maandag, maart 18, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisMarathondebat: Excuses Amsterdams Slavernijverleden?

Marathondebat: Excuses Amsterdams Slavernijverleden?

-

De Nationale Carrierebeurs

Op donderdag 1 juli (Keti Koti) is 𝗛𝗲𝘁 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻𝗱𝗲𝗯𝗮𝘁: Excuses voor Amsterdams 𝘀𝗹𝗮𝘃𝗲𝗿𝗻𝗶𝗷𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗱𝗲𝗻? live te zien via 𝗔𝗧𝟱.

Op 1 juli herdenken we de slavernij en vieren we de afschaffing daarvan: Keti Koti. Maar hoe gaan we met ons slavernijverleden om? Hoe kunnen we dit verleden een plek geven in de toekomst?

Gaat Amsterdam op 1 juli excuses aanbieden voor haar rol in de slavernij in de Oost en West? En wat zijn de gevolgen daarvan?

Daarover wordt gesproken met politici, jongeren, activisten, wetenschappers en kunstenaars tijdens het marathondebat. Vanuit het tropenmuseum, de Balie en de Bijlmer 1 juli, LIVE vanaf 18:00 uur, op AT5.

5 debatten – 3 locaties Live op AT5 om 18:00 Vanuit het Tropenmuseum, De Balie en de Bijlmermeer. In de 5 debatten (onderwijs, wetenschap, cultuur, politiek & activisme en grassroots) wordt op 3 verschillende locaties gesproken over de excuses voor het Amsterdamse slavernijverleden

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

23 REACTIES
  1. We moeten niet achteruit kijken maar vooruit. Hoe kan Nederland
    nu helpen om Suriname gezond te krijgen, zowel zorg als financieel


    Maak melding
  2. Excuses, zodat er met geld over de brug kan worden gekomen?
    Dus ik moet gaan betalen voor wat eeuwen geleden is gebeurd? dan wordt ik dubbel genaaid; mijn voorouders waren slaven en hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt en daar moet ik nu voor gaan betalen? Kom op zeg, lik me reet
    Betalingen zouden dan alleen door blanken moeten worden gedaan. Hoe wil je dit regelen?
    Ik zit hier in de bijlmer en kom nauwelijks rond en dan moet ik gaanlijden.
    Zijnze helemaal gek geworden. Laten ze mij dat geld geven en de excuses aan anderen


    Maak melding
  3. Ik denk dat ze de oorspronkelijke bewoners van Suriname hun ecuus en financiele compensatie moeten geven,hun land stelen,ze vermoorden en dom houden. De warte slaven zijn door hun eigen soort voor geld en kraaltjes verkocht,laten ze in de landen waar hun voorouders vandaan komen compensatie gaan eisen.


    Maak melding
  4. @pakpakhaan
    dus als een kleurling geprofiteerd heeft hoeftie niet te betalen
    alleen de witman moet betalen?
    typisch de mentaliteit die heerst over het slavernijverleden
    bijlmer……nauwelijks rondkomen…. uitkering ofzo???

    @doomsday
    oorspronkelijke bewoners zijn allang dood.
    hooguit nazaten die nog leven.

    sinds de onafhankelijkheid is dit al gaande, het eeuwige gezeur om excuses terwijl ze alleen geld willen zien.
    kijk naar suriname en je ziet precies waarom ze dat geld nodig hebben.
    zonder geld van buiten kan suriname niet bestaan aangezien ze hun land niet goed kunnen besturen.
    En degene die dat wel inzien worden altijd voor gek verklaard en gekenmerkt als slaafjes van de witman….. terwijl ze gewoon groot gelijk hebben.
    wat is er nu eigenlijk opgebouwd sinds de onafhankelijkheid…. vraag je dat eens af.
    ik kan niets opnoemen in ieder geval, want het hele land is in verval sindsdien


    Maak melding
  5. Nederland stuurt deze week nog eens 160.000 coronavaccins naar Suriname. Komende woensdag wordt een lading van 60.000 AstraZeneca-vaccins verzonden, volgende week zondag volgen dan nog eens 100.000 doses.

    Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, dat erop wijst dat de druk op de ziekenhuizen hoog is en de behoefte aan vaccins in Suriname groot is. Eerder deze maand stuurde Nederland al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, beschermingsmiddelen en een medisch team naar het Zuid-Amerikaanse land.

    Nederland heeft beloofd om tussen de 500.000 en 750.000 vaccins aan Suriname te doneren. De donatie aan Suriname levert volgens het ministerie geen vertraging op voor het vaccinatieprogramma in Nederland.

    Tot en met in ieder geval augustus helpen zo’n 30 Nederlandse zorgmedewerkers het Surinaamse zorgpersoneel. Volgens het ministerie zijn er inmiddels veel aanmeldingen binnengekomen van zorgpersoneel dat wil helpen.


    Maak melding
  6. @Vliegende Hollander
    Wil je zeggen dat met alle medische zorg die Nederland geeft aan Suriname middels een groot aantal covid-19 vaccins, medisch materiaal en medisch personeel, Nederland daarmee goed heeft gemaakt wat het de Indianen, de slaven en de contractarbeiders heeft aangedaan?

    Ik ben Nederland dankbaar voor alle hulp i.v.m. de covid-19 pandemie, maar excuses aanbieden voor het aangedane leed, is wel van andere orde.
    Het leed aangedaan aan mensen is niet met hulp of giften goed te maken.


    Maak melding
  7. 100 mensen 100 meningen. wat hol land ook doet het zal nooit goed zijn, daarom zeg ik besteed dat geld aan ons hier dan hebt Hol land er ook wat aan.


    Maak melding
  8. ======
    Gaat Amsterdam op 1 juli excuses aanbieden voor haar rol in de slavernij in de Oost en West? En wat zijn de gevolgen daarvan?
    ========

    Nergens staat er iets over herstelbetalingen. De discussie gaat om de erkenning van het slavernijverleden en of Amsterdam als stad daarvoor excuses aan zal bieden.


    Maak melding
  9. @Vliegende Hollander
    Leer om met de waarheid te dealen en probeer die niet te verleggen met wat Nederland nu aan hulp biedt aannSuriname. Wat ben je toch zwak!


    Maak melding
  10. Dizobe, waarom ben je zo bezig met deze case? Waarom ergert het je zo mateloos, als ik jou reacties mag geloven. Weet je niet dat je ook kan kiezen voor, a no mi torie, a no mi sani, mi né é suku sani, mi no wan moni, dus mi no é bemoei, meki trawan du ding sani. Ja tôg, het is niet mijn zaak, ik hou mijn mond, het is zo makkelijk je afzijdig te houden, maar nee, je kunt je mond niet houden, want het “steekt” jou op een zodanige manier dat je drang voelt om uit te halen naar de mensen die menen dat zij recht hebben op erkenning en compensatie. Wordt je misschien in jouw woonomgeving op na gekeken. Hebt je er last van, of reageer je alleen maar uit balorigheid.
    Je houding oogt stoer, maar is dat ook echt zo!!!!! Ben jij het niet die steeds aan het zeuren bent over de degene die jij zeurders noemt.🤡🤡


    Maak melding
  11. Velen snappen niet welke invloed het slavernij verleden vandaag de dag nog heeft op het leven, van de nazaten van de tot slaaf gemaakten uit Afrika. Het gevolg is nog dagelijks te zien in bijna elke samenleving op deze wereld. Het verschil of je blank of zwart bent telt heden te dagen nog steeds. Tot diep in de 20ste eeuw, moest je je plek kennen op vele fronten. De blanke man met name is superieur aan ieder ander individu… mondiaal!!

    De folteringen en vernederingen die deze mensen moesten ondergaan, hebben hun uitwerking op de psyche van de nazaten niet gemist. Het opgedrongen christendom, waardoor Afrika vandaag de dag de eigen cultuur en geschiedenis niet meer kent. Na de komst van de blanken is Afrika een continent verworden, dat de titel 3de wereld draagt.

    Ik kan hier enorm over gaan uitwijden, maar excuses maken is nog een zwak element, van wat er nog moet gebeuren. Tegenwoordig hebben we het internet, daarmee hebben we een instrument, die de bewustwording van onze mensen op niveau brengt. Het is belangrijk om de geschiedenis te kennen, zodat we weten waar we naar toe moeten en onze kinderen bewust maken van hun eigen waarde. Krakti


    Maak melding
  12. Ik moest heel hard nadenken wie of wat Pony bedoelt met Dizobe. Toen het kwartje viel, heb ik heel hard gelachen. Denk dat de buren dat ook zullen hebben gehoord.
    In elk geval gaat het om een wie. 😂😂


    Maak melding
  13. Holland heeft enorme gewetensbezwaren, in het surinaams is dat “konsensfongfong”. Hoeveel schade heeft Holland niet aangericht. 3,5 miljard guldens na de onafhankelijkheid? Terwijl het 100 – voudige aan schade is toegebracht? Het is een vuil hypocriet volk dat steeds een gepaste straf weet te ontlopen. Op school wordt er amper over de slaverniij gesproken maar wel iedere dag over de holocaust.


    Maak melding
  14. wat een gezeik allemaal weer

    “Het leed aangedaan aan mensen is niet met hulp of giften goed te maken.”
    en als er excuses gemaakt wordt? gemeend of niet? is het verhaaltje dan over?
    nee want het enige wat telt is de zogenaamde herstelbetalingen. waar jij nog enig ander levende surinamer recht op heeft.

    “De blanke man met name is superieur aan ieder ander individu…”
    de aziaten doen het anders nog veel beter dan de blanken, dus je stelling klopt al gelijk niet.
    tevens zijn de blanken niet superieur, maar zijn de kleurlingen inferieur.
    heel groot verschil wat elke keer ontweken wordt.
    dat het heden ten dage schijnbaar nog leeft bij bepaalde groepen is omdat ze niet toekomst gericht zijn.
    na de komst van de blanken….. nog zo’n lachertje…. zonder de blanken was het wel iets geworden in afrika??? lachwekkende opmerking weer

    en pony
    jij reageert toch ook?
    waarom zou ik dat niet mogen?
    en waarom zou ik gewoon de feiten niet bloot mogen leggen, waar anderen heel snel overheen stappen?
    zelfs nu ze vrij zijn kunnen ze de witman nog steeds niet loslaten.
    goed of slecht, een witman zal nooit enig goeds kunnen doen voor hun.
    ipv dat ze de witman gebruiken om verder te komen, zitten ze alleen maar af te geven op die groep die wel elke keer bereid is om te helpen.
    gebruik die hulp om het land op te bouwen ipv af te breken met elke keer dat slavernijgebeuren
    waar zijn die miljarden gebleven die bij de onafhankelijheid gegeven zijn?
    wat is er gebeurd met alles wat de nederlanders achterlieten?
    om het kort te zeggen….. hou je kop eens en bouw je land op


    Maak melding
  15. Het gaat meer om de erkenning van het slavernijverleden en alle wreedheden die hebben plaatsgevonden.
    Van excuses en herstelbetalingen zal men niet veel moeten verwachten.

    Zie het ook zo, Suriname is rijk aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen maar wordt voor een dubbeltje en een kwartje verkocht door lage smerige beesten die zitten op belangrijke posten. Zoveel buitenlanders vanuit elke hoek van de wereld komen naar ons land, niet omdat ze ervan houden, maar om grof geld te verdienen. Dus al zou er überhaupt sprake zijn van een eventuele herstelbetaling, die smeerlappen staan dan als eerste in de rij om dat ook weg te graaien…


    Maak melding
  16. precies hkf
    iedereen weet van het slavernij verleden van suriname en nederland.
    dat ontkennen? dan ben je gewoon te dom voor woorden.
    het probleem van excuses is dat er gelijk achteraan herstelbetalingen ge-eist gaan worden.
    hoe vaak hebben we dat al niet gehoord?
    het grote vraagstuk? heeft dat nut?
    door die kant op te gaan heb je ook de kans dat je nederland van je afstoot
    en wie gaat suriname dan nog helpen?


    Maak melding
  17. @Vliegende Hollander

    Begrijp je wel wat ik bedoel met dat kwartje viel bij mij als reactie op de comment van Pony?
    Bij jou zal echter het kwartje nooit vallen als het gaat om het aanbieden van excuses aan Suriname door Nederland.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES