vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijHerdenking 118 jaar Javaanse Immigratie

Herdenking 118 jaar Javaanse Immigratie

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op zaterdag 9 augustus 2008 zal in het Cultureel Educatief Centrum te Amsterdam Zuidoost een herdenking plaatsvinden van 118 jaar Javaanse Immigratie. Een aantal samenwerkende Sociaal Culturele Organisaties uit Noord, Zuid en Midden Nederland slaan hiervoor de handen ineen om te herdenken dat 118 jaar geleden, na afschaffing van de slavernij in Suriname, Javaanse voorouders als contractarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden de basis hebben gelegd van een nieuw bestaan in de westerse maatschappij van vandaag.

Deze dag staat in het teken van typisch Javaanse culturele activiteiten zoals Sriempie (Javaanse Hofdans) en Ludruk. Tevens is er een exclusieve voorstelling van Wayang Kulit met een Dalang (poppenspeler) uit Suriname. Als afsluiting speelt de Brabantse muziekformatie Odjo Samar.

Behalve enkele cultuuruitingen zal er ook een lezing worden gehouden over de Javaanse immigratie. Locatie: Cultureel Educatief Centrum. Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam-ZO.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

45 REACTIES
 1. Dit doet deze ouwe Javaan goed! Immers, ik kom zelf van/uit Java..Oost-Java. Heb de geschiedenis van de transmigratie van de Javanen gevold. Ook heb ik in 2002 de Javaanse gemeenschap, die toen zijn terug gegaan ergens op Sumatera bezocht en de “kapala kampong” heeft een boek geschreven over deze RE-migratie. Mijn Bangsa..Javanen..wie van U weet dit en heeft zijn verhaal gelezen ? A yo..sopo sing iso dongeng aku ? Zo ging dat in die Koloniale tijd…en óók ik ben slachtoffer van die tijd! Surinaamse Javanen of Javanen van Suriname…ik wens jullie een fijne..maar vooral een dag, die wij door Rood/Wit/Blauw..naar overal op deze aardkloot zijn “geemigreerd” volgens onze Indonesische ADAT zullen vieren ! Banyak sehat dan salamat! Munkin..sampai jumpa!


  Maak melding

 2. Na de de herdenking van de creoolse, hindoestaanse, chinese en javaanse immigratie vraag ik me af wanneer de indiaanse immigratie gevierd gaat worden.


  Maak melding

 3. ook de javanen wordt gefeliciteerd met hun dag van de immigratie

  naar ’t schijn hebben deze twee groepen de hindoestanen en de javanen geen idee waarmee zij bezig zijn.

  herdenking mag zeker wel maar niet op deze manier.dit is geen dag om te feesten maar om tot bezinning te komen.
  deze moeten de geloofwaardigheid van de blanken in twijfels trekken en zich hierover gaan bezinnen.

  feesten betekend dat men stilzwijgend toe geeft aan de onmenselijke behandeling van toen.de geest van de gemartelde voorouders komen op deze manier niet tot rust.


  Maak melding

 4. stomme idioten denk aan heden en niet aan het verleden
  altijd zo negatief omtrent de koloniale verleden
  Aan halen en trekken win je geen moer
  Alweer die klote javanen alweer die wat te mopperen hebben omtrent die blanken
  Ga tog terug naar suriname of indonesie dan piepen jullie anders
  Mensen met grote smoelen die wonen allemaal in nederland of ergens buiten suriname
  ok doeiii


  Maak melding

 5. Hoe laat begint het???
  Djogo geeft altijd acte de presence bij deze vieringen van welke bevolkingsgroep dan ook!!
  @3 alex je kan het ook vanuit een ander perspectief bekijken nl. , dat door de ontberingen die onze voorouders hebben geleden hun nakomelingen in een betere uitgangspositie zijn komen te verkeren dan als ze in land van oorsprong waren gebleven!!
  Er zijn legio soortgenoten die zelfs nu nog liever hier wonen dat in hun land van oorsprong kijk maar naar de bevolkingssamenstelling in heel West- Europa en degene die Oost- Europa, Afrika, India, Indonesie etc. etc. die nu nog proberen door het Schengen net te glippen!!!
  Trouwens deze herdenkingen zijn ook om de sociale band in stand te houden en niet om en massa te weeklagen!!!


  Maak melding

 6. Reactie op Hr Alex en Paagal.
  Ik denk dat julie het verkeerd hebben. Bekijk het vanuit een andere invalshoek!Los van het feit dat Javanen ook het recht hebben op een stukje herdenking is historisch gezien iedere herdenking op een gepaste manier verantwoord.Zoals blijkt uit het bericht worden culturele activiteiten ontplooit c.q. een lezing. Wat is er mis mee? Afijn, jullie zijn geen Javanen, dus dat zegt al heel veel.
  Dagroh.


  Maak melding

 7. meneer verdier (No1)
  U komt uit Oost java waar ook de meeste Surinaamse Javanen vandaan komen maar de paar regels die u schrijft is in het Indonesisch en niet in het Javaans.
  Dat is een groot verschil.
  De meeste surinaamse javanen zijn de Indonesische taal niet machtig.
  De laatste regel die u schrijft betekend;
  “Heel veel gezondheid en groetjes!Misschien tot ziens”.
  Het dorp waar de teruggekeerde javanen zich hebben gevestigd in Sumatra heet Pekan Baru.
  Zij hebben dit stukje grond van de toenmalige president Soekarno gekregen.

  Groetjes van een “wong ireng” uit Suriname.
  Groetjes van een creool uit Suriname


  Maak melding

 8. De javanen in Suriname hebben het RECHT het te vieren.Andere bevolkingsgroepen zijn van harte welkom: er zijn genoeg eten en drinken en vooral mooie vrouwen aanwezig(alleen kijken)No 5 ga lekker ommetje fietsen!


  Maak melding

 9. Geweldig dat de Javanen hun immigratie herdenken. Ze hebben een lange weg afgelegd en ze zijn ver gekomen.

  @ alex: dan moeten die keti-koti feesten dan ook afgeschaft worden


  Maak melding

 10. laten ze ophouden met dat geleuterde immigratie herdenking, mijn vader was ook een immigrant uit java en in suriname begraven. de javaanse surinamer is gewoon een surinamer.geen flauwe kul


  Maak melding

 11. Een ieder mens heeft recht om zijn of haar verleden op een menswaardige wijze te herdenken, dus ook mijn Javaanse broeders en zusters ,anders moeten wij met alle herdenkingen stoppen .


  Maak melding

 12. alex, je bent racist niet alleen in je botten maar ook tot in je tandvlees.
  Dankzij de Javanen en de Hindostanen had jij in Suriname (en mocht je daar nog steeds wonen) te vreten.
  Je bent een slang met 2 tongen.
  Hoevaak heb ik al niet gelezen dat je het goed bedoelt met alle Sranan mangs, maar als puntje bij paaltje komt dan zijn alleen de Afro’s Sranan mangs.

  Je boute bewering dat Hindostanen moordenaars zijn slaat nergens op.
  Hoe noem je de Marrons die niet alleen op roven uit zijn, maar daarbij het ook niet schuwen om eerst te verkrachten en daarna te vermoorden.
  Dat zit zeker niet in hun genen.

  Jij, Redfoxx en NDPforever, zijn HINDOSTANEN-HATERS pur sang en de grootste en goorste LAFAARDS, maar ook nog eens de grootste DEBIELEN, die niet weten hoe ze kritiek moeten geven.

  Zullen nu de scheldpartijen aan mijn adres losbarsten? Laat maar komen, want dat durven jullie alleen maar op internet.

  En waar zijn de lafaards Inafsabie en bhagwaan gebleven? Deze 2 “kuli’s” weten dondersgoed wat ik bedoel.
  Toen ik op een topic kritiek had op Vene zonder grof te zijn, wisten zij mij uit schelden, maar wanneer er zo grof op Hindostanen worden gescholden, dan zijn ze muisstil.
  Deze 2 “kuli’s” zijn kontenlikkers van de Afro’s.

  (Vene, heb ik als medestudent gekend. Ook hij was racistisch naar de Hindostanen, en dat is hij nog steeds).

  En nog een tip aan jullie beiden, ga eerst goed leren lezen, maar vooral begrijpend, daar hebben jullie geen kaas van gegeten.

  Suriname, mijn geboorteland, zal nooit maar dan ook nooit op hoog ontwikkeld niveau komen, dankzij met name de HAAT van de Afro’s gericht tegen de Hindostanen.
  Deze mensen willen alleen maar vreten, zonder er voor krom te liggen, uitgezonderd natuurlijk de Afro’s met de juiste attitude.

  Van Surinamers wordt beweerd, dat ze in vrede met en naast elkaar leven.
  Als je de vele berichten, doorzaaid met beledigingen, beschuldigingen, haat, nijd, afgunst over en weer naar elkaar leest, dan komt zelfs een koe van zondag erachter, dat er geen vrede en pais is onder de Surinamers.
  En dan willen ze door de wereld serieus genomen worden. Gaan jullie maar met z’n allen verder met slapen.

  Ondanks dat er staat vermeld, dat bij uitschelden en beledigingen, de berichten zullen worden verwijderd, wordt daar door geen enkele moderator, iets aan gedaan.


  Maak melding

 13. prema,
  welkom terug en heb je je verstand van dit keer in het toilet achtergelaten.bay the way ik wist niet dat jij zo’n ouwe bok was.maar desalniettemin neem ik aan dat jij nog heel veel kan incasseren.al roept jij soms de hulp van de moderator in.maar maak je geen zorgen want dit is een stukje ouderdomsmentaliteit..


  Maak melding

 14. no.15 @alex
  Je hebt inderdaad gelijk dat keti koti niet te vergelijken is met immigratie vieringen van de andere bevolkingsgroepen!!!
  Als de blanken toen niet zelf beng kot a keti, dang a keti beng hanga na joe neki ete!!!
  A no bika feti ding mang kot a keti ma na deng wit mang por a keti foe deng neki zondro wang strijd!!
  Dus eingelijk keti koti viering na wang grantani jie deng witmang dat deng witmang dingsrevi kot a keti!!


  Maak melding

 15. Djogo,
  De slaven hebben de onderdrukking die zij hebben ervaren niet altijd passief ondergaan. Verzet werd hiertegen geboden op verschillende manieren zoals het plegen van sabotage, brandstichting ( bijvoorbeeld de branden die in 1821 in Paramaribo zijn gesticht door Codjo, Mentor en Present) en marronage ( wegvluchten van de plantages om zich in de bossen te vestigen). Bekende strijders van de marrons zijn Boni, Barron en Joli Coeur.

  In 1862 werd de wet op de emancipatie aangenomen en afgekondigd. De slaven zouden met ingang van 1 juli 1863 de vrijheid krijgen, waartegen de eigenaren een schadeloosstelling ontvingen van f 300 per slaaf. De emancipatie ging gepaard met een staatstoezicht van nog tien jaren (1863-1873), waarbij de geemancipeerden gedurende deze periode loonarbeid moesten verrichten. Pas na 1873 werden de ex-slaven in alle opzichten vrije burgers van Suriname.


  Maak melding

 16. alex, pikin boi, (zo heb ik je al eerder genoemd) hoop voor jou dat je oud, maar vooral gezond mag worden en blijven.
  Je noemt je moeder zeker ook een oude bok.

  Maar gezien jouw inhoudsloze berichten, ben je nog heel erg groen en nat achter je oren.

  Die 2 tongen van je raken steeds meer en meer gespleten.

  Immigratie van de Chinezen, Javanen en Hindostanen stelt niets voor, maar wat stel jij eigenlijk voor.
  Niets maar dan ook niets je bent een grote NUL, een uilskuiken, die niet in staat is in te zien, wat voor koeterwaals hij uitkraamt.
  Ik heb met jou te doen.
  Iemand wordt hier kontinue DOMBO genoemd, jij heet echter zowel van voor als van achter DOMBO.

  Door negers als jij blijft Suriname laagdrempelig qua ontwikkeling.


  Maak melding

 17. Alex,

  Nogmaals wees de blanke meesters dankbaar dat ze jou/jullie per luxe cruise schip naar suriname hebben gebracht want anders liep je nog steeds in je blote reet achter de wilde dieren aan.


  Maak melding

 18. Ik sta volledig achter Prema!
  🙂
  Eindelijk eens iemand met een constructief betoog die hier de feiten onder de neuzen wrijven.

  Prema is een echte Surinamer….! Kan ik niet zeggen van die stelletje racisten hier!
  Nu snap ik waarom mijn bakra collega’s altijd afvragen waarom wij geen eenhoud vormen! Zie daar!!!

  *united we stand, devided we fall*


  Maak melding

 19. Cruz,
  laat mij jou een ding zeggen ik ben niemand iets verschuldigd.zelf mijn vrijheid stel ik niet in handen van anderen.je zal jou hele leven in weelde leven maar geen rust zal kennen.

  liever in mijn blote reed lopen dan als een allochtoon of tweede rang burgers behandeld te worden.dit is wel pijnlijk hoor of is jou gevoelens veranderd in dat van een olifant.


  Maak melding

 20. Prema,
  jij mag zeggen wat je wil maar persoonlijk weet ik van me zelf dat ik geen racist bent.ik zeg de dingen zoals ze zijn.en dit komt hard over,dit weet ik maar moet gezegd worden anders leven velen van jullie met een averechte idee over de surinamers.en in het bijzonder over de creolen.het geklets over deze ras moet nou een keertje gestopt worden en doet er niet toe hoe.

  steeds hebben jullie te lullen over suriname met de surinamers.
  net of jullie beter zijn.mensen als jou kunnen beter weg blijven van suriname.

  jullie kunnen het nog steeds niet begrijpen of niet willen begrijpen dat jullie geen surinamers meer zijn.maar allochtonen in nederland.jullie hebben de status van vluchtelingen uit suriname en geen immigranten.daarom kunnen jullie deze dag ook niet herdenken.maar dit compenseert met dat uit india/indonesia naar suriname.


  Maak melding

 21. Aan Alex,
  Het is je goed recht je berichten hier in dit forum te plaatsen. Echter er zijn genoeg mensen als Prem (zowel binnen als buiten Suriname), die niet een averechte idee hebben over Surinamers.

  Dat er een keertje gestopt moet worden over ras, ben ik totaal met je eens. Maar wat verwacht je als er nagenoeg mensen zijn hier die berichten plaatsen met een al dan niet racistische strekking? Een tegenreactie is dan onvermijdelijk. Maar dat geldt ook voor de andere partij.

  Dat er SuriNeds zijn die nog geven om Suriname en daar kritiek durven te geven, moet jij dat zien als een pluspunt en dat zij in feite begaan zijn met het lot van de gemiddelde Surinamer, dus jouw Creoolse etniciteit valt er ook onder, als we het dan hebben over “de Surinamer”. Deze benadering/optiek hebben mensen als Prem in hun hoofd.

  Voor de duidelijkheid…de “echte” Surinamers zijn in feite de inheemsen. Wij allen zijn imports uit andere werelddelen, dus jij ben ook een allochtoon in Suriname. Dat de Creolen de eerste waren in Suriname, heb JIJ het recht niet om met een veronderstelling te komen dat jij het laatste woord moet hebben over wie wel en wie niet Suriname binnen mag komen.

  Alex, je vergist je over mensen als Prem. SuriNeds denken vaak in termen van eenheid, SuriSur denken vaak in termen van etniciteit. Kun je ons een uitleg geven dat een land als Suriname met een inwoneraantal zo groot als een gemeente Rotterdam niet eens alles draaiende kunnen krijgen?? Als dat beeld in onze SuriNeds blijft hangen, zegt genoeg dat jullie je zaken nog niet op orde hebben gekregen. Dat beeld hebben de witte Nederlanders het ook over Suriname. Ik hoop dat je trots op bent met je behaalde resultaten sedert 1975. Ik ben daar niet trots op!

  Ik ben ook een onderdeel onder je noemer “vluchtelingen”, maar ik kan wel donders opzeggen dat ik erg happy ben, dat mijn ouders dat gedaan hebben. Anders waren we nog in je Commewijntje groenten aan het verbouwen voor de luie Creolen, UITZONDERING daargelaten, die zich denken de nieuwe blanke meester te zijn. Met enig verschil dat die blanke meester meer verstand heeft van management en business. Nogmaals het zijn geen racistische strekkingen in dezen van mijn kant, enkel om je ogen te open. Ik wil niet zeuren en ik wil zeker niet op deze racistische toer gaan, want dan verlaag ik mezelf in de denkwijze van sommige Surinamers, die nog in termen van etniciteit denken en niet in termen van eenheid denken.

  Kunnen wij (SuriNeds en SuriSurs) niet met zijn allen eens de fouten (o.a. etniciteit denken) van het verleden leren en daar een positieve draai maken voor de toekomst???


  Maak melding

 22. Pae Matjol,
  houd op met tegen je zelf te liegen
  bezin je eens even op het volgende.hoe erg houdt jij je zelf voor de gek?
  je meent dat je dat niet doet,dat bewijst dan alleen maar hoe misleid je al bent.en de misleider bent je zelf

  zij die toen bewust een keuze hadden gemaakt moeten heden de schuld niet bij anderen zoeken.

  verder moeten wij met ons allen proberen om ons land suriname tot een natie te smeden.ik ben niet op zoek naar schuldigen maar naar oplossingen.voor de genen die eerst zijn begonnen om met racistische wraaknemingen te strooien hoop ik dat deze bewust worden en geen nodeloze wraak actie te ondernemen.want op deze manier komen wij geen stap verder.


  Maak melding

 23. @19 en 25 en 27 alex
  Zonder dat je het zelf beseft ratel je het verhaal dat de blanken hebben opgetekent over Codjo en co.: of heeft je opa dit verhaal opgetekend??
  Ja, ZIJ ( de witmang ) hebben een WET aangenomen in 1862 die moest ingaan op 1 juli 1863, maar er moest nog 10 jaar VERPLICHT gewerkt worden voor een biegie sinsie per dag!!
  Dus in die 10 jaar waren jullie nog steeds slaaf alleen kregen jullie toen een(1) biegie sinsie per dag.
  Dus ketie kotie ging pas in op 1 juli 1873!!
  Deze informatie hebben de blanken in Hun geschiedenisboekjes voor jou opgeschreven waar jij zo lustig uit citeert.

