Surinaamse held ‘Pa Sem’ overleden

17

Willem Seymor is in de nacht van woensdag op donderdag in Suriname overleden, aldus de website van AT5. ‘Pa Sem’, zoals hij door vrijwel iedereen werd genoemd, kreeg grote bekendheid toen hij tijdens de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 een 10-jarig jongetje uit de brandende flat Groeneveen redde. Zelf liep hij ernstige brandwonden op, maar het jongetje bleef ongedeerd.

Pa Sem werd de held van de Bijlmer al vond hij dat zelf wat overdreven. “Stel dat ik niet terug was gegaan, hoe had ik daarmee kunnen leven?”, zei hij in 2002 in een interview.

In 1993 werd Seymor door de stad Amsterdam geëerd met de zilveren erepenning. Vanaf 1995 woonde hij weer in Suriname. Pa Sem is 72 jaar geworden.

Lees ook: Archief Parool: ‘Ik weet niet of het ooit nog goed komt


17 REACTIES

 1. een ware held is van ons heengegaan, hier bij condoleer ik zijn hele familie en vriendenkring.
  hij heeft alsnog een gezegende leeftijd behaald,hij is een standbeeld waardig.
  iedereen zou een stukje van pa sem in zich moeten dragen.


  Maak melding

 2. Pa Sem, een waarachtige held was u, en een voorbeeld voor allen. Niet alleen vanwege het feit dat u met gevaar voor eigen leven een jongen hebt gered, maar ook uw houding voor, tijdens en na de Bijlmerramp. We mogen nooit vergeten dat u een sociale grootheid was, waarvan er maar weinigen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er voor u een plaats in de hemel is gereserveerd aan de rechterzijde van Onze Lieve Heer. Uw daadkracht, sociale bewogenheid en menslievendheid zullen bij mij altijd in gedachten blijven. Moge uw ziel rusten in vrede. Mijn oprechte medeleven aan de familie en (vele) vrienden.


  Maak melding

 3. Een DOE’ER is heengegaan. Een door God ons gegeven- en weer genomen mens waar menige theoreticus een voorbeeld aan kan nemen. Ik zal niet aarzelen om van deze rouwplechtigheid te getuigen.

  May his soul rest in peace.


  Maak melding

 4. sterkte aan de familie van pa sem hij heeft een goede daad op de wereld volbracht hij krijgt een mooi ruimte bij de heer r.i.p
  nogmaals sterkte failiemoge zijn ziel in vrede rusten


  Maak melding

 5. In gedachten zal Pa Sem zeker blijven voortleven vooral als t om een redder gaat.Het is jammer hij is ons voor gegaan Moge zijn ziel in Vrede rusten namens de gehele Suri-Ned gemeenschap…..R.I.P.


  Maak melding

 6. Rest in Peace BIG MAN,
  Je zal in onze harten blijven voortleven
  Aan de Familie en overige nabestaanden mijn oprechte condoleances en Moge de Hogere Voorzienigheid U met raad en daad bijstaan.


  Maak melding

 7. DE GROTE ZANGER MAX NIJMAN heeft iets gezongen in een van zijn nummer n.l.

  DEDE san ede joe takroe so foe tikie mi lobie poeroe na mi sei. sondro foe prakserie fa mie o doe.maaaaar dede wan dei joe maktie o broko toe.

  De dood is heel erg.Hij komt nooit telaat.
  De dood komt altijd te vroeg ook voor PA SAM
  Sterkte en mijn welgemeende condeleances aan de fam.


  Maak melding

 8. Beste Sranangmangs,

  Pa Sem heeft velen beroerd. Ik vind dat voor deze bijzondere man een prijs in het leven moet worden geroepen. De Pa Sem award voor degenen die zich op een bijzondere wijze zich hebben ingezet voor een andere mede mens.

  Iedereen die van mening is dat zo`n een prijs in het leven moet worden geroepen, kan naar mij mailen. We zullen, dan een stichting Pa Sem Award jaarlijks uitreiken (PSA. Aan de familie wil ik heel veel sterkte toewensen. Hij was en zal een voorbeeld voor velen blijven.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 9. Beste familieleden van Sem,

  Ik heb het boek over de bijlmerramp op een rommelmarkt gevonden ,ben het nu aan het lezen en zoek op internet naar ,beelden ,fotos,geluid,alles.
  Ik heb daar de heldendaad van Sem gelezen,en geprobeert mij zijn daad voor te stellen,wat mij niet gelukt is.
  Zo groot kan een mens niet denken,alleen Sem kon dat. Het enige dat ik kan zeggen ,,Sem u heeft nu geen pijn meer.Rust in vrede.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.