Import van vuurwerk enorm toegenomen dit jaar

19
vuurwerk-suriname

De import van vuurwerk in Suriname is dit jaar enorm toegenomen. Tot op dit moment zijn er reeds 57 containers ingeklaard. Vorig jaar bedroeg het aantal aan het eind van de vuurwerkperiode slechts 36, meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

Paul Soebai, waarnemend hoofd Invoer-, Uitvoer- en Deviezencontrole zegt tegenover de krant dat het aantal containers kan oplopen omdat de importeurs tot en met 31 december vuurwerk mogen binnenhalen. Vorig jaar waren er rond deze periode 22 containers geimporteerd.

De krant meldt verder dat er in 2015 80 containers geimporteerd waren. Vanaf 2016 was er een enorme daling merkbaar, toen maar 26 containers waren ingevoerd. De voorgaande jaren bedroeg het aantal tussen de 50 en 80 containers.

Inmiddels is de groothandel vanaf 1 december gestart. De verkoop aan consumenten en de afsteekperiode begint vanaf 27 december en duurt tot en met 2 januari.


19 REACTIES

 1. Wat een opluchting voor de
  Surinaamse bevolking! Dit zal groots gevierd worden door een enorme hoeveelheid vuurwerk af te steken. Misschien financieel onverantwoord maar emotioneel begrijpelijk.


  Maak melding

 2. Kan Bouta niet elke avond op Zanderij landen?
  Wat was het toch aangenaam rustig in Paramaribo die nacht van z’n terugkomst uit China.
  Waar waren al die junkies, kruimeldieven, rovers en zwervers?!
  Zelf de politie had het relax!


  Maak melding

 3. Dit noemt men nu echt geldverspilling verbrassen. Hopelijk vallen er geen dodelijke slachtoffers tijdens het afsteken.
  Houden ze ook rekening met de dieren om zich heen. Tijdens deze periode van vuurwerk doen mensen wrede dingen met dieren. God slaapt niet en vaak zal het nageslacht boeten voor de daden van de veroorzaker.


  Maak melding

 4. Gaat dus goed in Suriname, 80 containers vuurwerk ? Geen sprake van deviezen te kort. De import gaat door, vuurwerk, luxe auto’s, elke dag auto’s kapot gereden, dure mobiel, G5 internet, gebouwen reizen als kastelen. Dus geld is er. Waarom klagen ze in Suriname ?


  Maak melding

 5. En een bepaalde categorie Surinamers maar klagen dat er geen geld is en de overheid maar de schuld geven. Nou,nou,nou. Nominaal in geld uitgedrukt schieten ze in Suriname meer vuurwerk af dan in Nederland. In Nederland schoot men in 2018 voor ruim 70 miljoen Euro aan vuurwerk af. In Suriname zal het wel het drievoudige zijn.


  Maak melding

 6. Het lijkt wel: hoe armer het volk des te meer vuurwerk.
  Zie je ook in NL. In de arme buurten veel meer vuurwerk dan in buurten waar beter gesitueerden wonen.


  Maak melding

 7. Was dat ook een schenking dat zit in die 14 miljoen $ door China geweest . Inklaren betekent niet dat daadwerkelijk is ingekocht . Kan ook gratis afkeur vuurwerk wezen . Daar zijn de Chinezen goed in.


  Maak melding

 8. Ik knal mijn geld de lucht niet ik ga lekker genieten van het vuurwerk van mijn lieve buren die 2 december blut worden verklaard. 🎆🎇🎆🎄


  Maak melding

 9. HELP , HELP , ZIIEKENHUIZEN IN SUR. STAAN VERLEGEN OM MEDICAMENTEN ,BEDDEN . ROLSTOELEN .
  ZE ZULLEN DANKBAAR ZIJN INDIEN DE HALFGARE NED.. GELD KUNNEN OPSTUREN OM VUURWERK TE KOPEN OF ANDERS DE SCHOLEN KUNNEN HELPEN MET SCHOOL MEUBILAIR , DE CHINEZEN ZIJN REEDS MOE . SUR. IS FINANCIEEL ARM , ECHTER DRINKEN ZIJ DES TE MEER BLACK EN GOLDLABEL.
  WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK ?


  Maak melding

 10. Je zou denken Su is rijk en de economie draait goed.Zo veel pagaras. Zijn ze met een korting gekocht of zijn ze goedkope producten?
  Met vuurwerk is het tok tok ora badok. Boem boem en je kan geen eten meer kopen.
  Wat maakt de importeurs zo optimistisch?


  Maak melding

 11. RobG
  In Nederland schoot men in 2018 voor ruim 70 miljoen Euro aan vuurwerk af. In Suriname zal het wel het drievoudige zijn.

  Dan nog is het in Suriname minder want 210 miljoen SRD is nog altijd, tegen een koers van 8,20, in euro’s minder dan 70 miljoen (omgerekend dus 25.609.000)
  Of wil je beweren dat ze de pagara’s etc tegenwoordig in euro’s moeten afrekenen zoals de huur van huizen


  Maak melding

 12. Ik hoop dat ze het veilig opslaan, en niet zomaar in winkelpanden in de buurt van woonwijken. De meeste mensen hebben niet eens een normale dak boven hun hoofd, en als het weinige dat ze hebben ook nog door onzorgvuldigheid gaat worden weggeblazen, ben je als bewoner echt niet blij. Maar waar halen ze het geld vandaan? Is het weer een vorm van witwassen, en de bewoners hebben amper genoeg voor zichzelf hoezo moet alles nu in vuurwerk gestopt worden, zet een voedselbank op met dat geld dan doe je iets nuttigs voor de feestdagen.


  Maak melding

 13. #Mica, maar heb nog nooit uitgehongerde Surinamers gezien allemaal zijn ze dik.
  Vroeger waren Javanen slank maar nu zijn ze zeldzaam.
  Mac Donald, KFC allemaal draaien ze met winst ik maak ze niet rijk zijn de zogenaamde armen die dat doen en daardoor hun gezondheid in gevaar brengt en de artsen aan het werk houden.

  Ik koop geen vuurwerk laatste keer in de jaren 90 in Nederland daarna nooit meer want in de kou afschieten is voor de gek houderij.
  Lekker thuis genieten veilig achter het raam.


  Maak melding

 14. Men heeft vuurwerk ook voor volgend direct besteld. Dit vanwege de hogere koers volgend jaar. Men gaat niet alles verkopen maar opslaan voor volgend jaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.