Essed verwacht medio tot eind 2023 vonnis tegen Bouterse

15

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in hoger beroep van het 8 decemberstrafproces in Suriname, verwacht medio tot eind 2023 een vonnis tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. “Ik ben 100% zeker dat er dit jaar vonnis zal worden gewezen”, zei de advocaat vandaag in het radioprogramma Welingelichte Kringen.

De zaak tegen de Surinaamse ex-legerleider en overige verdachten staat voor vrijdag 31 maart weer op de rol bij het Hof van Justitie. Dan zullen de raadslieden moeten pleiten tegen het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam heeft in januari in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Bouterse voor moord. Zij vorderde ook gevangenneming van hem.

“Ik verwacht dat het op dezelfde lijn doorgaat met een zekere vlotheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rechterlijke macht op deugdelijke wijze uiteindelijk vonnis zal wijzen. Nu volgt dus het pleidooi waar de verdediging mag reageren op de eis van het OM. Theoretisch is het mogelijk dat beide partijen nog een ronde krijgen”, benadrukte Essed.

Rasam is op de vorige zitting uitvoerig ingegaan op de getuigenverklaringen en bewijzen, waaruit blijkt dat Bouterse verantwoordelijk gesteld moet worden voor medeplegen van de moord op 15 mannen op 8 december 1982. Er zijn volgens Rasam genoeg bewijzen geleverd tijdens het proces.

Recent heeft Humphrey Tjin Liep Shie, de veiligheidsadviseur van president, ook aangegeven dat veiligheidsdiensten in Suriname in staat zijn om Bouterse op te pakken indien de rechters in hoger beroep hem veroordelen.


15 REACTIES

 1. Bouta is allang het land uit gevlucht.
  Zit nu bij zijn schoonzoon boefdraad in Cuba.
  gemodereerd

 2. Politieagenten/arrestatieteam pak ddb op de bewuste dag na het vonnis van de rechter van 20 jaar gevangenisstraf in zijn nekvel,sla hem in de boeien, de hoogste in rang geeft hem een klap met de vlakke hand in het gezicht, met de korte gummy knuffel een flinke klap op de billen en het bevel lopen naar de politiewagen en smijten jullie hem in de laadbak politiewagen.

  En brengen jullie hem onder strenge politie, militaire bewaking naar SB en leveren jullie hem uit aan de penitentiaire ambtenaren die hem in een speciaal daarvoor ingerichte afzonderlijke gevangenis in SB in een cel opsluiten om zijn straf van 20 jaar uit te zitten.

  Er moet een daad worden gesteld.

  Wat op 25 Februari 1980, 8 December 1982, Moiwana86moorden, onderdrukking, uitbuiting armoede van de Surinamers, vertrappen vd grondwet, Neks No Fout, drugsdoervoerland, zelfverijking vd groep rond ddb, gezin, familie en friends, goud en valutaroof uitde kluis van Lips vd CBvS, Verdragen vertrappen, Mensenrechten, grote schulden met hoge renten, enz, enz. Was eens, maar nooit weer.

  A Ka San Ben De Na ddb en gangsters, familie & Friends, enz (h)e(a)de Wan Bun Cook Cook Staatsolie Sa Pur In Gi Din.

  Leve:
  – de nabestaanden van de slachtoffers van 8 December 1982,
  – alle nabestaanden vd Staatsgreep, Moiwana86moorden,
  – Alle Surinamers die hebben geleden en in grote armoede en elle en grote schulden zijn terecht gekomen, de democratische rechtsstaat vd republiek Suriname hersteld is, de grondwet, Trias Politica; Wetgevende Macht, Uitvoerende Macht, Rechterlijke Macht, OM, Mensenrechten/internationale verdragen, vluchtelingen,
  Alle Surinamers

  enz, enz

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname
  gemodereerd

 3. De moordenaar moet na zijn celstraf van 20 jaar, daarna ook nog gestenigd worden op de dag dat hij vrij komt….NEKS NO FOUT !
  gemodereerd

 4. In zoverre bestuurlijk en grondwettelijk de rechtspraak het toelaat is na een uitspraak van het Hoger Beroep, tot veroordeling onherroepelijk. Daarom begrijp ik niet waarom nogsteeds sprake van hoor en wederhoor. Ik snap er geen klote van.
  Is dit alleen in Suriname mogelijk.
  gemodereerd

 5. als bouterse vrijdag niet door gevangenneming wordt genomen wat de PG C. Rasam eist , dan zal deze moordenaar die onze zonen , onze dochters , onze kinderen vermoord heeft nooit meer in het gevang komen , meneer essed , namens de nabestaanden hebt u gefaald , wij zijn er klaar mee , maar die moordenaar zal nooit meer slapen , hij zal langzaam de pijp uitgaan , hopelijk met veel pijn , want de nabestaanden hebben al meer dan 40 jaar pijn geleden
  gemodereerd

 6. Passant , duidelijk wat jij zegt , maar of die god die jij bedoelt dat ook bedoelt , kan een god een duivel verslaan , zo te zien niet want die duivel ddb loopt nog vrij rond
  gemodereerd

 7. Misschien kan het o zo trotse volk het voorbeeld van Rumania volgen waar de voormalige leider Ceaucescu door het volk opgeruimd werd.
  gemodereerd

 8. Ik ben bang dat er dan weer een roof- en plunder-orgie georganiseerd gaat worden in de stad door de paarse kakkerlakken. Een kans voor de paarse ratten om gratis inkopen te gaan doen. Hopen dat de politie en militairen dan beter voorbereid zijn.

