Minister bezoekt nabestaanden slachtoffers woningbrand Mariestraat

4
Minister bezoekt nabestaanden slachtoffers woningbrand Mariestraat

De Surinaamse minister van justitie en politie heeft vanmiddag, samen met een team van slachtofferhulp, een bezoek gebracht aan de nabestaanden van de vier personen die zaterdagochtend bij de woningbrand aan de Mariestraat kwamen te overlijden. De minister werd daarbij vergezeld door hoofdcommandeur van de brandweer Radjen Jakhari.

Een 62-jarige grootmoeder en 3 kleinkinderen zijn levend verbrand in een enorme vuurzee. De oom van de kinderen en zoon van de overleden vrouw, Arun, voelt zich schuldig voor het feit dat hij niet thuis was ten tijde van de brand. Hij krijgt slachtofferhulp.

De grootvader kan het nog steeds niet verwerken dat de moeder van zijn kinderen alsook zijn kleinkinderen omgekomen zijn bij de brand. Voor de familie is het de tweede tragische gebeurtenis. In 2016 kwamen ook al twee kleindochters bij een woningbrand aan de Loorstraat om het leven. Er zijn nu totaal 5 kleinkinderen bij een woningbrand overleden.

De ontzielde lichamen zijn in beslag genomen. Nadat de lichamen zijn vrijgegeven zal de minister meehelpen om kosten voor de begrafenis te dekken. De nabestaanden waren zeer ingenomen met het bezoek van de minister en hoofdcommandeur van de brandweer.

Het Korps Politie Suriname heeft zojuist dit officieel bericht gepubliceerd over de woningbrand. De oorzaak van de brand in de woning aan de Mariestraat is nog niet bekend; de afdeling Forensische Opsporing en de politie van het bureau Munder zijn belast met het onderzoek.

De politie van het bureau Munder kreeg omstreeks 04.00 uur in de ochtend van het Command Center een melding van een woningbrand op het voormeld adres. Bij aankomst van de politie was de brandweer reeds ter plaatse bezig met bluswerkzaamheden. De boven verdieping van de woning was reeds afgebrand.

Van omstanders kregen de wetsdienaren te horen dat er mensen in de woning waren, aangezien zij slachtoffers hoorden gillen van pijn. Uit beelden die gemaakt zijn door omstanders blijkt dat er sprake was van een enorme vlammenzee (foto links).

Na de blussingswerkzaamheden van de brandweer, troffen zij daadwerkelijk de vier verkoolde lichamen van de grootmoeder en haar drie kleinkinderen in de boven verdieping van de woning aan.

De woning die op het elektriciteitsnet was aangesloten, was niet tegen brand verzekerd.


4 REACTIES

 1. Dit is een algemeen probleem in Suriname. Fout op fout op fout.
  Boeven stelen en mensen gaan hun huizen beveiligen met dievenijzer, niet wetende dat dit dievenijzer zich tegen hen kan keren. De brandweer geeft voorlichting over brandpreventie etc. , maar de vraag rijst of deze voorlichting wel juist en volledig is.
  Waar had de brandweer op moeten letten?
  Juist ja, Op het gedrag van mensen en met name de panieksituatie die bij een brand of andere calamiteit kan ontstaan. Doorgaans laten de mensen de sleutel niet op de afgesloten voordeur. Reden: een boef tikt een ruit bij de deur in en bemachtigt zo de sleutel. De sleutel wordt doorgaans op een andere plaats bewaard.
  Waar had de brandweer op moeten wijzen? Brandoefeningen. Elk gezin in Suriname moet periodiek een brandalarmoefening houden en een ieder hoort zijn rol in deze te kennen. Hoe meer oefeningen , hoe meer zelfverzekerdheid en dus hoe minder paniek bij een echte brand.
  Kennelijk zijn deze mensen door de brand en door gemis aan deze oefening in paniek geraakt waardoor ze niet wisten op welke wijze zij de woning moesten verlaten. ik vind dit persoonlijk verschrikkelijk daar mensen , in dit geval 4, te onrechte hierdoor het leven moeten laten.
  Gedenk: de boeven buitenshuis houden is belangrijk, maar ongeschonden het huis kunnen verlaten is nog belangrijker.
  Aan al deze mensen RIP en aan familieleden , vrienden en kennissen sterkte met dit rampzalig verlies nota bene bij de start van het nieuwe jaar.
  Brandweer : neem dit advies mee bij uw volgende voorlichtingscessies.
  gemodereerd

 2. Niet helpen met de kosten. De staat moet de oma en kleinkinderen een mooie laatste groet bezorgen.
  De kinderen een mooie kist en kleding, de oma ook.
  Straks zullen jullie het op ht bord van Vismale zetten.
  Hier moest Chan gaan. Geen opening van Choi of kerstboom lichten aansteken.
  gemodereerd

 3. Wat een drama om zo het nieuwe jaar te beginnen. Geen woorden om dit leed te beschrijven.
  Triest, te triest voor woorden.
  Familie gecondoleerd.

  Als deze dramatische gebeurtenissen plaats vinden, dan zie je in welke gevangenissen we leven. Dievenijzer die onverlaten buiten de deur moeten houden.
  Houd je gevangen, als je zelf eruit wil.

  Een taak voor de brandweer om voorlichting te geven.
  Controleren van huizen, vlucht routes bespreken en oefenen met alle huisgenoten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.