dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijKort geding: stichting eist verbod op 'racistische nationale Sinterklaas intocht'

Kort geding: stichting eist verbod op ‘racistische nationale Sinterklaas intocht’

-

Does Travel - naar Suriname

HAARLEM, 13 nov – Vandaag dient in Haarlem een kort geding van tegenstanders van Zwarte Piet tegen de organisatoren van de intocht van Sinterklaas in Zaanstad. Het kort geding is aangespannen door de stichting Majority Perspective. De stichting eist een verbod op de volgens haar ‘racistische nationale intocht in Zaanstad’.

Ook het Commissariaat voor de Media (CvdM), de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard. Volgens de stichting maken al deze partijen zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen.

Volgens de NOS hebben een handjevol voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich verzameld bij de rechtbank van Haarlem voor het kort geding. Morgen om 16.00 uur volgt de uitspraak. De rechter benadrukte direct dat het niet om een volledig verbod van de intocht gaat, maar om een verbod van Zwarte Piet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

71 REACTIES
 1. Een beetje naargeestig en ziekelijk is het wel , ga iets doen voor de maatschappij wat wel belangrijk is, waar halen we de tijd vandaan ,als dit discriminatie is dan hebt je echt een zieke geest 350 jaar slavernij je hebt het in ieder geval overleeft ,dappere kleingeestigheid


  Maak melding
 2. De migratie uit Afrika 100 000 jaar geleden zagen de mensen eruit als op de foto hierboven, maar doordat ze verder vertrokken naar koudere gebieden, veranderde hun uiterlijk morfologisch. En diezelfde mensen zijn hun afkomst vergeten !!!!


  Maak melding
 3. Je mag uiteraard een mening hebben over zwarte piet , maar dat je daarvoor een kortgeding moet aanspannen is echt van de zotte. Er zijn genoeg andere dingen waar wij als zwarte mensen ons beter druk over kunnen maken. Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen zo succesvol mogelijk zijn op school en dat zij doorstromen naar hoger onderwijs. Eisen we onze plek in deze maatschappij op door constant bezig te zijn met bijzaken of dat wij elkaar minder vijandig bejegenen en eindelijk de weg naar saamhorigheid weten te vinden. Als witte mensen zich zwart willen sminken en doorgaan voor zwarte piet , zal het mij een worst wezen . Moet ik mij daardoor gediscrimineerd voelen ? Absoluut niet. Wanneer je genoeg van je zelf houdt ,alle complexen achterwege laat en je
  zelfverzekerheid de boventoon laat voeren sta je ver boven elke vorm van discriminatie. Kom op mensen er is genoeg werk aan de winkel dan je energie en geld te steken in een kortgeding.


  Maak melding
 4. Ik sluit me volledig aan bij @ Haco en @ Amsterdam doch niet helemaal.

  @ Haco
  Inderdaad naargeestig, ik vind het zelfs een beetje kleinzielig en bekrompen.
  Wij Surinamers hebben altijd sinterklaas feest in Su gevierd, en nu doen ze
  moeilijk hier; en vraag ik me zelfs af wat bezield die mensen man !!!

  @ Amsterdam
  Niet alle Surinaamse bekende mannen hebben een blanke vrouw trouwens ( niks mee ) iemand trouwt
  met een partner waar ie van houdt. Als hij / zij van een andere ras is niks mis mee, jij moet met haar / hem leven, en niet een andere moet dat bepalen. En niet alle zwarten zijn achterlijk, nu
  ga je behoorlijk discrimineren als je dat schrijft, en het is behoorlijk kwetsend ..
  Ik ben zwart, maar heb totaal geen moeite mee met zwarte Piet : ben er mee opgegroeid en
  gelukkig nu mijn kinderen en mijn kleinkinderen ook ! We zijn al 52 jaar in Nederland en dat bevalt
  ons ook heel goed erger nog, we zijn blij dat we hier zijn gezien de politieke situatie in Su !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 5. Iedereen die niet ziet dat zwarte piet rasisme is is achterlijk!

  Het is ook geen kinderfeest want volwassen nederlanders vieren t ook onderling.

  Google eens naar Moren en de link met Spanje wordt gauw gelegd!

  Maar tja…als je jouw eigen geschiedenis niet kent dan na sari tori.

  We zouden ook verkleed kunnen gaan als Gandi, raar praten, een grote zak op ons rug nemen en roti uitdelen, nalopend achter iemand die n ‘blanke Lakisha’ is met n brits kroontje op…. kijken hoe leuk t dan is????!!!


  Maak melding
 6. @Haco en Zwartmans,

  Dat zogenaamde kinderfeest van jullie is en blijft RACISTISCH:

  Als tiener heb ik dat aan den lijve ondervonden op straat en op school. Mijn idolen begin 70 jaren waren Angela Davis en Stokely Carmichael.

  Say it Cloud, I’m Black and I’m Proud was mijn motto.

  Jullie zogenaamde kinderfeestje is doorspekt met racistische sentimenten.

  Jullie zijn blind hiervoor. Ik denk hetzelfde als 50 jaar geleden over dit zogenaamde kinderfeestje.


  Maak melding
 7. Wij Surinamers hebben altijd sinterklaas feest in Su gevierd, en nu doen we
  moeilijk hier, dan is het de slavernij, dan is de Pieterbaas, dan is de Negerzoenen, straks mogen we de kleur zwart maar ook afschaffen…………veel woorden in het van Dalen woorden boek, moeten verdwijnen omdat het kwetsend is voor een bepaalde groep, ik zou zeggen ga iets nuttigs doen,,,,,,gebruik je energie voor iets anders……


  Maak melding
 8. In het buitenland wordt Nederland uitgelachen vanwege Zwarte Piet. Men snapt in Godsnaam niet hoe dat anno 2018 nog mogelijk is er zonder kleerscheuren het racistische fenomeen ‘Zwarte Piet’ nog in stand te houden. Het is een absolute dooddoener door te stellen dat mensen zich beter kunnen richten op belangrijkere zaken. Overal waar racisme heerst is het van belang dat aan te kaarten. Zo kom je bij Zwarte Piet terecht.

  Het is goed om in het kleine te beginnen alvorens men zich op het grote kan gaan toeleggen. Denk aan het lawine-effect van een sneeuwbal die in het klein kan beginnen maar gaandeweg steeds groter wordt. Is het niet een kleine golf die grote golven laat ontstaan? Het is totaal niet relevant of men vroeger opgegroeid is met Zwarte Piet en het derhalve duldt of accepteert. Het gaat om bewustwording en solidariteit. Er zijn autochtone Nederlanders die solidair zijn. Laten het nu de eigen donkere broeders en zusters zijn, die de boel gaan bagatelliseren.

  Wanneer dit klusje geklaard is, gaan de sneeuwballetjes en golfjes verder.


  Maak melding
 9. Straks gaan de “witte” Nederlanders ook een kort geding aanspannen om alle “zwarten” uit Nederland te schoppen!! Door het zwartepiet gelul gaan straks nog meer extremistische groepen opstaan..!!


  Maak melding
 10. Misschien hadden surinamers in nederland ook n vaksbondleider alla Valies moeten hebben…. ff n weekje staken tussen eind november en 5 december…

  ..lekker voor de economie….


  Maak melding
 11. Ze hebben geen moer te doen, die afstammelingen van Afrika. Waren hun voorouders nooit als slaaf verhandeld zaten ze nu te schijten in Afrika. Ze hebben het veels te goed, ga toch terug naar je roots en laat die patattas met hun kinderfeest. Veel Afrikanen lijden onder hun eigen misleiders die hen erger dan de kolonisator doen lijden om hun oerdomme idiote dwaze domme keuze, zoals de dong no mpp ndp blakka wakkamangs en overige paars besmette ddb ndper’ s. Gewoon zwart geleuter.


  Maak melding
 12. Van de week zag ik een verkeersagent in Paramaribo een jongeman terug duwen omdat die voortijdig overstak, hij verliet daarbij de kruising om de jongeman terecht te wijzen, nadien staken er nog vier mensen over zonder op de agent te letten en ze werden niet terug geduwd.
  Is deze agent capabel voor zijn werk?
  Was de jongeman te donker en noem je het dan racisme?

  Je kunt je om alles wel gediscrimineerd voelen, dan hoef je nog niet gediscrimineerd te zijn.

  Ik voel me gediscrimineerd door al die randdebielen die mij met hoge snelheid inhalen en zeer roekeloos rijgedrag vertonen en er nergens een agent is die ze van de weg haalt.
  Ik wordt het niet😉


  Maak melding
 13. Wat is nu eigenlijk het echte probleem ?

  Is de kleur van Pieterbaas werkelijk zo belangrijk ? Of speelt nationalisme is belangrijkere rol ?

  Al jaren lang wordt Nederland en ook Europa “bedreigd met de invasie” van Oost – Europeanen en moslims. Criminaliteit is toegenomen en moslims ” stichten nederzettingen “.
  Er wordt van de Nederlandse / Europese belastinggelden allerlei faciliteiten betaald voor asielzoekers en de “indringers”. Terwijl er op andere zaken zoals zorg, onderwijs en veiligheid wordt bezuinigd.

  Ik denk dat bij vele Nederlanders de grens van tolerantie is bereikt. En sinds de aanslagen van 9/11 , de internationale startsein van de jihaat, voelen Nederlanders zich bedreigd in hun eigen land.

  De kleur van de knecht van Sinterklaas is denk ik de druppel, omdat hiermee ook de nationale feest van de Nederlanders wordt aangetast.

  Ik denk dat de kleur voor vele Nederlanders niet belangrijk is, omdat er ook wordt gediscussieerd tussen de Kerstman en Sinterklaas. Veel Nederlanders slaan Sinterklaas tegenwoordig over.


  Maak melding
 14. Over discriminatie gesproken..
  Ik woon nu een aantal jaren in Suriname, maar wat daar openlijk gebeurd aan discriminatie
  Dat verbaasd mij enorm, een werkgever die vraagt voor Hindoestaanse mensen te solliciteren.
  Dit zou in NL een enorme rel geven maar in Suriname maakt niemand zich daar druk over.
  De culturen hier leven niet met elkaar maar naast elkaar, iedere cultuur gaat zijn eigen richting op
  Ga eerst in je eigen land orde op zaken stellen voor dat je begint in andere landen te rommelen.

  Sari tori


  Maak melding
 15. Afschaffen al die volks feestjes!

  – Sinterklaas is een machts wellusteling, hij houdt er knechten op na
  of er nu slaven mee geportretterd worden of vrije Moren: Fout!

  – Pride in Amsterdam: Een absolute uiting van verdorvenheid
  In het kader van godsdienstvrijheid: dat kunnen we een groot deel van onze medelanders niet aan doen.

  – Zomer Carnaval in Rotterdam: Een schaamteloze etalering van vrouwen als lust object.

  – Kerst: Volgens een Christelijke splinter groepering (JHVH) bijgeloof!
  Volgens historici gebaseerd op Germaanse en Keltische midwintertradities

  – Suikerfeest: Al dat suiker is dat niet vreselijk ongezond?


  Maak melding
 16. Ik vraag me af hoe de Surinamers en anderen van Afrikaanse afkomst zouden reageren als de Nederlanders in Suriname naar de rechter zouden stappen om te eisen dat de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli verboden moet worden, omdat de blanken zich gediscrimineerd voelen en ze in een negatief licht worden zet als slavenhouders…..

  Volgens mij schieten de anti-Piet demonstranten hun doel voorbij. Ze willen als gelijkwaardige burgers beschouwd worden, maar deze actie werkt juist averechts. Dat doe je niet door anderen iets af te willen pakken, maar door je gedrag en volwaardige deelname aan de Nederlandse samenleving.
  Het effect zal zijn dat donkere Nederlanders juist nog veel meer zullen worden gediscrimineerd. Niet zo zeer om hun huidskleur of afkomst, maar omdat ze de blanke Nederlanders hun culturele tradities willen afpakken (althans, zo wordt dat beleefd!).

  Als socioloog merk ik de gevolgen in mijn omgeving. ‘Gematigde’ Nederlanders beginnen te radicaliseren, omdat hun cultuur bedreigd wordt. Zie daar de parallellen met wat zich afspeelt binnen groeperingen die vinden dat hun godsdienst wordt bedreigd. De Nederlanders zullen waarschijnlijk geen geweld gebruiken, maar dat op subtielere wijze laten merken. Denk daarbij aan kansen die we zullen mislopen door al dan niet openlijke afwijzing op de arbeidsmarkt en achterstelling van onze kinderen in het onderwijs door negatieve of opzettelijk lagere schooladviezen, en andere vormen van uitsluiting.

  De anti-Piet activisten willen op korte termijn hun zaak winnen, maar hebben blijkbaar niet door dat de gevolgen voor het hele donkere deel van de samenleving op langere termijn desastreus zullen zijn. En dat zullen hun kinderen en kleinkinderen pas merken. De blanke Nederlanders zullen die kinderen laten voelen wat hun kinderen hebben gevoeld toen hen iets werd afgepakt….
  Hier hoef je geen waarzegger of lukuman voor te zijn……


  Maak melding
 17. @Kale Johan,

  Natuurlijk moet dat soort racisme ook aan de kaak worden gesteld en keihard worden aangepakt.

  Maar niet omdat er racisme in Suriname voorkomt moet jij je ogen sluiten voor wat hier gebeurt.


  Maak melding
 18. E dan was ik nog twee ergernissen van velen vergeten:

  – Jaarwisseling: Wat een milieu verontreiniging al dat vuurwerk, wat een verspilling om van verminkingen die er door ontstaan nog maar te zwijgen. Mijn persoonlijke ergernis: Mijn hond is bang van.

  – Voetbal: Pfff : Vernielingen, overbelasting van het politie apparaat, supporters van clubs die elkaar naar het leven staan etc.


  Maak melding
 19. Ook merkwaardig dat degenen die zeggen dat er belangrijkere dingen te doen zijn überhaupt reageren. Er zijn toch belangrijkere dingen te doen? Als men zo bekrompen zou denken, bestond de slavernij tot heden. Ja toch! Je bent gewend aan een situatie en je weet niet beter. Niemand heeft je wijs gemaakt en jijzelf had de wijsheid niet in pacht.


  Maak melding
 20. In Suriname denken en handelen wij nazaten van baba en mai forwards not backwards.Wij houden onze ziel niet gegijzeld ergens in de stenen tijdperk .
  Het is 2018 heden en wij .de nazaten van mai en baba voelen ons niet genoodzaakt om gekleed als Gandhi door het leven te gaan.We hebben geen last van minderwaardigheids complex.Mahatma Gandhi is de trots van een natie en is bekend als de verzetstrijder gehuld in een dhoti.
  Sinterklaas is een feest voor kinderen die genieten van de zwarte piet totdat een paar fucked up sorry ass surinamers rommel in de hoofdjes van kinderen proberen te stampen.Als het vieren van sinterklaas met pieterbaas hun hindert dan vieren ze geen sinterklaas maar bederf het niet voor anderen.


  Maak melding
 21. @Las Ting,
  De eerste alinea van je slaat totaal nergens op. Het is een feit dat er slavenhouders waren. Dus hoe kun je naar de rechter stappen op grond van iets dat niets te maken heeft met de hedendaagse situatie of de autochtone bevolking van Nederland? Zwarte Piet is wel actueel terwijl de oorsprong eeuwen oud is. En daar zet men zich voor in om de plooitjes glad te strijken.

  Veder, het suggereren dat de blanken het de donkeren betaald zullen zetten op een subtiele manier, snijdt ook geen hout. Dat gebeurt immers zonder dat je Zwarte Piet uit de hoge hoed tevoorschijn hoeft te toveren. Maar dan nog; De Nederlandse wetgeving biedt voldoende ruimte om mensen te vervolgen die discriminerend zijn op welk gebied dan ook.

  Het is belangrijk te beseffen dat dit niet een kwestie is tussen blank en zwart. Het is een kwestie van tegenstanders van Zwarte Piet tegenover racisten. Het meest jammerlijke is dat men het niet beseft. En daarom is algehele bewustwording op zijn plaats. No lasi yu tin.


  Maak melding
 22. Piet is zwart
  Smurfen zijn blauw

  Als het je niet bevalt is Nederland niets voor jou…..

  Al sinds mensenheugenis is elke vorm van religie dwingend, worden er kinderen misbruikt onder het mom van het geloof, en gaat je kop eraf als je iets anders wilt geloven. Bijna niemand interpreteert het geloof zoals het waarschijnlijk ooit bedoeld is en ontstaat er alleen maar narigheid. Hoelang is dat in de Gazastrook al aan de gang en noem al die gebieden maar op, ook in Europa.

  Het wordt tijd om met elkaar te leven en respect te hebben voor ieders richting is een veelgebruikte uitspraak, maar wat als de ene richting de richting van de ander bedreigt.

  Laten we beginnen met een goed mens te zijn met oog voor onze naasten.😉


  Maak melding
 23. Het moet echt niet gekker worden.

  Vaak zijn het Afrikanen die illegaal of als asielzoeker in Nederland zijn die het felst protesteren.
  De meeste Surinamers hebben totaal geen probleem met Zwarte Piet.

  Tegen deze Afrikanen zou ik willen zeggen: rot lekker op als je Nederland zo racistisch vindt.

  Nederland is er een beetje klaar mee. Alles en iedereen in Nederland is anno 2018 een racist.
  Ondertussen komt heel ( Noord) Afrika naar Nederland toe als asielzoeker,


  Maak melding
 24. Meerderheid van Nederland is voorstander van Zwarte Piet. Het is simpel als het je niet bevalt dan rot je maar op naar Suriname of Afrika. Moet nog maar eens zien wanneer een blanke in Suriname een verbod gaat eisen tegen Keti Koti. De wereld zou te klein zijn.


  Maak melding
 25. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die uit welk werelddeel of afstammeling van welke nationaliteit dan ook, die het zoals dat heet “goed doen”

  Het zijn de luilakken, dieven en ander gespuis die misbruik maken, in welke samenleving dan ook, deze lieden dient duidelijk gemaakt te worden dat het niet hoort.

  Nederland heeft geen deur meer, iedereen loopt vrij naar binnen en buiten, de oorzaak daarvan ligt in de politiek, Nederlandse stemgerechtigden hebben voor ze gekozen, deal with it.😉


  Maak melding
 26. @pakiatrigri: Normaal reageer ik niet op reacties van anderen, omdat die vaak ongenuanceerd zijn.
  Dat vind ik jouw posting niet, dus vandaar….

  Het is eveneens een feit dat er knechten of slaven waren (in dit geval van Afrikaanse afkomst). Dus zowel de slavernij als Piet hebben een historische achtergrond.
  Als je zegt dat ‘1 juli’ niets te maken heeft met de hedendaagse situatie of autochtone samenleving, dan moet je eens kijken wat voor commotie er onder de autochtone bevolking ontstaat in de aanloop naar deze datum. Mensen die het gevoel hebben dat ze zich moeten verdedigen of zich juist schuldig voelen, politici die zich onder druk gezet voelen om verontschuldigingen aan te bieden voor het slavernijverleden. Dat is niets anders dan de commotie die ontstaat onder de Nederlanders van Afrikaanse afkomst in de aanloop naar 5 december. Want het is niet alleen een punt voor de anti-Piet demonstranten, maar ook de andere gekleurde Nederlanders voelen zich in deze periode ongemakkelijk.

  Dat men nu al op subtiele wijze overgaat tot uitsluiting, is elke dag merkbaar. Als je denkt dat dat geen hout snijdt, moet je maar eens gaan praten met de mensen die het nu al dagelijks overkomt. Dat zie ik in mijn woonomgeving, dat zie ik in werksituaties. Ik heb het zien verergeren, en dat zal niet stoppen. Integendeel zelfs. En helaas, is maar een klein deel van die gevallen met wetgeving te bestrijden.
  Als je zegt dat het een kwestie is tussen tegenstanders van Zwarte Piet en racisten, en niet tussen blank en zwart, dan moet je eens kijken naar de overweldigende (financiële) steun die de zgn. blokkeerfriezen krijgen in het proces dat tegen hen is aangespannen. En het geld wordt niet alleen gestort door mensen met racistische trekken, maar vooral door heel veel blanke mensen die vinden dat anderen van hun kinderfeestje (lees: cultuur) af moeten blijven.

  Ik blijf erbij dat de sociale gevolgen groot zullen zijn.


  Maak melding
 27. Wat een gelul van de afrikaanse nazaten hier.
  Ze willen overal wonen behalve in Afrika.Ze vluchten naar westerse landen waaronder Nederland en Italie.Onderweg verdrinken ze omdat hun pietlullige bootjes omkantelen in de open zee.In Nederland genieten ze ww,kinderbijslag,
  vakantietoelage,goeie geneeskundige zorg.
  ,een goed geregelde pensioen en betalen ze terug met stank voor dank,die ondankbare afrikaanse nazaten.Geen wonder dat niemand ze wil
  En by de way als Nederland morgen zegt dat de surinamers naar Nederland mogen zonder een visum en daar mogen wonen dan gaan de nazaten van de afrikanen als eersten vertrekken..want zo een kans ..nee dat gaan ze nooit missen.En omdat ze zo verwend worden doen ze alsof ze mogen naaien met het cultuur van hun nieuwe thuisland.Deporteer de afrikaanse nazaten naar land van herkomst.deporteer ze naar Suriname of Afrika.Hier zullen ze zich gedragen.


  Maak melding
 28. De “zwarten” zijn toch op bezoek in Nederland……Nederland heeft ze toegelaten…..en nu leuteren ze over zwarte piet…..jullie kunnen ook gewoon terug gaan naar land van herkomst!!


  Maak melding
 29. @Wazig,

  Sorry hoor: Ik ben niet op bezoek in Nederland. Ik woon en werk hier. Jouw kinderfeest is racistisch en belachelijk. Dit feestje veracht ik sedert ik in Nederland ben komen wonen.


  Maak melding
 30. De discussie van pro en anti zwarte piet is hevig losgebarsten, de meningen zijn diep verdeelt.
  Ik zeg wat mij persoonlijk betreft het volgende : als ik bij een werkgever werkt en het bevalt
  me niet, dan zoek ik een andere werkgever ! Dus vullen jullie het maar zelf aan, erger vind ik dit :
  als ik met vakantie in Su ben, word ik ook gediscrimineerd door mijn eigen zwarte broeders.
  En dat ervaar ik als heel erg, dan als ik door een blanke gediscrimineerd te word !!
  Drie kwart van mijn leven heb ik NL door gebracht, en dat zal zo blijven tot mijn laatste adem tocht. Ik sluit me bij @ henkmolenaar 2016 en nog met een paar van de anderen hier op de site !!

  @ Conelis Timmer
  Deels ben ik met je eens maar ik vind het krom van je, omdat jouw hond bang wordt van vuurwerk dat ze met oud en nieuw geen vuurwerk moeten afsteken ! Dan moet de overheid
  maar een totale verbod aankondigen voor het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw.
  Net zo als nu het geval is, omdat een paar van mijn zwarte broeders tegen zwarte piet zijn,
  hoeft dit niet verboden te worden. Wat de z.g. voetbal supporters die je opsomt ; dat zijn geen supporters, supporters gaan om hun club aan te moedigen en niet om rel te schoppen !
  Dus wat mij betreft kunnen ze ook terecht gesteld worden. Zwarte piet moet blijven, ik ben er mee opgegroeid, en ben er ook niet slecht van afgekomen. Laat de blanken voor een dag lekker
  zwart zijn, ik ben al mijn hele leven lang al zwart en dat bevalt me best. Ik hoef er voor niks te doen en erger nog, ik hoef niet te zonnen om een kleurtje te krijgen !!!
  Ik wens voor en tegenstaanders van piet veel succes, mijn klein kinderen verheugen het al om
  zwarte piet te zien misschien om de cadeautjes wat ze krijgen !!! En ik blijft lachen want het is, maar traditie van de blanken dat al eeuwen wordt gevierd !!!!

  sari tori

  Jacko

  .


  Maak melding
 31. Als je niet houdt van de cultuur van een ander, moet je oprotten!!
  Sorry voor de uitroeptekens, maar er zijn genoeg landen waar je meer dan welkom bent.
  En als je in die landen niet kan leven met hun cultuur moet je daar ook oprotten!
  Als je dan uiteindelijk terug bent in je eigen land van herkomst, mag je daar gaan schreeuwen.
  En als het dan niet helpt, koop je je eigen eilandje.
  Voor wie daarvoor geen geld heeft, dikke pech.

  Natuurlijk is het feest niet meer van deze tijd, maar geef die witte mensen de kans en vooral tijd om hun feest te hervormen. De afgelopen jaren zijn er veel stappen in de goede richting gezet. Petje af! En dat meen ik. Het zou toch wat zijn als witte mensen hier in dit land in opstand zouden komen tegen het vieren van bijvoorbeeld Ied Ul Fitr of Holi, ook al zijn onze feesten niet kwetsend voor een ander.

  Jammer dat veel van hun voortgang vorig jaar teniet is gedaan door het wegsturen van een bus met anti Zwarte Piet demonstranten en het blokkeren van de A7, waar naar mijn gevoel eigenlijk het leger aan te pas had moeten komen om die strategische doorgang weer vrij te maken. Maar goed, wie zet nou haar eigen leger in tegen eigen volk?? Maar dat even terzijde.
  Het hadden zwarte mensen moeten zijn die zo’n grap hadden uitgehaald, dan zou je zien…

  Me mars papa!


  Maak melding
 32. Zou de KLM durven een sinterklaasfeest te houden met een zwarte piet in NY? En waarom niet? Waarom willen nederlanders hun racistiese verleden niet vergeten?


  Maak melding
 33. Las Ting,
  Helemaal met u betoog eens.

  pakiratigri,
  “Het is een kwestie van tegenstanders van Zwarte Piet tegenover racisten”
  Ik ben een voorstander van Zwarte Piet. Volgens U ben ik dus een racist? U kent me niet eens en weet ook niet wat ik voor de Surinaamse gemeenschap doe. Je bent behoorlijk ziek met je pseudo universitair gelul.
  Zie hier waarom jullie op deze manier en met deze opmerkingen de “Witte Racisten” alléén maar bozer maken en jullie hebben het nog niet eens in de gaten.
  Sterkte met je “kruistocht”tegen de “racisten”


  Maak melding
 34. Ook ik vond Sinterklaas Feest leuk, ik weet nog dat Sinterklaas bij ons thuis kwam, met Pieten en cadeautjes.
  Was ook om te lachen, ik zag dat het Ome Hannes was aan zijn schoenen die herkende ik.
  Wist toen niet , en dacht het ook niet dat het slaven moesten voor stellen.
  Het waren de Cadeautjes, dat was het niets anders.
  Maar als ik me plaats in een zwart iemand, dan voel ik dat ik gekwetst wordt een beetje voor gek gezet.
  Beste mensen niemand staat er bij stil om je te kwetsen,geloof me Je denk niet daar komen slaven aan.


  Maak melding
 35. Hypocriete Suris…….zijn tegen zwarte piet omdat die zg racistisch zou zijn……..,maar in Su is er sinds jaar en dag racistisch gelul tussen de bevolkingsgroepen onder elkaar……begin dat eerst uit te bannen!!


  Maak melding
 36. Als je een kansloze, werkloze en hersenloze mislukkeling bent, ga je uit verveling dit soort achterlijke zaken bedenken. Achterlijke culturen houden zich bezig met achterlijke, paranoïde waanideeën.


  Maak melding
 37. Het is maar een beperkt aantal mensen dat zich tegen zwarte piet keert. En op Waterkant lijkt het alsof de helft van de Surinaamse bevolking hier tegen ageert.
  Hoe dan ook, ieder heeft recht op zijn eigen mening en de rechter zal uiteindelijk bepalen wie in zijn recht staat.
  Persoonlijk zie ik geen enkele overeenkomst tussen zwarte piet en wat men noemt blakamangs; noch qua kleur noch qua andere uiterlijkheden (rode lippen, grote oorringen en krullen haar). Om jezelf daarmee te willen vergelijken, getuigt volgens mij van een laag zelfbeeld. Ik voel mij persoonlijk geenszins verwant aan zwarte piet of welke slaaf er ooit is geweest. Maar ieder z’n meug.
  En men vergeet daarbij ook nog dat Surinamers zelf ook niet vrij zijn van discriminatie; vooral onderling.


  Maak melding
 38. Dat mensen elkaar fysiek en verbaal lopen bedreigen om een kinderfeest geeft aan dat bepaalde Hollanders zich ernstig voelen aangetast in hun “geweldige” cultuur. Dit is het debat, waar de Nederlanders zo om bekend staan, allang gepasseerd.

  Elk jaar wordt het maar erger dit gedoe, de ene vind het Cultuur, de ander racisme. Aan het eind zien de kinderen alleen maar gescheld, gevechten en haat.

  Laten de volwassenen eens goed nadenken wat voor indruk je hiermee bij de kinderen achterlaat.

  Met haat word je niet geboren, je leert het aan en voedt het totdat het uitgroeid tot een kankergezwel.


  Maak melding
 39. Creolen klagen over zwarte piet en zijn trots op hun blanke namen. Willen graag een blanke man of vrouw en houden van witte billen. Verander eerst jou blanke naam en dan ben je een man. Suriname vieren ze nog sinterklaas en waarom mag het hier niet. Kijk je zelf in de spiegel en zie een zwarte piet. Meeste Creolen trouwen niet, kunnen hun vrouwen en kinderen niet verzorgen. Ze houden alleen met konten te schudden en kunnen alleen maar gillen.


  Maak melding
 40. Mensen laat je niet door dit zwarte pieten gebeuren gebruiken als dekmantel voor de scheve machtsverhoudingen binnen de Nederlandse samenleving. Zwarte Piet is niet de oorzaak van de haat die heerst maar een uitweg om die haat tot uiting te brengen.


  Maak melding
 41. Zwarte Piet is een dekmantel, zwarte schmink om de waarheid een ander gezicht te geven. Een leugen om angst te maskeren en de oorzaak daarvan te bedekken.


  Maak melding
 42. Allen,

  Zwarte Piet komt alleen in Nederland voor, klopt, in het buitenland vind men dit niet kunnen anno 2018.
  Doe alle kleuren pieten wit zwart bruin geel gevlekt maakt niet uit, maar wel zonder de achterlijke lippen en oorbellen.
  Kinderen hebben hier geen probleem mee, mijn kids praten al over alle kleuren pieten.
  Is iedereen weer blij en kunnen wij gezellig samen verder.

  SUCCES.


  Maak melding
 43. Vandaag Sinterklaas verbieden, morgen het jodendom, christendom en islam verbieden. Geen religie en aanverwant feestje voor de kinderen en idem volwassenen. Zo hoort het ! Weg met alles ! Weg met de Afrikaanse cultuur, weg met de hindoestaanse, weg met Nederlandse !! Weg, Weg, vernietigen !! Sla de weg in van George Soros !! Disruptie, kapotmakten, WIJ GAAN ERVOOR !!!

  Jammer de wereld is niet meer..


  Maak melding
 44. NEN 0512:2013
  14
  8.2 Kledingvoorschriften Pieten
  8.2.1 Algemeen – Kleurstelling Zwarte Pieten zijn geschminkt in diepzwart, bruin of een andere kleur of kleuren. Elke Piet moet zorgvuldig zijn gekleed en alle zichtbare huid moet volledig zijn geschminkt.
  8.2.2 Kostuum Elke Zwarte Piet beschikt over een kleurig pak, bij voorkeur voor iedere Piet in het gevolg van Sint-Nicolaas van verschillende basiskleur. Het kostuum van Zwarte Piet moet volledige bewegingsvrijheid garanderen en heeft een pofmodel kniebroek met daaronder een zwarte maillot. Het kostuum is bij voorkeur gemaakt van fluweel en afgezet met decoraties van goudkleurig brokaat. Bij het kostuum behoort een baret in dezelfde kleuren als het kostuum, afgezet met brokaat en bij voorkeur voorzien van een kleurige veer. In verband met het dierenwelzijn is het gebruik van echte veren nadrukkelijk niet toegelaten. Voorts draagt Zwarte Piet zwarte handschoenen.
  9 Bepalingsmethoden authenticiteit Sint-Nicolaas
  9.1 Waarborgen
  Aangezien er maar één Sint-Nicolaas is moeten er waarborgen zijn teneinde vast te stellen dat we niet met imitaties worden opgescheept. Daartoe dient de onderstaande toetsingsmethode op niet-authenticiteit:
  a) Sint-Nicolaas is niet conform de voorschriften gekleed;
  b) Sint-Nicolaas beschikt niet over de zo belangrijke waardigheid;
  c) Sint-Nicolaas heeft gedronken en spreekt met dubbele tong;
  d) Sint-Nicolaas neemt niet de nodige voorzichtigheid in acht na zijn vertrek om in de anonimiteit op te gaan;
  e) Sint-Nicolaas draagt te herkenbare schoenen;
  f) Sint-Nicolaas bezweert zonder aanleiding zelf de enige echte te zijn;
  g) Sint-Nicolaas is onvoldoende bekend met de teksten van de Sint-Nicolaasliederen.


  Maak melding
 45. Het valt niet mee om zwart te zijn in een wit land. De hele dag moet je maar speuren naar racisme, discriminatie, witte privileges, gebrek aan respect, culturele toe-eigening en ga zo maar door.

  In de supermarkt, opletten of er geen producten met dubieuze benaming liggen zoals negerzoenen en jodenkoeken, op straat of er geen blonde meisjes met kroeshaar lopen, op school of ik wel net zo beoordeeld wordt als witte kinderen, in de media of er wel voldoende diversiteit is, in de boekwinkel of er geen etnische stereotypen staan in boeken, op kinderfeestjes of ze niet indiaantje spelen, naar straatnamen of ze niet herinneren aan het koloniale verleden, op Prinsjesdag of die blote negers nog op de gouden koets staan, en die verdomde Zwarte Piet willen die racisten ook maar niet opgeven! Paranoïde word je er van! (Of was ik dat al?)

  Gelukkig heb ik tijd zat, want je begrijpt toch wel dat geen enkele zwarte man met zelfrespect voor een witte baas gaat werken. Dat is slavernij! Een trotse zwarte man leeft van de bijstand en dat noemen we herstelbetaling.


  Maak melding
 46. Mensen uit India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, maar ook de meeste hindustanen uit Suriname zul je nooit horen klagen over Zwarte Piet.
  Ook andere Aziaten houden zich verre van de Zwarte Pieten discussie.
  Bijna idereen die dat wel doet zijn van Afrikaaanse afkomst.

  Wat mij betreft moet het Sinterklaasfeest blijven bestaan met aanpassing van Zwarte Piet.
  Ik ben voor regenboogpieten.


  Maak melding
 47. De rechter heeft de zaak zo net niet ontvankelijk verklaard.
  omdat ze niet aan de voorwaarden vodeden om een kort geding aan te spannen.
  daarnaast is het een kinderfeest en is rashisme iets wat pas actief word na dat mensen geslachtsrijp zijn.
  het is een instinct in de fusie form face erea.
  het is het zelfde instinct wat gezichten herkent, dat discriminatie verzorgd…
  het trekt je eigen genen voor.
  de genen waar JIJ uit bestaat worden als de beste gezien!
  de meeste mensen doen dit onbewust
  tenzij je gezichts blind ben, face blindness.
  dan heb je geen response op gezichten en ben jhe werkelijk neutraal.
  iets wat 300 jaar geleden is gebeurd zijn alle verandwoorselijhke van dood , en als je in reincarnatie geloofd kan jij ondertussen al 4 keer van ras zijn veranderd , wie ben jij dan nog om iets te vinden van wat er in het verleden is gebeurd.
  de mensen hier zijn verandwoordelijk voor de wereld van NU , de mensen van vroeger voor de wereld van toen….
  je kan mensen niet verandwoordelijk stellen voor een wereld waar ze zelf geen deel van uit maaketen!
  dat is net zo logisch als ons verandwoordelijk te maken voor het leven op een buitenaardse planeet waar we nog geen weet van hebben!!!
  daarom zijn dit soort acties zielig! , omdat je het plzier van kinbderen afneemt.
  kinderen die nooit deel zijn geweest van de wereld van 300 jaar geleden!


  Maak melding
 48. Sinterklaas feest gaat door.

  De rechter sloot af met moreel appel. ,,Ik vraag u allen: is dit de manier waarop we het sinterklaasfeest willen vieren?” Volgens hem onderschatten mensen de complexiteit van het dossier. Hij roept op tot gesprek, óók over structureel racisme in de samenleving. Op dit moment is de zwartepietendiscussie ‘een gesprek tussen doven’, aldus de rechter.


  Maak melding
 49. De stichting die een kort geding heeft aangespannen, heeft geen gelijk van de rechter gekregen.
  Felicitatie aan de pro pieten, en jammer voor de anti pieten !
  Ben zelf pro pieten, laat de blanken lekker voor 1 dag lekker de piet zijn .

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 50. Iedereen loopt zich hier druk te maken en heeft wel een mening.
  Het grappige is dat het kort geding gewoon is aangespannen door twee blanke Nederlanders.


  Maak melding
 51. En wat voor blanke Nederlanders, gespuis dat het voor elke kleur verziekt, en er alleen maar op uit zijn om de samenleving te ontwrichten.


  Maak melding
 52. Als u de namen van Rogier Meijerink, Michael van Zeijl, de het kort geding hebben
  verloren even op google zoekt. Dit zijn mensen die hun hele leven protesteren tegen
  van alles en nog wat, dodenherdenking , Bevrijdingsdag , panden kraken, g root
  strafblad. Nu de pieten discussie. We moeten als Surinaamse gemeenschap met klem
  afstand nemen van dit soort lui, dit zijn gewoon beroeps criminelen die ons in een
  slecht daglicht plaatsen en de Surinaamse gemeenschap een slechte naam bezorgen.


  Maak melding
 53. Allen,

  FBI, er is een test gedaan in bijvoorbeeld Engeland ( zie internet filmpjes) waar men op straat liep met zwarte pieten, en dit werd niet gewaadeerd door de witte bevolking. testen zijn uitgevoerd door witte Nederlandse mensen, dit ter info, ik geef geen commentaar wat betreft zwarte pieten, mijn stelling is als men iets doet wat een bepaalde bevolkingsgroep kwetst, moet je het aanpassen niet afschaffen.
  Wij vieren met onze kids Sinterklaas feest met alle kleuren Pieten, mijn kinderen vinden dit trouwens leuker al die kleuren.
  SUCCES.


  Maak melding
 54. In Nederland heeft niemand ooit een kwade bedoeling met zwarte piet gehad.
  Dat hij een karikatuur is ja dat kan.
  Niemand is ook tegen verandering naar roetvegen.
  Men is meer boos om a-socialen en wannabe black panthers die iedereen ineens als racist zijn gaan bestempelen.
  Luie Uitkeringstrekkers die de dienst willen uitmaken en tussen kinderen gaan schreeuwen dat is meer het probleem.


  Maak melding
 55. Leuk alle reacties te lezen. Heb genoten! Wat een humor! Maak je druk over belangrijke zaken en doe die kleurenbril eens af.we hebben allemaal dezelfde binnenkant
  En nee ik vier geen sinterklaas en ook geen kerstmis maar gun wel ieder zijn eigen feestje


  Maak melding
 56. Zwart
  Dikke lippen
  Dom
  Belachelijk

  Natuurlijk is zwarte piet rascistisch ,blanke kindjes zien dat je zwartjes niet serieus moet nemen en dat ze dom zijn.

  Ik heb ook in mn jonge jaren in su de sint meegemaakt niets ad hand,maar toen ik in nederland kwam was zwarte opeens anders men zei dat ik de piet was.
  Toen mandela overleed schreef men ook op fb dat de grote piet overleden was.

  Geen discrminatie?

  Obama zei hier ook wat over en hij vond het vernederend!
  Dit is geen kinderfeest om gevierd te worden,en dat dit ned cultuur is is bs.
  Het verhaal is gemaakt …door onze voormalige slaven drijver.

  Geen discrminatie?

  Elke donkere man of vrouw herkend zich in de piet …waarom denk je dat?

  Ik vind dit ook een vervelende periode als ik nepniggers zie doen alsof ze echt zwart zijn…weet men hoe dat is in een blanke maatschappij.

  Ze kunnen hun kleur zo weer afwassen ..en morgen weer morren over zwarte mensen.

  Ik weet dat dit niet zal ophouden..en als een donkere man of vrouw zegt zich prettig hierbij te voelen liegt men!

  Men wilt blanke kindjes hierbij laten zien dat ze altyd boven zwartjes te staan…indoctineren vanaf kleins af.
  En de zwarte kids voelen zich natuurlijk achter gesteld …want ze zien va kleinsaf welke plaats ze in de maatschappij ze moeten innemen,altyd achter de blanke.

  De vraag wat dr moet gebeuren….stoppen die shit!
  Nu smijten de tegenstaanders met eieren en schelden ze op de kleur.
  Vlgnd keer worden dr granaten gegooid …en dan!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES