maandag, mei 27, 2024
HomeFotoCursus over Kromanti taal en het winti geloof in Suriname

Cursus over Kromanti taal en het winti geloof in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 sep – Een kromantie optreden aan het einde van de cursus ‘Kumanti Tongo’ in het Lalla Rookh gebouw te Suriname. De zes weken durende cursus van de Stichting Kunjhe Akata, onder leiding van de winti priester Ramon Mac-Nack, is afgesloten met een certificaatuitreiking. Zeventien succesvolle cursisten hebben hun certificaat in ontvangst genomen.

Het examen moest zowel mondeling als schriftelijk worden afgelegd. De afsluiting van deze cursus ging gepaard met een lezing en enkele culturele optredens. Met deze cursus wil de stichting meer bekendheid geven aan de Kromanti taal en het winti geloof.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Orale traditie, mondelinge traditie of mondelinge overlevering is het mondeling doorgeven van verhalen van de ene op de andere generatie. Op deze manier kan in er in een gemeenschap waarin men niet over schrift beschikt en in een gemeenschap waarin veel mensen analfabeet zijn

  Hoe wij mensen denken over geesten en demonen, hoe moeten wij ons bewapenen tegen plaaggeesten als de winti/voodoo priesters de huidige demonen. Mijn advies is gebruikt jou gezond verstand en je (zelfbeheersing) zelfvertrouwen en raakt vooral niet in paniek want dit alles is bedrog.

  Het religie is de grootste boosdoener van dit alles. Dat mensen bang worden gemaakt om de evangelie van de kerk en voodoo tempel te accepteren als zogenaamd bescherming tegen de boze geesten. Het gevolgd is dat er twee stromingen zijn ontstaan, de zogenaamde heiligen en de heidenen. Voor hen die niet weten hoe de moderne religie is ontstaan maakt het een bijzondere indrukt maar voor zij die het wel weten is dit puur bedrog. De verouderde geloof in demonen en hekserij, toverij, magie en verward spiritisme was een opluchting voor velen toen deze werden verdreven. En hebben zich in de derde wereld omgetoverd in Winti, Voodoo etc. Afkodrei.

  Dat er nog mensen zijn die hun kostbare tijd verspeelt met het oproepen van geesten is ongeloofwaardig en zijn bekrompen achterlijk. Deze zijn niet gek maar compleet verward.
  Dat de god van de kerk zo een uitspraak doet als deze: Gij zult u niet wenden tot geesten van doden of tot waarzeggende geesten, gij zult hen niet zoeken, om u met hen te verontreinigen. Dit is verschrikkelijk en misleidend. God geneest niet hij laat je liever lijden en dood gaan, hoeveel zieke mensen bidden om beterschap te vergeefs. Laat niemand jou wijs maken want geen enkele religie, nog minder winti en voodoo geneest. Gewoon oplichterij. Behalve als je in een waan leeft of drug hebt gebruikt. Dan ga je geluiden horen en dingen zien dat niet bestaat.
  Dit noemt men hallucinatie, je gaat hallucineren. Dan is het tijd om een deskundige te raadplegen.

  Als de mens geen moeite doen om van de afgodische verontreinigen waarzeggerij af te komen zullen ze blijven sukkelen en onstabiel blijven. De vraag is waar hebben de priesters/gids hun opleiding genoten. De zogenaamde winti priesters/gids zijn crimineel/uitbuiters schurken en oplichters.
  Let maar op hun uiterlijk en de vele pran pran op hun lichaam. Dit lijkt meer op een dorpscarnaval van een stelletje dwazen.
  Dit is puur hekserij vooral bij de vrouwelijke priesteressen hun lichaam lijkt meer op een kapstok en sieradendoos niet te vergeten de toverstok.
  Dit is op de koop toe gelegaliseerd door de regering.
  De N zal ongelukkig blijven en zich belachelijk maken en zullen zich altijd gediscrimineerd voelen. Het mooie van de grap is dat deze de schuld geeft aan anderen.

  Stuur de artsen van de ziekeninrichtingen naar huis en de winti priesters hun plaats innemen dan pas zal men klaarwakker zijn.


  Maak melding
 2. Forummers, Odi odi.

  Ik heb een vraag n.a.v. zo’n bovengenoemd artikel.
  Kan je met zo’n certificaat ook een top functie in Suriname bereiken?
  B.v. Beleidsadviseur of minister van Suriname.


  Maak melding
 3. Ergens zegt men:” leef en laat leven”. Weer zijn er denigrerende opmerkingen gelanceerd. Toen ik de titel zag verschijnen via een pushbericht, hoefde ik geen Einstein te zijn om te weten dat mensen elkaar gaan beledigen en kleineren. Ga zo door op deze ingeslagen weg hoor. Het zal Suriname vooruit helpen om als krabben te werk te gaan.


  Maak melding
 4. Een ieder moet zijn traditie van zijn voorouders kunnen uitdragen om zo hun
  cultuur in stand te houden en deze niet verloren gaan in de loop der tijd.


  Maak melding
 5. Geef deze groep van 17 mensen liever les in family planning en voorbehoedsmiddelen.Help ze de stenentijdperk bye bye te zeggen en de nieuwe wereld te introduceren .
  Het gedoe van ze helpt niemand en ook niet hun.


  Maak melding
 6. @RAY,
  Eenieder is vrij te volgen welke cursus dan ook. Gaan er alarmbelletjes rinkelen als het woord “democratie” naar voren komt? Ken jij deze zeventien deelnemers persoonlijk om te weten of ze nog in het steentijdperk leven? Ken je deze zeventien mensen persoonlijk om te weten of ze al dan niet aan familie planning doen en voorbehoedsmiddelen gebruiken? Waaruit blijkt dat ze het Nederlands niet beheersen? Wie geeft jou het recht om op deze kromme manier te redeneren en te veroordelen? Je gaat wel erg ver. Pas op daarmee want God ben je niet.


  Maak melding
 7. Emotionele mensen die ook nog innerlijk verdeeld zijn worden gemakkelijk overheerst en bezet door allerlei invloeden.Een mentaal en emotioneel sterke persoonlijkheid is bewust van zichzelf en heeft geen maskering (bedekking) nodig.


  Maak melding
 8. @ Fer. E

  Fer ben je weer boven water, waar was al die tijd mang ???
  Op je vraag of je met boven genoemde Certificaat een hoge functie
  kan bekleden, is het antwoord heel simpel. Je hoeft alleen te kijken
  wie het land regeert ! Odi odi Fer blijft reageren, de groeten je vriend
  Jacko


  Maak melding
 9. Wat is er aan de hand met de N?
  De N leeft in een wereld van valse aangeleerde normen en warden.
  Van fysieke slavernij naar geestelijke marteling, zal het de N ooit lukken zich te bevrijden uit de geestelijke greep van de onderdrukkers

  Duizenden jaren bewust achtergehouden en zich tevreden mocht stellen met proeven van negatieve normen en warden. De wetenschap heeft de N gebruikt als proefkonijn.

  Wist je dat er in de zestiger jaren nog zwarte mensen bloot rondliepen in Afrika en in Zuid Amerika.
  Ik geef alleen maar een indruk van hoe achterlijk de N zijn gehouden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES