Ambassadeur Nederland: Suriname heeft interne crisis

103

PARAMARIBO, 13 okt – Suriname heeft van iets anders te lijden dan een wereldcrisis. Dit stelt ambassdeur Ernst Noorman van het Koninkrijk der Nederlanden. “Ik geloof niet dat er sprake is van een wereldcrisis.”

Er zijn zoveel landen die het goed doen in economisch opzicht. “De Nederlandse economie groeit. Dit geldt ook voor de Amerikaanse economie en de Europese economie in brede zin. In die zin zou je niet kunnen spreken van een wereldcrisis. Suriname is geraakt door een interne crisis”, zegt Noorman tegenover de Times of Suriname. Dat er sprake is van een crisis in het land lijdt geen twijfel.

De economische maatregelen die president Desiré Bouterse noemde in zijn jaarrede spreken boekdelen. “Het is duidelijk dat er stevige maatregelen moeten worden genomen in deze verdere crisis, die hij heeft aangekondigd. Het feit dat de economie van Suriname hard geraakt is door de interne crisis betekent wel dat de importcapaciteit afneemt”, aldus Noorman. Uiteindelijk treft het ook de import uit Nederland.

Bekijk ook:


103 REACTIES

 1. Alleen Bouterse en zijn Paarse Roversbende zien een ‘wereldcrisis”

  De rest van de wereld ziet een ‘Surinaamse crisis’

  Limbo zal dit wel weer rechtlullen


  Maak melding

 2. De Puinhopen Van 5 Jaar Desie Bouterse.

  Jong Suriname

  De crisis waar suriname zich nu in bevind heet de NDP.

  Desie Bouterse is de grootste Ramp die Suriname ooit getroffen heeft… Pas als wij als natie af zijn van deze Ramp zal het goed gaan met ons geliefde land suriname.

  Voor De NDP Is wanbeleid en Corruptie een Religie die gepredikt word door de heer MISIKABA.


  Maak melding

 3. Aloha……Wel,zolang de Paarse Bende aan de macht is, kampt Suri met een interne crisis meneer Noorman.Waar gaan de enorme inkomsten van de exporten van de hulp-en agrarische bronnen. Die gaan naar de Zakkenvullers van de
  Paarse Bende. Dus Suri moet toch aankloppen bij de IMF en Arabische Broeders om leningen. Dat is Schijnheilig regeren beste mensen. CHE Mi Gran Gado :sari tori jere.Ay mi Switi Sranang……..Gerechtigheid!!!!!!!


  Maak melding

 4. De oerdomme paarse stommelingen, idioten en zombies zijn het domste volk van Zuid Amerika. Willens en weten’ s stemden ze op een duivelszoon. Op onberechte moordenaars, bij verstek veroordeelde drugsbazen, mensenrechten schenders en bankrovers. Wahahahahaha dankzij hun oerdomme keuze ondanks waarschuwingen en talloze paarse criminele feiten door hun afgod didibri krijsen ze nog steeds, neks no fout. Wahahahaha hun afgod en zijn roversbende e poeroe ka gi a heri volk en zijn oerdomme aanhangers. Het oerdomme paarse volk is te beklagen voor het kiezen van de paarse duivelszoon. Tjies deng dong moro dong paarse dong burikies en krabitas mooi beet. Helaas jammer voor het anti paars volk die nooit van hun leven zouden stemmen op moordenaars. Wat een oerdom paars volk. Een mier is wijzer dan al deze oerdomme stommelingen die baas zijn paarse schijt en pis vol kommer en kwel verdienen. En zeg ze niets, want deze oerdomme stommelingen willen de waarheid niet horen over hun liegende rovende afgod sa e poeroe ka gi deng, wahahahahahaha. Ze gaven baas en co de gelegenheid het land en volk te beroven. Ndpers zijn een mpp dom volk.


  Maak melding

 5. Suriname heeft interne crisis…

  mede door de keus van merendeels de domme massa integenstelling tot de moordenaar en zijn companen die zich zelf steeds verrijken….bij deze geboefte komt crisis niet voor…

  wie pinaart als “ratten” ???


  Maak melding

 6. Ernst !!! Pas oooop!!

  Straks krijg je GÉÉN STOEL aangeboden en MOET je door deze uitspraak als ENIGE blijven STAAN tijdens de eerst volgende officiële gelegenheid.

  VOLKOMEN met jou eens dat het een INTERNE CRISIS betreft. Één waarop SLECHTS de ” Nationale Duivelse Partij PATENT op heeft !!!

  Ernst ! Heel gedurfd en knap dat jij het eruit hebt gegooid. De spijker op de kop geslagen !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 7. Ik weet voor de volle 100% zeker dat de media in Suriname de woorden van de ambassadeur anders hebben verdraaid of anders hebben geïnterpreteerd.Of deze ambassadeur heeft van Nederland de opdracht gekregen om een valse voorstelling van zaken te geven m.b.t. Suriname.

  Er is inderdaad sprake van een crisis op de wereldmarkt voor olie, goud en grondstoffen. Alle landen wiens economieën afhankelijk zijn van de export van deze grondstoffen hebben het zeer moeilijk.De interne crisis in Suriname is dat het land maar weinig producten heeft om te exporteren. Als het land door de jaren heen goed bestuurd werd door VHP en NPS zou bij een terugval in de prijzen van de goud,aardolie en grondstoffen voldoende alternatieven beschikbaar moeten zijn om toch veel geld aan het buitenland te verdienen. De landbouw, bosbouw, visserij en voedingsmiddelen-industrie zouden een terugval in de prijs goud en olie en de sluiting van Suralco moeten kunnen opvangen. Helaas is dit niet het geval.Daarom zeg ik weg met VHP, weg met NPS.

  De ambassadeur vergeet wel even de namen van de EU landen op te noemen die in zwaar financieel weer verkeren. Niet te vergeten de grote financiële crisissen in de Europese Unie landen als Spanje, Griekenland, Portugal. De bottom line in zijn verhaal is duidelijk. Het doet hem wel pijn dat Nederland minder naar Suriname kan exporteren en dus minder aan Suriname kan verdienen. Het is namelijk de taak van elke Nederlandse ambassadeur in het buitenland om ervoor te zorgen dat Nederland heel veel geld kan verdienen in de landen waar ze gestationeerd zijn.

  Hij vergeet ook te zeggen dat de EU in samenwerking met de Europese Centrale Bank elke maand ruim 160 miljard Euro in de economieën van een groot aantal EU landen pompt om de economieën draaiende te houden. In Suriname zou er ook geen sprake van een crisis zijn als een Caricom Centralebank elke maand miljoenen dollars of Euro’s in de Surinaamse economie zou pompen. Weg was dan de valuta crise


  Maak melding

 8. Deze uitspraak is een te gek en WELVERDIENDE kado van Ernst aan Desiderius, de PAARSE RADDRAAIER, op zijn verjaardag.

  Wat zullen de HOLbewoners van ” the PURPLE CAVE “, die dagelijks hier op WKN frisse LUCHT komen scheppen, ervan vinden ???
  Verrek !!! Één, de BEHEERDER van ” the PURPLE CAVE overigens, heeft zich reeds aangemeld om 13:29 uur !!
  Je lacht je ROT !!!

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Misschien zijn of lijken sommigen van ons op apen, maar wij hangen nog niet in bomen.
  WARREN BUFFET TELLS CNN.
  “Buffet see’s trouble on the horizon for the US economy.
  Dit heb ik niet verzonnen!


  Maak melding

 10. @RobG

  Weg met bejaarde bouta!~!
  Weg met amnestie lijder bouta!
  Iedereen in de wereld is slecht ,behalve je baasje en dan vraag ik me af waarom alleen jou baasje zoveel van amneastie houd en de rest niet,en waarom smeekt je baasje om vergiffenis voor zonden die hij niet begaan heeft volgens hem zelf?!
  Moge de Here God hem 1 grammetje verstand schenken als cadeau en dat hij,bouta je baasje, vandaag nog vertrekt voorgoed!!
  Dat is ons wens voor vandaag op zijn jaardag,die idioot !!!


  Maak melding

 11. @Paraman

  Wel die problemen ziet hij wanneer de amerikanen de idioot Trump gaan kiezen als de next president .Maar wij nemen aan dat de amerikanen slimmer zijn dan de surinamers,Op dit moment doet Amerika het goed.


  Maak melding

 12. @Ray,

  Jij zal het de komende jaren nog heel lang met president Bouterse moeten doen. Ik houd me ook nog bescheiden door niet te beweren dat de heer Bouterse slimmer is dan jouw idool Santokhi. santokhi is nog nooit president van Suriname geworden en hij zal het ook worden.


  Maak melding

 13. Heb ik zo vaak gezegd op deze forum. Ik werk bij een internationaal staal bedrijf, ik zie een groeiende trend in de wereld economie. Alleen in Suriname worden scenario op scenario ’s opgestapeld dat slecht gaat, alleen om corruptieve handelingen te plegen. Als het zo blijft manifesteren betekent dat Suriname qua ontwikkeling en innovatie lichtjaren ver weg blijft met de rest van de wereld.


  Maak melding

 14. Misschien zijn of lijken sommigen van ons op apen, maar wij hangen nog niet in bomen.
  WARREN BUFFET TELLS CNN:
  “Buffet see’s trouble on the horizon for the US economy.
  Dit is niet door mij verzonnen!


  Maak melding

 15. In de branding zegt Bouva “ik moet de vergadering zo efficiënt leiden”.
  Efficiënt wil zeggen dat je met zo weinig mogelijk het maximale wilt halen / bereiken.
  Welnu Bouva wilt met zo weinig mogelijk (woorden) laten zeggen dat de corruptie die de criminaliteit (grensoverschrijdend) niet naar voren moet worden geschoven.
  Dus probeert hij op een efficiënte wijze het parlementslid de mond te snoeren


  Maak melding

 16. Ook de NDP aanhang begint te begrijpen dat hun leiders te hard uit de staatskas gestolen hebben.Ze beginnen hun grote leider bij bossen af te vallen.
  Het gebler van Limbo pakt hun niet meer.Vroeger waren het veel die zeiden liever arm onder opa D dan rijk onder Santokhie.Nu zijn het maar net enkelen.


  Maak melding

 17. Het gaat heel goed met Suriname. Want ik zie geen mensen bij bosjes doodvallen van de honger. Ook protesteren mensen nauwelijks. Alles gaat goed. De mensen zijn heel tevreden. Niemand klaagt. Er is helemaal geen probleem. De mensen zien er goed uit, zijn goed gekleed, zien er gelukkig uit, hebben meerdere auto’s voor de deur, gaan regelmatig op stap. Het gaat heel goed met het land en volk.
  De mensen zijn zo gezond dat de ziekenhuizen zelfs geen voorraad aan medicijnen aanleggen, want dit heeft geen zin. Er komt nauwelijks iemand binnen voor behandeling. Een gezond, happy en welvarend volk in Suriname. Het kan haast niet beter.


  Maak melding

 18. Suriname is geraakt door een interne crisis”, zegt Noorman tegenover de Times of Suriname.

  ….sinds 25 november 1975.

  Omdat nooit een gezamenlijke aanpak is geweest voor het opbouwen van het land!………
  Wel is er een aanpak om het land helemaal leeg te roven.
  En het is nog steeds het Afrikaanse kamp versus de Aziaten en andersom.


  Maak melding

 19. Bouterse is slimmer daar om moet hij nu gaan bedelen bij IMF .

  VHP en NPS en Nieuw Front hadden 1miljard USD op de CBvS gelaten en wat GOUD tot 2010 .

  NDP Gebruik mensen van de Binnenland als stemvee zie maar Amnestie aanname .


  Maak melding

 20. Natuurlijk heerst er geen crisis in de wereld.

  De beleidsmakers moeten iemand de schuld geven van hun vraatzuchtige wandaden, dus wordt verwezen naar een verzonnen crisis.

  Gelukkig bezit de gemiddelde suri over een smartphone met google, dus kunnen ze zelf hun mind opmaken over de naakte waarheid.


  Maak melding

 21. Er is wel degelijk een sluimerende wereldcrisis. Dat kun je zien aan de staalsector en aan het aantal schepen dat nu ligt te roesten in de havens. Er wordt niet meer zoveel gehandeld als eerder.
  Op Suriname heeft dit echter niet zoveel invloed omdat het land nauwelijks export van betekenis heeft. Wel is de import duurder geworden en zijn de bauxiet-inkomsten uitgevallen. Een kleine economie voelt dit dan direct.


  Maak melding

 22. Ondertussen zitten een aantal bedeltroepen op zoek naar ‘investeerders’ ten behoeve van de obligatie-verkoop op 31okt 2016.

  Deze dienstreizen slaan een nog groter gat in de begroting en zullen niets opbrengen.
  Het hoofddoel van de obligatie-verkoop is om de leningen van Staatsolie te betalen? Welke leningen? Deze leningen zijn al in april 2016 betaald.
  Bovendien gaf billionaire Paul Singer op 28 sept 2016 reeds aan dat je absoluut niet moet investeren in obligaties. It’s a big bubble!

  En stel dat een investeerder toch de gok wil wagen, dan zal die naar de cijfers van de afgelopen 5jr vragen.
  Kom maar op met je jaarrekeningen, cash flow berekeningen etc.
  Met een vergrootglas zal dan gekeken worden naar de bekende red flags, het verwerken van leningen als inkomsten en het uitstellen van afschrijvingen of nog te ontvangen inkomsten die al geboekt zijn onder het kopje winst.
  Dit is geen rocket science maar Les1, eerste klas van de Mavo of zoiets.

  Het wil maar niet lukken.

  Maak plaats voor zij die wel capabel zijn. Ze zitten thuis.
  Toen zij er zaten, was de suri economie stabiel.


  Maak melding

 23. jullie hebben gekozen vo nog 5 . kies joe moi .

  ik las daarnet dat grote groepen marronjongeren in blauw uniform in de Domineestraat zich verzamelen om met de politie te vechten . waar zijn de ouders van deze kinderen ? zitten ze soms in Santo Boma? het is steeds 1 soort die de boel verpest .

  waar gaat het naar toe ? criminaliteit neemt schrikbarend toe . zelfs de president heeft dat gemerkt . hij zou ervoor zorgen dat alle tralies verwijderd konden worden .

  als er straks geen toerist meer komt dang a keba .


  Maak melding

 24. Bouterse is slimmer daar om zit zoon Dino in America

  Bouterse is President maar men moest de stem kaarten 21 dagen tellen .

  Zelf Kinderen van de Basis School tellen 230000 stem kaarten in 5 dagen .

  Door dat Cilos AkanTroesoe Minister justitie is geworden moest ze zoveel ROMMELEN met de stemkaarten in open dozen .

  Laat Bouterse naar America gaan in VN vergadering daar moet hij gaan praten .

  Bij de nieuwe Ambassade gebouw van America gaat hij bij de opening , terwijl je zoon Dino vast zit in America .

  Henk Herrenberg en Doehkie hebben Bouterse advies gegeven om naar de Ambassade van America te gaan .

  DNA Gebouw gaat NDP Renoveren advies van Hooghart .

  Nieuw Front zou een nieuwe DNA Gebouw neer zetten .

  Nieuw Front zou ook in elk groot District 5000 huizen bouwen .


  Maak melding

 25. Volgens mij heeft deze ambassadeur niets verkeerds gezegd.
  Natuurlijk is een geen sprake meer van een economische wereldcrisis en natuurlijk heeft Suriname te lijden onder een interne economische crisis, zoals meer landen.
  Dat weet RobG ook wel.
  Probleem is alleen, dat onze crisis is verergerd doordat deze regering veel te laat maatregelen heeft genomen.
  De maatregelen die werden genomen, werkten meestal averechts uit.
  Dat noemt men ook wel falend regeringsbeleid.
  Voor veel minder zijn regeringen in andere landen naar huis gestuurd.
  Waarom er een soort complottheorie aan de woorden van de Nederlandse ambassadeur wordt verbonden, snap ik niet.
  Daarvoor moet je waarschijnlijk in Nederland wonen.
  Nogmaals, de man heeft naar mijn mening niets verkeerds gezegd.


  Maak melding

 26. Ben met optimist eens er is niks no fout mensen overdrijven want je zien mensen heel goed hebben,daarom willen ze ook geen actie voer bijna de helft van su bevolking lijden overgewicht beetje minder eten is geen kwaad…ebs verhogen,brandstof en wegenbelasting invoeren geen kwaad.. gefeliciteerd met de president en nog 5 niet vergeten


  Maak melding

 27. RobG
  Jij moet de laatste zijn die praten moet .Santokhi moest eerst president worden en dan pas kan je hem vergelijken met je baasjeWat ik je wel kan vertellen alvast is dat Santokhi geen amnestie heeft wil of zal vragen in de toekomst,ook zal hij nooit om vergiffenis smeken
  Hij is geen moordenaar en de wereld staat open voor hem ze ontvangen hem graag.
  Kijk naar je baasje die heeft een bewijs van goed gedrag nodig als hij reizen wil!
  Je baasje heeft niet het eeuwige leven,zijn einde zal ook niet leuk zijn .Vier zijn verjaardag maar vier het zolang je het nog kan….Aan alles komt een einde.
  .


  Maak melding

 28. Henk Molenaar= een pseudoniem voor de medewerkers van de civd. Middels een volledige baan bij de civd is hun doel om tweespalt en onrust in Suriname te veroorzaken. Precies zoals hun voorouders eeuwen geleden al deden in veel landen. Lukt het hun niet om middels woorden en omkoperijen hun doel te bereiken, dan gooien ze bommen, zoals in Mali en Irak en Libanon en Afghanistan en Syrie en Servie en Indonesie en Vietnam en in nog veel meer landen. Deze autistische en facistische en racistische idioten moeten vermeden worden.


  Maak melding

 29. @RobG

  U bent weer eens heel selectief, suggestief en insinuerend feitenloos bezig.

  De Goudprijzen zijn al jaren redelijk stabiel en olie komt terug uit een dip.
  Olie zal gaan stabiliseren op een meer jarig gemiddelde dus ook daar is voor goede beleidmakers niets mis mee.

  Landen die alleen olie en zand hebben krijgen het dan moeilijk.

  Venetiaan heeft bewezen wel om te kunnen gaan met een grondstoffen en financiële crisis 2007- 2008 – 2009.

  Bouterse en Vrienden hebben 3 maal bewezen het land te kunnen vernietigen.

  Venetiaan en partners hebben bewezen het land weer op te kunnen bouwen.


  Maak melding

 30. De ambassadeur heeft groot gelijk, de grootste crissis die wij hebben is gegeregissserd door ALIBABA EN DE MEER DAN 40 rovers. Ze zijn u weer doende het arme volke voor de gek te houden met de verkoop van schatkistpapier. Voor zij die het niet weten, is dat de koper de trentew bepaald en niet de verkoper dus opgelet, waarvoor zal dit geld gebruikt worden????, om de schulden van Staatsolie te betalen en Staatsolie als onderpand te geven voor de nieuwe gemaakte schulden,betekent dat staatolie straks niet meer van SU is, dit plan was al enkele jaren geleden georkestreed toe Wijdenbos het bedrijf voor eenpaar knikkers wilde verkopen. Boer let op uw kippen


  Maak melding

 31. Meneer Noorman. U heeft volkomen gelijk. Uitkijken anders wordt u door DDB uit het land gezet. DDB houdt niet van mensen die de waarheid spreken.


  Maak melding

 32. Oerdomme paarse stommelibgen stemden dreigend paars razend bezeten op de ndp. De Nationale Dagu Poepers. Soso paarse kommer en kwel vol dagoe poepe aan schulden krijgen die oerdomme stommelingen als beloning van baas en crimineel paars elite te vreten. Wahahahahahahahahahahahha, tjies deng mooi beet. Wahahahaha in 2010 werden ze keer op keer gewaarschuwd. Toen lachten ze krijsend paars bezeten olv stef me anus en misjiesosoka iedereen uit met de bedreiging, paarse heilhschennis als men kwaad sprak over hun afgod. Ai mek alla sma ka ook die oerdom op hun bot zijnde paarse idioten. Wahahahaha, niet baas is te beklagen voor het gevolg,maar die paars verarmde oerdomme stommeljngen. Wahahahahaha, baas no e jepi deng kakaka. Wahahahahahahba,na paarse kakalakka baas e djie deng gratis vol verdere verarming en stijgende misdaad. Wahahahaha ndpers zijn het domste en het meeste luie volkvan Zuid Amerika. Wahahahahahahha, na soso opa hanoe, bedele wahahaha daarom deng stem baas vo gratis ete en drinke, kaka baas gi deng. Wahahahahahahaha


  Maak melding

 33. President Desi Bouterse zei in Info Act dat de geweldsgolf hem ook zorgen baart. Deze kwestie is besproken met diverse betrokkenen, waarbij de maatregelen zijn aangescherpt. De president erkent dat de criminaliteit te hoog is en dat het alle aandacht van de regering krijgt.

  Dit is een onderdeel van de crisis.
  Was het niet deze president die in een protestmars en campagne voerde onder de motto van “te mi win a verkiezing oenoe kan poeroe ala dievenijzer nanga traliewerk want criminaliteit no sa de moro”

  Ik zie ht nog als een film die steeds terug komt in mijn dromen.


  Maak melding

 34. eindelijk weer eens een ambassadeur, die deze boevenbende durft te corrigeren, met al hun leugens en bedrog, dit zal wel weer niet in goede aarde vallen bij deze leugenachtige paarse boevenbende, waarbij opa Bouva vanmorgen nog nog in een programma wist te vertellen hoe geweldig die moordenaar is, en op het juiste moment inspeelt op problemen die dreigen te ontstaan, en heel erg slim is, om van te kotsen deze hielenlikker.


  Maak melding

 35. In relatie tot het onafhankelijk land en republiek Suriname is het leeuwe deel van u noch vlees, noch vis!
  Laat het reilen en zeilen van dat land over aan zij, die er hun nek voor hebben uitgestoken. Wij moeten hier geen lafaards voor wie geen enkele Surinaamse regering telt.


  Maak melding

 36. Let op de volgende woorden van deze ambassadeur.

  ” Het feit dat de economie van Suriname hard geraakt is door de interne crisis betekent wel dat de importcapaciteit afneemt”, aldus Noorman. Uiteindelijk treft het ook de import uit Nederland ”

  Let op ! De man geeft dus geen ene zier om de Surinamers, maar maakt zich wel druk omdat de importen uit Nederland zullen gaan afnemen !

  Er zal dus minder geld (van de 1,8 miljard USD) naar Nederland vloeien !
  En wederom zijn al de anti-Surinamers blij om te horen dat een buitenlander hen in hun eigen bek komt zeggen dat het niet goed gaat in hun land !

  Ik hoorde toevallig vanmorgen dat de Chinese export (nog steeds heel groot) de vorige maand met 10% is gedaald, terwijl er een daling van 3% was verwacht.

  De ambassadeur moet niet kletsen want toen wij het hier enkele jaren terug heel moeilijk hadden (Nederland was in een diepe crisis, net als Su op dit moment), ging het redelijk goed in Suriname.

  Nederland heeft zich ook uit de crisis moeten vechten door drastische maatregelen te nemen die de bevolking ontzettend heeft geraakt. Denk maar aan het opheffen van vele subsidies, sluiting van (hulp)instanties, etc etc.

  Dus meneer ambassadeur niet lullen en wees blij dat Den Haag jou functie niet terug heeft gebracht naar een chargé d’affaires in dat land, anders zat jij nu met wachtgeld ergens in Nederland anders te piepen.


  Maak melding

 37. prof. Misababoi

  Suriname is geraakt door een interne crisis”, zegt Noorman tegenover de Times of Suriname.

  ….sinds 25 november 1975.

  Omdat nooit een gezamenlijke aanpak is geweest voor het opbouwen van het land!………
  Wel is er een aanpak om het land helemaal leeg te roven.
  En het is nog steeds het Afrikaanse kamp versus de Aziaten en andersom.

  Wellicht is de tijd nog niet rijp voor dat gevaarlijk spel ala Guyana.


  Maak melding

 38. De paarse bende heeft niet alle goud en geld gestolen. Ze hebben ook vals geld en ongedekte geld in omloop gebracht. Dilip en Abraham en nog een paar boeven hebben vals geld in omloop gebracht. Met valutaveiling hebben ze dat vals geld gelegaliseerd


  Maak melding

 39. Weer zo een onnozele idioot.. die alles geloofd wat die andere idioot zegt , ik het land der blinden is één oog koning …
  Een ambassadeur is noet de persoon om zich over het volk te bekommeren ,dat doen de ambassadeurs van Suriname ook niet . Dus zeg gee domme dingen
  Milton


  Maak melding

 40. @Milton

  U denkt dat Suriname gaat bepalen hoe eventueel door de IsDB te verstrekken gelden zullen worden besteed.

  U heeft geen idee hoe de IsDB en Sharia bankieren in de praktijk uit werkt.
  Het project dat gefinancierd wordt is plus de inbreng van Suriname eigendom van de IsDB


  Maak melding

 41. Rob G
  Het lijkt alsof je gestoken bent door een wesp, zo fel reageer je op de woorden van een ambassadeur.
  Wellicht lees je veel meer dan de gemiddelde lezer.
  Immers er staat alleen dat Suriname een interne crisis heeft.
  Hetgeen niets meer betekent dan een crisis in eigen land.
  Natuurlijk kan je verschillen over de oorzaak en de maatregelen om de crisis te bestrijden.

  Je begint met de ambassadeur vrij te pleiten, maar door ongecontroleerde emotie, eindig je met verwijten aan het adres van dezelfde man.
  Je rept namelijk over Nederland die te weinig aan export verdient uit Su en je verwijt hem dat hij niet praat over het feit dat de EU miljarden pompt in de economieën van Europese landen om deze draaiende te houden.

  Wat is het nou? heb je nou wel vertrouwen in (de woorden van) deze man of is hij iemand die Su een kwaad hart toedraagt en Nederland en de EU een warm hart toedraagt.

  Bovendien stel je iets waarbij ik mijn wenkbrauwen behoorlijk frons:
  de Caricom centrale bank had hetzelfde moeten doen als de
  ECB (en de FED, dit laatste zijn mijn woorden), dan was er geen crisis geweest.
  Dit laatste kan je onmogelijk menen. As je wilt kunnen we hier volop over discussiëren.


  Maak melding

 42. Milton
  “De ambassadeur moet niet kletsen want toen wij het hier enkele jaren terug heel moeilijk hadden (Nederland was in een diepe crisis, net als Su op dit moment), ging het redelijk goed in Suriname”.

  Ik lees hier (regel2) wij…heel moeilijk hadden (su had het heel moeilijk)
  ging het redelijk goed in Suriname (laatste zin)

  Heb je wel door wat je schrijft?

  Bovendien schrijf je dat Nederland maatregelen heeft genomen om de crisis te bestrijden.
  Ja, dat klopt. Overigens meerdere landen hebben dit gedaan. Als zj dit niet gedaan zouden hebben, maar zouden wachten totdat het vanzelf weer beter zou gaan, waren we er nu niet bovenop gekomen.
  Natuurlijk kan je wachten tot de goudprijs en de olieprijs aantrekt, natuurlijk kan je (proberen) te lenen, natuurlijk kan je adviseurs benoemen. Maar ik vrees dat je lang zal wachten.
  Het doet me denken aan een Surinaams spreekwoord over kaforoe en tiffie.


  Maak melding

 43. Paraman
  Aanhangers van de regering verwijten anderen vaak dat zij nooit een positieve bijdrage leveren, maar alleen op deze site komen om hun gal te spuien.
  Wat heb jij nu hier gepost
  1. Negatief mbt de VS in de toekomst. Interessant (maar niet heus)
  2. mensen, die vlees noch vis zijn relateer je aan een republiek (Suriname).
  Vreemde relatering.
  Daarnaast noem je hen lafaards.
  Waarom? omdat ze Su hebben verlaten om een beter bestaan op te gaan bouwen?
  Om alleen voor mijzelf te spreken, ik ben ongelooflijk blij dat mijn moeder begin jaren ’60 de stap heeft gezet om te verkassen.


  Maak melding

 44. Suriname verkeert al sinds 1980 in een interne crisis! Het land had allang met moordenaar Bouterse moeten afrekenen maar heeft hopeloos gefaald, gevolg huidige situatie!


  Maak melding

 45. Hier hebben wij de MEEST ACHTERLIJKE, LEUGENACHTIGE en BOVENAL MISLEIDENDE GEOUWEHOER van een ‘persoon; die zich ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden mag noemen.

  In elk geval weten we dat Nederland evenals de VS – de Vieze Staten, bij deze haar eigen “Trump” heeft in de GEDAANTE van Ernst Noorman.

  Voor zover ik weet kunnen baby’s last krijgen van het Zika-virus na de geboorte. Hier krijgen we te maken met de EERSTE VOLWASSENE, Ernst Noorman, waarbij de ‘hersens’ hier VOLLEDIG aangetast schijnen te zijn. Wij hebben hier te maken met een UITZONDERLIJKE SITUATIE.

  Wim Bakker van de NPS – Na Poor Sani, zal hier Bouterse niet de “schuld” van kunnen geven voor deze geforceerde CHIKUNGUNYA-UITBRAAK door Ernst Noorman. Hiervoor zijn z’n NEO KOLONIALISTISCHE makkertjes HANDLANGERS en de BOOSDOENERS.

  Gelukkig hebben VELEN vandaag de dag toegang tot het internet. Dat deze Ernst Noorman, de VALSE BOODSCHAPPER z’n EIGEN CHIKUNGUNYA-UITBRAAK forceert, denk ik niet dat het door Den Haag is ingegeven. Daarvoor is deze ONZINNIGHEID van HERSENLOZE Zika-ZIEKE- broeder Ernst Noorman te LAATDUNKEND voor een ambassadeur met z’n WAANZINNIGE LEUGENS. Ons KOUDE KIKKERLANDJE kent een ARSENAAL aan SUBTIELERE SNUFJES als het om NEO-KOLONIALISTISCHE VERSLAVING gaat, waarbij landen uit FRUSTRATIE te kijk worden gezet, althans de hoop daartoe. Deze CHIKUNGUNYA-gast Ernst Noorman vertoeft nu nog in z’n PUBERTEIT wat z’n ambassadeurschap betreft.

  Dat Suriname NOG HEEL VEEL KOMISCHE MOMENTEN te wachten staat met deze “ambassadeur” op SOLO-TOER is buiten kijf. Z’n BEWUSTE GROVE LEUGENS ofwel HILARISCHE BLUNDERS mogen wekenmerken als OUDE KOLONIALISTISCHE LEUGENPRAAT.

  Suriname weet nu MINIMAAL hoe serieus Nederland haar ambassadeurschap ten opzichte van Suriname ziet. Wat dacht u in dat verband van LONNIE als ambassadeur in het Koude, zeer KOUDE Kikkerlandje om OLLAND met GELIJKE MUNT terug te betalen.

  Laten we hopen dat Ernst het ambassadeurschap voortaan als een zaak van BITTERE ERNST neemt, dus ZONDER GRAPJES.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 46. Vraag maar aan de olieexporterende landen of er geen crisis is. Neem daarna een kijkje bij de landen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de export van grondstoffen.

  Nu de wereldmarktprijs van deze goederen scherp gedaald is, is het meer dan logisch dat ze hun huishoudboekje niet meer op orde hebben.

  Inderdaad draait ook in de EU de geldpers op volle toeren quantytative easing zoals dat heet.

  Het spreekt weer voor zich wie er allemaal likkebaardend achter het interne crisis verhaal lopen.


  Maak melding

 47. Ik hoop dat Noorman verkeerd begrepen is. Hoezo is er geen wereldcrisis. De OPEC landen hebben allemaal enorm te leiden van de lage olieprijs. De VS en Rusland vechten een proxy oorlog uit in Syrië. De wereld is in de greep van Islamitisch terrorisme. Venezuela en Brazilië zijn bijna bankroet. De EU dreigt uit elkaar te vallen en rechts populistische partijen worden alsmaar groter. Er is een enorm vluchtelingen probleem waarbij duizenden mensen verdrinken bij een oversteek. Maar ondanks dit alles heeft Suriname een intern probleem en is de rest van de wereld een appeltjesgroene weide. Laat me niet lachen zeg.


  Maak melding

 48. Jojo,wat mij betreft mag de Nederlandse ambassadeur op het dak van het Catshuis klimmen.Hij is een diplomaat en geen deskundige op economisch gebied.Hij zal vast afgestudeerd zijn als historicus, of in de Algemene Tandheelkunde of de Franse Taal en Letterkunde.Ik ben van mening dat deze man een flut kennis heeft van economie.Ik durf wel een discussie met deze onbenul aan te gaan.Zijn uitspraken zijn een verkrachtig van het menselijk intellect. De uitspraken van dit soort figuren met blauwe ogen zijn altijd gebasseerd op een plan A,een plan B, en een plan C.Ze hebben altijd een uitgestippelde manipulatieve strategie achter de hand.Maar de vraag blijft ook nog onbeantwoord of deze man daadwerkelijk zulke domme uitspraken heeft gedaan.Dit zijn namelijk zeer onhandige uitspraken.


  Maak melding

 49. @Paul

  Alles is relatief. Er was een echt vluchtelingen probleem in 1945 toen 14 miljoen Duitsers uit oost Europa op de vlucht.
  Er was een Vluchtelingen probleem in 1914 toen 1 miljoen Belgen naar Nederland kwamen.
  Er was een vluchtelingen probleempje toen de Bijlmer Express een paar honderduizend Surinamers naar Nederland bracht.

  Nu is het een emotioneel probleem van Bange mensen.

  Het meer en deel van de landen met problemen komt door slecht beleid en corruptie.


  Maak melding

 50. De lafaard staat aan wal te lullen.die nemen alles over van de witte man. Dat is voor deze UILSKUIKEN ook de waarheid. 😎😅die ambassadeur heeft zeker te veel Kasirie gedronken kijk maar eens naar de foto hij is zo rood als een kreeft.


  Maak melding

 51. Beste RobG

  “Ik ben van mening dat deze man een flut kennis heeft van economie.Ik durf wel een discussie met deze onbenul aan te gaan.”

  U zit er met u aannames en insinuaties weer eens helemaal naast

  Meneer Noorman is Econoom. even Googlen voor u wat beweert:

  Opleiding:
  1987 Universiteit van Amsterdam, Economische Wetenschappen (internationale economische betrekkingen, internationale financiering)

  Feiten zijn uw Achilles hiel. Het is gewoon vermakelijk hoe vaak u mis zit met uw opgeblazen meningen en “eigen”wijsheden.


  Maak melding

 52. TJEK A NDP-WERELDCRISIS DJASO :

  DENG NJANG (VERDAMP !) ALLE RESERVES SANG VENE GWE LIBI NA BAKA, ONE MILJARD US DOLLAR !

  DENG DRUK 3 MILJARD ONGEDEKTE SRD-BILJET, INI DUNGRU FU NETI , SRANANG-PEOPLE NO BING MAG SABI !

  ALA MUNG DESI E DJI MORO UIT LEK SANG A KONDRE E MEKI , DANG FA DANG ! (IMF JOKKO DESI !)

  ALLA ROOF NANGA FUFURU FU LANTI-MONNIE nanga LANTI-GUDU, DESI TAKKI, ZAND-EROVER, NA MI NDP-ROVER !

  DANG NANGA A PORI-NDP-WANBELEID DISI, WEL-VAART O KOME, NANGA GOUDEN KERST E DORO ?

  DENG 17.8666 VOLKSWONING FU OPA-DESI OOKTU O DORO, CHINA SINNI DENG KONG NANGA BOTO !

  DESI POT SRANANG INI WANG STAATSSCHULD FU MORO LEKI 12 MILJARD !!!!!! PE A MONNIE GO , PE A MONNIE DE ?????

  PS : IMF TAKKI AUW SINNI A 2e PISI FU A LENING-MONNIE, LAAATEEEERRRRSSSS !
  VERANWOORDING-PAPIRA FU DESI NANGA ING CLAN, NO-DORO ! ENNNEeee DENG PAPIRA NO E KLOP !!!!!!!


  Maak melding

 53. @RobG

  [De uitspraken van dit soort figuren met blauwe ogen zijn altijd gebasseerd op een plan A,een plan B, en een plan C.]

  Hou es op nare racist.


  Maak melding

 54. @JoJo

  Noorman is een ambassadeur die gespecialiseerd is in het opheffen van ambassades. Deze meneer heeft totaal geen hart voor het land Suriname.


  Maak melding

 55. @Robje-de-NDP-slaaf , U bazelt :
  “De uitspraken van dit soort figuren met blauwe ogen zijn altijd gebasseerd op een plan A,een plan B, en een plan C.”

  Het NDP-Staatsfaillissement van Sranang is PAARS, VEROORZAAKT DOOR DE NDP-ZEEUW, DESI !

  Ook de COUP heeft DESI de Zeeuw, gepleegd met HULP, ADVIES en STEUN van zijn Blauwogige Medestanders de HOLLANDERS ! NED Mil Inl Dienst, hr Valk !

  Dus aub slaafje-ROB, met GARNALENHERSENEN, ouwehoer niet verder over HOOFD-REDI-MUSU DESI en zijn Blauwogige MEDE-Coupplegers !


  Maak melding

 56. @Paul

  Dat is zijn rol ook helemaal niet en dat staat ook niet ter discussie.

  Diplomaten zijn heel min volk die slechts in hun eigen rare wereldje ;leven en zich zelf heel belangrijks maken.maar zelden iets zinvols doen.

  Ze zijn echter niet dom en als ze wat moeten zeggen is elk woord gewogen en gemeten en van alle kanten bezien. Hij is er voor de mensen met een Nederlands paspoort en om voor Nederland een goed beeld te vormen van Suriname.

  Hij is een technocraat die zich op een boodschap laat sturen, niemand zal uit zijn officiële woorden kunnen bepalen of hij wat opheeft met Suriname en zijn eigen mening zullen wij nooit horen.

  Voor mij was slechts interessant vast te kunnen stellen dat RobG 100% uit zijn duim zuigt bij zijn reactie


  Maak melding

 57. @damsco
  Het zit figuren als damsco dwars als de Nederlandse ambassadeur de dingen verteld zoals ze zijn. Dus NEE ER HEERST NU GÉÉN ECONOMISCHE WERELD CRISIS ZOALS BOUTERSE GRAAG BEWEERD MAAR DOOR WANBELEID EN CORRUPTIE VAN BOUTERSE EN COMPANEN LIGT DE ECONOMIE VAN SURINAME SINDS DE START VAN BOUTERSE TWEE OP HAAR GAT.
  Bij Bouterse is het altijd de schuld van een andere als zijn gepruts en incompetentie om het land te besturen
  steeds opnieuw worden aangetoond
  Ik vind het ok als de Nederlandse of Amerikaanse ambassadeur, Bouterse zijn duimzuigerij steeds weer aan de kaak stellen


  Maak melding

 58. SURINAME HEEFT ECHT EEN INTERNE CRISIS.
  het aantal paarse afstammelingen van djengis khan , de grote mongool , is over vertegenwoordigd in suriname.
  voor het geval men wilt weten hoeveel mongos er rondlopen in su vermeld ik hierbij het officiele cijfer , 26 zetels , de iamnasty stemmers en randfiguren niet mee gerekend..
  er is zelfs een mongool met de naam Peggy die ons op wkn wilt laten geloven dat dino volgend maand vrij komt.
  the federal prison in richmond usa denkt daar natuurlijk anders over .
  die ambassadeur heeft het goed gezien , er is iets fundamenteels mis met het Surinaamse volk.
  men kan hier alleen stemmen op de floppositie en de ndp.
  Surinamers zijn moreel falliet.


  Maak melding

 59. “:Even 2% growth in one generation will produce $19,000 more — per capita, not per household — of real GDP. Just imagine, on average, a family of four, $76,000 of added GDP in one generation. So 2% growth will do wonders for this country starting from this space. It doesn’t match our best years, but it’s pretty damn good.” Aldus Warren Buffet over de Amerikaanse Economie.

  Wereld crisis is een droom en anansie torie van de paarse boevenbende. Het is wanbeleid en corruptie dat ons in de afgrond stort.


  Maak melding

 60. @ Jojo:

  Ambassadeur Noorman heeft Economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. We mogen dus aannemen dat hij weet waar hij over praat.

  En jij Jojo? Waar komt jouw kennis en diep inzicht vandaan? Je neemt niet eens de moeite om even na te gaan wie Noorman eigenlijk is, dus moeten we je serieus nemen? Je bent ziende blind en horende doof en de waarheid wil je niet horen.

  Iedere keer als ik de berichten over Suriname lees en de reacties van sommigen op deze website weet ik niet of ik moet lachen of huilen. Suriname is een karikatuur van een natie geworden. Diep diep treurig.


  Maak melding

 61. Ernst Noorman houdt Suriname/Surinamers te vriend wanneer Poetin het hier in Europa laat escaleren zit je veilig en wel in SWITI Sranan en als het goed is Willempie,Maxi en kids ook.Kijk maar naar de geschiedenis, waar waren de oranjes tijdens de 2 wereldoorlog.


  Maak melding

 62. Ik weet niet als dit bekend is bij iedereen,maar een ambassadeur wordt je meestal omdat je beloond wordt voor je loyaliteit voor de partij/en die de verkiezingen heb/hebben gewonnen. In het Surinaams zouden we zeggen een foetoeboi.Ik bedoel dan echt het Surinaams dat de slaven onze voorouders spraken.En of je bent een grote sponsor dus je hebt die plek gekocht.Worden jullie eens een keer volwassen mensen.Dit is politiek zoals het westen het bedoelt heeft.Laat jullie eens goed informeren of ga lekker googlen dan kom je dit ook te weten.


  Maak melding

 63. Google aub dit even .” Tikten superinvesteerders direct 3,3 miljard dollars” Zij verdienden miljarden na OPEC-Deal.
  Dit is recentelijk gebeurt.Dit is politiek volgens het westen.


  Maak melding

 64. Pico, het is heel interessant om het Economisch en monetair beleid nader te bestuderen.Met dit beleid wil de Europese Unie zorgen dat we in Europa meer inkomsten krijgen. Ook moeten er meer banen bij komen. Inkomsten en banen zorgen samen voor economische groei. Voor Nederland is het zeer belangrijk dat ook zij meer verdienen aan de export naar Suriname.Voor hen is het een niet te verteren zaak dat bijvoorbeeld China of een ander land meer dan het moederland meer rijkdom haalt uit de ex kolonie Suriname. Met de extra verdiende gelden kan de EU ook haar voorgenomen expansie richting oost Europa (Moldavië, Oekraïne, Georgië, Albanië) financieren. De ambassadeur heeft het over een interne crises in Suriname maar hij rept niet over de zware interne crises die woedt binnen Europa. Door harde economische maatregelen kon de EU voorkomen dat Cyprus, Spanje, Italië, Griekenland failliet gingen door hun grote begrotingstekorten en enorme staatsschulden.

  Ik blijf zeer kritisch t.o.v. de uitspraken van deze ambassadeur die in de pers zijn gebracht . Je zou direct denken dat deze ambassadeur oogkleppen heeft. Het kan zijn dat zijn woorden zijn verdraaid door de zeer slecht opgeleide journalisten in Suriname. Ik zou vertrouwen hebben in de woorden van de ambassadeur als hij aangeeft dat de Surinaamse economie afhankelijk is van een mono export. Zodra het fout gaat op de wereldmarkt met deze exportproducten zijn de gevolgen direct merkbaar in een samenleving. Suriname heeft geen gevarieerd aanbod van exportproducten.

  Met de Caricom bank wil ik aangeven dat Suriname in staat zou zijn om haar staats obligaties aan de bank voor dollars te verkopen waardoor er minder druk op de SRD zou worden uitgeoefend.


  Maak melding

 65. @Paul

  Ik geloof graag dat er betere ambassadeurs zijn dan Noordam.

  Bij mij staat geen enkele ambassadeur in hoog aanzien.

  Mijn reactie was gericht op RobG die uitspraken doet zonder iets onderzocht te hebben.

  @ Hans van de Broek.
  Het ging niet om wie Noordam is maar of hij op economisch vlak de gelijk van RobG zou zijn.
  Dat hij niet meer is dan een heel duur betaalde postbode van een over het paard getelde buitenlandse dienst staat voor mij wel vast. Echter dat maakt hem niet dommer dan RobG.
  Een uitspraak van Noordam wordt ten minste door iets onderbouwd

  Mijn kennis komt uit wat opleidingen, werken over de hele wereld, veel reizen en dan ook naar de achterbuurten van Nairobi en Rio, veel lezen, aardig wat contacten (tot in de vorige regering Bouterse maar ook Venetiaan), interesante kinderen en hun leefwereld, interesse.


  Maak melding

 66. @RobG

  U bent kritisch en wilt maar een ding horen. Het is de schuld van anderen.

  Suriname heeft tussen 2000 en 2010 een aardige opbouw meegemaakt van uit helemaal rock bottom maar een midden economie.

  Er waren ontwikkelingen gaande. Olie, Goud waren in opbouw. De infrastructuur was in opbouw (oost – west/ noord -zuid, luchthaven en zeehavens).

  Ook het behoud van Bauxiet stond op de agenda en men wist per 2010 hoeveel jaar men nog vooruit kon. Er werd onderhandeld. Men sliep niet.

  In 2011 is naar buiten gebracht dat men nog 4 jaar had op het tempo van 5 mio ton per jaar en dat het 4 jaar zou duren om een nieuwe mijn locatie te ontsluiten. Voor Bauxiet is de Infrastructuur iets omvangrijker dan voor Goud.

  Niet de regering Venetiaan heeft het beslismoment gemist omdat ze zat te slapen maar de regering Bouterse heeft zitten slapen en 1 van de 3 fundamenten onder de economie laten verdwijnen.

  Er was groei op Agrarisch vlak (rijst/bakoven) en Toerisme.

  Beide zijn aan het ondergaan.

  Dat het land afhankelijk geworden is van 2 sectoren is het gevolg van dromen over eindeloos door stijgende prijzen en daardoor geen bijsturing toen het nodig was.

  Het Herstel en Stabilisatie plan liet genadeloos zien dat onder Venetiaan er direct gereageerd werd op de globale crisis en de $ 90 / barrel drop van de olie prijzen.

  Bouterse heeft het land en staatsolie vol geladen met schulden niet de voorgaande regeringen.

  Nederland is niet jalours op China als grotere importeur. De Nederlandse export is gericht op Duitsland en Europa.


  Maak melding

 67. @Robje-de-NDP-slaaf

  u stelt : “Zodra het fout gaat op de wereldmarkt met deze exportproducten zijn de gevolgen direct merkbaar in een samenleving. Suriname heeft geen gevarieerd aanbod van exportproducten.”

  Dat weet HEEL SURINAME en dat weten ALLE ECONOMEN allang, alleen ALLEENHEERSER Opa BOUTA weet dat niet !

  Hij blijft maar bakken Geld uitgeven aan NDP-Show-projecten die GEEN exportproducten opleveren !
  WAN LO CONSUMPTIEVE UITGAVEN !!!!!

  De daling van de wereldmarktprijzen is al ruim drie jaar bezig, maar DESI blijft maar doorgaan met zijn ONPRODUCTIEVE NDP-UITGAVEN ! BEZUINIGEN : NADA !!!!!

  OP DIT MOMENT geeft de reghering-Desi, NOG STEEDS,
  maandelijks MEER Geld uit dan Suriname aan INKOMSTEN heeft ! (vandaar dat IMF tweede tranche vd lening NIET heeft UITBETAALD)
  DIT IS PUUR NDP-WANBELEID, MET FOCUS ENKEL GERICHT OP LIJFSBEHOUD van de president !

  De Bevolking mag STIKKEN in HET DOOR NDP en partners VEROORZAAKTE STAATS-FAILLISSEMENT !
  ALLA MONNIE NANGA ALLA UN GOWTU GWE !!!!!!

  PS : a. Het ZEER DURE en ONNODIGE KABINET vd PRES MET AL DIE ONNODIGE ADVISEURS, KAN TER BEZUINIGING, VANDAAG NOG WORDEN OPGEHEVEN !

  b. Op de MASSIEVE ONNODIGE TOTAAL-UITGAVEN van de Overheidsdiensten, moet DRASTISCH worden BEZUINIGD !

  MORO FINANCIEEL HEBI E DORO !!!


  Maak melding

 68. Dezelfde Noorman, die gezorgd heeft voor een handelsmissie uit Nederland, wordt vandaag neergehaald, omdat hij iets zegt wat waarheid is.

  Zie wkn 16 mei 2016, Handelsmissie Nederland – Suriname 2016.

  nog een Tsja…… !


  Maak melding

 69. Ik ben vandaag op dreef, dus we gaan verder.

  @milton,
  “Er zal dus minder geld (van de 1,8 miljard USD) naar Nederland vloeien !”

  Iedereen die wetenschappelijk onderwezen is, weet dat alles wat je zegt waar kan zijn, maar je moet het onderbouwen.
  Ik moet dus heel hard lachen om jou 1,8 milj usd.
  De exportcijfers zijn op internet te vinden, Hier in Nederland is alles transparant. Zoek het zelf op.

  En stel dat je gelijk zou hebben, er gaat circa 3miljard( zie CBS) aan uitkeringen(pensioen, aow etc.) en privé geldstromen naar suri. Kortom, 3miljard -1,8 miljard is verlies.


  Maak melding

 70. Onderstaand bericht wil ik graag met jullie delen.

  Dit is een onderzoek van suri-journalist L.D. gepubliceerd in een lokale suri-krant.
  Het betreft een oproep aan de suri-jongeren, middels een vergelijking met Nederland.

  “Nederland: Top landbouwexporteur in de wereld en beste economie EU.

  Nederland beste economie van de Europese Unie en vierde op de jaarlijkse wereld ranglijst.
  Met de vierde plek gaat Nederland Duitsland voorbij en is bovendien de beste economie van de Europese Unie.

  Nederland heeft de eerste spoorverbinding met China. Een goederentrein die wekelijks met 80 containers zal rijden tussen Rotterdam (havenstad) Duitsland-Polen-Wit Rusland- Kazachstan Changdu- Shanghai -Wuhan.

  Export
  Nederland mag een heel klein land zijn, maar zij is groot producent van zeer hoogwaardige kwaliteits exportproducten. Suriname is 5 x groter (in oppervlakte) dan Nederland.
  Nederland verdient een groot deel van haar nationaal inkomen door export.

  Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld. In 2015 bedroeg de landbouwexport 81,5 miljard euro. Na de Verenigde Staten (USA) is Nederland de grootste landbouwexporteur in de wereld.

  De landbouw in Nederland heeft 2,3 miljoen hectare in gebruik.
  Nederland is op wereldschaal een belangrijke exporteur van agrarische producten. De agrarische export is 20 % van de totale Nederlandse export, die in het jaar 2015 bijkans 440 miljard euro bedroeg. Bron CBS-Nederland.

  Suriname is 5 x groter (in oppervlakte) dan Nederland. Hoeveel landbouwgrond heeft Suriname in landbouw- productie en wat is de geldwaarde van onze landbouwproducten export? En hoeveel draagt zij bij aan de werkgelegenheid van Suriname? Zal Suriname een ‘ambtenarenland’ en een ‘verzorgingsstaat voor de politieke elite’ blijven?

  Surinaamse jongeren een uitdaging voor U allen.”
  Bron: Dagblad Suriname.

  Delen verwijdert voor de leesbaarheid.


  Maak melding

 71. Hmmmmmm. Net alsof ernesro hoost in je bek gescheten heeft. Maar goed je kan tenminste je frustraties kwijt. Op andere manier heb je geen enkele stem of zeggenschap. Just live with it.


  Maak melding

 72. Perfecte analyse. Enkel de raddraaiers en pajongwaaiers zullen het niet begrijpen.hun inzicht is verstard en reikt nt verder dan hun neus lang is. Mij bekruipt ook het gevoel dat de ambassadeur zijn woorden uit hun context zijn gwhaald. Een handeling de surinaamse pers eigen. Heel slechte verstaanders zijn het. Kortom ernst doet maar zijn werk namens zijn baas.


  Maak melding

 73. Goh, Noorman legt de vinger op de zere plek, en gelijk komen er van die malloten als een RobG die zichzelf wel een behoorlijke goede economist psycholoog en iater etc. etc. vindt, maar van wie niemand in NL. behalve hier op WKN gehoord heeft in het geweer, met allerlei prietpraat om een ambassadeur die in het buitenland in dit geval Suriname geplaatst is om de belangen van Nederlanders in Su en Nederland te behartigen af te kraken met niets ter zake doende feiten i.p.v. dat ze de bittere waarheid nl. het wanbeleid van de Surinaamse regering en politiek onder ogen te willen zien, en daar een kritische blik en commentaar op te willen werpen ,trieste figuren eigenlijk


  Maak melding

 74. Wat de hr. Noorman de ambassadeur van Nederland zegt of dacht is deels waar. Suriname is in crisis omdat wij in het verleden te veel op olie en bauxiet economisch geleund hebben. De vroegere leiders van NPS , VHPen KTPI hebben niets gedaan om diversiteit in de industrie te brengen, of mischien wel, maar dat is steeds mislukt. Daarom moeten de Afrikaanse en de Aziatische tak van intellectie elkaar aanvullen en gezamelijk kijken waar de schoen wringt. Het heeft geen zin om de huidige regering steeds te bekritiseren. Steun elkaar en ga samen de problemen van het land aanpakken. De aziatische tak zijn door financiele gewin naar Suriname gekomen; de Afrikaanse tak met brute kracht er heen gebracht. Als de Aziatische tak zogoed waren , waarom hebben ze Azie in zo’n grote massa verlaten? Dus deze mensen dienen op te houden te doen alsof ze betere zijn dan de rest van de bevolking. Suriname dient de voorkeur te geven aan een twee- of drie politieke partijen systeem, zodat de samenwerking met elkaar verzekert is. Het is diep treurig te zien hoe AAcombinatie met elkaar omgaan, en dat is de crisis wat Suriname nu meemaakt.


  Maak melding

 75. Srafu,

  Gij blijft geloven in waanideeën en luchtspiegelingen. Het geld dat Suriname als reserve had opgebouwd was gelijk aan peanuts.Het stelde niet veel voor. Deze reserve verdampte snel toen de inkomsten van Suralco wegvielen. Gij denkt nog steeds dat geld in de perioden van Venetiaan als manna vanuit de hemel Suriname binnenstroomde.Gij moet in shock-therapie. Gij blijft geloven in sprookjes en dat zegt genoeg hoe volwassen jouw clubje naar de realiteit kijkt.


  Maak melding

 76. Ik denk ook dat e.e.a. eerder te maken heeft met een interne crisis dan een wereld crisis. Want dan zou de hele wereld er nog last van hebben. Alleen vind ik wel het vergelijk met de Nederlandse economie mank gaan. Even zo met de Europese en de Amerikaanse. Dit is niet te vergelijken met dat wat zich in Suriname afspeelt.
  Anders dan anderen doen geloven heeft Venitiaan wel degelijk voor Surinaamse begrippen een behoorlijke pot honing achter gelaten en waren de Surinaamse inkomsten na 2010 exceptioneel hoog. Belangrijk is om eerst te analyseren hoe deze gelden in de Surinaamse economie zijn verdisconteerd en wat het resultaat daarvan is geweest..
  Oeps…het resultaat weten al…


  Maak melding

 77. Paul,

  Ik onderschrijf je posting aan RobG over de blauwe ogen van de Nederlands ambassadeur volledig.
  Dat is niet de manier, waarop je met mensen moet omgaan.


  Maak melding

 78. @ RobG

  “Het stelde niet veel voor. Deze reserve verdampte snel toen de inkomsten van Suralco wegvielen.”

  Zit u weer helemaal naast. De reserves waren al verdampt voordat Suralco (nov. 2015) stopte.

  Het interen is begonnen vanaf eind 2012 toen de goudprijs niet door schoot van $ 1.600 naar $ 3.000 maar afdaalde naar $ 1.250.
  De situatie werd acuut toen de Olie prijs even van de kook raakte. Echter beide zijn nu gemiddeld hoger dan ten tijde van de regeringen die het land steeds weer uit de drek gehaald hebben.

  Wanneer leert u eens eerst wat data te checken voor u wat meldt.


  Maak melding

 79. We leven in een tijd waarin er een overdosis is aan informatie. Het kost tijd noch moeite om genoeg informatie over de crisis op de olie-,goud-,en grondstoffenmarkt te verzamelen en een weloverwogen mening te vormen. Wij zijn niet meer afhankelijk van de mening van totems uit de VHP en NPS. Ik ga ervan uit dat moderne goed ontwikkelde mensen zelf kunnen inzien dat het een en ander in negatieve zin zich heeft voltrokken op de goud-,olie-, en grondstoffenmarkt. Het gaat in dit geval om de logica versus de stommiteit die gretig wordt gepropageerd door Jojo, Srafu, Henry, Hans,enz. Als de Nederlandse ambassadeur het meende met Suriname had hij op een constructieve manier deskundige hulp aan de Surinaamse regering aangeboden om de crises te overwinnen en om Suriname economisch weerbaarder te maken.

  Maar nee hoor, ze staan op de loer om een groot deel van de US dollar 1.8 mld lening zo snel mogelijk m.b.h. van plaatselijk stromannen zo snel mogelijk naar Nederland over te hevelen. Ongevraagd met in hun kielzog bedrijven benaderen zij tal van landen met voorstellen om de economie van die landen verder te ontwikkelen. Nederland schroomt er niet voor om de landen te wijzen op EU subsidies die de vestiging van Europese bedrijven in deze landen mogelijk te maken.Waarom nemen zij niet dergelijke acties om de economische potentie van Suriname verder te ontwikkelen. Ik denk dat de mensen in en buiten Suriname met een andere bril moeten kijken naar Nederland.Een voorbeeld zijn bijv. de Nederlandse planters in Afrikaanse landen en Vietnam.


  Maak melding

 80. @Robje-de-NDP-slaaf
  U kraait wederom ONZIN uit over landen die geld van de IsDB-lening willen overhevelen, alsof de Sranangregering NIET BESTAAT !

  De gelden moeten niet overgeheveld worden naar NDP-ZAKKENVULLERS, meneer de slaaf , dat is de grootste ZORG van het Volk van Sranang !! Grote zorg, gelet op het MASSALE ROVEN van Staatsgelden, oa door TOP-NDPERS, zonder dat Opa Desi een vin verroert !

  Zie CLAD-rapporten over Carifesta en over de gelden van de Naschoolse Opvang, slaafje. Ik neem aan dat uw baas u al heeft leren lezen !!!!!

  Zie de door DESI zelf aangegeven DIEFSTAL van Pakketten bestemd voor de armgemaakte Sranangmans !

  LEES hier over de INTERNE CRISIS of kom aub met bewijzen van het tegendeel :

  ***DESi en Gilmore hebben RUIM DRIE MILJARD aan Ongedekte SRD-bankbiljetten gedrukt en in omloop gebracht, zonder het Volk te informeren ! Streng geheim !

  ***DESI en Gilmore hebben ALLE monetaire RESERVES (RUIM EEN MILJARD US DOLLAR) van Sranang verkwanseld, door onze SRD-munt te steunen, terwijl zij wisten dat er BAKKEN GELD, TEVEEL werden UITGEGEVEN aan ONPRODUCTIEVE SHOW-NDP-PROJECTEN !!!

  *** ALLE BEGROTINGEN van SRANANG zijn door kabinetten DESI I en Desi II zwaar overschreden ! Tot nu toe geeft Sranang nog ELKE MAAND , MEER UIT, dan Ons land VERDIENT ! Daarom keurt IMF de door NDP en Desi ingeleverde NEP CIJFERS, af !

  De ZWARE, niet aangepakte CORRUPTIE, openlijk toegestaan door de top van de NDP, vernietigt onze vooruitgang, de vooruitgang van heel Sranang !

  Alle hiervoor genoemde redenen van de crisis zijn INTERNE PROBLEMEN van Sranang, =INTERNE FACTOREN= immers je geeft uit, hetgeen het land verdient, binnenhaalt met exporten en andere inkomsten ! Wanneer je als land bij dalende grondstofprijzen niet DRASTISCH bezuinigt, dan belazer je de boel en stort je het land in een FAILLISSEMENT !
  De NDP heeft juist MEER UITGEGEVEN dan het geval was, VOORDAT DE GRONDSTOFPRIJZEN DAALDEN, Gilmore heeft dat toegegeven en zegt erbij, dat AL ONS GELD IS VERDAMPT, meneer de slaaf !

  Dan wil ik het hier niet hebben over de NDP-manipulaties van wet en Grondwet, die de INTERNE FINANCIELE CRISIS VERSTERKEN en AANJAGEN !
  BUITENLANDSE INVESTEERDERS NO E KOME en Surinaamse zakenlieden wachten betere tijden af, om te investeren !!!

  PS Inmiddels heeft IMF, de door Desi en clan ingeleverde cijfers en rapportages afgekeurd, tweede tranche -deel- van de IMF-lening wordt VOORLOPIG NIET GESTORT !!!

  Ook EXTERNE FACTOREN, slaafje ??????


  Maak melding

 81. Paarlen voor de zwijnen mijn beste Srafu, een van de grootste spreekwoordelijke zwijnen zal gewoon alle redelijke argumenten naast zich neerleggen of er zo’n draai aangeven dat zijn baasje en zijn wanbeleid uit de wind worden gehouden, vergeefse moeite dus, laat dat stuk Groninger koek maar lekker in zijn sop gaarkoken


  Maak melding

 82. Ernst Noorman
  Ambassador to the Republic of Suriname
  SurinameGovernment Administration
  Current
  Royal Netherlands Embassy in Paramaribo
  Previous
  Netherlands Embassy in Paramaribo, Netherlands Embassy in Ouagadougou, Burkina Faso, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  Education
  University of Amsterdam

  Head policy division
  Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  October 2006 – August 2010 (3 years 11 months

  First Secretary Dutch Embassy in New Delhi
  Ministerie van Buitenlandse Zaken
  August 1998 – August 2000 (2 years 1 month

  Skills
  DiplomacyEuropean UnionDutchInternational RelationsIntercultural CommunicationPublic SectorPolicy AnalysisPoliticsPolicyInternational DevelopmentForeign AffairsGovernmentPublic AdministrationPublic PolicyPolitical ScienceInternational OrganizationsForeign Policy

  Noorman zei het in your face Suriname.


  Maak melding

 83. @RobG

  “Als de Nederlandse ambassadeur het meende met Suriname had hij op een constructieve manier deskundige hulp aan de Surinaamse regering aangeboden om de crises te overwinnen en om Suriname economisch weerbaarder te maken.”

  Wie joeg de Nederlanders weg etc. Once bitten twice shy.

  Ik heb ervaring met het gedrag van een minister en vertrouwelingen van de president. Dat probeer je 1 keer en dan nooit weer.
  Leuke reis maar je kunt je geld net zo goed in de oceaan gooien dan te proberen iets met de regeringen Bouterse tot stand te brengen. Dat weet Noordam ongetwijfeld uit veel feedback van ondernemers die de hulp van de ambassade gevraagd hebben.

  Zo heeft de ambassade ooit een afspraak voor mij geregeld met de voormalige directeur van Staats Bos Beheer. Op het moment van de afspraak was de meneer er niet, na lang wachten gegevens achter gelaten helaas nu reactie. De ambassade heeft kasten vol met dit soort ervaringen op alle niveaus. Je krijgt van de ambassade ook een heel lijstje van discrete adviezen.

  RobG u zwets weer zonder inhoudelijke kennis of ervaring


  Maak melding

 84. Jojo, de informatie die gij nu verstrekt is afkomstig van een propaganda-kanaal van NPS/VHP en Venetiaan. Automatisch ga ik de objectiviteit van dit bericht betwijfelen. Ik sta niet afwijzend tegenover hulp aan Suriname vooral als de hulp van belang is om de economie van het land te versterken. Maar men (bepaalde figuren) moet de vele persoonlijke wrokgevoelens tegen de regeringsleider niet aanwenden om hulp aan het land tegen te werken.


  Maak melding

 85. Elk land die Suriname nu/wil steunt(en) heeft zich niet verdiept in de interne materie.De ambassadeur heeft gelijk’Suriname zit in een interne crisis’Wil je Suriname steunen dan neem je een afwachtende houding aan tot 2020.Als deze manier van besturen en de gevolgen hiervan door het land in 2020 niet wordt afgeslagen….Laat ze toch lekker gaar smoren zou ik zeggen.


  Maak melding

 86. Beste RobG
  Mijn informatie komt niet uit VHP of NPS kanalen maar uit allerlei kanalen. Bijvoorbeeld uit het stabiliteits en herstelplan, Bureau voor Staatsschuld, kitco.com voor de goudprijzen, indexmundo.com, etc..
  Ook heb ik heel wat ervaring over de hele wereld en een redelijk netwerk in allerlei omgevingen.

  Beste RobG ik maak mijn bronnen zichtbaar. U weerlegt helaas nooit iets en roept maar dat onderbouwde reactie propaganda is.

  Weerleg eens dat in 2007 – 2009 Venetiaan niet te maken had met een wereld crisis, goudprijzen van ongeveer $ 800, in elkaar gestorte olie prijs. etc.. Hat crisis en herstelplan geeft heel duidelijk aan dat de regering Venetiaan in een paar maanden reageerde.


  Maak melding

 87. @Robje-de-NDP-slaaf zonder brains

  Stop uw idiote gebabbel over andere politieke partijen, de NDP zit al tig jaren aan de Macht en heeft de Sranang Economie totaal VERNIETIGD, door WANBELEID en ZWARE CORRUPTIE !

  Ons Land is TOTAAL FAILLIET gemaakt door de NDP-bende !

  Meneer Hoefdraad heeft in het parlement OPENLIJK TOEGEGEVEN dat de NDP, Sranang FINANCIEEL heeft VERNIETIGD :

  Zie artikel in De ware Tijd van 20 juli 2016 waarin Gilmore Hoefdraad zegt :

  “Een verkeerde inschatting van verwachte inkomsten uit de goudsector heeft onder andere gemaakt dat door sterk gestegen overheidsuitgaven de Surinaamse deviezenvoorraad vanaf 2012 is verdampt. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad zei dinsdag in het parlement dat de reserve die vanaf 2010 was opgebouwd, is opgemaakt.”

  Alle Reserves en alle Geld weggemaakt door de NDP, ALLA Sranang GUDU nanga MONNIE VERDAMP, volgens deze dombo ex-Governor vd Centrale Bank !

  Om onze EONOMIE verder af te BREKEN is deze MEGA-VERKWISTER van Staatsgelden en Reserves, door ALWETENDE DESI, THANS aangesteld als Minister van Onze FINANCIEN !

  MORO NDP-HEBI E DORO !!!!!!!!!!


  Maak melding

 88. @henry
  IK HEB GEEN ZIN MEER OM TE REAGEREN OP ONZE PAARSE KUMAKOISI ORAKEL, RobG.
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  OMDAT JE GEEN ARGUMENTEN HEBT TEGEN ROB-G DOMME HENRY.
  JE BENT EEN ECHTE LAFFE FLAPDROL !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.