten die men wil overbrengen zijn belangrijk. Zou, wat Felisi wil overbrengen, meer waarde hebben als hij het in het Latijn, Nederlands of Sanskriet had gedaan? Wil jij met je achterlijke kop dat Felisi en de rest van de Surinamers eerst Latijn gaan leren voordat Felisi ons kan uitleggen wat volgens hem het probleem is?


    Maak melding
  4. Bhunamati

    Voortaan gaan we Sarnami schrijven dan hoop ik dat je dan aan je trekken komt.
    Ik hoop dat de Javaan of Chinees je gaat begrijpen wat je dan allemaal te berde wil brengen.

    Wij van Afrikaanse afkomst kunnen er niets aan doen dat de blanken ons als slaven naar Suriname hebben gebracht.

    Ik heb een vraag aan jou? Welke taal moesten de Afrikaanse mensen die al honderden jaren in Suriname waren, spreken toen de mensen uit India daar voet aan wal hadden gezet?

    Ik snap het al: De Afrikanen die al daar waren moesten zich de taal van de nieuwkomers gaan eigen maken?

    Je bent sorry dat ik dat zeg een IDIOOT


    Maak melding
  5. @IK

    Als Bhunamati Nengre Tongo had geschreven dan hadden de meeste mensen die het Surinaams een beetje machtig zijn hem wel begrepen.

    Bhunamati is gewoon jaloers dat het Nengre Tongo zoals hij het noemt de verbindingstaal is in Suriname en niet zijn Sarnami.

    Nogmaals: Bhunamati na wan Idioot


    Maak melding
  6. De NPS haalde in 2020 3 zetels met 32.394 stemmen, en de combinatie ABOP/PL 9 zetels met 24.900 stemmen……..Bepaalde volksstammen (Surinamers) vragen zelf om problemen…Ze accepteren met hun volle verstand veroordeelde misdadigers als hun PRESIDENT en VP…..(Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk)…..Wie zijn billen brandt,moet op de blaren zitten….Neks no fout.toch…DOMME/CRIMINELE politici zijn niet het probleem,het probleem is de DOMME mensen die op hun blijven stemmen.Het gaat niet om charisma maar om know how en intellect.WEG MET CRIMINELEN (NDP/ABOP/PL) IN DE POLITIEK.


    Maak melding
  7. In maart 1994 trad André Telting aan als governor van de CBvS. Hij kwam met maatregelen en wist de monetaire situatie in 1995 te keren en zorgde dat de Surinaamse gulden in 1996 voor 100% was gedekt door goudreserves. Daarnaast werd de belastinginning verbeterd met hulp van Nederlandse belastingambtenaren. Suriname slaagde er met deze maatregelen in de inflatie in enkele jaren weg te werken, van 587% in 1994 tot 1% in 1996….Oud Minister Humphrey Hildenberg van Financiën en Governor Andre Telting van de CBvS hebben in de periode 2000 – 2005 Suriname succesvol uit de financieel-economische crisis getrokken.


    Maak melding
  8. Filisi fawaka nanga moiwana??
    Kijk jij ook de andere kant op als poki.
    Henck Arron ook van de NPS heeft Suriname in deze ellende gebracht.
    NPS is niet goed voor Suriname en het volk .
    NPS is alleen maar voor de zogenaamde “elite”.


    Maak melding
  9. @Wilco, jij kokketeert met gebeurtenissen die vorige eeuw hebben plaatsgevonden. Wij kunnen ook denken en analyseren.Rusland van NPS loopt op te scheppen dat zij in staat zijn dit weer te herhalen.Hij begint voor zijn troepen uit te lopen met goedkope belazerij. Doet me denken aan Santokhi. Krijg er kippenvel van. Wij kunnen ook denken en analyseren, hoor.Er is veel digitale informatie opgeslagen. De regering Venetiaan van Telting en Hildenberg kon rekenen op heel veel geld uit de verdragsmiddelen uit Nederland, uit betalingsbalans steun uit Nederland en inkomsten van Staatsolie, Suralco, Biliton. Er stroomde dus heel veel geld naar Suriname. Dat waren andere tijden. Ze konden een nul of nulletjes schrappen. Maar toen het gratis geld uit Nederland minder werd en andere geldmiddelen afnamen werden de haar scheurtjes in het systeem van Vene grote spleten. De toverformule om een nul of nulletjes weg te schrappen om de koers te verstevigen kan Santokhi toch ook doen?


    Maak melding
  10. Beste landgenoten, begrijp goed wat de NPS verkondigt !
    De NPS heeft geprobeerd de regering te laten vallen. Heel ” ” toevallig ” ” nog vòòr de uitspraak van de rechter m.b.t. de Decembermoorden.

    Brunswijk heeft in ieder geval een rechtere rug dan de NPS !
    De ABOP is zoals van Samson ook aangeeft in ieder keval bereidt om te vergaderen, om te debateren, om te leren en om samen te werken.

    De NPS heeft geprobeerd te saboteren net als toen met de onafhankelijkheid.

    Alleen met samenwerking kunnen we progressief verder wederopbouwen.

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  11. Bhunamati

    Ik weet dat je het verschrikkelijk vindt dat niet jouw taal Sarnami de taal is die door haast iedereen in Suriname gesproken en verstaan wordt. Het Nederlands even buiten beschouwing gelaten.

    Ik vind je een zielig ventje dat je hierom treurt.

    Je moet je beklacht gaan doen bij de Nederlanders die de Afrikaan als eerste naar grote delen van Zuid Amerika hebben gebracht als slaaf.

    Nota Bene: In de Nationale Assemblee mag Sranan Tongo gesproken worden. Ook Sarnami maar dan wel met de vertaling ZIELIGE meneer Bhunamati


    Maak melding
  12. @Bhanumati 29 januari 2024 Bij 23:10
    “Ok Henkes.
    Bataaw bhaai ki kitna log samjhe hai ham kaa likhalie hain ? Kekar khatir kaun bhasa me bolal ja hai jab bekaar ke hai, tab kahe ke bachchaa se angrezi me na baat kare hai?”

    Bhanumati,
    Met kromme tenen moet ik met regelmaat vaststellen, dat er individuen (voornamelijk van hindi-komaf) die de Surinaamse samenleving hun wil op willen leggen om een taal te bezigen, die in India thuishoort (evenals de hindu’s die ‘met hun hoofd in Suriname leven en met hun hart in India zijn) en niet in Suriname! Sinds jaar en dag wordt ‘Sranan tongo’ gebezigd (en niet neerbuigend ‘Negre tongo.’ Over discriminatie gesproken). Als men het boek en de film: ‘Hoe duur was de suiker’, heeft gelezen en gezien, dan zal men tot de conclusie komen, dat Sranan tongo – toen van hindoestaanse contractarbeiders nog geen sprake was – zelfs door de (Joods-)Portugese (Sefardiem) slavenhandelaren eigen gemaakt was om rechtstreekser met de tot-slaafgemaakten te kunnen communiseren (of om ze af te kunnen luisteren als ze onderling van gedachten wisselden).

    Men mag van mensen die hierheen gebracht zijn als contractarbeiders, om de tot-slaafgemaakten (die hun bloed gegeven en/of verspild is voor Suriname) te vervangen, nadat zij in opstand kwamen tegen hun kwelgeesten, verwachten dat zij zich aanpassen aan wat voor een land ‘leidend’ is. Daarom hebben we afgesproken voertalen (Lingua franca) te bezigen, die iedereen kan spreken, lezen en begrijpen. Dat werd de Nederlandse taal (taal van de onderdrukker) en het Sranan tongo (de taal die vernoemd is naar zijn inwoners). Dus het – voor Surinaamse begrippen – ‘koeterwaals’ dat Bhanumati ons wil opleggen is de voertaal die mensen, over het algemeen in India spreken. De voertaal van India dus!

    Bhanumati, als u zich – al was het maar een klein beetje – Surinamer voelt (Srananman’) dan zou u beter uw best gedaan hebben, om u de Surinaamse taal eigen te maken. Het klinkt misschien hard, maar de (demissionaire) premier Rutte van Nederland heeft een paar jaar geleden de ‘onaangepasten’ aangesproken, met de woorden: ,,Als het je niet bevalt, dan rot je toch lekker op!”

    U – en velen met u – zijn in hun bewoordingen, voortdurend bezig om de verhoudingen op scherp te zetten, i.p.v. de verbinding aan te gaan. Uiteindelijk zult u uzelf en uw geestverwanten, hiermee geen dienst bewijzen! Verder wens ik u veel geluk en wijsheid toe in uw gevecht tegen windmolens!


    Maak melding
  13. De NPS heeft vele deuren opengemaakt, voornamelijk voor de blakamang. Velen hebben hun kans gegrepen. Dus zeggen dat de NPS geen betekenis heeft gehad in de emancipatie, moet zijn historisch besef gaan bijspijkeren, onder een steen hebben gewoond of is gewoon van de pot gerukt.

    De NPS heeft samen met de VHP en ABOP/PL-oppositie gevoerd tegen regering Bouterse -Adhin. Wij gaan het samen doen na de verkiezing, als het gewonnen is, dat was de mantra.
    Na de zetelverdeling lagen de verhoudingen ineens anders, niet wij gaan het samen doen, maar het zeteltal is bepalend. De NPS kwam er bekaaid vanaf (3 DNA-zetels) terwijl zij even hard oppositie heeft gevoerd als haar oppositie genoten, haar bijdrage heeft geleverd dat de totale oppositie uit kwam op een meerderheid. Brunswijk heeft het verknald door te stellen dat de NPS niet gelijk beloond kan worden als de VHP en ABOP/PL, die meer DNA-zetels hebben behaald.
    De NPS heeft deemoedig in Lands belang deze ondraaglijke, beschamende rol gevoerd tot dat a bére bos. De NPS werd nergens in gekend, steeds afgeserveerd als bijwagentje, welke respecterende politieke partij kan dit verdragen, de partijvoorzitter werd zelf uitgemaakt voor Bobo sjuul, vanwege zijn milde protest in de coalitie. Nu dat zij uit de coalitie zijn gestapt is het ook niet goed.
    De NPS moet maling hebben aan deze fjofjo’s en haar eigen koers blijven varen. Als Bouterse definitief van het politieke toneel verdwenen is, zal een politieke samenwerking met de NDP niet onmogelijk (ondragelijk) zijn. Jip en Janneke.


    Maak melding
  14. Toussaint, het zijn de zwaarten die het Nengre Tongo aan de hele bevolking oplegt. Met het Nederlands kan iedereen prima vooruit.
    Bovendien is het Sarnaami een echte Surinaamse taal. Het wordt alleen en alleen in Suriname gesproken en door de Surinaams diaspora.
    Dat jij dit ontkent is precies mijn punt: als je het ontkent kun je nl iedereen het Nengre Tongo opleggen en daarmee voorkomen dat ook de andere Surinaamse talen erkenning krijgen.
    Zo vinden de zwaarten het bijv. niet kunnen dat er een versie van het Surinaamse volkslied in het Sarnaami komt. Nee, het moet alleen in het Nengre Tongo, naast het Nederlands. Waarom zou die geblokte taalgroep dan het Nengre Tongo moeten pruimen?
    Zo begint discriminatie en ontkenning van de andere Surinaamse talen.
    Je hebt mijn punt heel goed benadrukt, hoewel dat vast niet jouw bedoeling was.


    Maak melding
  15. Jaichand en Bhanumati: Jullie zijn super belachelijk

    Bhanumati zegt dat het de Zwaarte zijn die iedereen het Nengre Tongo wil opleggen

    Het racisme spat hier echt vanaf.

    Zoeken jullie een ander Forum waar jullie je racistische geleuter naar harte lust kunnen spuien.

    Jullie beginnen echt irritant racistisch te worden.

    Donderstraal maar lekker op!!
    Wie denken jullie wel dat jullie zijn.


    Maak melding
  16. @henry 30 januari 2024 Bij 18:23
    “…Jullie beginnen echt irritant racistisch te worden.
    Donderstraal maar lekker op!!
    Wie denken jullie wel dat jullie zijn…”

    Beste Henry,
    Ik heb mijn zegje gedaan. Deze kakkerlakken hebben zo’n gigantisch bord voor hun hoofd en beseffen niet wat een haat ze naar hun soort aan het genereren zijn! Ik ga daarom aan zoveel onbenul geen woorden meer vuil maken. Ik wil graag een enkeltje India voor ze bekostigen, dan kunnen ze de zelfverklaarde hindu-god Modi gaan bijstaan met het in groepsverband verkrachten en opensnijden van zwangere moslim- en christenvrouwen, want hun eigen vrouwen walgen dusdanig van ze dat ze niet eens meer naar ze omkijken en liever een witte of een zwarte man prefereren. Ze maken het leven van hun eigen vrouwen zo ondraaglijk met hun verstikkende machismo, dat ze liever zelfmoord plegen dan met hen verder te leven. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit soort randdebielen alleen aan een vrouw kunnen komen middels uithuwelijking!

    Mijn betoog is vooral gericht tegen dit soort ratten (sorry dat ik ratten moet beledigen) en niet tegen hindoestanen in het algemeen, want ik heb veel kennissen onder de hindoe’s, die net zo’n hekel hebben aan dit soort racistische kankergezwellen als ik!

    Tan bun


    Maak melding
  17. Toussaint

    Deze ratten zijn we echt kwijt na de verkiezing op 25 mei 2025.
    Chan is dan exit en we zijn dan definitief af van deze laffe toetsenbord racisten.

    Ik ben klaar met deze lui


    Maak melding
  18. PS.
    @Toussaint 30 januari 2024 Bij 18:57
    @henry 30 januari 2024 Bij 18:23

    Sorry dat ik mij genoodzaakt voel deze harde woorden te gebruiken. Ik heb over het algemeen ‘engelengeduld’, maar op een gegeven moment is mijn tolerantiegraad overschreden. Ik heb eerder genoeg argumenten gebruikt om mijn punt te verduidelijken en blijf toch met verbale (geschreven) stront besmeurd worden! Je zou denken dat een enigzins verstandig mens met zinnige tegenargumenten komt, maar blijkbaar is het toch weer de ware aard, die zich niet verloochend en zich niet alleen racistisch blijft uiten, maar ook nadrukkelijk op ’s mans hart probeert te trappen!


    Maak melding
  19. Sommigen willen hun eigen racisme niet inzien en ontkennen het steeds weer.
    Wees als de president van Oeganda die laatst heeft erkend dat het deporteren van de Indiërs onder Idi Amin de grootste fout was die dat land heeft gemaakt.
    Maar in Suriname is de zwaarte groep die het hardst discrimineert nog lang niet toe aan zelfreflectie.
    Ze blijven hun discriminatie goed praten of ontkennen. In de trend van Beo dan maar: ontken maar hoor, op het postkantoor.


    Maak melding
  20. Geef het voorbeeld en hou dan voortaan jouw op discriminatie gebaseerde opinie voor jezelf.
    Wel de zgn discriminatie van een ander willen aankaarten, maar niet die van jezelf of van jouw groep.
    Jezus: wat gij niet wilt dat u geschied, doet het een ander niet.


    Maak melding
  21. Zo lang bouterse niet wordt aangegeven, zo lang hij niet is opgeborgen is NIEMAND van de ndp te vertrouwen
    Ze hebben het in eigen hand. achter een schim aanlopen of eigen koers nu gaan varen.
    Er is slechts EEN voorwaarde

    Ik vraah me echt af hoe adhin zich voelt na de opmerkingen van San


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES