Zoektocht naar roots tijdens expeditie in Suriname

8
Zoektocht naar roots tijdens expeditie in Suriname
Foto © Aryan Jaurequi - EO

Deze week is het EO-programma ‘Geboeid – terug naar de plantage‘ te zien op de Nederlandse TV. Dwars door de binnenlanden van Suriname vervolgt Dwight van van de Vijver de zoektocht naar zijn roots. In het programma gaat hij samen met drie reisgenoten op expeditie in Suriname.

Geholpen door de Surinaamse slavenregisters ontdekte Dwight tijdens de kick-off van de serie, die op 1 juli werd uitgezonden op NPO 2, meer over zijn familie. Ook riep hij destijds andere Nederlanders op om uit te zoeken of hun voorouders ook van de Plantage ’t Vertrouwen komen. Die oproep leverde veel reacties op.

Onlangs vertrok Dwight, samen met Ella, Thirza en Joey naar Suriname. Het viertal zette voet op de grond waar vroeger de plantage stond. Een spannende en beladen expeditie, want wat is er nog over van plantage ’t Vertrouwen en vinden de vier reizigers wat ze zoeken?

Wat ontdekken ze in het land van hun voorouders over hun familiegeschiedenis, en welke rol speelt het slavernijverleden daarin? Het drieluik is vanaf 4 december elke woensdag te zien Bij de EO op NPO 2.

Het vorig deel:


8 REACTIES

 1. @Mokro
  De Chinezen,Javanen en Hindustanen moesten ook hard werken maar ze waren niemands bezit.Ze mochten hun eigen naam houden.Slaven moesten de naam dragen die ze van de meester toegewezen kregen en bij verkoop bestond de kans dat je van je nieuwe meester een andere naam kreeg.en je kon je ook niet vrij bewegen Men moest altijd weten waar je uithing.


  Maak melding

 2. Percival: die immigranten hadden ook de keus: Terug naar je land met een premie of in Suriname blijven en een stuk land krijgen. De slaven hadden deze keus niet. Ze wisten niet eens waar ze vandaan kwamen.


  Maak melding

 3. @Percival en @John, ook dat zijn feiten, waar ik bewust van ben. Het probleem is dat men met dit alles de neiging heeft om zich voor te doen als het hebben van alleen recht op Suriname. Volgens hen zijn de overige migranten buitenlanders, en gedragen zij zich superieur aan de rest. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat het geval en is nu erger geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.