  Wat jij niet begrijpt met je IQ van Bonny St.Claire dat: Liever een allochtoon in Nederland, dan een Koelie in Suriname!!!!!!
  Er is niets schofterigers dan in je eigen land gediscrimineerd te worden waar je roots liggen.
  Gasten zoals jou denken dat jullie de eerste bewoners zijn van Suriname, terwijl jullie net als de rest import zijn: buiten de indianen dan die worden behandelt alsof ze vreemdelingen zijn!!!

  Met figuren als jou in een samenleving valt nooit en te nimmer een eenheid te smeden, want daarvoor moet je herseninhoud toch iets groter zijn dan een pindanootje!!!


  Maak melding

 24. baba,
  ik heb jou krabbel gelezen,en als jij niet uit de boeken geleerd hadden dan zou je echt niet in staat zijn om commentaar te leveren.alles wat wij doen en zegt is ons aangeleerd.daarom heb je een ministerie van onderwijs.is dit begrepen baba de klein zielige drager.is dit jou excuus om de slechte gewoonten goed te praten.

  de game is over.


  Maak melding

 25. Man o man,de zg.Surineds zijn nu echt doorgedraaid,ze gaan de Surinamers nu SuriSurs noemen,hoe getikt kan men zijn,hoop niet dat de blanke Nederlanders dit lezen wat een afgang zal het zijn voor ons allochtonen van Surinaamse orgine.
  Geen wonder dat allochtoonse Surinamers weggekeken worden in Suriname(vakantie) als je ,je zo verlaagd om je eigen kondremangs SuriSurs te noemen wat ben jij dan?Het lijkt er op dat de Surinamers zich doodschamen om zich te identifiseren als wie ze echt zijn SURINAMERS.De blanke Nederlanders zien ons niet als Surineds maar als ALLOCHTONEN.
  VERLOOCHEN JE AFKOMST NIET MANG.

  Ieder heeft het recht zijn ding te doen,Creolen,Hindustanen,Javanen enz.enz.,a s zaterdag doen de enige echte Surinamers dat,de INDIANEN,deze mensen hoor je nooit klagen al worden ze nooit geteld .


  Maak melding

 26. Alex,

  Geef mij een goed reden waarom ik mezelf voor de gek houd?
  Ik heb daar absoluut geen baat bij.

  Integendeel het bewijs is echter in mijn vorige bericht nr. 26 bewezen dat het juist heel makkelijk is om in termen van etniciteit te denken. En dat heb ik bewust in bericht nr. 26 als een simpel voorbeeld aangeven: hoe gevoelig de Creoolse etniciteit het wel niet is binnen Suriname. En kijk je hap weer toe.

  Ik misleid niemand. Je hebt jezelf misleidt door je steeds weer je creoolse slachtofferrol te spelen! (lees: tegenover de witte man heb je het steeds dan weer over slavernijverleden). GET OVER IT!

  Blijkbaar wil je het niet zien. En ja als jij niet wilt inzien wat ik ermee bedoel, dan houdt het op.
  Vaststaat dat wat ik zeg wel enige indruk op je hebt gemaakt, anders was het niet tot je niveau van cirkelredenering gekomen.
  En dat laatste zal ik je dan helaas moeten teleurstellen, ik wil daar niet aan deelnemen 🙂

  *it just need a mentality change to move forward, despite all the pain & lost in the past, CAN YOU?*


  Maak melding

 27. FRANK MCcourt,

  Dat ik hier de termen SuriSurs (lees: Surinamers van Suriname) en Surineds (lees: Surinamers van Nederland) heb gekozen is enkel om te verduidelijken, aangaande de berichten tussen ALex en Prema; niets meer en niets minder.
  Dat jij deze termen opblaast en als een onderdeel wilt zien van het VanDale woordenboek, is je eigen foute redenering en jouw probleem.

  En dat je dan vervolg die termen et “afkomst” hebt durven koppelen, is de hele strekking van al mijn berichten hier niet relevant.
  Dat je dan daarna met je riedel komt van: je-afkomst-niet-verloochenen, des te meer.

  Ik weet waarvoor ik sta en wat ik ben. Je typische riedel, is een insinuatie van een minderwaardigheidscomplex, welke vaak inherent is vanuit een SuriSur. Dit is een van de zoveelste bewijzen maar weer. Wat voor een belang heb ik om een ander anders te behandelen of aan te kijken, alleen omdat
  je vanuit een bepaalde soort etniciteit ben?? Dat is een gedachtegoed van het vorige millenium.

  Inderdaad Hollanders zien ons als allochtonen, maar dat betekent overigens niet dat ik als een allochtoon, die slachtofferrol wilt gaan spelen??
  Het is hoe jij die invulling wilt geven en wilt beantwoorden….aan die witte man?

  Oh….dus als de inheemsen je niet hoort klagen, neem je voor lief dat het goed gaat met ze??? Het probleem in deze is dat voor de inheemsen nog geen geen echte politici in Suriname aanweizg zijn, die hun belangen behartigen…tot die tijd zijn ze voor je, juist ja inderdaad: lief, leuk en geen klagende volk.
  Tot dat….

  *dont count your bananas yet*


  Maak melding

 28. Alex,

  Au contraire…

  Ik ben helaas afhankelijk van mijn witte werkgever, en moet ik ook in een teamverband met mijn naaste witte medewerkers samen kunnen werken.
  Daar ik in een witte land woon, moet ik dan ook zich naar de wetten en regels van de witte man land naleven. In die zin beantwoord ik in zoverre wel de witte mans regels.

  Afgezien van hierbovengenoemde doet mijn etniciteit niet af van wie ik ben en wat ik consumeer. Geloof je nu werkelijk dat ik als een schaap van een Hollandse stamppot houd?

  🙂


  Maak melding

 29. Ik zit gelukkig niet in een slachtofferpositie en zeker lijd ik niet aan een minderwaardigheidscomplex dat laat mijn afkomst en opvoeding niet toe zoals ik uit jou reaktie lees lijd jij daaraan daarom heb je het steeds over dat je in een wittemanwereld woont en werk zoals jij vele andere maar daar hoor of lees ik niemand over doordrammen ,dus dat kan je mij niet aansmeren,wij Boeroe`s althans echte Boeroe`s hebben gelukkig nergens last van,ik woon en werk ook in de wittemang wereld zoals jij dat noemt Pae,maar voel me gelijkwaardig als hun,zoals ik uit je reaktie kan lezen doe jij alles wat de witmang van je vraagt zo bang is jouw soort om iets fouts te doen jij wil met je kleur en uiterlijk kostte wat kost laten zien aan de witteman dat jij een echte zg SurNed bent maar kijk uit ze zien je niet als SurNed maar als een allochtoon van Surinaamse kom af al wil of verdom je het onder ogen te zien dat jij gewoon een ALLOCHTOON bent en blijft.Draai ie Poekoe ie dansie jereh Pae Majol.


  Maak melding

 30. alex,

  Applaudiseren doe je met je beide handen.
  Ontbreek je 1 hand, dan houdt het klappen gewoon op.

  Wil je een land opbouwen dan heb je elkaar nodig.
  Dat Suriname vandaag aan de dag zoveel etniciteiten telt, komt niet omdat we van oorsprong allemaal van Suriname zijn.
  Enkel de Indianen zijn dat.
  Maar de Afro’s, claimen zolang als ik mij dat kan heugen, dat Suriname alleen van hun is.
  Wel pikin boi, ga de totale geschiedenis van Suriname eens goed leren kennen en niet alleen de geschiedenis van jullie, die uit Afrika zijn gehaald.

  Ga leren om alle andere Surinaamse etniciteiten te respecteren met hun historische en culturele achtergronden.
  Jij beweert dat je geen racist bent. En ik beweer keihard dat je dat wel bent. Dat baseer ik op het feit dat jij vindt dat de dat de Javanen, Hindostanen hun immigratie niet mogen vieren.
  Jij vindt dat zolang zij dat blijven doen, zij zich geen Surinamers zullen voelen en maar blijven draaien rond Indonesië en India.
  Je bent zo dom dat je niet kunnen beseffen dat Javanen en Hindostanen niet leven van die landen, maar leven van de landen waar ze wonen.

  De blanke overheersers hebben jouw cultuur en identiteit letterlijk uit je voorouders geslagen, waardoor dat besef bij jullie heden nog steeds ontbreekt. Dat geeft jou het recht niet, om de andere etniciteiten die hun cultuur en indentiteit wel hebben behouden als minderwaardig te behandelen.

  Als ze hun culturele dingen willen doen, dan hebben zij net zoveel recht dat te doen.
  Jullie vieren toch ook je keti koti?
  Keti Koti heeft volgens jou een betekenis, zo hebben de diverse immigraties ook hun betekenis.

  Dat bij de Afro’s het verband met Afrika niet zo leeft als bij de Javanen en Hindostanen dat hebben met Indonesië en India, steekt jou anders zou je hen in hun waarde laten.

  Jouw reacties op diverse berichten die gaan over Javanen, Chinezen, Hindostanen, zijn alsmaar negatief.
  Dan nog wil je zeggen dat je wilt dat alle Surinamers een eenheid moeten vormen om zodoende Suriname tot een hoog ontwikkeld en beschaafd land te maken.

  Het negativisme dat Afro’s tentoonstellen naar de andere etniciteiten, zal daarom niet leiden tot eenheid en daardoor ook niet tot ontwikkeling van Suriname.
  Zolang de Afro’s dat niet zullen inzien, zal Suriname een bakbakondre blijven.

  Zolang jij je blijft gedragen met een vooringenomenheid, dat alleen de Afro’s de SURINAMERS zijn, zal er niets terecht komen van dat land.

  Het zijn met name de Afro’s die alles willen bepalen in Suriname voor alle Surinamers.
  Kijk maar naar buurland Guyana, waar de Afro’s het jaar in, jaar uit voor het zeggen hebben gehad. Hindostanen werden door hen als vuil behandeld.
  Vandaag aan de dag is een Hindostaan president van Guyana en zie het land vooruit komen. Een Hindostaan die niet alleen wilt dat de Hindostanen het goed hebben, maar hij gaat ervoor dat elke Guyanees het goed heeft.

  Helaas zie ik dat in Suriname vooralsnog niet gebeuren. Een Afrosurinamer als president denkt immer alleen maar aan de Afro’s.
  De Inheemsen, de Chinezen, de Hindostanen, de Javanen en alle andere etniciteiten mogen zichzelf staande houden. Zelfs aan de Marrons denkt men niet, behalve als de verkiezingen weer zitten aan te komen.
  Dan gaat de NPS hun zieltjes winnen.

  Het ergste vind ik het voor de Indianen, de Inheemsen, die de AUTOCHTONE bevolking is van Suriname.
  ALs je goed nagaat is de rest van de Surinaamse bevolking altijd al ALLOCHTOON geweest.
  Dus wat maakt het uit dat de Surinamers in Nederland ook allochtonen zijn, dat waren we in Suriname toch ook al.

  Men zegt dat de Surinaamse bevolking vreedzaam naast en met elkaar leeft.
  Dat is maar gezichtsbedrog en een farce. Als men dieper gaat graven, dan komen de zere plekken naar boven tussen de verschillende etniciteiten.

  Als de Surinaamse bevolking het onder elkaar al niet kunnen vinden, hoe kunnen zij het dan vinden met de Surinamers die al meer dan 30 jaar in Nederland wonen.
  Trouwens de Surinamers in Nederland zijn ook geen dikke maatjes van elkaar.
  Hetzelfde patroon dat zich onder de Surinamers in Suriname voordoet, doet zich ook voor onder de Surinamers in Nederland.

  Haat, nijd, afgunst brengt je niet tot elkaar, maar drijft je steeds verder uit elkaar.

  Het valt mij keer op keer dat de Afro’s de grootste schreeuwlelijkerds zijn zonder er iets mee te bereiken.

  De Inheemsen zijn altijd al de stilste geweest, de Afro’s daarentegen de luidruchtigste.

  Ik hoop van harte dat de volgende regering, meer aandacht zal besteden aan de Inheemsen.
  Anders kan het nog gebeuren dat Suriname zal boeten voor het onbeschofte gedrag dat al eeuwen worden getoond naar deze mensen.


  Maak melding

 31. Pae Matjol,

  Lib alex na wan see, lik fa in ede-wiri krusu, na so in verstan krusu tu. Na dat ede a no man denki, bikasi a verstan fu in kon frumu-frumu tumsi.


  Maak melding

 32. Wordt er nog over de JAV.-immigratie gesproken??
  Ze zij n verdwaald,door de zgn “geleerdheid”.Ding sma las ding pasi
  Graag uw mening over de viering van het 118 jaar aanwezigheid van deze immigranten!


  Maak melding

 33. Frank Mccourt!!!

  Doordrammen?? Waar heb je het over? JIJ dikt je aan met je woorden: “…daarom heb je het steeds over dat je in een wittemanwereld woont en werk zoals jij vele andere maar daar hoor of lees ik niemand over doordrammen…”.
  Jij maakt wederom van een mug tot een olifant. Het enige bericht dat ik rep over je zogenaamde “wittemanswereld” is mijn bericht nr.35 aan Alex?? Ik dram niet door, het is hoe jij mijn berichten hier ZWAARMOEDIG interpreteert. Logisch omdat je dat typische SuriSur emoties nog hebt.

  Bergrijpend lezen kun je ook niet, vrees ik hier uit je antwoorden. En dat je een ‘boeroe’ bent kan ik helaas achter je berichten niet ruiken (en dat hoef ik eigenlijk ook niet te weten, wat ik ga niet als jij vanuit etniciteit bril de zaken benaderen en verdedigen!!). Zelfs op mijn gekozen pseudoniem naam hier, heeft overduidelijk je hersencel, behalve een gebrek aan inlevingsvermogen ook een gebrek aan cynisme. Uitgaande van wat jij denkt de javaanse taal in dat liedje te kunnen begrijpen. De Javaanse taal is niet aan je besteed, dus laat dat vooral maar aan mij over! :0)

  Ook weer zo emotionel domme zwart-wit redenering : “…doe jij alles wat de witmang van je vraagt zo bang is jouw soort om iets fouts te doen jij wil met je kleur en uiterlijk kostte wat kost laten zien aan de witteman dat jij een echte zg SurNed bent…”.
  Heb ik dat in mijn bericht nr. 35 ook zo neergezet????? Lees eens rustig terug zonder dat je opgeblaasde SuriSur emotie een rol speelt. Koste wat het kost??? Inderaad ik zal ervoor zorgen dat ik niet als een stereotype criminele, uitkeringtrekkende , bolletjesslikker allochtoon eindig, die rijk is in de witte wereld. Dus in die zin maak ik die fout niet! Daarnaast maak ik POSITIEF gebruik van hun uitstekende witte mans onderwijssysteem (kan niet van Suriname zeggen), enkel om mijn levensstandaard te verbeteren? Of heb je liever dat deze ‘vluchtende allochtoon’ terug naar Suriname moet en in Commewijne groenten voor je gaat verbouwen en onder je mismanagement moet werken en nog erger gemuilkorfd wordt.
  En ja ieder land heeft haar wetten en regels, die een ieder burger moet naleven, allochtonen en niet-allochtonen. Dat Suriname een bananen republiek is waar sommigen nog etniciteit denken en handelen en daarnaast onbeschamend de wetten en regels aan hun laars lappen, tenkoste van de gewone arme volk is meer dan een goed bewijs waarin jij in dat zelfde stramien de wereld om je heen zwart-wit vanuit je etnische bril benadert. Daarom is je manier van denken sedert 1975 ook gevorderd?

  Dat ik onder de noemer “Niet-Allochtoon” valt onder de witte man, hoor je mij niet zeggen. Maar moet ik dan als een stereotype allochtoon, die JIJ in je zwart-wit wereld graag wiltzien, naar gedragen en handelen?? Dat is pas zielig!! 🙂

  Ik ben blij dat ik geen STEREOTYPE allochtoon ben, dat zou het beeld nog verder stigmatiseren in naam van jouw domme zwart-wit redenering met opblaasbare hetze!

  🙂


  Maak melding

 34. Prema,

  “…Men zegt dat de Surinaamse bevolking vreedzaam naast en met elkaar leeft.
  Dat is maar gezichtsbedrog en een farce. Als men dieper gaat graven, dan komen de zere plekken naar boven tussen de verschillende etniciteiten…”

  BIG APPLAUS!! EN dat wilt de afro surinamers te niet doen en ons doen geloven! Zelfs de witte man hier heeft het allang door!!
  Negatieve publiciteit? Dat hebben we aan sommige idioten als Alex en Frank Mccourt te danken! Ik kan me nauwelijks in herkennen als deze idioten zich over Surinaamse verleden hebben! Steevast hebben ze het over hun AFRO verleden en dus niet hun vermeende “Surinaamse” verleden.
  De inheemsen zijn de ECHTE Surinamers, de rest zijn import, zelfs dat beseffen sommigen idioten niet!

  Je voorbeeld van de hindoestaanse president van Guyana is voortreffelijk! Dat kan Suriname niet eens dromen??


  Maak melding

 35. Op verzoek van
  Herdenking 118 jaar Javaanse Immigratie
  aan onze lieve

  oma prema,
  er staat een hondje voor het hekje met een briefje in zijn bekje.en in dat briefje staat geschreven lang zal onze oma prema leven.
  de plaat:kos’kosi ne broko soro.


  Maak melding

 36. @43 alex
  Toevallig staat er vandaag een artikel over de slavernij in het Reformatorisch Dagblad getiteld: Christendom leidde tot afschaffing van de slavernij.
  Steek dat maar in je zak en doe je staart tussen je benen!!


  Maak melding

 37. BaBa,
  ik ben geen hanuman type dus onthoudt dit goed.

  en als ik het vragen mag waarmee ben je bezig.
  we zijn echt niet in een rechtszaal hoor.of blijft jij maar naar schuldigen zoeken
  in elk geval bedankt voor jou moeite.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES