donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijVakbond: arbeiders Newmont Suriname leven tussen angst en vrees

Vakbond: arbeiders Newmont Suriname leven tussen angst en vrees

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 13 nov – Arbeiders van Newmont Suriname leven elke dag met vrees voor ontslag. Volgens de vakbond biedt de arbeidsovereenkomst bij dit goudwinningsbedrijf geen enkele zekerheid. De overeenkomst is voor ‘bepaalde tijd.’ “Ook is er in opgenomen dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst op elk moment te beëindigen”, zegt vakbondsleider Murwin Leeflang. Het maakt het plannen voor de lange termijn haast onmogelijk.

Handelsbanken accepteren geen werkgeversverklaring van Newmont Suriname. Dus is er ook geen dekking voor een lening of hypotheek. In werkgeversverklaringen die het bedrijf verstrekt, is namelijk een ‘disclaimer’ opgenomen. Daarin staat dat Newmont Suriname zich niet aansprakelijk stelt. “Deze disclaimer bezorgt de mensen problemen, omdat banken niet willen werken met zo’n verklaring”, zei Leeflang tijdens een persconferentie.

Het maakt het maar moeilijk steeds de animo te vinden om te werken. De vakbond heeft onlangs een voorstel ingediend voor een collectieve arbeidsovereenkomst. Als overeenstemming wordt bereikt, zal het de eerste zijn bij Newmont Suriname. Leeflang houdt rekening met een harde strijd, gezien de ervaringen met andere multinationals. Hij wil ook dat de arbeiders de kans krijgen in goud te beleggen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

18 REACTIES
 1. De multinationals mogen alles ja zelfs de wet en regelgeving mogen zij met voeten betreden.
  Er is toch zoiets als het arbeidsrecht in Suriname?
  Wie eist naleving van de arbeidswet? Wie eist de rechten van een vakvereniging op?
  Niemand durft omdat de overheid hen in de steek laat.


  Maak melding

 2. -Ik word kostmisselijk van sommige Surinamers die een contract ondertekenen en GEEN voorwaarde scheppen om in vaste dienst te komen na een bepaalde tijd. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze ellende als persoon.

  Het is een buitenlandse bedrijf die met hun eigen wetten en regels komen. Waarmee zij rekening moeten houden is een deel van de wetten van Suriname.

  De vakbonden zijn te laat en de medewerkers zijn zo dom geweest.
  Als het kalf verdronken is dempt met de put.


  Maak melding

 3. @Ira, sinds wanneer kan een werknemer eisen stellen om na een betaalde tijd….in vaste dienst te komen….zelfs in Nederland kan je dit niet “eisen” als werknemer!!!


  Maak melding

 4. Sinds 2010 is niets meer zeker in het land waar een oog didibri, koning is. Onrecht, misdaad en armoede verdienen alle dwaze soso lobi dididbi ndper’ s.


  Maak melding

 5. Newmont is niet verplicht zekerheid te geven aan werknemers zolang zij de wet volgt . Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geeft aan dat de werknemer geen onverantwoorde lening of wat dan ook kan aangaan. En tussentijdse opzegging kan ook bij niet gebleken geschiktheid of op staande voet ontslagen worden etc. Meestal is er spraken van een proeftijd en daarna gaat de overeenkomst in werking.Als je eenmaal de proeftijd hebt doorlopen dan treedt in werking de voor bepaalde tijd arbeidsovereenkomst. Dan kan Newmont niet zonder meer iemand ontslaan. Het is wel een lastige situatie voor de arbeiders die graag een lening en zo willen aangaan, maar geen enkele werkgever is verplicht je een bepaalde zekerheid te bieden op dat gebied anders dan wat wettelijk omschreven is.


  Maak melding

 6. @Wazig: in Nederland kan dit absoluut!!

  Maar dat komt omdat het bij wet is geregeld dat je een medewerker niet voor onbepaalde tijd een tijdelijk (wazig) contract mag aanbieden.

  Zolang dit wettelijk is geregeld, mag de werknemer zeker eisen. En dan maakt het niet uit in welk land dat is. Rechtspraak zal in eerste instantie altijd de wet volgen.

  Ook hier in Suriname dus.

  Me mars papa!


  Maak melding

 7. @ valsetigri

  Sorry, maar je lult alles recht, wat krom is.
  Lees eerst zelf wat je schrijft.

  “Newmont is niet verplicht zekerheid te geven aan werknemers zolang zij de wet volgt . Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geeft aan dat de werknemer geen onverantwoorde lening of wat dan ook kan aangaan”

  Wie is Newmont om te bepalen wat een werknemer wel en niet mag wat lening betreft????

  Wat Newmont betreft, die lappen de wet van Suriname aan hun laars.
  Denk effe na als je tenminste hersens hebt, wat je zelf schrijft.
  Ik betwijfel echt,of dat als goed is in je bovenkamer


  Maak melding

 8. als je in dienst komt van welk bedrijf dan ook,, heb je recht op de eerste twee maanden op proef tijd , binnen deze tijd kan je ontslagen worden is voor bij de partijen het zelfde recht..
  daarna kan de werkgever jou een contract aan bieden voor lange dan wel korte termijn meestal gaart dat stilzwijgend maar je kunt het op eisen..

  als je dan een kontrakt hebt, voor lange termijn, kan je daarmee overal een lening nemen/sluiten ook het kopen van roerende goederen dan onroerende goederen.

  ik zou nooit via een uitzend bureau in dienst treden vooral niet in landen als de onze… die gasten zijn niet nooit te vertrouwen, bovendien wordt je altijd onder betaald en geen volledig rechten /plichten hebben.

  ga altijd voor het zekere dan het onzeker onze mensen zijn nooit te vertrouwen..,,, sorry..

  denk bij deze ook aan je pensioen..

  laat je altijd betalen in de valuta van maatschappij van waar dan ook en vooral de CAO van zijn moederland handhaven en de zelfde loon eisen, nooit uitbetalen in onze waardeloze s r d..


  Maak melding

 9. @JK,

  Je leest niet interpreterend. Voor de werknemer is het niet verantwoord als hij niet in vaste dienst is, een lening aan te gaan. Dat dient hij te weten en de banken weten het nog beter. Vandaar dat ze (de werknemers) geen lening krijgen.Ik heb niet gezegd dat Newmont bepaalt of een werknemer al dan niet een lening mag nemen.Ik heb aangegeven dat het niet verantwoord is voor de werknemer bij een contract dat slechts tijdelijk van aard is, lummel. Ga eerst wat les volgen in begrijpend lezen. Ben je van harte welkom te reageren.


  Maak melding

 10. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat iedere arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde tijd is gesloten een einddatum heeft. Bij een niet tijdelijk dienstverband is er meer zekerheid voor wat betreft het gegarandeerde inkomen. Hoewel ook in dat geval omstandigheden zich kunnen voordoen, waarbij een werknemer op straat komt te staan.
  Ik heb collega’s gehad (jonge juristen) die geen woning konden kopen omdat zij geen hypotheek konden krijgen. En dat alleen omdat zij niet in vaste dienst waren aangenomen maar op basis van een jaarcontract.
  Ze waren daardoor wel aangewezen op appartementen van € 1.000,00 tot € 1.500,00 huur in de maand.
  Te triest voor woorden.


  Maak melding

 11. Vakbonden moet men laten besturen door vakbondsleiders die goed geschoold zijn op het gebied van economische vraagstukken en internationaal en nationaal arbeidsrecht. Maar de vakbondsleiders in Suriname zijn figuren die een grote mond kunnen opzetten, maar als het gaat over de technische kant van arbeidsovereenkomsten in relatie tot het nationaal en het internationaal recht laten zij het afweten.

  Deze lichtgewicht vakbondsleiders hadden moeten weten dat Newmont de doctrine ‘ Employment at will ‘ die binnen het recht het Amerikaanse ontslagrecht regelt en deze toepast op de arbeiders in Suriname. Waarom hebben deze figuren van C47, SPA en anderen die pretenderen voor de arbeiders op te komen niet eerder aan de bel getrokken.

  Binnen de doctrine ‘ Employment at will ‘ heeft het idee postgevat dat een arbeidsrelatie tussen een werknemer en een werkgever op vrijwillige basis is. Dit betekent dat beide partijen de overeenkomst mogen beëindigen wanneer ze willen, zonder enige wederzijdse aansprakelijkheid. Bij dergelijk ontslag hoeft geen argumentatie te worden opgegeven. Op deze doctrine bestaan uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het ontslag in strijd zou zijn met de wet of de openbare orde. De super hooggeleerde analfabeten van de oppositie, dus die van VHP, NPS, PALU, PL, ABOP, DOE hadden de ezels en domme koeien van de vakbonden moeten attenderen op het Amerikaanse arbeidsrecht.


  Maak melding

 12. Employment at will is een reguliere arbeidscontract in de VS. Speciaal wanneer de werkplaats geen union werkplaats is.( Geen vakbond werkplaats). Als een werknemer een auto nodig heeft kan hij een lening krijgen omdat de bank kijkt naar zijn crediit score, hoelang hij gewerkt heeft en hoeveel hij verdient. Dit zijn Amerikaanse toestanden.

  Surinaamse omstandigheden en wetgeving dicteren andets. De ndp regering moet Iamgold herinneren dat zij in Suriname opereren en de Surinaamse wet geldt en niet de Amerikaanse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES