VIDEO: Surinamers op Aruba aangehouden met groot bedrag in US dollars

22
VIDEO: Surinamers op Aruba aangehouden met groot bedrag in US dollars
Beeld (c) awe24.com - De twee die wel aangehouden zijn.

Vier passagiers die woensdag vanaf Miami via Aruba naar Suriname zouden vliegen, zijn op de Arubaanse Internationale luchthaven Koningin Beatrix aangehouden met een groot bedrag aan US dollars. Volgens Arubaanse media zou het gaan om ruim US$ 185.000.

Het gaat om 5 personen: 4 volwassenen onder wie ene Ashwien M. en 1 kind. De volwassenen bestonden uit twee stellen die vanuit de Verenigde Staten op weg waren naar Suriname. Ze kwamen dinsdag op Aruba aan met een SLM vlucht uitgevoerd door World Atlantic, die diezelfde dag doorging naar Suriname.

Omdat het vliegtuig technische problemen kreeg, zouden ze woensdag vertrekken. Bij het inchecken werd het geld ontdekt, waarna de autoriteiten het ‘afpakteam’ inschakelde meldt 24ora.com. Dit vanwege het vermoeden van witwassen.

Hun bagage was al aan boord en moest uit het vliegtuig worden gehaald waardoor de vlucht weer vertraagde. Als het vliegtuig op weg naar Suriname geen problemen had ondervonden, hadden de koppels misschien onopgemerkt op weg kunnen zijn.

Arubaanse media melden verder dat dit doorgaans vaker gebeurd, maar dat het niet aan het licht komt omdat de tussenstop kort is. Het komt verder vaker voor dat vanuit Suriname euro’s worden vervoerd naar de VS om daar om te wisselen tegen dollars die terug naar Suriname gaan.

UPDATE – Het gezin dat woensdag op de luchthaven van Aruba werd aangehouden, na de onderschepping van een groot bedrag aan US dollars is weer vrij. Het stel en hun kind werden ten onrechte aangehouden, samen met een ander stel dat wel nog vast zit. Dat zegt de eerder aangehouden vrouw in een gesprek met de redactie van Waterkant.

Bekijk een filmpje van awe24:

22 REACTIES

 1. Het is bekend dat sinds de in beslagname van de 19,5 miljoen euro in Nederland, Surinaamse importeurs niet zo gemakkelijk aan dollars kunnen komen. Daarvoor werden de euro’s in het buitenland omgewisseld in dollars en konden de zakenlui zonder problemen dollars in Suriname kopen. Nu brengen de handelaren hun euro’s vaak zelf naar Miami, om deze daar te wisselen in dollars en deze weer naar Suriname te brengen. Dit is een zeer omslachtige weg en niet zonder risico.
  gemodereerd

 2. Ze zijn aangehouden en ik vind het prachtig.
  Ze sluizen de euro,s weg, wisselen deze om in us en verkopen deze dan weer aan degene die dollars nodig hebben. De euro is meer waard en draaien de koper /verkoper 2 keren een poot uit.
  Waren ze op zanderij aangekomen, hadden ze zo het geld ingevoerd en geen hond die erop aan zou slaan.

  Deze mensen zijn gewoon criminelen, trouwens allemaal die grote bedragen aan valuta het land uitvoeren,invoeren. Hebben ze een vergunning, dan is er niets aan de hand, hetgeen ik betwijfel.
  Als ik vanuit Nederland terugreis naar Suriname, wissel ik mn euro,s altijd om in dollars.
  Altijd meer srd,s bij omwisselen. Ik laat niets voor deze luba,s.


  Maak melding

 3. Nou ik zie in de rugtas alleen maar schoonmaaksponsjes. Is hij lid van de schoonmaakploeg?
  gemodereerd

 4. @Denise, misschien weet je het niet…als je gaat reizen met meer dan €10.000. op zak, moet je dat aangeven bij de douane. Dus zijn zeker geen (legale) zakenmensen.


  Maak melding

 5. Zelf heb ik nog nooit USD 185.000 in handen gehad, maar USD 185.000 in het bezit van een gezelschap van 5 personen, is toch niet overdreven veel? Waarom doen die Arubanen zo achterlijk? Misschien proberen ze de toeristen dollars die ze door de Corona crisis niet konden verdienen, op deze manier enigzins goed te maken.


