woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePolitie Suriname: 'Onderzoek naar Oedit op een dood spoor'

Politie Suriname: ‘Onderzoek naar Oedit op een dood spoor’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 sep – Het justitieel onderzoek naar de ondernemer Oedit, verdachte in de zaak van het vliegtuig dat op 13 maart met 488 kilo cocaïne aan boord op zijn rijstareaal in Saramacca werd onderschept, schijnt op een dood spoor te zijn. Dat zei minister Stuart Getrouw van Justitie in Suriname gisteren op een persconferentie.

Oedit vluchtte enkele dagen na de onderschepping van het vliegtuig naar Nederland waarna Suriname een rechtshulpverzoek indiende bij Nederland. In juni was Suriname ervan overtuigd dat het rechtshulpverzoek zou worden ingewilligd. Het onderzoek is volgens de minister echter stil komen te liggen, omdat Nederland nog steeds geen invulling heeft gegeven aan een rechtshulpverzoek van Suriname om deze verdachte in Nederland op te sporen en aan te houden.

“Het onderzoek is in een bepaalde fase beland waarbij wij niet teveel kunnen uitwijden”, zegt Getrouw. De bewindsman zegt volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd niet veel meer over deze zaak te kunnen melden, omdat de Nederlandse autoriteiten dit verzoek met het Openbaar Ministerie in Suriname en in het verlengde daarvan het Korps Politie Suriname dienen af te wikkelen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

34 REACTIES
 1. Door jullie nalatigheid heb je deze man het land kunnen laten uitvluchten. Je vind drugs in een vliegtuig op zijn perceel, een duikboot in de omgeving van zijn perceel, en toch neem je geen zorg maatregels en laat hem ontsnappen. En nu krijgt nl.de schuld dat er geen cooperatie is van hun kant. Foei,foei!
  Seems to me dat er ook een veroordeelde drugs dealer hier rondloopt, die nooit uitgeleverd is.


  Maak melding
 2. Uitwijden of uitweiden? De vraag is of Oedit na zoveel maanden nog in Nederland vertoeft? Wie weet is die beste man ergens in India lekker genietend van zijn Dhalbad en Cobra India bier. Ik snap ook niet dat een rechtshulpverzoek van maanden geleden nog steeds niet gehonoreerd is door de politie en OM in Nederland. Het staat vast dat Nederland al langere tijd Suriname niet serieus neemt.


  Maak melding
 3. Men kan alles proberen stil te houden, maar de tijd zal het leren waarom Nederland geen medewerking wil verlenen. Ook zal het ons niet verbazen dat de sterke hand van de president van Suriname zijn diplomatische tactiek heeft toegepast om dit alles te verwarren.


  Maak melding
 4. Suriname laat een mega verdachte gewoon op de rode loper het land uit gaan en heeft nu kritiek op de Nederlandse politie?

  En Sinterklaas bestaat ook zeker?


  Maak melding
 5. Vanaf het begin heb ik aangegeven dat deze verdachte niet zal worden gearresteerd en niet zal worden verhoord.
  De criminele top in Suriname heeft er baat bij dat hij niet word verhoord dus hebben ze hem de tijd gegeven en wellicht een safe house en gewoon laten lopen.
  .
  Ja zelfs op de interpol opsporingslijst komy hij niet voor.


  Maak melding
 6. Een duidelijk voorbeeld van de hypocresie in Nederland. Surinamers moeten een 100% controle ondergaan en een verdachte in een grote drugzaak mag vrij rondlopen. Het mag ons niet verwonderen, dat Nederland de grootste drugdoorvoerland is in Europa. En die Hollanders verdienen vanzelfsprekend heel veel geld mee.


  Maak melding
 7. In elk geval, Saramacca kan “goed boeren” met de duikboot !!
  Gewoon overbrengen naar Grongingen !! Op een pleintje voor het commisariaat of politie neer zetten, als toerististische attraktie !! Velen , ook uit Nederland zullen de duikboot willen bezichtigen !!
  De kraampjeshouders/eetgelegenheden, zullen een behoorlijke verdienste hebben !!
  win-win situatie, zou ik zeggen .


  Maak melding
 8. De Surinaamse politie en OM zijn wel nalatig geweest in deze kwestie. Normaal gesproken wordt een verdachte gearresteerd en gaat het justitiële proces in werking. Hij heeft Suriname op een legale manier verlaten. Maar het is niet duidelijk of de politie aangegeven heeft dat hij het land niet mocht verlaten. Zelf beweert deze Oedit dat hij voor medische doeleinden vertrok. Wel heel toevallig dat het juist rondom de datum was dat het vliegtuigje daar landde.
  Anyway, die man zei hij dat hij binnen twee weken terug zou keren. Is niet geschied. Dus hij liegt.

  En dan mag Suriname uiteraard een rechtshulpverzoek indienen. Dan maakt het niet meer uit of ze nalatig zijn geweest. Er is een uitleveringsverdrag tussen Suriname en Nederland. Dat verzoek om hulp is reeds iets langer dan 4 maanden gaande. Suriname is niet fout. Om de een of andere reden stagneert OM Nederland het proces. Suriname zou ook tegen Nederland kunnen zeggen: “weet je wat? Als je zo met mij doet, doe ik ook zo met jou”. Maar daar schieten we niet zoveel mee op.
  Nederland moet goodwill tonen.


  Maak melding
 9. @pakiratigri ,

  Nederland zal niet actief zoeken naar deze man, dat is veel te kostbaar en kost de
  politie veel te veel manuren en die zijn toch al onderbezet. En het is maar de vraag
  of hij nog in Nederland is, in de EU kun je vrij reizen dus het zoekgebied is ook nog
  eens enorm. Het is wachten tot hij toevallig tegen de lamp loopt bij een verkeerscontrole of
  hij wil vertrekken van een vliegveld dan moet hij wel gesignaleerd staan.


  Maak melding
 10. @ pakiratigri
  “De Surinaamse politie en OM zijn wel nalatig geweest in deze kwestie. Normaal gesproken wordt een verdachte gearresteerd en gaat het justitiële proces in werking. Hij heeft Suriname op een legale manier verlaten.”

  Heel raar allemaal, vooral als meneer Oedit ook al voorkomt in de Stellendam zaak waar opgetekend is dat hij met zijn speedboot coke vervoerde vanaf Domburg.
  Heel raar dat zijn personeel wel gearresteerd wordt en de werkgever en eigenaar van verdachte voorzieningen (betonen landingsbaan, heel grote voorraad vliegtuigbrandstof (onnodig voor sproeivliegtuig operatie)) ongehinderd het land kan verlaten.
  Heel raar dat het maanden duurt voor dat gemeld wordt dat er een recjhtshulp verzoek is voorbereid. wanneer het in Juni is ingediend is onduidelijk.
  Dat Nederland geen gezellig gespreekje met meneer Oedit gevoerd heeft, gezien zijn dossier in Nederland, lijkt mij niet aannemelijk.
  Dat, indien meneer Oedit vrij rond kan lopen, hij nog in Nederland is lijkt mij onder tussen ook heel onaannemelijk. Meneer Oedit zal ongetwijfeld verzekeringspolissen kunnen verzilveren of is in rook opgegaan. iets wat voor een enigszins vermogende ondernemer niet zo moeilijk behoeft te zijn op het Indianse subcontinent.

  KPS voert nu een show op om zich te verschonen voor haar eigen geklungel.


  Maak melding
 11. Er blijkt vast en zeker straks sprake te zijn van een miscommunicatie.
  Of Suriname is vergeten een verzoek in te dienen.
  (de betrokken functionaris is inmiddels op non-actief gesteld. Hij/zij is van mening dat hij/zij altijd al non-actief was)
  Of ze hebben een verzoek ingediend bij de burgemeester van pak ‘em beet Almere.


  Maak melding
 12. Nederland dien ook een verzoek in aan Suriname om de crimineel bouta aan jullie uit te leveren!!
  In Nederland moet deze crimineel tijd doorbrengen in de gevangenis.


  Maak melding
 13. Lever Oedit niet uitDe ndp regering gaat hem executeren en judge en jury bouta zal de trekker overhalen.Het is Suriname eerder overkomen in 1982 en wij willen geen herhaling van deze gruwelijke episode.


  Maak melding
 14. Lever Oedit niet uit.De ndp maffia regering gaat hem executeren en judge en jury bouta zal de trekker overhalen.Het is Suriname eerder overkomen in 1982 en wij willen geen herhaling van deze gruwelijke episode.


  Maak melding
 15. Getrouw heeft geen boter maar castrolie op zijn kop….

  Hij weet donders goed dat justitie in Ned OA het OM in SU niet vertrouwt daar het ook een onderdeel is van een criminele organisatie….

  waarom zou NED hard moeten gaan “lopen” om de drugsbaron op te pakken terwijl justitie in SU weet dat Oedit ook een crimineel is als de rest van “de coalitie ” en geen moer doet….

  Oedit zou toch binnen de kortste keren vrij zijn in SU…de duikboot hebben ze als bewijslast alvast onder water vollaten lopen…

  Ik durf te stellen dat reeds een royaal salaris klaar heeft liggen voor oedit ook als adviseur van de press cq moordenaar..


  Maak melding
 16. Oedit zit niet in Nederland maar in Suriname ,hij heeft een dubbele bodem in zijn huis gebouwd zodat hij zich daar schuil kan houden.
  Elke avond komt hij naar buiten om pols hoogte te nemen.
  Daar bij zijn huis moeten ze gaan zoeken maar niet in Nederland.


  Maak melding
 17. Als Oedit in NL is zal er vast een onderzoek ingesteld zijn naar hem en zijn praktijken. Hij zou immers een hele goede getuige kunnen zijn in het Bouterse-drugskartel.

  Waarschijnlijker is dat Oedit niet in NL is en was. Hij zit veilig in het vluchtoord van Bouterse nml. Cuba.


  Maak melding
 18. @ Jojo, Helemaal waar wat je zegt, en moet niet raar opkijken, als achteraf blijkt, dat er nooit een verzoek voor rechtshulp vanuit Suriname gedaan is, want deze meneer Oedit, werd al eerder gelieerd aan die moordenaar betreffende drugstransporten.


  Maak melding
 19. Heeft Nederland ook voor gezorgd dat deze man op zo een vreemde manier Suriname legaal via Zanderij heeft verlaten met een verhaaltje dat hij met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis.Terwijl deze man hoofdverdachte is.Wie is gek.Zijn we allemaal gek.


  Maak melding
 20. Deze man zit niet in Nederland anders was hij allang het land uitgezet.
  Als je in Nederland wilt blijven moet je een verblijf vergunning hebben,en dat krijg je niet zomaar.
  Deze man is geen Nederlander maar een Surinamer,Nederland levert zijn eigen onderdanen niet uit.


  Maak melding
 21. Ik denk dat het rechtshulpverzoek van Suriname aan Nederland niet volgens de juiste procedure is ingediend. Daar is Suriname vaker op betrapt. Het kan ook zijn dat Nederland het verzoek van Suriname heeft aangehouden omdat Suriname niets heeft gedaan met rechtshulpverzoeken uit Nederland.


  Maak melding
 22. WILLEN, DURVEN of KUNNEN DE JOURNALISTEN IN SR HUN WERK NIET GOED DOEN??!!
  op 13 maart is het vliegtuig onder schept. Een tijdje daarvoor de duikboot.
  Na maanden zwijgen komen ze nu vertellen dat ze in juni, na 3 maanden dus, een rechthulp verzoek hebben ingediend. Al die maanden tot nu hoorde niemand iets op vragen of er een rechtshulp verzoek lag. Nu wordt op eens het eigen straatje schoon geveegd. Waarom Oedit niet op JAp tegen is gehouden wordt niet vermeld, ook niet welke medische behandeling hij in NL zou ondergaan.
  Bij een rechtshulp verzoek moeten altijd de verdenking, etc vermeldt worden. Vreemd dat daar niet op wordt ingegaan.
  Ook als Oedit niet uitgeleverd wordt is een proces mogelijk. Waarom wordt dit niet gedaan? Waarom wordt deze topcrimineel niet bij verstek veroordeeld en een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd??
  En zijn de Colombianen en de Cubaan nog in SR?? Die zijn immers schuldig aan drugsdelicten en belangrijk voor het proces tegen Oedit. Je neemt dan aan dat ze in arrest zitten en er een strafzaak komt.
  En is er al beslag gelegd op de bezittingen van Oedit?? Zijn zijn rekeningen geblokkeerd?
  Tot slot. We horen maar niets meer over de duikboot die maandag jl opnieuw uit het water gehaald zou worden.

  @John & Wim Zijn jullie ingehuurd om het domme en onnozele “A NO MI”-spelletje mee te spelen??!!


  Maak melding
 23. Het lijkt erop dat Suriname en Nederland er een sport van maken om elkaar
  in de wielen te rijden, waar eigenlijk samenwerking nodig is. Misschien is een
  eerste stap om weer een ambassadeur in Paramaribo te installeren wie korte
  lijntjes heeft met de regering in Nederland. Nu gaat het overleg te moeizaam en
  ik zie Bouterse niet met Rutte bellen en andersom ook niet. Misschien kan Amerika
  een overleg met Nederland en Suriname organiseren, tenslotte alle drie de landen
  hebben er baat bij dat de drugshandel wordt aangepakt.


  Maak melding
 24. Het OM Nederland heeft er alle belang bij om de heer Oedit (nog)niet uit te leveren aan Suriname. Het zal niet onwaarschijnlijk zijn dat hij wel ondervraagd zal worden en welllicht voor zijn eigen veiligheid uit de schoot kan klappen. De internationale belangen in deze zijn dan ook veel te groot om het slechts aan Suriname over te laten.


  Maak melding
 25. 1 oedit stapt niet zomaar op een vliegtuig richting nederland
  2 hiervoor heeft hij als surinamer een visum nodig.
  3 oedit is verdampt net zoals de miljarden in su verdampt zijn.
  4 willen ze hem vinden dan zullen ze moeten graven naar zijn lijk.
  5 ze hebben geen risico willen nemen
  6 en daarom moest hij van deze aardbodem verdwijnen.
  7 je vraagt niet om justiele bijstand in nederland om deze man op te sporen,terwijl ze weten dat hij er niet meer is.
  8 wie houd wie voor de gek in dit land.


  Maak melding
 26. Als Nederland geen belang in meneer Oedit had, dan had Nederland deze man al lang opgepakt en uitgeleverd aan Suriname. In mijn beroep heb ik geleerd dat je er zeker een belang bij als je niet meewerkt. En als de vogel gevlogen is volstaat een korte mededeling van Nederland. En het belang? Suriname pesten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES