Eerste ‘Dag van slavernijverleden’ in Amsterdam

14

In Amsterdam vindt vandaag (zaterdag) de eerste Dag van het Slavernijverleden plaats. Bezoekers komen door middel van lezingen, debatten en een stadswandeling meer te weten over het slavernijverleden van Nederland.

In de ochtend wordt een wandeling gemaakt langs plaatsen in de hoofdstad die te maken hebben met het slavernijverleden. ’s Middags zijn er lezingen in de Muiderkerk. Ook worden daar de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kathleen Ferrier (CDA) en Joël Voordewind (CU) geïnterviewd over de Nederlandse politiek en het slavernijverleden.

De dag is een initiatief van Historisch Nieuwsblad en het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.


14 REACTIES

 1. Waarom wordt deze teringsooi nog levendig gehouden????
  Waarom moeten wij de nazaten nog aan die flauwekul worden herinnert? Wat schieten wij er per definitie mee op? Is niet genoeg geweest. Heden ten dage zijn er nog resten van dat luguber verleden waarneembaar in onze samenleving. Er zijn tal van onbeantwoorde toestanden waarop tocht nooit respons zal volgen. Un libi a tori!


  Maak melding

 2. No LIBI NA TORI SO,
  Misschien is dit het begin om Autochtone Nederlanders op dit stukje gezamenlijke Historie te wijzen omdat in mijn eigen dagelijkse ervaringen met Ptata’s ondervind ik vaak veel onbegrip en onwetendheid over het slavernijverleden.Misschien dat dit stukje geschiedenis meer ruimte krijgt in de curriculum op de scholen.Vanzelf blijven wij als nazaten niet plakken bij steeds hetzelfde liedje,ik geloof in zelfverheffing door scholing,studie en hardwerken om onszelf als nazaten van slaven te bewijzen,maar laat anderen ook weten WHERE WE ARE COMING FROM!!!!
  Voor ons is dit misschien een afgezaagde steeds terugkerend liedje maar nieuwe Generatie’s blijven steeds bijkomen en ook zij worden geconfronteerd met de rare houding van de witte man tegenover hun en ook zij moeten weten wat hun roots en slavernijverleden is om hedendaagse issues beter te kunnen vatten en op die manier weten hoe zij hun toekomst kunnen uit- stippelen.In elk geval als de hedendaagse witte mens weet hoe de vork in de steel zit denk ik dat er meer begrip komt onderling tussen wij en zij een paar uitzonderingen buiten gelaten die zullen blijven discrimineren.


  Maak melding

 3. Mister Pinto,omdat het nog zoals je zegt nog luguber waarneembaar is in de samenleving, mogelijk nog in jou. Ik vindt het prima als het op gezette tijden weer aan de orde is


  Maak melding

 4. Beste Sranangmangs,

  Een dag voor het slavernij verleden??? Ik snap het niet helemaal, wat is de meerwaarde van zo`n dag. Vooral als het niet een landelijk karakter, zelfs bij de media is het muisstil. Mensen baadt het niet, dan schaadt het niet. Laat maar een dagje erbij voor onze voorouders dan, toe maar.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 5. Meneer Pinto (nr. 1), u kunt het gelijk hebben. Vandaag lees ik op teletekst de herdenking door de veteranen van de Indie-gangers in Roermond. Tussen 1945 en 1962 zouden 62000 Nederlanders zijn gesneuveld en een VEELVOUD daarvan Indonesiers. Oude wonden worden hierdoor opengereten. Wat de Hollanders zowel in Suriname als in Indonesie MISDAAN hebben is niet met woorden uit te drukken……


  Maak melding

 6. De bakras proberen ons wijs te maken dat we ons slavernij verleden maar moeten vergeten. Ze worden zelfs kwaad als we erover beginnen. We zullen het onrecht wat ons is aangedaan, nooit vergeten. Niet wij zijn fout, maar de slavendrijvers waren fout. Niemand, en zeker de bakras niet moet ons een schuldgevoel aanpraten. De slavernij was een criminele daad en voor een crimineel feit hoor je te boeten. Pas als dat is gebeurt kunnen we misschien zeggen, zand erover. Dus, beste Sranangmangs. Loop niet in de val van de bakra.


  Maak melding

 7. Niemand ontkent dat het een criminele daad is. Slavernij niet de politionele acties niet, nazi-duitsland niet, de goelag niet, het bestoken van d koerden met gifgas niet.

  Maar is kan het ook heel goed begrijpen als mensen die er zelf geen schuld bij hebben en waarvan de (groot)ouders er ook geen medeplichtigheid verweten an worden een beetje moe worden van al die verhalen. Ja er zijn in het verleden grote misdaden tegen individueen en de mensheid begaan. Ja we moeten daar lering uit trekken. Maar dat doen we niet door steeds met vingertjes te wijzen naar ethnische groepen ed.

  Wie de slaverij en andere misdaden wil herdenken doet er m.i. vooral goed aan zich in te zetten voor acties en activiteiten die het in de toekomst voorkomen. Door zaken als het internationaal hof te versterken. Door de wandaden van de vele potentaten overal op deze wereld aan de orde te stellen. Door kinderarbied en misbruik aan de orde te stellen. Door te kiezen voor politicie die oprecht en rechtschapen zijn, etc.

  De ervaring leert ons steeds weer dat al die groepen die steeds wijzen naar andere als het om dergelijke misdaden gaat vroeg of laat zelf tot dergelijke misdaden instaat blijken. Mugabe kan als voorbeeld dienen even als de vele Latijns Amerikaanse dictators.


  Maak melding

 8. Willen jullie wat aan je slavernij verleden doen. Hier enkele adviezen
  1) Stuur je kinderen naar school en laat ze niet (laat) op straat hangen.
  2) Ga een vak leren en blijf niet afhankelijk van steun.
  3) Denk niet alleen aan die feesten maar lees een keer een goed boek etc.
  4) Geef niet steeds een ander de historische schul van je eigen falen.


  Maak melding

 9. @ Hirundinea en @ Neus: Ik denk dat jullie het beide bij het rechte eind hebben. Je kunt wel blijven hangen in het slavernijverleden, maar wie heeft daar waarachtig op dit moment nog trauma’s aan overgehouden en wat doe je ermee? Ik vind het – forgive me – een beetje zielig gedoe. Er is op dit moment geen generatie meer die de slavernij heeft meegemaakt. Ik vergelijk het met de slachtoffers van de jodenvervolging in de 2de Wereldoorlog. Zodra deze generatie is uitgestorven zul je er niets meer over horen. Wat niet wil zeggen dat je het niet hoeft te vergeten! Maar jezelf in de slachtofferrol manoeuvreren is op dit moment absoluut belachelijk. Wie waren de slachtoffers: onze voorouders! Herdenk en gedenk. Ik denk dat geen enkele Surinamer in Nederland (en daarbuiten) oog heeft voor hetgeen er op dit moment b.v. in sommige Afrikaanse landen gebeurt. Als je die situatie naast die van het heden legt, zul je merken dat er op zich niets is veranderd. Slavernij bestaat nog steeds, zeker in Afrika! Wees blij en dankbaar dat wij ons in Suriname daaraan ontworsteld hebben en als vrije mensen in een vrij land kunnen leven. Ik ben absoluut niet jaloers op de mensen in Afrika! Maar ondank is ’s werelds loon! En het slavernijverleden ligt blijkbaar nog steeds als een molensteen om de nek van enkele zielepoten die daar niet mee om kunnen gaan.
  Deze mensen wens ik een goede psychiater toe.


  Maak melding

 10. Over het algemeen zijn ze kampioen in :herdenkingen,dicussies over het verleden heden en misschien over de toemst.Wat willen ze er mee bereiken??Juist ja..SUBSudies.Deze mensen moeten bevrijd worden van die hebies van hun voor ouders!Trouwens die HEBIES werkt niet op de 2,3 of 4 generaties.
  Geld ook voor de Bakra,s


  Maak melding

 11. Je kunt het slavernij verleden niet zomaar achter je laten. Het is een deel van de wereldgeschiedenis. Geschiedsschrijvers hebben in het verleden bewust een vertekend beeld geschetst van het Slavernij verleden. Het wordt tijd dat 1. die geschiedenis anno 2008 toch wel op de juiste en objectieve wijze neer te pennen en 2. door bevoegde autoriteiten de nodige excuses worden gemaakt naar de nazaten van de slaven die onder zeer erbarmelijke en onmenswaardige omstandigheden een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan wat Nederland vandaag in de wereld is.


  Maak melding

 12. Ze klagen wel over de slavernij, en zijn net als de joden die steeds over de holocaust praten; terwijl er in WO2 55 miljoen doden zijn gevallen, waarvan 25 miljoen alleen in Rusland!!
  Waarom worden die andere doden nooit herdacht?!
  In Amerika wonen nu 37 miljoen Afrikanen en een(1) probeert zelfs president te worden van het machtigste blanke bolwerk in de wereld!!
  Ze piekeren er niet over naar Afrika te gaan, want het handjevol dat is teruggegaan naar door blanken gekocht land nl. Liberia, heeft het aan de stok gekregen met andere stammen daar.
  Het Tolbert, Samuel Doe en Charles Tayler verhaal!!
  Het enige dat ze willen zijn dezelfde priveleges die de blanken hebben in Amerika!!
  Ze beginnen nu pas door te krijgen dat ze zich als blanken moeten gedragen zie maar Oprah Winfried en kijk maar naar TMF/MTV waar ze hun afrokapsel hebben vervangen door lang sluik haar en vaak zelfs met blonde kapsel!!
  Kreten als black power en hun afro kam hebben ze bij het grof vuil gezet!!
  In elke reclame komt tegenwoordig een afro voor, alsook in die stomme tv spelletjes van die blanken!!
  Ze denken als wij een afro zetten is dat representatief voor alle allochtonen!
  Ze hebben in hun domheid alleen niet door, dat andere bevolkingsgroepen zich niet identificeren met de groep die zij naar voren schuiven!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.