  Maak melding

 6. @Henkes,
  dat is bijna 40.000 euro pp, dus dat is veel te veel

  van bedragen tot en met €9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen. Het maakt daarbij niet uit of u: dit bedrag in euro’s of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of ‘waardedragers’ zoals goud en gouden munten.


  Maak melding

 7. Zakenlui mijn mars. Geldsmokkel/witwassen is illegaal en strafbaar dus je bent dan gewoon een crimineel. Gewoon afpakken die handel.


  Maak melding

 8. Begrijpen de surinamers nu waarom 100% controle geldt voor de surinamers door de duane van de internationale gemeenschap?!
  De surinamers blijven het proberen…


  Maak melding

 9. Vliegende Hollander, je zal wel gelijk hebben. Met zoveel geld gaan reizen kan ik alleen maar van dromen. Ik heb me er dus niet in verdiept.


  Maak melding

 10. Het heeft neks te maken met, welk soort haar dan ook!
  Ze hebben het geprobeerd en tegen de lamp gelopen.
  Dit bedrag, moeten ze verantwoorden.
  Ook ik ben blij dat ze, gesnapt zijn.
  Blijkt het legaal te zijn, dan is er neks aan de hand.
  De douane, heeft haar werk gedaan.
  Nu de rest.


  Maak melding

 11. @Denise, maak de kat maar wijs met je theorie. Dat deze vangst de plaatselijke-, de Zuid Amerikaanse-, en mogelijk ook de Amerikaanse media zegt al genoeg. De Amerikanen zijn de initiators om dit soort ongebruikelijke geld-activiteiten wereldwijd aan te pakken. In Amerika let men er zeer streng op waar de Euro’s vandaan komen. Dit soort geldstromen zijn zijn verdacht. Het verhaal dat de Euro’s naar Amerika worden gebracht om in US dollars om te wisselen is van vroegere tijden. Dit geld heeft met wit-was praktijken te maken. Waarom kiest men niet voor de officiële / formele weg om dit soort activiteiten uit te voeren?


  Maak melding

 12. RobG de gladharige dat veilig overzees zit genietend van zijn ww, weet het beter. Waarom beoordeel je anderen zonder feiten, wacht rustig af totdat de arubaanse autoriteiten dit heeft onderzocht.


  Maak melding

 13. De veroordeelde massamoordenaar DDB gebruikt zijn zgn “rustperiode” nu om geld wit te wassen en in wapens te handelen. Wie houdt wie hier voor de gek.


  Maak melding

 14. RobG

  Witwassen doe je in casino’s of met stukjes grond aan de rivier in Leonsbergh en omgeving die steeds iets duurder worden.

  Verder is het niet echt rendabel meer om USD in deze aantallen via deze weg te importeren omdat de koers niet zulke rare sprongen maakt. Hij is redelijk stabiel om het zo te stellen.
  Als IMF rondkomt en euro export genormaliseerd kan worden met NL (behoudens de euro 500 biljetten die alle maar door de coke scanner moeten) wordt alles weer een beetje normaler.

  Dit soort bedragen zijn voor eigen gebruik of ter bescherming van waarde fluctuatie.


  Maak melding

 15. Het gaat om 5 personen onder wie ene Ashwien. M. Is deze Ashwien een dealer, een geldhandelaar, witwasser, zakenman of iets dat niet bekend is??? Aan al de mensen hier vraag ik, kennen jullie deze man want als ik jullie comments lees is het alsof een ieder hem kent enof dat jaloezie hoogtij viert. Wacht de resultaten af voordat jullie vooraf klakkeloos allerlei suggesties en beschuldigingen uiten. Ik ken deze mensen niet dan ga ik ook niet doen alsof en van alles roepen.


  Maak melding

 16. Monie monie, ashwien is een Hindoestaanse naam, wat een toestand om geld over heel de wereld, maar goed of het illegaal is of als het wit wassen is, moeilijk, maar waar komt dat geld vandaan??


  Maak melding

 17. Die mensen hebben roti verkocht in de states en wilden hun paisa meenemen of moesten ze van boefdraad doekoe meenemen voo zijn seniele schoonpa op leonsberg, opa D? Allerlei speculaties. Feit is dat je niet meteen zoveel geld mag reizen. Alles boven een bepaald bedrag aangeven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.