TV: ‘Geboeid, terug naar de plantage’ op 1 juli om 21:10 op NPO 2

25

In het nieuwe tv-programma ‘Geboeid, terug naar de plantage’ gaat politieman, docent en ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2018’ Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. Het televisieprogramma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden.

Dwight wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn roots. Het extra woordje ‘van’ in zijn achternaam is een stille getuige van het feit dat zijn voorouders ‘bezit’ waren van Plantagehouder van de Vijver in Suriname.

25 REACTIES

 1. Om wat te doen? Laat de doden met rust of verlos ze! Kan hij ze verlossen?
  De gierige gewetenloze televisiemakers weten hun slachtoffers wel te vinden.


  Maak melding

 2. Pindakaas , De politieman en docent lijkt me allesbehalve een slachtoffer hde eerste zin ben ik het wel mee eens, gedane zaken nemen immers geen keer, lijkt me eerder iets om het eigen egootje tevreden te stellen.


  Maak melding

 3. Zwart verkoopt…..net zo slecht als meth gebruikende zwarte plezierdames op de wallen. Zwarten houden van leedvermaak. Laat dat ka ding achter je en kijk vooruit, anders blijf je handje ophouden bij je witte baas.


  Maak melding

 4. En ik dacht al die tijd dat de redactie een fout maakte, zoals ik gewend ben van waterkant!😁😁😁
  Ik dacht dat zij die extra “van” zetten!😂😂😂


  Maak melding

 5. Deze gasten zitten behoorlijk in de stront met hun verleden, ze worstelen ermee, maar als ze van uitgaan komen vergeet het maar. Time wait for no one en wie met ratrace bezig wil zijn, is een loser. Wie wel wil blijven hangen, ga dat in Afrika doen en vragen waarom ze jullie voorouders geruild hadden voor spiegels en kralen met de slavenhandelaren. Wie de westerse cultuur, zeden, gewoonten enz niet bevalt, kan altijd terug naar zijn roots. Going back to my roots.

  Je kan je beter bezig houden met je positie van jezelf en van het nageslacht te verbeteren. Goede opleiding, goede baan,geld, goederen en financieel onafhankelijk te zijn. Je moet wel weten wie je bent in de witte mij of what ever, maar niet te veel energie en tijd aan verliezen. Money talks.

  Time is money!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. Nu Probeert men geldt met de kleinkinderen van de slaven geldt te verdienen,dat is pas hollands indentiteit
  uit alles geldt verdienen wat het ook moge zyn


  Maak melding

 7. die hele keti koti is al 150 jaar geleden afgeschaft, maar die blak man blijft er in hangen wil het maar niet loslaten..
  de hindoestaan, Javaan, chinees heeft dit al lang en breed los gelaten verder ontwikkeld hoger ontwikkeld beter positie in de samenleving genomen, gekregen, maar die blak man leeft nog steeds in de slavernij periode..
  hoelang moet het nog duren, voor dat het los loopt..


  Maak melding

 8. Ik ga nog veel liever kijken naar een leuke comedyshow dan naar een zoveelste afgezaagde jankverhaal over het slavernijverleden. Het is allang voorbij dus get over it.


  Maak melding

 9. Het is opmerkelijk om te zien hoe de kleinkinderen van slaven bang zijn om in de spiegel te kijken om te zijn hoe hun voorouders op een barbaarse wijze behandeld zijn door de door duivelse op mens lijkende monsters behandeld zijn. De angst is zo diep ingeslagen in psyche van de nakomelingen dat ze op allerlei manieren hun meester probeert te behoeden voor de gevolgen van hun wandaden tegen de het zwarte ras en zwarte beschaving. Zwarte men wordt wakker en wordt een zelfbewust mens die zijn geschiedenis kent. Hou op om alles goed te keuren wat de witte mens je voorouder heeft gedaan. Alleen een kip schijnt in zijn eigen huis. Wordt niet als een kip om alles wat eigen is erop te schijnen. Stop om een neger te zijn en wordt een volwaardig mens. Met stront


  Maak melding

 10. Betweters zijn mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken, Narcisme, Psychotisch gedrag, Minderwaardigheidsgevoelens en Autistische gedragsvormen
  De emotie van betweters over een onderwerp is zodanig dat ze niet of moeilijk kunnen afremmen. Het remvermogen zit in de voorkant van het brein, omdat de emotie zo sterk is, is de afremming in verhouding te zwak. Ze kunnen dan vaak een niet volgbare, deskundigheid uiten


  Maak melding

 11. Wat een zielig en treurig volk. Alles wat de klok slaat is slaaf ,slaaf en nogeens slaaf. Het hele jaar door wordt er over dit issue gesproken . Hoever zijn ze nu? Zwart piet is al afgeschaft, is er iets veranderd? Get a life !!!


  Maak melding

 12. Hoe lang kun je nog blijven hangen in dat slavernij verleden? Serieus?

  Besteed deze kostbare tijd aan het werken aan je toekomst.

  Is maar een advies.

  Elke bevolkingsgroep is in het verleden weer eens tot slaaf gemaakt. GET OVER IT!


  Maak melding

 13. Deze soort volkeren zoeken alleen maar publiciteit, hoe geweldig en getraumatiseerd het zijn, in elk geval doen ze geen klote voor het land Suriname om uit de economische teneergang uit te komen. yang, dringie, dansie, presierie, dat is het moto.


  Maak melding

 14. Kolibri 1 juli 2019 at 08:05 henkmolenaar2016 1 juli 2019 at 09:28, gelijk hebben jullie, het is demolariseren van hun eigen volk, en daarom zijn ze niet vooruit te branden, (ze zijn blijven hangen in het verleden),(ze hebben in het heden wel allemaal een Smartphone, wie bedonderen ze)


  Maak melding

 15. “Tussen 1873 en 1916 kwamen ongeveer 35.000 Hindoestanen uit Brits-Indië naar Suriname. De contractanten lieten een armoedig bestaan in India achter zich, maar kregen het in eerste instantie in Suriname niet veel beter.”

  “Ze zijn een vergeten groep, de Hindoestanen. Wel een spijtbetuiging voor slavernij, maar over contractarbeid in Suriname geen woord. Gedenken mag, na 135 jaar. Dit is een citaat van Sharmila Badloe en cultureel antropologe gespecialiseerd in de Surinaamse-Hindoestaanse immigratiegeschiedenis en zelf Surinaams-Hindoestaans van afkomst” Vorig jaar werd dit ook uitbundig gevierd.(20 jaar later)

  Kan iemand mij het verschil uitleggen waarom Slavernij negatief wordt benader en de Hindoestaanse immigratie niet.

  Een volk die zijn geschiedenis niet kent…………..


  Maak melding

 16. @Bert van Marwijk 1 juli 2019 at 10:24: Omdat over de slavernij dag in dag uit gezeurd wordt, terwijl de Chinezen, Hindostanen, Javanen, inheemsen, op de dag van de herdenking, zich laten zien en uiten.
  Die kracht en de energie van de slavernij klagers, beter nuttig te besteden, dus minder Bloeddruk problemen, en hart en vaatziekten, stress, en trauma, dat zijn slechte eigenschappen voor de ouderen/jongeren en de aankomende generaties, a good lesson to all….kondré mangs


  Maak melding

 17. Ik heb net de live-uitzending gezien van de herdenking van Keti-Koti in het Zuiderpark,
  Wat een waardige vertoning. Sprekers en vertegenwoordigers van diverse pluimage. Met onder andere minister van SOZA, vrzt. Tweede Kamer, Burgemeester van Amsterdam etc.

  Ik zag Nazaten van de tot slaaf gemaakte die in hun vol tenue lieten zien hoe ze zich nuttig maakten, verder mensen van alle rassen/nationaliteiten en kleuren.

  Het viel op dat hier op Waterkant.net een paar mensen het geklaag veroordeelden, terwijl de sprekers met name de minister van SOZA en Mw. Halsema (burgemeester) de slavernij hekelde en herkenden dat het de slechte tijd uit de Ned. geschiedenis is en dat ze blij zijn dat het steeds meer bekend wordt omdat er steeds over gepraat wordt.
  De overheid heeft dan ook besloten om deze herdenking structureel te ondersteunen.(€)
  De mensen met de negatieve reacties moeten zich gaan verdiepen in de geschiedenis.
  Hun reacties toont vooral een gebrek aan kennis.


  Maak melding

 18. Afstammelingen van Afri-Su kunnen online via het nationaal archief zaken van hun afstammelingen kunnen gaan zoeken en vinden.

  Ook andere etniciteiten kunnen online zaken over hun afstamming in het Nationaal Archief vinden. Info inwinnen. Als men een beroep doet op de deskundigheid en medewerking van de archiefmedewerkers m/v zal men moeten betalen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. Heb de uitzending gezien.
  Leuke gemonteerd met voldoende weetjes en adviesjes voor mensen die zelf actie willen ondernemen.


  Maak melding

 20. @Bert van Marwijk
  Een volk die zijn geschiedenis niet kent

  Wat mij betreft een loze kreet, net als je stelling dat je zou moeten gaan verdiepen in de geschiedenis, waarom? omdat jij dat stelt.
  ik weet wat mijn grootouders, landbouwers en binnenvaartschippers godvruchtige en oppassende mensen uit het noordoosten van Nederland gedaan hebben in hun leven en dat is meer dan voldoende voor mij wat daarvoor gebeurt is interesseert me hoegenaamd geen bal, ik hoef mijn identiteit daar niet aan te ontlenen.
  Net zomin kan ik de huidige generaties iets verwijten wat hun voorouders in de 2e W.O. uitgevreten hebben, daar hebben ze part noch deel aan gehad.
  Zij kunnen er niets aan dan dat een grootvader van mij door zijn gedwongen verblijf in een concentratiekamp het leven gelaten heeft, heeft alles met relativeringsvermogen te maken i.p.v. ongenuanceerde haat naar iets waar ze zelf part noch deel aan hebben gehad en anderen op de juiste waarde in te schatten.
  Dat iemand zich om wat voor reden zich door het verleden wil laten beinvloeden moet hij/zij weten , maar val anderen daar niet mee lastig


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.