  Jammer dat het paarse gezwel ook in deze veiligheidsinstituten, ruim en verraderlijk aanwezig is. Des te meer dus. is de kans groot, voor een totale escalatie, die oncontroleerbaar zal zijn.

  Hulp vanuit het buitenland is zeer gewenst. Laat tussentijds nog meer militairen uit de VS en EU binnenkomen met zwaar materieel voor “trainingsdoeleinden”.
  gemodereerd

 9. @ Wat
  Zoals eerder gepost verwacht ik dat NDP de eerstvolgende verkiezing wint mede doordat de huidige coalitie kans op kans voorbij laat gaan om goed beleid te plannen en uitvoeren. Hierdoor worden de mensen (het volk) geduwd richting NDP die na de winst Bouterse amnesty zal verlenen dus gaat hij NOOIT meer de bak in
  Hoe dom kunnen de mensen zijn en hoe snel vergeten zij wat de vorige coalitie aan schade heeft verricht?
  Je zou toch zeggen “een ezel stoot zich niet 2 keer aan dezelfde steen” ?
  Indien dit gebeurt dan wonen er geen EZELS in Suriname maar STEENEZELS
  gemodereerd

 10. Voor die tijd is de Hoefdraadse verdwijntruuc al uitgevoerd. Waarschijnlijk naar Cuba of Equatoriaal Guinee…
  gemodereerd

 11. geen gelul.

  a.s. vrijdag 31 maart moet ddb gevangen genomen worden.

  dat gelul van essed met medio dit jaar of eind dit jaar willen wij niet horen. Dan breekt deze duivel alles in suriname nog af.

  No. Sroteng mars gewoon 31 maart 2023.

  Rechters toon nou ballen en doe je ding anders komt er nooit meer iets van.

  2024 gaat iedereen zich bezig houden met verkiezingen etc. dus teng no de.

  a.s vrijdag 31 maart moet het gedaan zijn. Tenzij mensen deze ddb het handje boven het hoofd houden. Desnoods voorarrest. Sluit die moordenaar en kornuiten op.

  Genoeg is genoeg. Carmen Rasam laat opnieuw uw spierballen zien. De wereld rekent op jullie.
  gemodereerd

 12. WAT 27 maart 2023 Bij 03:59
  als bouterse vrijdag niet door gevangenneming wordt genomen wat de PG C. Rasam eist , dan zal deze moordenaar die onze zonen , onze dochters , onze kinderen vermoord heeft nooit meer in het gevang komen , meneer essed , namens de nabestaanden hebt u gefaald , wij zijn er klaar mee , maar die moordenaar zal nooit meer slapen , hij zal langzaam de pijp uitgaan , hopelijk met veel pijn , want de nabestaanden hebben al meer dan 40 jaar pijn geleden

  @Wat,
  Aanstaande vrijdag mag de advocaat van dictator Bouterse mr. Kanhai op de eis van de Officier mw. Rasam reageren. Vrijdag wordt deze fascist sowieso niet gevangengenomen en het zal wel misschien nog maanden gaan duren voordat hij veilig achter slot en grendel opgeborgen wordt. Ik wil je waarschuwen op 31 maart geen gekke acties richting Bouterse te ondernemen. De tijd dringt en hij zal hoe dan ook rekenschap moeten afleggen ook naar de nabestaanden toe.
  Dat despoot Bouterse een lafaard is blijkt wel uit zijn move om de schuld van de moorden in de schoenen van andere militairen te schuiven oa. Boerenveen en Bhagwandas en Sital. Zo een lafaard ishhij.
  gemodereerd

 13. Weet je hoeveel mensen nu dood zijn door deze vervloekte regering??
  Met covid zijn ze bewust vermoord, door uitzichtloosheid plegen ze zelfmoord, grote gaten op de wegen zorgd vooraanrijding met dood als gevolg, nu gezondheidszorg naar de klote, weer doden. Er is geen adequate zorg. Over de drugs in ht land praten we niet
  gemodereerd

 14. @@WAT = @Lesly = @Pjul = @Passant en wat dies meer zij.
  Jij/jullie zijn {een} goed gestoorde KOELIE BEEST{EN}.

  Jij/jullie bent/zijn bang dat wanneer een andere regering aantreed jij/jullie alles wat jij/jullie met Drugsgelden hebt vergaard … vernietigd zal worden.

  Op dit ogenblik … di watra en fala … is het voor jullie … a struggle for life.

  De next-government gaat zorgen dat jullie samen met Bouterse je oudedag in Santa Boma doorbrengen.

  Alleen ben ik bang dat het niet zover zal komen …. waarom niet … jullie gaan ZELFMOORD plegen { oen ladyi beest}… dat is het enige wat jullie kunnen … te faya e bron oen gogo … pleeg je ZELFMOORD!!!!!!

  @@Wat … ” die moordenaar zal nooit meer slapen, hij zal langzaam de pijp uitgaan, hopelijk met veel pijn ….”.

  Jij denkt het eeuwig leven te hebben … als je weet wat dat betekent … ben bang van niet … want een garnaal heeft meer hersen dan joe ladyi beest.

  Aasgieren lusten je niet … vandaar dat ze je met MIRA OEDOE zullen verbranden
  en de overblijfsel … Bronbere meegeven … zodat onze natuur schoon blijft.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.