PTC tekent samenwerkingsovereenkomst met Nederlandse Hogeschool Saxion

4
PTC tekent samenwerkingsovereenkomst met Nederlandse Hogeschool Saxion

Het Polytechnic College heeft een werkbezoek gebracht aan de hogeschool Arthesis Plantijn, de Universiteit van Hasselt in Belgie, de School of Commerce & Entrepreneurship (SCE) en de Academie Bestuur, Recht en Ruimte (ABR&R) van Hogeschool Saxion in Nederland. Met Saxion is er een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De samenwerkingsovereenkomst houdt onder andere in dat de eerdergenoemde academies het PTC zullen ondersteunen in het ontwikkelen en faciliteren van het bachelorprogramma Veiligheidskunde en Ondernemerschap. Dit zal tot uiting komen in het uitwisselen van docenten, studenten en het uitvoeren van projecten. Het werkbezoek vond plaats in de periode 15 tot en met 24 november 2019.

Studenten van beide instituten zullen middels een ‘dual degree program’ de mogelijkheid hebben om delen van hun programma bij het ander instituut te volgen en daardoor bij de afronding van beide instituten een diploma kunnen behalen. Deze samenwerking zal de ontwikkeling van het PTC met haar doelen en ambities voor de komende perioden verder versterken.

In het kader van de samenwerking in Nederland is een Comité van Aanbevelingen samengesteld, met personen die individueel en collectief een duidelijke toegevoegde waarde kunnen hebben voor het beleid van het PTC. Het Comité van Aanbevelingen bestaat uit Harry van Bommel voormalig lid Tweede Kamer,  radio en tv-maker Jörgen Raymann en Sieglien Berluson ambassadeur van Suriname in België.

De functie van het Comité van Aanbevelingen is onder anderen: netwerken ten behoeve van PTC, ondersteuning bij de professionalisering van het instituut en het geven van advies voor gerichte lange termijn samenwerkingen tussen PTC en internationale universiteiten en organisaties.

In België zijn gesprekken gevoerd met de Universiteit van Hasselt voor het helpen ontwikkelen van een programma Verkeerskunde. Voor vertrek heeft PTC een DACUM-sessie uitgevoerd om het profiel van de verkeerskundige vast te stellen. Aan de hand van het profiel heeft Uhasselt toegezegd PTC te assisteren in de verdere ontwikkeling van het programma op bachelor niveau.

Arthesis Plantijn is door een aangetrokken expert van MIGlis, aanbevolen bij PTC. Zowel het ministerie van ROGB als MIGlis hebben de noodzaak voor het opleiden van landmeters aangeven.  Arthesis Plantijn is bereid om mee te denken hoe het programma voor landmeetkunde op een effectieve en efficiënte manier kan worden aangeboden aan de Surinaamse gemeenschap. Verder zullen zij assisteren bij de aanschaf van apparatuur voor het programma.

De delegatie bestond uit de voorzitter van het bestuur van het Polytechnic College Suriname (PTC) Ashok Rambali, PTC-directeur Robby Holband en Samantha Engeldal Curriculum developer van het PTC.

- Advertentie -

4 REACTIES

 1. Waren die scholen in China, Cuba of Rusland niet goed genoeg ? En maar blijven afgeven op Nederland. Voorlopig is het wel Nederland dat op tal van terreinen expertise bied oa zorg, veiligheid en onderwijs. Suriname moet Nederland koesteren. Enige wat China voor ogen heeft is eigen belang.
  Wat mij betreft maakt Bouterse ruimte voor een Nederlands gezinde president. Diplomatieke banden kunnen aangehaald worden en beide landen kunnen wellicht van elkaar profiteren. Ook Nederland kampt met personele tekorten in de zorg en defensie. Wellicht willen de Suri’s op contract basis helpen. Zo kan het dus ook.


  Maak melding

 2. Zo makkelijk gaat het niet. In de zorg moeten deze zorg medewerkers opnieuw weer 2 jaar de schoolbanken in willen zij BIG geregistreerd staan. Op nieuw stages gaan lopen op diverse afdelingen. Nederland is al jaren gestart met mensen in de zorg aan te nemen en op te leiden op HBO-V niveau. De ziekenhuizen in Europa gaan liever voor de HBO-V verpleegkundigen. Kun je geenszins vergelijken met het niveau in Suriname.
  Onderwijs in Holland moet een leerkracht durven een leerling te slaan. Wordt je geschorst en de laan uit gestuurd. De media wordt op hun afgestuurd e weg is je baan als leerkracht. Ouders maken direct een recht zaak van, dus deze juf of meester moet wel 10 keer achter zijn/haar oren krabben wil je in Nederland komen werken. Veiligheid dat is hard nodig, kan men in Suriname zelf aan werken.
  KPS beter trainen en zich meer laten profileren op straat en niet de hele dag achter een bureau zitten met hun mobieltje in de hand. Het is veel beter te werken aan mentaliteitsverandering. Weg met agressie en heropvoeden deze gasten. Suriname heeft Nederland niet nodig. Zelf doen door een positieve ommezwaai te maken, kan leiden tot herstel,normen en waarden.


  Maak melding

 3. De jonge Surinamers willen eigenlijk niets van NL weten.
  Deze jongeren worden door de huidige regering op een dusdanige misleidende wijze gemanipuleerd en geïndoctrineerd dat zij hun eigen gevoelens, denkvermogen en vaardigheid in het maken van eigen beslissingen gaan wantrouwen.
  De NDP is er op uit mensen te misbruiken om hun macht te vergroten en om geldelijk gewin.
  Heel erg jammer want hun toekomst is wel erg onzeker.

  Hopelijk wordt de moordenaar en drugsveroordeelde president gauw opgepakt
  en kunnen we de samenwerking met Nederland met wederzijds respect herstellen.

  Een Surinamer die fan is van Nederland.


  Maak melding

 4. Verbaast me met deze initiatieven. Onderwijs moet dan meer geld krijgen om dit project uit te voeren. Of is het weer lenen of bedelen voor een verkiezingsstunt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.