Vijf mogelijke plekken voor Haags monument over slavernijverleden

7
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850 Rijksmuseum, aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

De gemeente Den Haag laat het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek doen naar het koloniale en slavernijverleden van de hofstad. De uitkomsten moeten op 20 november worden gepresenteerd in Het Nationale Theater in Den Haag.

Dit heeft ondermeer te maken met het feit dat er volgend jaar een monument over het slavernijverleden in Den Haag komt te staan. Daarvoor zijn vijf mogelijke plekken in beeld, te weten: het voormalige ministerie van Koloniรซn, het Mauritshuis op het Plein, een tuin bij Paleis Noordeinde, op het Lange Voorhout (voor theater Diligentia) of voor het Bentinck Huis ernaast.

Voor het einde van het jaar moet er een advies liggen over het aantal monumenten, de locaties, de kunstenaars, het programma van eisen en het schetsontwerp meldt Omroep West.

De bedoeling is dat het monument in 2023, tijdens de 160ste herdenking van de afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij, wordt onthuld.ย 

7 REACTIES

 1. De Surinamers van Creoolse afkomst, afstammelingen vd slaven, moeten zich niet rijk rekenen met de herstelbetalingen die Armand Zunder gemaakt heeft en dat ze het gaat ontvangen zal dit gaan ten kosten van huidige Surinamers zelf.

  Chan maakt ook afspraken met Guyana en Surinamers weten niet wat er speelt. vp jagdeo heeft al oa over de Visserij sector t.a.v. de vergunningen al een kreet gegeven.

  Landen als Marokko en Turkije geven t.a.v. families in Nederland geen enkele informatie aan de Nederlandse overheid.

  Chan tekent overal overeenkomsten of wil bestanden van Suriname en Nederland aan elkaar koppelen. Dit zal zeer nadelige gevolgen voor grote groepen SuriNeds hebben. Als dat gebeurt is het hek van de dam en zullen Surinamers het heel moeilijk krijgen en zal er in Suriname alles terug gehaald worden van die SuriNeds.

  Als het om herstelbetalingen gaat, zie dan waar dit geld dan die Nederland terug gaat geven, vandaan komt.

  Chan wees op je hoede voor de gladjanus mark rutte. Die man is historicus, de koopman en de dominee, bestuurslid geweest van UNILEVER, vvd-ers een rechtse politieke partij. Nederlanders geven niets gratis aan mensen uit de derde wereld. Dus Chan wees op je hoede om geen bestanden van Suriname en Nederland aan elkaar te koppelen, waardoor de belastingdienst ea instanties allerlei zaken van SuriNeds onder de loep gaan nemen.

  Zie ook wat er gebeurt is toen Fresh Kapitaal van SuriNeds naar Suriname zou komen. Vele van deze SuriNeds zijn nu al hun Fresh Kapitaal kwijt geraakt en zitten nu in de gevangenis. Fresh Kapitaal is in Nederland gebleven en die SuriNeds zitten in de bak.

  Als de bestanden van Suriname en Nederland aan elkaar gekoppeld worden gaat dit niet ten goede komen van Suriname en de Surinamers, maar zal alleen Nederland er beter van worden.

  Chan wordt geen redi moesoe, er zijn genoeg redi moesoes die nu al voor wat euries hand en spandiensten voor Nederland doen en SuriNeds in problemen brengen.

  SuriNeds leveren een grote bijdrage voor hun familie in Surriname en Suriname.

  Chan denk aan het Surinaams belang en niet aan het Nederlandse VOC-mentaliteit, Piet Heyn mentaliteit, Eigen Belang, Koopman en Dominee, enz. Je bent gewaarschuwd. Zie ook al hoe Guyana ook aan haar eigen belang denkt en vindt dat ze 150 vergunningen van je moeten krijgen. Zie wie er beter van wordt en wie er slechter van worden.

  Surinaams Belang Voor De Surinamers.
  gemodereerd

 2. “Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er volgend jaar een monument over het slavernijverleden in Den Haag komt te staan. Daarvoor zijn vijf mogelijke plekken in beeld, te weten: het voormalige ministerie van Koloniรซn, het Mauritshuis op het Plein, een tuin bij Paleis Noordeinde, op het Lange Voorhout (voor theater Diligentia) of voor het Bentinck Huis ernaast.”

  Dit land is echt heel tolerant.
  Al die allochtonen die lobbyen dat de beelden (lees geschiedenis van de witte man) uit het straatbeeld moeten verdwijnen, willen wel dat er een monument komt te staan over de slavernij in het land van de “witte man”.
  gemodereerd

 3. “Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er volgend jaar een monument over het slavernijverleden in Den Haag komt te staan. Daarvoor zijn vijf mogelijke plekken in beeld, te weten: het voormalige ministerie van Koloniรซn, het Mauritshuis op het Plein, een tuin bij Paleis Noordeinde, op het Lange Voorhout (voor theater Diligentia) of voor het Bentinck Huis ernaast.”

  Dit land is echt heel tolerant.
  Al die allochtonen die lobbyen dat de beelden (lees geschiedenis van de “witte man”) uit het straatbeeld moeten verdwijnen, willen wel dat er een monument komt te staan over de slavernij in het land van de “witte man”.
  gemodereerd

 4. @Passant, zoals altijd jij schrijft een hele lap tekst zonder kop of staart.
  “Landen als Marokko en Turkije geven t.a.v. families in Nederland geen enkele informatie aan de Nederlandse overheid”. Wat heeft dit te maken met het onderwerp van het artikel?
  En waarom zouden deze landen informatie waar jij aan refereert aan een ander land door spelen?
  gemodereerd

 5. Als je verder dan je neus kan denken, zal ik je even helpen.

  Er is een groep in Suriname die voor herstelbetalingen van Slavernij is.

  VVD is een conservative politieke partij, handel en valuta verdienen voor Nederland. Zo als je weet of nu weet is dat een bakra geen valuta aan vreemdelingen geeft, zonder dat ze daar het meervoudige van voor terug gaan krijgen.

  De creolen willen valuta, goed dat gaan jullie krijgen en vanwaar denk je dat die valuta vandaan gaat komen.

  Nederland gaat alle SuriNeds die daar bezittingen in Suriname hebben d.m.v. de koppelingen van bestanden tussen Suriname en Nederland hun belastingen ea instanties onder de loep nemen. Alle SuriNeds en dat zijn er heel veel die uitkeringen hier in Nederland hebben en in Suriname goederen hebben aanpakken. Ze gaan Nederland betalen. Nederland gaat valuta bij hun terug vorderen. De valuta komt in Nederland binnen en een deel zal naar de Surinaamse Creolen voor terug betaling van herstellbetalingen gaan.

  Snap je het nu een klein beetje, je ka asi bu riki.

  De moet Nederlanders kennen. De Koopman en De Dominee. Hollanders geven niets aan mensen, zonder dat ze er veel beter van worden.
  gemodereerd

 6. Denk je dat Nederland van allochtonen houdt. Denk je dat Nederland haar vuile was over het kolonialisme aan de wereld wil laten zien of alleen de mooie dingen die het hun geleverd heeft.

  Het is maar schijnheiligheid dat er een standbeeld komt, maar heel veel Nederlanders zijn net als Wilders, Baudet, VOC-mentaliteit. Ze lusten allochtonen, cq Surinamers niet.

  We plaatsen een beeld om dat zo genaamd goed te maken, excuses en we gaan jullie betalen. Zie dan een manier hoe een deel terug betalingen en het dit standbeeld betaald gaat worden. De Surinamers gaan zelf voor het monument betalen.
  gemodereerd

 7. Als je niet verder dan je neus kan denken, zal ik je even helpen.

  Nederland gaat het geld van de Surineds die in Suriname bezittingen hebben terug halen en met dit geld de terugbetalingen/herstelbetalingen doen. Zie hoe ze omgaan men de Surinamers die grote hoeveelheden drugsgelden hadden. Alles afgepakt, maar zie wat ze van Piet Hein vinden en zijn naam en de zilveren vloot van Spanje/Inheemsen uit Amerika.

  De Creolen kunnen maar beter stoppen met dat ze betalingen van Nederland voor de slavernij willen hebben. Nederland zal de Surineds kaal plukken en hiermee terug betalingen doen. het monument laten maken.

  Men zal de Nederlander eerst goed moeten kennen en begrijpen, als men zaken met ze wil doen. De dna van Nederland is dat ze allochtonen niet pruimen en ze niets aan een andere geven. Als ze je wat geven halen ze het honderdvoudige bij jouw van daan. De Nederlandse VOC-mentaliteit, De koopman en dominee.

  vvd-ers zijn conservatieve mensen, net als wilders, baudet en vele anderen. Dat is hun dna, ze pruimen alleen mensen die op ze lijken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.